Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět

Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442964/bmid_rady-panu-bohu-jak-vylepsit-svet-XOX-442964.jpeg 4 120 43

Milý pane Bože, tenhle svět se ti povedl. Opravdu. Nevím, jak je to na jiných planetách, které jsi stvořil nebo na nich právě makáš, ale tady je to super. Jenže ve škole mi říkali: „Je to velmi dobré, máš ale na víc. Příště ať je to ještě lepší.“ Říkali mi to zhruba do poloviny druhé třídy a pak mi učitelky povídaly úplně jiné věci, ale to teď nechme stranou. I ty máš, Bože, na víc. Odpusť, že to tak říkám, pořád je to za jedna, ale když tomu dáš trochu péče, mohla by to být jednička podtržená. Ještě že mě máš. Poradím ti, jak na to. Čtyřicet zlepšováků, jak zdokonalit svět, které autor nenavrhuje politikům, ekonomům ani různým aktivistům, ale rovnou pánu Bohu, jsou vtipnou sondou do našich strachů, komplexů, slabostí, chyb, zbytečných starostí a malicherností, kterými si otravujeme životy. Stačilo by přitom tak málo, aby na světě bylo líp. Někdy stačí i jedna nečekaná událost, abychom si uvědomili, co je v životě důležité, na co vsadit a co přináší opravdovou radost. G. K. Chesterton kdysi napsal slavnou obranu ohromných maličkostí, které přehlížíme. Aleš Palán napsal svěží obranu našich každodenních slabostí, u nichž stačí už jen kousek (kdybys udělal, pane Bože, jen malý zlepšovák), aby dostaly opačné znaménko. Nejsme tak špatní, jen zkrátka máme na víc. Ilustrace Jana Hrubého jednotlivá zamyšlení nejen dokreslují, ale specifickým způsobem i dotvářejí a komentují.... celý text

Přidat komentář

gordon13
09.04.2024 4 z 5

Celkem příjemná knížečka, občas k pousmání, občas k zamyšlení...

elexmil
27.01.2024

Autorovy rozhovory se mi líbí, tady celkem zklamání, úvahy pro mne plané. Asi už nevěřím, že by svet někdo vylepšil.


Alice76
28.07.2023 5 z 5

Výborná knížka! Krátké kapitoly, humorné a zároveň i k zamyšlení.

huhuhu
28.03.2023 4 z 5

Tahle knížka je milým pohlazením po duši. Laskavé, trochu čapkovské rozjímání nad obyčejnými věcmi s mírně duchovním přesahem (ale vhodné i pro nevěřící). I v těchto textech je vidět, že A. Palán je nejlepší, když píše o svých setkáních se zajímavými lidmi. A že je přitahoval (nebo vyhledával?) snad odjakživa. :-) V knihovně měli i druhý díl, tak teď lituji, že jsem si ho rovnou nepůjčila, rozhodně by mi nevadilo v Palánových příjemných fejetoncích pokračovat.

viweb
19.12.2022 4 z 5

Poslechnuto jako audio. Krátké příběhy s poučením, bohužel pamatuji si více ty situace než to poučení. Ale byl to příjemný, dobře plynoucí, odpočinkový děj knihy.

JarníBouře
08.12.2022 4 z 5

Zamyšlení nad různými zážitky / zkušenostmi / vlastnostmi a úvahy nad tím, kdyby některých vlastností byl víc či méně, jak by bylo na světě krásněji. Některé jsou milé a vtipné, jiné jdou na hloubku a některé mě trochu minuly. Fajn čtění na 40 dnů, když se čte každý den jen jedna úvaha a necháva se čas na přemýšlení...

veriszv
20.08.2022 4 z 5

Od Aleše Palána jsem četla už spoustu rozhovorů a všechny byly skvělé!
Chtěla jsem ale zkusit něco, kde budou více slyšet jeho vlastní myšlenky.
Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět nabízí čtyřicet vylepšení světa, které by byly víc než skvělé.
Každou radu přečtete za 3 minuty a pak o ní můžete zbytek dne přemýšlet.
Není to asi nic, bez čeho byste se neobešli, ale jsou to milé nápady.

hopla
18.08.2022 2 z 5

Poměrně plytká stylistická cvičení s nádechem moudra, místy však i trapnosti. Autor by se měl zřejmě raději držet zpracovávání námětů ze života jiných, v tom je bezvadný. Dá se pochopit, že mu úměrně úspěchu jeho předchozích knih narostlo sebevědomí, aby se pokusil představit nám své vlastní myšlenky, ale cítím, že je měl raději nechat trochu uzrát a některé možná ani nevytahovat. Je mi to líto...

kotatkoz
27.06.2022 3 z 5

Malá letní oddychovka, vcelku příjemné čtení (pohlazení po duši a občas se i úsměv objevil), ovšem raději bych to viděla jako sloupky někde v novinách/časopisech, kde na ně pravidelně narazíte, než jako jednolitá kniha (ale uznávám, že to už je můj problém, že tyto krátké formy v knižní podobě nějak nejsou pro mě) - po chvilce mi to přišlo z velké části předvídatelné, místy až zdlouhavé, než se dostalo k pointě.
Nicméně osobitost, neotřelost a ten milý styl zamyšlení a vyprávění za přečtení stojí.

Čtenářka73
12.06.2022 4 z 5

Milá a vtipná zamyšlení. Kdybychom si některé z těchto rad určených pánu Bohu vzali k srdci my, lidé, bylo by nám na světě líp.

Renatka11
15.05.2022 5 z 5

Jsem vděčná, když ke mně knížky dorazí v pravý čas tak, jak se tomu stalo právě s Pelánovými Radami pánu Bohu. Před pár dny mi je půjčila mamka a ze začátku mi přišla tahle zamyšlení spíš úsměvná, ale nijak zvlášť hluboká. Postupně si mě ale některá získávala víc a konkrétně kapitola Baf! byla právě dnes neuvěřitelně načasovaná a přesná! Proto vřele doporučuju a těším se na objevování dalších knih pana Pelána.

pepap
16.02.2022 4 z 5

Hezké a milé přemýšlení o desateru doplněné příběhy ze života inspirativních lidí. Aleš Palán zkrátka chodí světem, zkoumá, učí se a raduje se s každým novým setkáním. V paměti mám pořád příběh 99 letého pana Kočky, který v 95 začal s internetem, nebo instrukce vězně, jak se těšit, každý den na něco. Vše je vyprávěno s láskou a pokorou. Úplné pohlazení.

Vojslava
10.01.2022 5 z 5

Na autora jsem byla zvyklá jako na tazatele a partnera k rozhovorům s mnoha zajímavými osobnostmi, a tak jsem byla samozřejmě zvědavá, co poradí Tomu Nejlepšímu. :-) A nezklamala jsem se: s decentním vtipem a smyslem pro jazyk jsem si opět zopakovala, co všechno může svět zhoršit a jak málo stačí i nám - taky jako parťákům - abychom ho vylepšili. Čtení vlastně lehounké, ale hodně k zamyšlení.

TomaszP
21.12.2021 4 z 5

Ta kniha mě celkem bavila. Fejetony jsou většinou celkem vtipné a podle mne mají i jistou duchovní hloubku. Určitě splnila svůj účel.

Atanone
10.12.2021 5 z 5

Kolem knihy jsem už chvíli kroužila, ale odkládala jsem snad kvůli trochu buřičskému titulu. Jsem velmi ráda, že jsem nakonec neodolala a pro mě osobně je toto jedna z knih roku. Laskavé, moudré a pokorné. Děkuji.

Kexina
30.10.2021 3 z 5

Podle názvu a anotace jsem čekala něco jiného, takže trochu zklamání. Hlavně mi tam chyběl očekávaný vtip a humor. Jako oddechová knížka na jeden večer ale kniha posloužila, takže nakonec průměrné hodnocení.

Alto98
26.10.2021 3 z 5

Jen několik fejetonů mě zaujalo. Spíš povídání o životě, teologicky nezajímavé.

Janadvorackova
21.08.2021 3 z 5

Proud myšlenek. Někdy souhlasíte, jindy ne. Někdy máte podobné zkušenosti, jindy by vás nic takového nenapadlo :).

Alma-Nacida
10.08.2021 3 z 5

Knížka fejetonů pro mě spíš průměrných jak tématy, tak zpracováním. Neurazilo, nenadchlo.

Chesterton
06.08.2021 3 z 5

Laskavé, pokorné místy fajn. Jemný humor. Žádný trhák to ovšem není. Trochu do střihu posledních fejetonů Marka Ebena. Občas zásah do černého. Myslím, že pan Palán má na víc. Na větší hloubku. . .

"Nebudu tě, Bože, napínat jako tu telefonistku s vodníkem: myslím, že tím projevem ďábla je naše úzkost. Když nás rohatej nemůže mít komplet a neudělá z nás vraždící monstra nebo jeduplné cyniky, vezme nám alespoň radost ze života."
3/3