Skleněné domy

Skleněné domy https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434608/bmid_sklenene-domy-3b1-434608.jpg 4 203 66

Když se na halloweenském večírku ve Three Pines ukáže záhadná postava v černé masce a černém hábitu, v Armandu Gamachovi a ostatních obyvatelích vesnice nejprve vzbudí jen zvědavost. Jenže dalšího rána se stejná postava objeví znovu, tentokrát na návsi. V lezavém listopadovém chladu, v dešti i sněhu tam celý den jen stojí a zírá před sebe, nehybná a mlčenlivá jako černý vykřičník. A další den zas. Gamache má podezření, že neznámého do vsi přivedl nějaký temný záměr, ale nemůže než čekat a doufat, že se jeho rostoucí obavy nenaplní. Dokud se neobjeví mrtvola. Armand Gamache se na postu vrchního komisaře Sureté potýká s narůstající kriminalitou, korupcí ve vlastních řadách, a hlavně s rozmáhajícím se obchodem s drogami, který je kořenem všeho zla. Jenže bojuje ve válce, která je předem prohraná. Nebo ne? Vyšetřování vraždy ve Three Pines uvede do pohybu nebezpečnou hru, při které může přijít o všechno, včetně vlastního čistého svědomí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Glass Houses , 2017


více info...

Přidat komentář

netopýrek1985
05.04.2024 5 z 5

Opět povedený díl a doufám že v těch dalších bude Jean Gay.

HaHa11
16.03.2024 4 z 5

Nevím, zda je ještě možné nazývat Three Pines malebnou vesničkou :)?!


Didi15
29.02.2024 5 z 5

Three Pines je stav mysli. Autorčina slova v poděkování mě dostala .
Opět příběh s milovanými postavami a zase jinak vystavěný . Miluju to , zbývají mi tři poslední . Tato série je mimořádná, opravdu.

Emik87
13.02.2024 5 z 5

Kniha se malinko vymyká všem ostatním. Jsou v ní popsané dvě linie, které nakonec skončí u jednoho dilematu. Díky dvěma liniím je příběh občas trochu nepřehledný. Ale i přesto je knížka skvělá, stejně jako celá série.

Hana62
12.01.2024 5 z 5

Myšlenkové pochody, morální dilema, dvě časové linie, to vše dává knize přidanou hodnotu. Tato série mi přirostla k srdci. Líbí se mi autorčin styl, miluji popisy přírody, podnebí, sousedů, jejich zvyklostí. Už mi zbývají poslední 3 díly. Doufám, že ještě něco napíše.

Bedřich63
08.01.2024 5 z 5

Moje hodnocení knih z této série začíná být hodně stereotypní. Opět jsem byl zcela spokojen a kniha naplnila moje očekávání.
Zase jsem zde našel jemný humor v dialozích, který je kořením vlastně všech dílů. Znovu se do příběhu zapojili všichni známí obyvatelé vesničky Three Pines a také trojice ze Sureté. Do hlavního příběhu s drogami je umně zakomponován další, který významně celý děj ovlivňuje.
Armand Gamache po svém nástupu do čela Sureté řeší dědictví po svých předchůdcích a musí udělat jedno z největších a nejtěžších rozhodnutí svého života.
Nemůžu jinak, v krátké době se pustím do dalšího dílu, abych věděl, jak se budou osudy všech hlavních aktérů dále vyvíjet. U této série se nejedná jen o detektivku s vyšetřování nějaké vraždy, ale vlastně i o posuny v propletených vztazích lidí ve vesničce i v Sureté.

slunicko1958
25.10.2023 5 z 5

V tomto příběhu se často dostávala do popředí problematika etických hodnot, jako např. odpovědnost, čest, pravda, svědomí. V této souvislosti na mě vyskočila na str. 118 tato věta: "Populista, který přiživuje vztek a strach, má větší šanci na zvolení." Úžasné.

Vrchní inspektor Gamache si poradil nejen s vyřešením vraždy, ale také se svými věrnými kolegy zasadil těžký úder obchodu s drogami.

Na první pohled složitý a nepřehledný děj, ale dokázala jsem se orientovat a vše pochopit. Velká spokojenost.

akdar72
11.10.2023 5 z 5

Opět neměla chybu.

martiline
28.09.2023 5 z 5

Moc pěkné detektivní čtení. Tentokrát se příběh rozbíhá do dvou časových linií ... což vůbec není na škodu. Nejdříve mi připadalo, že se příliš rozebírají myšlenky inspektora Gamache, ale ... tak nějak to k tomu celému ději patřilo ... protože rozuzlení je zajímavé.
Vlastně celou dobu sedí na lavici obžalovaných vrah a vy vůbec nevíte, kdo to je ...
Také doporučuji po přečtení knihy přečíst na konci "autorčinu poznámku". Tím dostal příběh ještě větší punc citlivosti ...

janastok
02.07.2023 3 z 5

Není každý den posvícení, a tak se i v této skvělé sérii našel díl, který se mi tolik nelíbil. Příběh je hodně spletitý a málo uvěřitelný, plný stále se opakujících úvah, vnitřních monologů, pochyb a pocitů viny. Prohřešek jinak svatého Gamache je zbytečně zveličený a to finále ve vesničce mě dorazilo.

Kami33
23.04.2023 5 z 5

Nejsem si jista, zda tento díl by mohl být kdy reálný. Asi určitě ne. Ale to vůbec nevadí. Opět hezké zastavení s oblíbenými hrdiny.

Andrea864
13.04.2023 5 z 5

Mám moc ráda vesničku Three Pines, Armanda Gamache a jeho přátele. Tentokrát to bylo nejen napínavé, ale i trochu tajemné. Více zápletek a dvě časové linky, které byly velmi dobře propojeny, skvěle zvyšovaly spád příběhu. Opět výborné.

Sulmo
13.04.2023 4 z 5

Co všechno se v té malé vesničce neděje... Líbí se mi tajemnost vesničky a radosti i starosti jejích obyvatel. Ubírám však hvězdičku za vrchního inspektora,který chce sám spasit svět, a to už poněkolikáté. Kdyby se měl člověk záměrně tvářit teď zrovna podezíravě, teď mhouřit oči, teď říci toto, pak tamto,a to vše si pamatovat, a vědět,že moje gesto ovlivní nějakou situaci za rok, tak se divím,že Gamache už neklepla pepka. Slabší díl série,ale i tak doporučuji přečíst, pokud možno popořadě,a za dlouhých zimních večerů.

mataj
03.04.2023 5 z 5

Gamache postoupil na post vrchního komisaře a snaží se očistit Sureté od těch špatných, k tomu se v celém kraji rozmáhá obchod s drogami. I navzdory snaze, boj s organizovaným zločinem prohrávají. A tak nakonec vsadí vše na jednu kartu, vymyslí rafinovaný plán, který ho může stát všechno, a doufá v zdárný konec. Navíc se v jeho klidné a malebné vesničce Three Pines dějí zvláštní věci, které vyústí ve vraždu.
Autorka začíná příběh soudním přelíčením s obviněným, a čtenář se postupně dozvídá co se vlastně stalo a kdo je obžalovaný.

Dajine
05.03.2023 5 z 5

Opět úžasné. Tuhle sérii mám moc ráda. Každý díl jako návrat domů z dlouhé cesty.

konicekbily
12.11.2022 4 z 5

Hodně složitá zápletka. řekl bych vícenásobná, pečlivě autorkou probraná a na závěr dokonale vysvětlená, není jediným pozitivem této knihy. Tím hlavním je soubor filozofických úvah o těžkém rozhodování v rizikových okamžicích - a to nejen u policistů, prokurátorů či soudců. Když nestačí zákony, nařízení a předpisy je ospraveditelné se řídit svým svědomím - pokud to vlastní svědomí nařizuje nebo doporučí.

Italkaaa
25.10.2022 2 z 5

Roztomilé, naivní, ale vlastně dost dobře napsané.

pajaroh
17.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Přestřelka drogových kartelů ve vesničce byla na mě příliš. Ale po přečtení autorčiny závěrečné poznámky chápu, proč všechno to násilí pustila do Three Pines. A proč nechala Gamache lhát a manipulovat.
A vůbec, je tam horké café au lait, Myrna a její knihy, jedinečná Ruth, Henri s Grácií, Clara a její nedokonale dokonalá série obrazů, která přesně vystihuje můj pocit z tohoto dílu. Takže pokud vám kniha bude připadat na první pohled nedokončená, přehnaná či divná, "nakloňte se blíž."
"Three Pines je stav mysli."

Toňula
09.10.2022 4 z 5

Louise Penny píše promyšlené detektivní příběhy, kde pravda je hluboko skrytá, kde lidé jsou ryzí a opravdoví a zlo má nečekaně smutnou tvář. Další pozoruhodné setkání s inspektorem Gamachem.

Elsinor024
07.10.2022 4 z 5

Autorka pokračuje ve své dobré kondici, kdy si udržuje stále skvělou úroveň i u 13. knihy.
Jak říká v doslovu, psala Skleněné domy v době, kdy jí umíral manžel. Utíkala prý každý den na pár hodit potěšit se k přátelům do Three Pines, aby to nějak zvládla a nabrala energii.
Já jsem knihu půjčila sousedce, která prožívala úplně stejné složité období jako Louise Penny. Nabírala také v kanadské vesničce sílu všechno zvládnout.
A v tom je tato spisovatelka neocenitelná. Při čtení máte opravdu pocit (a píše to v komentářích dost lidí), že se vracíte ke starým známým. Máte chuť s nimi posedět v bistru u Gabriho a Oliviera, sednout si tam u krbu s horkou čokoládou nebo jít ke Gamachovým na večeři se zasmát a poklábosit s Ruth.

Spoiler:
Proto Louise Penny odpouštím i to, že se na konci nedozvíte, jak pachatel vlastně svoji oběť zprovodil ze světa.
Vraždí se opravdu jen tak mimochodem a hlavní jsou postavy, které po dobu čtení téměř žijí vedle vás.