Výkupné za mrtvého

Výkupné za mrtvého https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43175/bmid_vykupne-za-mrtveho-FOx-43175.jpg 4 81 12

V únoru se do Shewsbury vrátili muži, kteří bojovali ve vojsku krále Štěpána proti vzbouřeným hrabatům z Lincolnu a Chesteru. Přivedli s sebou několik zajatců, mezi nimiž je Elis, mladý syn velšského šlechtice, kterého dostane na starost bratr Cadfael - jen on se s ním dokáže domluvit.

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Dead Man´s Ransom , 1984


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
02.08.2023 2 z 5

Devátý díl. Výkupné za mrtvého, tento případ byl takový lehčí oddechový, nic nechybělo láska, zrada, pomsta, politika. Závěr rozuzlení mě překvapil, nečekala bych vraha v těsné blízkosti hlavní postavy Ellise ap Cyan.

elizabeth_ba
02.04.2023 5 z 5

Další velmi hezká pohádka ze série příhod bratra Cadfaela. Očekávala jsem trošku jinou zápletku, asi už jsem z té současné doby trochu zblblá, ale rozuzlení se mi nakonec líbilo a snad jediné, co mě zklamalo bylo, že tento příběh nebyl zfilmován, i když jsem pořád měla pocit, že jsem už ho viděla. :-)) Hvězdička za Hugha, za bratra Cadfaela, za sestru Magdalenu, za velšská skoro dvojčata, za Melicent a jedna navíc za Owaina Gwynedda. A že by si ji zasloužil i jako obvykle opat Radulfus a tentokrát dokonce i převor Robert? Tak ti ji dostanou až příště, mám jich k dispozici jen pět. Při tom jak jsem nebyla spokojená s adaptací Svatopetrského jarmarku a Ďáblova novice, je možná dobře, že jsme se nedočkali filmu, ale nemohu si pomoci, já tam toho Ioana Gruffudda v těch jeho dvaceti, kdy se ta tv série natáčela, jako Elise ap Cynan úplně vidím... ;-)


kolacky
11.03.2023 5 z 5

"Co vás sem přivádí tak pozdě?" podivil se Hugh. "Zase jste venku bez dovolení?" Nebylo by to poprvé. Vzpomínku na jednu takovou výpravu, k níž došlo v dobách před vládou opata Radulfa, chovali v paměti jako starý vtip, kterému rozumějí jen oni.

Víra matky Marianny v božskou ochranu je dobrá věc, ale bude ještě účinnější, když se podpoří praktickou pomocí, jakou mají nebesa právo očekávat od rozumných smrtelníků.

"Vzpomínám si na slova našeho pana opata, že naším cílem je spravedlnost, zatímco výsada smilování patří Bohu. Ale i Bůh, když hodlá udělit milost, potřebuje k tomu nástroj."

Senza Jenka
15.04.2022 4 z 5

Tyhle detektivky jsou moc pěkně vymyšlené. Někdy je pro obviněného složité se z toho dostat, protože presumpce neviny očividně ještě nefrčela, ale jinak je to dedukce, drobné důkazy a psychologický profil ve středověkém hávu ;)
Občas se ale vyskytne malá nelogičnost - třeba když budu někoho pozorovat, jak se brodí potokem a zaráží kůly do dna, asi mě jako první nenapadne, že je mokrý a zablácený proto, že prošel bažinou.

Jara 56
13.11.2020 4 z 5

příjemné oddychové čtení, žádný drasťák ,Bratr Cadfael je kásně vymyšlená postava, sice mnich, ale také již má v životě lecos za sebou a tím je postava pravdivější. Hezké počtení.

Art82
19.06.2019 4 z 5

No co bych tak povídal prostě další dobrá kniha této série.

jaroiva
30.04.2018 5 z 5

Ach, tak tohle byla těžká romantika! Asi jsem to momentálně potřebovala (jako léčbu po dočtení 1984), protože se mi to moc líbilo. Samotná vražda je tu spíš na vedlejší koleji a vlastně ani Cadfael moc nezasahuje do příběhu, který rozehrávají ostatní postavy. Tohle je taková fajn "ženská detektivka" v tom dobrém slova smyslu.

soukroma
23.03.2016 3 z 5

Dlouho jsem Cadfaelovy případy nečetla, takže možná proto mi tento přišel jako hodně slabý, naivní a jednoduchý, přespříliš romantický, bez čehokoli navíc, co většinou bratrovo šetření přináší, zejména z historických kulis.
Jestlipak by naše milá a stále bohatší ČT nemohla šáhnout do archivu trochu jinam, než kam donekonečna sahá, a dala nám takovou britskou klasiku jako seriál Případy bratra Cadfaela (či Já, Klaudius, se stejným výtečným hercem v hlavní roli).

wooloong
04.09.2015 4 z 5

Cadfaelovská klasika. Romantický příběh v historických kulisách a k tomu detektivka. A jako skoro vždy s poměrně jednoduchou zápletkou, ve které není obtížné najít vraha už někdy v půlce knihy. Klamání čtenáře a vytváření falešných stop autorce moc nejde.

jaja1989
17.04.2015 5 z 5

Dobrá detektivka

tenax
14.08.2013 5 z 5

Skvělé čtení jako vždy. A znovu se utvrzuji v názoru, že je dobré číst celý cyklus chronologicky, protože jsou skoro v každé další knize narážky a odkazy na postavy a události z předchozích dílů. Zde je to například postava sestry Magdaleny, dříve Avice z Thornbury, která se vyskytovala už v románu Malonocný u Svatého Jiljí.

Jančislava
16.04.2013 5 z 5

příběhy bratra Cadfaela jsou velice pěkné. Děj je příjemný, nerozebírá zbytečně detaily vraždy - někdo je probodnut a stačí, není potřeba to rezebírat dál. Lidé se tam snaží být čestní, přátelští. Je to oddechová a příjemná kniha