Pouť nenávisti

Pouť nenávisti https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86351/bmid_pout-nenavisti-5pE-86351.jpg 5 75 13

Na jaře 1141 dojde ve Winchesteru k podivné události: významný klerik z tábora rytířů císařovny Matyldy je zavražděn příslušníkem téže strany, když čestně brání život svého protivníka, stoupence uvězněného krále Štěpána. Hned po incidentu zmizí z panství probodnutého klerika jeho chráněnec Lukáš Meverel. Tím, kdo se ho vydává hledat po celé Anglii, je Oliver de Bretagne, mladý rytíř oddaný Matyldě a neobyčejně blízký Cadfaelovu srdci. Detektiv v mnišské kutně se zatím v Shrewsbury připravuje na velký květnový svátek svaté Winifredy, ošetřuje nemocné poutníky a spolu s novopečeným šerifem Hughem Beringarem dává pozor na zlodějíčky, kteří si brousí zuby a nože na jejich měšce. V davu proudícím na klášterní slavnosti jsou též dva pozoruhodní mladí muži z jihu – trpící kajícník Ciaran a jeho věrný nohsled Matouš -, jejichž nerozlučné přátelství budí všeobecný obdiv. Jen Cadfaelovu zkušenému oku se jejich vztah jeví v jiném, zlověstném světle; mnich začne tušit souvislost s winchesterskou vraždou v nejvyšší čas, aby společně s Hughem a Olivierem zabránil dalšímu krveprolití…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Pilgrim of Hate , 1984


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
14.08.2023 3 z 5

Desátý díl. Pouť nenávisti. Příběh z pokračujícího boje o anglický trůn mezi Matyldou a Štěpánem odehrávající se ve slavnost svaté Winnifredy v Cadfaelově rodném opatství. V příběhu se objeví i Cadfaelův syn říkající si Olivier de Bretagne.

elizabeth_ba
05.04.2023 5 z 5

Souhlasím se spolukomentátory. Moc hezký příběh, byť se tentokrát nejednalo o klasickou detektivku, jak jsme z této série zvyklí. Bohužel mě strašně zklamalo převedení na tv obrazovku v jinak dosti povedeném seriálu z 90. let minulého století. Takže poslední epizodu seriálu nedoporučuji, knihu ovšem všemi deseti, protože dojde na setkání, po kterém jsem volala v Panna v ledu a dozvíme se spoustu zajímavých informací. Jednu stěžejní se v závěru dozví i Hugh (ten se vlastně dozví těch informací hned několik) a já jsem šla zjišťovat, jak s nimi naloží (tj. vrhla jsem se obratem na další díl... ;-))


kolacky
12.03.2023 5 z 5

Krásné. Na nenápadném politickém pozadí dostáváme příběh s hlubokým poselstvím. A Cadfael se setká s... Nebudu prozrazovat!

Jara 56
03.02.2021 4 z 5

Hezky napsané, jako skoro všechny díly, opět pohodová odpočinková četba a skutečně je dobré je číst postupně jak jsou napsané, hezky se potom vzpomíná kdo s kým a o čem :D

Art82
26.12.2019 3 z 5

Tento díl mě prostě nedokázal nějak pořádně zaujmout.

Blahorodi
29.07.2018 4 z 5

Příběh zajímavý, logický, celkem neobvykle nechává autorka některé „kladné“ postavy jednat nejen kladně, je to pak celé plastičtější, než když jsou někteří jenom dobří (Rhun). Líbilo se mi obecnější a dost přesné nahlédnutí do středověku, kdy se mocní bili o moc, ale kdo tím skutečně trpěl a velmi vážně, byli často obyčejní lidé. Jen jsem se trochu ztrácel v odkazech na minulé díly, nerad jsem zjistil, že si některé příběhy moc nepamatuji, ale ono jich také bylo několik dost podobných.

Nemohu nezmínit, že překlady Stanislavy Pošustové mi zatím v sérií připadají nejlepší.

jaroiva
01.05.2018 3 z 5

Tak úplně mi nesedl sám příběh nenávistného poutníka, ale líbilo se mi znovu setkání s Olivierem a omáčka, patřící spíš k celkové linii Cadfaelovy série, propojení jednotlivých knih.

konicekbily
23.03.2018 5 z 5

Detektiv v mnišském hábitu pomocí intuice a logiky přichází všemu na kloub. Knížka ale obsahuje hodně odkazů na předcházející příběhy bratra Cadfaela. Bylo by dobré číst tyto příběhu popořádku.

wooloong
22.07.2015 5 z 5

Opět detektivka i romance v jednom a k tomu nezbytná vůně bylinek z klášterní zahrady. A samozřejmě happyend. Tentokrát byla detektivní zápletka přeci jen o level výš a na konci jsem se dočkala skutečného překvapení.

cukrovka
02.05.2015 4 z 5

Opět příjemné čtení. Děj byl trochu jiný než v předchozích příbězích, ale zajímavý.

jaja1989
17.04.2015 5 z 5

Zázraky se dějí a kdo by si je nezaslouzil víc než Rhun?

Tiama
16.01.2014 4 z 5

Knížka se mi zdála dějem v porovnání s předchozími díly nezvyklá, příběh rozhodně měl logiku a líbil se mi.

tenax
14.08.2013 5 z 5

V tomto případu bratra Cadfaela se víc prolíná politická situace doby s běžným klášterním životem benediktinů. Ale je stejně zajímavý jako předchozí díly cyklu. Navíc je zde hodně odkazů na děje a osoby z předchozích knih (Panna v ledu, Zázrak svaté Winifredy). Špičkové oddechové čtení.