Hrnčířovo pole

Hrnčířovo pole https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86355/bmid_hrncirovo-pole-jR8-86355.jpg 4 87 19

Při rozorávání Hrnčírova pole darovaného klášteru je objevena kostra tajně pohřbené ženy. Posledním nájemcem pole byl hrnčíř, nyní mnich, který pro klášter opustil svou ženu po patnácti letech manželství. Ta zmizela, podle pověsti snad s milencem. Kdo je mrtvá z Hrnčířova pole a jak zemřela? Co s tím má společného mladší syn šlechtice, který pole daroval? Na tyto otázky společně hledají odpověďi šerif Hugh Beringar a bratr Cadfael.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Potter’s Field , 1989


více info...

Přidat komentář

konicekbily
13.08.2023 5 z 5

Rozhodl jsem se vrátit k historickým detektivkám a znovu přečíst případy mnicha Cadfaela. Po nálezu mrtvoly neznámé identity zakopané na poli jsou pod bratrovým dozorem postupně vyšetřováni různí podezřelí - ale autorka připravila nečekané rozuzlení. To se mi tolik nelíbio, ale popis historického prostředí ano.

kolacky
19.03.2023 5 z 5

Spletité a propletené a nečekaný konec... Ještěže se Hugh a jeho oddíl v bažinách neztratili!


Jean-Paul
07.11.2022 3 z 5

Žádné akční scény, žádné potoky krve, žádní psychopatičtí vrazi, žádné forenzní oddělení, ale pouze jedna náhodou objevená mrtvola neznámé ženy, jejímž nálezem se začíná příběh točící se kolem snahy připojit k tajemné mrtvé její jméno a minulost. Příběh se vlastně postupem času vyřeší tak nějak sám, nenásilně a nevzrušivě. To ale neznamená, že by se čtenář při odhalování vraha nudil a troufnu si říct, že málokdo předem uhodne, kdo je vlastně za smrt nalezené ženy odpovědný. Kdo je zvyklý na dnešní styl detektivních příběhů, toho tento příběh ze středověké Anglie asi příliš nenadchne. Pro mě to však bylo velmi milé oddechové čtení na víkend. (65 %)

miša63
13.09.2022 3 z 5

Čtivý příběh se zajímavou zápletkou a rozuzlením

peeetta
07.07.2022 3 z 5

Až při přidávání do výzvy, jsem zjistila, že to není nová kniha, ale jen nové vydání. Kniha z jiného prostředí, celkem čtivá detektivka.

SBH
26.06.2022 5 z 5

Romány s bratrem Cadfaelem čtu díky Mystery Pressu už podruhé, a tento příběh je zatím jediný, u kterého jsem si pamatovala rozuzlení. Nejspíš díky tomu, jak hořké je.
Ovšem co se týče kvalit, zůstává i tento díl na špici. Jako obvykle se jedná o poklidné deduktivní pátrání po identitě mrtvé a příčinách jejího odchodu ze světa, což mi naprosto vyhovuje. K tomu musím přičíst opravdu nádherný bohatý jazyk autorky, a pochopitelně hluboká poklona a vřelý dík překladatelce, paní Pošustové-Menšíkové za výtečnou práci, v dnešní době jev více než ojedinělý. Takže jsem se kochala básnickými popisy, květnatou mluvou, zásluhou slov jsem se octla v barvité a poklidné krajině středověké Anglie ve společnosti rázovitých, sympatických obyvatel města a kláštera.
Jak říkám, tentokrát mě nejvíc zasáhla zjevná nespravedlnost osudu, který zamíchal kartami tak, že vlastně všechny poškodil. Jenže co naděláte, to se stává častěji, než by bylo milé. Ale i tak probíhalo vyšetřování logicky, autorka si nevypomáhala žádnými nevysvětlitelnými náhodami, Cadfael i Hugh projevili velkou míru důvtipu a znalosti lidských povah. Potěšení pro milovníky detektivek klasického střihu.
Opět plný počet a vzhůru do dalšího dobrodružství.

Jara 56
24.04.2022 5 z 5

Krásně napsaný, hezky se u těchto knih odpočívá, krása, není to žádný akční trhák, ale pohodovka.

Modrina
21.03.2022 4 z 5

Takový milý, velmi lidský příběh. Moc pěkně se to četlo.

Korsika
09.03.2022 4 z 5

Žádné divoké honičky, litry krve a psychicky narušení vrazi. Prostě jen obyčejná vražda řešená poklidným tempem 12.st., kdy když chcete vyslechnout podezřelého, tak k němu jdete půl dne pěšky a když mezitím táhnete do boje, tak přerušíte vyšetřování ;) pokud jste ochotní respektovat její tempo a ticho kláštera, stane se pro vás milým potěšením.

Ulala
26.02.2022 4 z 5

Případy bratra Catfaela mně nepřestávají překvapovat svou laskavostí, kouzlem místa a doby, které autorka zvládá bravurně popsat. Je škoda, že nových se už nedočkáme

trudoš
06.02.2022 4 z 5

Série středověkých detektivek Ellis Petersové má v sobě i přes svůj literární věk podmanivé kouzlo, nespočívající ve slovutných postavách či důmyslných zápletkách, ale v jednoduchosti místa a doby. Autorka nedělá z vyprávění pohádku, přesto na vás dýchá nostalgie středověku, kdy život byl snad o tolik jednodušší. Neznamená to ovšem, že méně krutý. Ostatně, objevení mrtvého těla při orání půdy a podezření ze zločinu nejtěžšího, jež padne na jednoho z mnichů kláštera svatého Petra a Pavla, dokazují, že prohnilá lidská povaha se za posledních osm set let nijak moc nezměnila.
Hrnčířovo pole představuje další z případů moudrého bratra Cadfaela a postav okolo něj, bez nichž by vyšetřování záhady nebylo kompletní. Tohle vyprávění nestojí na jediné figuře, která svým bystrým úsudkem odhaluje jedno tajemství za druhým. Tady i prosťáčkové mají své místo, stejně jako šlechtici, sedláci, či zákonem stanovení šerifové. Možná právě kvůli tomu působí příběh navzdory době dávno minulé tak uvěřitelně.

alekis
12.12.2021 5 z 5

Toto je podle mého další hodně zdařilý díl, který mi asi trochu víc utkví v paměti. Postupem času totiž jednotlivé případy poněkud splývají, nových postav přibývá, mnohé přecházejí z jedné knihy do druhé a občas nastává, i když jen drobný, zmatek.
Konečné vyústění je maličko netradiční, ale kupodivu, ačkoliv nemám vůbec smysl k odkrývání pachatelů, tentokrát byl můj předpoklad správný, neboť tu svou silnou úlohu sehrála psychologická stránka případu.
A neznámá z Hrnčířova pole dostala své jméno...

včelařka
22.09.2020 3 z 5

Oddychovka ze středověku.
Trochu mi vadilo opakování popisů.

konicekbily
16.03.2018 5 z 5

Případy mého oblíbeného mnicha kromě dobře promyšlené zápletky přinášejí i popisování historických událostí, které se na britských ostrovech odehrávali téměř před tisícem let. Nezakrývám, že je to má oblíbená četba.

haki34
26.11.2017 4 z 5

Po letech jsem opět narazila na Cadfaelova dobrodružství a rychle se díky šikovnému peru a fantazii autorky přenesla o několik století zpět...
Ó jak lehce by se jim pátralo dnes - stačil by odběr DNA a hned by bylo jasno :) takhle nezbylo, než použít logiku, selský rozum, a vyslechnout ty správné lidi...
zápletka trochu zamotaná, výsledná verze mě teda vůbec nenapadla :)
co je taky kromě detektivní zápletky zajímavé - dovídáme se, jak se asi v řeholných řádech žilo, denní režim, strava, povinnosti, a co za lidi vlastně do řádů vstupovali..někdo dobrovolně, někdo tak mlád, že neměl na výběr.....
příběhy Cadfaela se čtou velmi dobře, takže se vrhám na další ze série...

cukrovka
17.05.2015 4 z 5

Opět příjemné čtení. Není to klasická detektivka, ale příběh je zajímavý.

jaja1989
17.04.2015 5 z 5

dobrá detektivka

Plútarchos
18.01.2015 3 z 5

Zajímavý příběh ale moc mě kniha nenadchla. Pátrání Cadfaela se sestává z náhodných setkání, žádný zločin, žádné odhalení. Pátrání po totožnosti a důvodech smrti tajemných ostatků ženy, nalezené při orbě na poli, Proč byla pohřbena na nesvěcené půdě? Jak přišla o život a kdo ji tam pohřbil? Pravda je překvapivě podivná...

tenax
15.08.2013 5 z 5

Další skvělé čtení o bratru Cadfaelovi. Zajímavý námět, perfektní zápletka a rozuzlení.