Pyramida

Pyramida https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301654/bmid_pyramida-4Ye-301654.png 4 204 45

Příběhy Wallanderových začátků. Kniha Pyramida tvoří v sérii románů o komisaři Kurtu Wallanderovi krok zpět do minulosti a odhaluje ystadského kriminalistu tak, jak ho ještě neznáme. První případ vraždy řeší Wallander coby jednadvacetiletý pochůzkář v Malmö; poté ho zastihneme jako mladého otce, čelícího na Štědrý večer nečekanému nebezpečí; dále jako detektiva ve středním věku na pokraji rozpadu manželství a posléze jako samostatného vyšetřovatele, který řeší brutální vraždu místního fotografa. V titulním příběhu se Wallander představuje již v roli zkušeného kriminalisty, který při své práci kombinuje metodický přístup s intuicí a objevuje nečekané spojení mezi havarovaným letadlem a vraždou dvojice osamělých starých sester. V této pětici poutavých příběhů, odehrávajících se před úvodním dílem série Vrazi bez tváře, sledujeme Kurta Wallandera na jeho cestě k sobě samému — jako výbornému kriminalistovi i jako člověku se všemi radostmi a starostmi.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Pyramiden , 1999


více info...

Přidat komentář

mila2411
30.10.2023 3 z 5

Asi kdybych býval tu devítku nečetl, nic moc by se nestalo. Pár povídek z mládí, troška vysvětlení co kdy, kdysi bylo a nebylo, ale upřímně... Švédský autor asi švédskému čtenáři sděluje, jak se jejich milované země mění - a k lepšímu to zrovna není. Povídky mají naštěstí švih, nenudí, ale klasický příběh starého W ma celou knížku by mě potěšil víc.

Jaruš7
01.04.2023 4 z 5

Audiokniha - povídky - jak pochůzkář díky častému, (něco se mi tady nezdá), ke svému snovému, profesnímu postu přišel.
Silně připomíná "rychlopalebníka", jenže toho na rozdíl od Walendera autor promyšleně šlechtí pro čtenářský zážitek.
Walendera autor pokořuje a zraňuje, frustrace stálá a rodinné štěstí - jen v touze.

Chybí šmrnc a důvod pro úsměv.

(Pyramida coby léčivá kulisová místnost.) - Výzva 2023.


ArwenAragorn
31.10.2022 5 z 5

81%

Znovu jsem si přečetla sbírku povídek s mým oblíbeným komisařem Wallanderem a jsem rozhodnutá začít od 1. dílu. Povídky jsou bezvadné a ty části, kdy je Wallander se svým otcem jsou prostě jedinečné.
Přečtěte si tuhle knížku!

nai.ivka
24.09.2022 4 z 5

Celá série detektivek se mi líbila, protože jsou bez zbytečného násilí a je v nich i život detektiva. Povídky doplňují skládačku jeho života, všechny se mi líbily a proto dávám 4*. K podobným sériím se ráda vracím.

mončičáček
22.09.2022 5 z 5

Na Mankella jsem poprvé narazila náhodou,už je to pár let, ale Kurt Wallander si mě okamžitě získal...Po delší odmlce jsem se k jeho příběhům opět vrátila, protože mě zaujal herec Jiří Vyorálek...A do seznamu osvědčených dvojic typu Enzo-Matasek, Peter May-Jiří Dvořák nebo Robert Bryndza -Martin Stránský přibývá další: Kurt Wallander - Jiří Vyorálek. Tenhle povídkový soubor krásně doplnil chybějící kousky skládačky.Opět nejde jenom o vyšetřování vražd,ale také o přiblížení osobnosti detektiva, jeho života a způsobu uvažování,tak to mám ráda:-)

Janča1532
31.07.2022 5 z 5

Kniha se my moc líbila.Komisař Walander cokoliv podnikal na vlastní pěst,dostal pořádnou ránu.Vždy se z toho dostal.

kalache
07.05.2022 4 z 5

...jak říká komisař Wallander -" zlo přichází zpoza hranic"...

janina66
21.03.2022 4 z 5

Jednotlivé případy se mi moc líbily, zejména ty kratší. Děj Pyramidy mi přišel až moc překombinovaný. Skvělé myšlenkové pochody uvažování Wallandera. Horší ovšem bylo, kam všude vlezl ( sám), tam dostal ránu po hlavě, a měl černo. Wallander má 7 životů jako kočka.

papeha
16.03.2022 5 z 5

Moje první kniha tohoto autora a vůbec nejsem zklamaná, naopak mám chuť přečíst si jeho případy pěkně od začátku. Nejsem příznivkyně zbytečně složitých a drsných krimi příběhů, proto mi kniha vyhovovala.

Marcela52
10.03.2022 5 z 5

Kriminálních románů s postavou komisaře Walandera jsem přečetla několik, a vždy to bylo chytré, napínavé a inteligentní čtení. Také tato kniha, která mapuje jeho život od začátků, kdy řeší první případ ještě jako mladý pochůzkář, až po jeden z jeho nejsložitějších případů, které řeší už jako zkušený kriminalista, mě velmi zaujala. Velký čtenářský úspěch Mankellových románů je určitě v tom, že tu mu nejde pouze o vyšetřování zločinů, ale také lidský rozměr jeho příběhů. Škoda, že tato kniha je poslední. Letos to bude už sedm let, které uplynuly od autorova úmrtí.

callahanh
29.10.2021 4 z 5

Pyramida znamená v sáze o Kurtu Wallanderovi úkrok zpět do jeho mládí a je naprosto klíčové čist ji v pořadí, v jakém byla napsána. Jen pak je totiž čtenář schopen docenit všechny drobné detaily z komisařova života, naskládat si je k těm, co už ví a získat tak hodně solidní povědomí o jeho celkovém obrazu. A právě jeho osudy jsou tím nejdůležitějším, protože detektivní zápletky tentokráte nejsou tak propracované, ale vzhledem k povídkovému charakteru celé knihy se vyřeší poměrně rychle, nedávají čtenáři prostor na přemýšlení o pachateli a mnohem zásadnější v nich je to, že skoro vždy je na jejich konci Wallander zraněn. Výjimkou je titulní povídka, která je nejrozsáhlejší a má nejblíže ke "klasickým" komisařovým případům, o kousek za nimi ale zaostává. Nechybí tu ani určitý sociální přesah v kontextu měnící se doby a celé společnosti, naopak tu až na jedinou výjimku rychlého výletu do Egypta chybí tradiční využívání exotických lokací. Pyramida je soubor povídek, který je určen jen a pouze znalcům předchozího Mankellova díla a je opravdu nutné ho číst jako devátý díl série, jinak je jeho hodnocení zkreslené a zbytečně průměrné. 70 %

Lumír23
19.06.2021 4 z 5

Soubor povídek, možná s podtitulem: jak to začalo a co bylo dál. Nebylo to špatné, to ne, ale přece jen, posun v čase a v životě, to byl pro mě velký skok. Ale je dobré knihu přečíst a doložit si některé události do života Wallandera. Třeba bleskový výpad do Egypta, to je vysloveně třešnička.

ViolettaCh.
28.03.2021 5 z 5

Spíše z nostalgie dávám plný počet bodů. Tak nějak jsem si po přečtení všech dostupných detektivek tohoto dnes již bohužel zemřelého autora na jeho komisaře Wallandera zvykla. V této knize nejde o jeden souvislý příběh, ale hned o pět příběhů, odehrávajících se od počátků komisařovy policejní dráhy až do pozdějších let. Krom řešených kriminálních případů dává autor značný prostor i osobnímu životu hlavního hrdiny, čímž knihu v dobrém smyslu polidšťuje. Škoda, že další příběhy už nebudou.

eliska8413
03.01.2021 3 z 5

Nedařilo se mi sehnat starší knihy, takže jsem Pyramidu četla hned po Vrazích bez tváře. Ukázalo se to, jako vlastně výborný nápad, protože se čtenář dozví o začátku kariéry Wallandera, v kostce dostane jeho příběh ze soukromého života a zároveň zjistí, jak depresivní devadesátky musely pro dospělé být. Poměrným nešvarem autora je zebředávat do patosu starých dobrých časů a dnešní zkažený doby.

pydla
27.12.2020 3 z 5

Pyramida, je průměrná dobře se čtoucí detektivka severského autora. Téma zajímavé, pátrání skokovité až nedotažené. Vlastně na konci knihy zjistíte, že nejste o moc moudřejší než na začátku, a pachatel se tak nějak objevil.
Číst se dá, ale pokud si přejete poctivou detektivku, sáhněte po jiné knize.

čef
24.10.2020 5 z 5

Sice z mladších let než předchozí díly, ale celkový dojem je pořád stejný – všechno jde do kelu, ženy znamenají jenom problémy, o fotrovi s tetřevy nemluvě. K vrcholu pyramidy se také ani náhodou stále unavenější, ale o to úspěšnější Wallander stejně nedostane, stále jsou tu noví a dokonalejší zločinci páchající stále hroznější zločiny. No prostě nádhera pro znalce i amatérské nadšence detektivkářů.

Vojslava
12.03.2020 4 z 5

A zase se víc blížíme pětce; ocenila jsem, že autor je schopen i kratších literárních útvarů, aniž by jim ubral na působivosti a plnosti. A samozřejmě historie "hrdiny za jeho mládí", kde jsem pochopila některé reálie z pozdějších detektivek je zajímavá a příběhy nenápadně, přesto intenzivně dokresluje. Ano, klidně časem další titul...

Kyri
06.01.2020 1 z 5

Kniha mě nezaujala, a to natolik, že jsem ji před pár lety už četla a zapomněla na to. Zjistila jsem to až u druhého příběhu, kdy uprchlík z Afriky zavraždí prodavačku a autor ho ospravedlňuje, že za to chudák nemůže, protože měl těžký život. Když vynechám, že moc nepreferuji povídky, nelíbí se mi ani snaha autora znovu otevřít uzavřenou a dobrou sérií tím, že napíše, co bylo před tím.
Na tak dobrého autora to bylo dost chabé.

soukroma
27.06.2019 4 z 5

Kniha je povídková, pět zcela samostatných příběhů nás zavádí do minulosti před románovým čtyřicátníkem kriminálním komisařem Wallanderem. Takže než jednotlivé zápletky je skoro zajímavější, jak se vyvíjel osobně i profesně (od mladého svobodného policisty, přes ženáče kriminalistu, otce malé dcery až po rozvedeného středního věku); i jak se vyvíjelo Švédsko od konce 60. let. ... A jak se nevyvíjel vztah s jeho vlastním otcem...stále malujícím krajinky s tetřevem, nebo bez. A kolikrát dostal Wallander pořádně do těla, zčernal mu svět a skončil v nemocnici (někdy dokonce skoro v hrobě)...

Rána = 85% (moc dobré, mladická nerozvážnost, přehnaná rychlost v úsudku, pátrání na vlastní pěst a náležitě "zaplacené" samostatné akce)

Trhlina = 45% (kratičké, mně nic neříkající - asi "dobově švédské")

Muž z pláže = 75% (naskočilo mi Colorado Kid, tady se to vyvíjelo jinak - ale jakým způsobem vlastně došlo k vraždě a co ta manželka???)

Fotografova smrt = 70% (použitý podobný prvek jako v Neklidném muži)

Pyramida = 85% (tvrdohlavý otěcko zde skoro dosáhl kvalit jako stoletý stařík..., až do Egypta bylo třeba se vydat ho zachraňovat z vězení)

surikata246
18.03.2019 4 z 5

Komisaře Wallandera mám ráda,ale tuto knihu jsem měla rozečtenou dost dlouho a moc to nepostupovalo,ale pak jsem se zapřela a zvládla to.