Vysoký účet

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Když se v bistru ve Three Pines najde ve stěně sto let stará, ručně nakreslená mapa, nejdřív se zdá, že jde o pouhou kuriozitu, ale čím důkladněji ji obyvatelé vesnice zkoumají, tím podivnější jim připadá. Armanda Gamache, který ji dostane jako dárek k prvnímu dni v nové práci, zvláštní mapa fascinuje, avšak to ještě netuší, k jakým hrozným tajemstvím ho nakonec zavede. Na akademii Sûreté, jejímž novým velitelem se Gamache stal, aby pro výcvik budoucích policistů vytvořil zdravější prostředí, dojde k vraždě jednoho z vyučujících a v pokoji s mrtvolou se ze záhadných důvodů najde právě kopie oné staré mapy. A jak vyšetřování postupuje, jednotlivé stopy se jako střelka kompasu čím dál víc stáčejí ke Gamachově třinácté komnatě, kam se bojí vstoupit dokonce i on sám. Jenže aby případ vyřešil a zúčtoval se svou minulostí, nic jiného mu nezbývá....celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446454/big_vysoky-ucet-LJ9-446454.jpg 4.6206
Série:

Případy vrchního inspektora Gamache 12.

Žánr:

Komentáře (73)

Kniha Vysoký účet

martiline
21. března

Detektivní romány ... ano, tak nazývám případy vrchního inspektora Gamache.
Opět jsem se hluboce začetla, kdy kolem mne přestal existovat svět a byla zase jen vesnička Three Pines se svými známými obyvateli, zase bylo jen bistro a pochoutky v něm ... s tím zápletka, příběh, pomalé rozplétání všech záhad pomocí vyšetřování. Já si to prostě užívám ...

Cajda
10. března

...a zase skvělý díl!

mataj
02.11.2022

Armande Gamache se zhostí funkce nového velitele na akademii pro budoucí policisty a jeho hlavním úkolem je vyčištění tohoto prostředí od nesprávných lidí a korupce. A že je to cíl velice obtížný zjistí záhy. Navíc na půdě akademie dojde k vraždě despotického učitele. Mezi známé oblíbené postavy z Three Pines a z okolí Gamache vstupují i nové, zajímavé tváře kadetů. Již snad ani nemusím opěvovat čtivost a poetičnost knihy této, mnou velmi oblíbené, autorky.

Lucy
10.10.2022

Tak tento díl je jeden z lepších ze série, opravdu povedený, jako Klášterní tajemství. Občas trošku zdlouhavé komentáře v určitých místech,ale jinak super

Procentruk66
25.09.2022

Gamache a obyvatele Three Pines mám ráda. Některé díly se mi líbí více, některé méně, každopádně jsou pro mě únikem z reality do světa, kterému vládne přátelství, láska a pochopení. Kdo hledá detektivní zápletku v kombinaci s příběhem, bude spokojený. Závěr Vysokého účtu je jednou z nejdojemnejsích pasáží celé série.

pajaroh
28.08.2022

Propršená neděle, kafe-kafe-kafe-čaj a "Gamache" kniha, takhle si představuji ráj. Musím se opakovat, přestože se jedná o průměrný díl série, je to nadprůměrné čtení obecně. Zaměření na mapy, které tolik lidí včetně mě fascinují, historie známého městečka, inspektor projevující se překvapivě jako zdatný manipulátor a především ty poetické drobnosti ze života jako neidentifikovatelná Gracie nebo Ruth a její břeh. To vše drží zápletku a příběh pohromadě a činí z knihy krásné čtení.

Evka27
15.07.2022

Tak jsem zjistila, že jsem přečetla první 2 knihy série a pak až tuto 12. Tím pádem si nic z předchozích nepamatuji, ale ok, takové poklidné počtení.

Lessana
11.07.2022

Gamache tentoraz ako veliteľ akadémie Sûreté čelí doznievajúcemu systému minulých "pedagógov"/demagógov. Z mládeže sú vychovávaní bezcitní, drzí a pyšní jedinci, pričom by to malo byť naopak. Armand má pred sebou neľahkú úlohu urobiť v tom bordeli poriadok. Začne zmenami v pedagogickom zbore, no aby mohol odhaliť korene zla, pár "kusov starého výkvetu" je nútený si tam načas ponechať.
Výborná línia je aj tá s mapou Three Pines, kde k slovu prídu štyria zaujímaví kadeti, no a, samozrejme, nám známe a blízke postavy z tejto tajomnej dedinky. Vždy poteší, ako autorka nezabúda ani na históriu (vojakov - chlapcov z prvej svetovej vojny a ich rodičov...), vidieť, že dosť zo svojich záľub preniesla do Reine-Marie :) (archivárstvo, knižnica, história...). Páčia sa mi aj Beauvoirove pochyby, na konci ktorých vždy aj tak zvíťazí lojalita k svokrovi :). Páchateľa som odhalila skôr, no bolo mi to ľúto... už kvôli Gamacheovi. Ďalšia rana, ktorá sa mu bude dlho hojiť...