Bílá lvice

Bílá lvice https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191874/bmid_pripady-komisare-wallandera-bila-lv-Nb2-191874.jpg 4 363 67

V poklidném kraji jižního Švédska zmizí Louisa Åkerblomová, realitní makléřka, opora metodistické církve, manželka a matka. Neexistuje žádné vysvětlení ani motiv. Komisař Kurt Wallander je se svým týmem povolán případ vyšetřit. Wallander od samého začátku tuší, že oběť už není mezi živými. Zatím však nemá ani ponětí, jak daleko bude muset zajít, aby vraha dopadl. Mezitím v Jihoafrické republice zahájil prezident de Klerk spolu s Nelsonem Mandelou dlouhou cestu ke svobodě a zrušení apartheidu. Proti nim však stojí nelítostné síly, které se neštítí žádného zvěrstva. Wallander se najednou proti své vůli ocitá uprostřed tajného spiknutí, jehož cílem je uvrhnout Jižní Afriku do bezedného zoufalství. Nezbývá mu než s nasazením vlastního života zabránit ohavnému zločinu, který by znamenal přehrazení toku dějin.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Den vita lejoninnan , 1993


více info...

Přidat komentář

dlabikk
23.02.2024 2 z 5

Začínám zjišťovat, že tato série nebude pro mne to pravé ořechové. Dost se mi kniha táhla a nebavila mne.

mila2411
30.10.2023 5 z 5

Trojka. Hodně kruté, syrové, nemilosrdné. Čte se to ale opět báječně a inspektor Wallander baví, kousne a nepustí. Dostalo se mi toho co jsem žádal a co chci brzy zase.


KajaProchy
25.04.2023 5 z 5

Zatím pro mě nejlepší díl série. Zajímavé propojení s JAR a událostmi této zemi.
Wallenderovi teda trochu hrábne a nechová se logicky, někdy je hysterik. Ale o to víc je mi sympatický.

Majto
12.03.2023 4 z 5

Tretia kniha autora za mnou a opäť prevládajú pozitívne dojmy. Keby dej zhruba v dvoch tretinách nestratil na moment ťah, dal by som plný počet bodov. No i tak fajn čítanie.

janina66
17.06.2022 4 z 5

Tento třetí díl Wallandera mně chyběl do přečtení celé serie. Bála jsem se nižššího hodnocení a politiky v Africe. Té tam naštěstí moc nebylo, ale opravdu byla tato kniha asi nejslabší. Nevím proč Kurt jako komisař, je vedle z toho, že někoho zastřelí při pronásledování vraha.

kob
14.03.2022 4 z 5

Zajímavé, napínavé, jen komisař Wallander byl věčně depresivní a unavený, tak jsem z toho čtení byla taky celá utahaná ;)

Eliškam
20.09.2021 3 z 5

Celkem povedené skloubení politického thilleru a klasické detektivky. Kupodivu se mi více líbila část politiky.

eliska8413
15.02.2021 2 z 5

Děj se strašně vlekl, opět se připojili několik vyšetřování do jednoho. Z autorova vyprávění se divím, že ve Švédsku ještě někdo žije. Na druhou stranu se na to dá dívat s optikou nové generace, která se přizpůsobila a na popisovaný svět a jeho dynamiku si zvykla.
V mezičase jsem dokázala přečíst asi tři jiné knížky, protože tohle je prostě málo stravitelný kousek. Odpustím autorovi popis zloducha a jeho smýšlení jak šachového velmistra, ale za naprosté diletantství považuji vystavět napětí děje na ne jednom ale rovnou na třech náhodách a souhře okolností, díky kterým se vlastně vyřešila celá zapeklitá situace. Zajímalo by mne, jestli skutečně nějaký zločinec někdy navázal tak silné pouto s policistou, jak se snaží někteří autoři ve svých románech vylíčit. Mě osobně to přijde přitažené za vlasy, nevěrohodné a děj u mne ztrácí na atraktivnosti.

ViolettaCh.
29.10.2020 4 z 5

Třetí díl případů komisaře Wallandera je velmi zdařilý. Je napsán opět čtivě, stejně jako předchozí případ má zahraniční souvislost. Přestože většina případů pochází z počátku 90. let a přeloženy tedy byly se značným zpožděním, tak pořád jde o případy zajímavé a stojící za přečtení. Určitě se mrknu i na další díly.

Stani95
12.10.2020 4 z 5

První přečtená knížka od tohoto populárního autora. Nutno říci, že byla napsaná v roce 1993 (u nás vydaná až 2014). Ja jsem si jí přečetla na doporučení kamarádky, protože část děje se odehrává v Jihoafrické republice a řeší se tamní nekonečné rasové téma vedení země. A já mám jednoho bílého Jihoafričana za manžela :).
Každá mince má dvě strany. V každém národě, rase nebo společenské třídě najdete dobré i špatné lidi. Nic není 100%. Kniha jako detektivka samotná byla fajn, ale já nejsem tak velký fanda tohoto žánru. Na můj vkus by mohla být o několik stran kratší.

lencin
27.09.2020 4 z 5

3.díl s Kurtem Wallanderem, tentokrát o JAR a spiknutí Búrů proti Nelsonovi Mandelovi. Výborné.
(2014)

čef
12.05.2020 4 z 5

Další povedený díl této série ačkoliv jihoafrická linka je podle mne zbytečně rozsáhlá. Nicméně to asi bylo nutné. Vrah Švédky je znám, jeho dopadení je tedy jenom otázkou akční honičky a nějakých těch únosů. Atentát v JAR tedy musí být nosnou částí a Wallender ustupuje oproti jiným dílů trochu do pozadí, i když si trochu více zastřílí a poblázní. U mě dobrý.

Tomha
04.05.2020 2 z 5

Tuto knihu jsem si přečetl bez znalosti předešlých dílů, což jí možná v mých očích mírně uškodilo. Styl i samotný děj příběhu je na mě příliš komplikovaný, místy jsem se ztrácel. Jsem zkrátka asi moc stará škola.

Simi
25.04.2020 5 z 5

(Audio) Já jsem z této série nadšená. Mám teď příliš unavené oči tak mi fakt pěkné načtení, knížky nahrazuje. Z komentářů vidím, že ne vždy se Wallanderovi příběhy líbí. Možná je to i tím, že vycházely se zpožděním. Kdo teď třeba čte detektivky s Martinem Beckem? Wallander je normální dobrý a občas chybující kriminalista z menšího města, který musí řešit případy hodné akčních hrdinů. Autor má knihy propracované a vše sedí. Je to prostě námětem mimořádný příběh zasazený do normálního prostředí. Móóóc se mi to líbí.

pavels36
13.03.2020 3 z 5

Tento díl byl až moc překombinovaný.Už se z toho stal spíše thriller než detektivní román. Hodně postav, moc zauzlované a příliš komplikované. V tomto díle hrál komsař Wallander druhého herce než ústřední postavu. Netvrdím, že by to bylo špatně napsané,ale chyběla přímočarost. Pokud bych chtěl thriller sáhl bych po autorovi Lee Child. No jsem zvědav na pokračování...

Kocourek
26.06.2019 4 z 5

Zatím nejlepší kniha, čtu popořadě od první a Mankell se stále zlepšuje. Navíc je zajímavé, jak vždy propojí kriminální příběh s popisem života v nějaké zemi. Teď Jihoafrická republika před převratem. Žádné plytké povídání a popisování , děj frčí a nitky se splétají.... těším se na další..

veronika0269
08.05.2019 4 z 5

Je zajímavé nahlédnout do politické situace v jizni americe. Navíc je příběh chytře propojený s událostmi ve Švédsku

zdendula31
18.01.2019 5 z 5

Opět mě nezklamala...

Strnady095
13.01.2019 4 z 5

Dobrá detektivka, zajímavý námět a prima výlet do historie Afriky...je prima, že v těchto detektivkách je i místo pro neúspěchy a šedivou nicneříkající práci...prostě fain...

callahanh
06.12.2018 4 z 5

Zatím nejlepší Wallander a platí, že kvalita Mankellových knih se postupně zvyšuje. Jeho oldschoolový styl, který má daleko k dnešním severským detektivkám, kde jsou většinou vyšinutí psychopati, vraždami se nešetří a každý vyšetřovatel má nějakou "úchylku", se mi hodně líbí a Wallander působí příjemně civilně. Bílá lvice ale není úplně dokonalá, má své problémy a troufl bych si ji rozdělit na dvě poloviny - ta první, v níž se řeší zmizení realitní makléřky, má spád, je čtivá, zajímavá a poměrně strhující a zoufalství hlavního hrdiny, který se nemůže pohnout z místa, je až hmatatelné. Ta druhá, která se odehrává v Jižní Africe a zabývá se spiknutím a plánovaným atentátem na Mandelu, děj zpočátku hodně zdržuje, je zdlouhavější a nemá takový náboj. Vykreslení reálií a tehdejší politické situace v JAR, je výborné a důkladné, otázka je, zda muselo být tak podrobné. I díky tomu není z Wallandera úplně hlavní postava, což ale v tomto případě tolik nevadí a naopak jeho dálkové propojení s kolegy v JAR dodává příběhu na realismu a věrohodnosti. Ve výsledku je Bílá lvice velmi dobrý román, který opět poodhalí něco ze života Kurta Wallandera, je po většinu lehce přehnané délky čtivý a kdo chce, tak si v něm ještě najde kousek historie pro nás exotické země, která má úplně jinou mentalitu. 70 %