Mazarinův drahokam / The Adventure of the Mazarin Stone

Mazarinův drahokam / The Adventure of the Mazarin Stone https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24888/mazarinuv-drahokam-24888.jpg 4 41 13

V dvojjazyčné edici Bilingua přinášíme další příběhy s promyšlenou zápletkou z viktoriánské Anglie, v nichž Sherlock Holmes opět exceluje jako mistr neúprosné dedukce. Výbor obsahuje povídky Mazarinův drahokam, Dům U tří štítů a Tři Garridebové.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Garamond
Originální název:

The Adventure of the Mazarin Stone


více info...

Přidat komentář

Emik87
24.02.2024 4 z 5

Milé počtení tří Sherlockovských povídek.

xulij01
27.07.2023 4 z 5

Tři povídky, každá svým způsobem zajímavá. Rozhodně jsem se při čtení nenudil. Zvláště zápletka třetí povídky působila až absurdně, ale nakonec vše do sebe hezky zapadlo. Charakteristické pro knížky z této série je, že v zápatí jsou přeložena vybraná slovíčka či spojení, u některých včetně vysvětlení významu přímo v angličtině a někdy je ukázáno i jejich použití ve vzorové větě (takže si lze udělat poměrně přesnou představu o významu daného slova či spojení). Jinak se jedná o klasický zrcadlový text, kdy na levé stránce je text anglický a na pravé český. Jde o nezkrácené/nezjednodušené vydání textu.


rafan65
01.11.2021 4 z 5

Docela dobré čtení ale hodně jiných případů Sherlocka Holmese je lepší.

n.ezn.amy
24.03.2020 5 z 5

Další z klasických příběhů legendárního Sherlocka Holmese, kdy hlavně Mazarinův drahokam byla sice kratší povídka, ale pointa a vyřešení, naprosto geniální. Prostě příběhy Sherlocka Holmese miluju

Vidlička
12.09.2018 3 z 5

Nikdy nepochopím, jak Angličani skládaj věty (teda chápu - přesně naopak a divnějc než my...), respektive se to nikdy nenaučím, neboť interpunkcí taky zrovna neplýtvají! Takže pro mě to znamená potit se dál a dál u jiných a jiných knížek. Díky Satanovi za zrcadlový text!
A konkrétně k této knize - překlady byly leckde, dle mého, pojaty velmi volně, takže se blbeček jako já, stejně nedozvěděl, co leckterá slůvka znamenají...ale dobře mi tak.

rarášek
22.10.2017 5 z 5

Musím uznat, že to nebyli ty nejlepší povídky, co jsem zatím četla, ale to nemění nic na tom, že mám Sherlocka s Watsonem velmi ráda, každou povídku čtu s napětím, co se stane a po dočtení knížky se těším, až si opět něco od Doyla přečtu. :)
,,Stálo to za zranění - bylo by to stálo za četná zranění - že jsem poznal, jak hluboké a vřelé city se tají za tou chladnou maskou. Jasné, neúhybné oči se na okamžik zamžily, pevné rty se chvěly. Poprvé a jedinkrát jsem viděl, že Holmes má nejen skvělý mozek, ale i horoucí srdce. Celá ta léta, kdy jsem mu pokorně a jednoznačně sloužil, pro mě vyvrcholila v tomto okamžiku."

KlaraJahoda
17.09.2017 3 z 5

Opět hezká povídka o Sherlocku Holmesovi, ale mě přišla trochu slabší, oproti jiným tomu trochu chyběl spád.

Apoška
13.05.2017 3 z 5

Příběhy byly neúplné, jen s vyřešením. :-(

ElfkaEleanor
23.03.2016 5 z 5

Tyto tři povídky tj. Mazarinův drahokam, Dům U Tří štítů a Tři Garridebové považuji za povedenější. Čtenář je držen v neznalosti a napětí, takže ho to nutí číst dál a dál. Oddechová četba, která není nijak náročná ani v angličtině. Kromě jednotlivých slov oceňuji hlavně vysvětlivky frází, které jsou spíše složitější na překlad a nemají český ekvivalent.

BooksLucyKing
13.07.2013 4 z 5

Moje první knížka s Holmesem a také první dvojjazyčná a bylo to bezva. Sice ta první povídka je trochu slabší, ale ty další dvě byly výborné. Hlavně ta poslední se mi velice líbila. A co se týče angličtiny, četlo se mi to moc dobře a potěšilo mě, že nemusím pořád koukat na překlad. Přece jen v té hlavě něco mám.

mgeisselreiter
10.03.2013 4 z 5

Kniha dobře provedená, anglický text se spoustou vysvětlivek. Obsahuje 3 středně dlouhé povídky, každá zhruba na 30 stranách. Povídky se dobře čtou, ale ani jedna výrazně nevyniká. Celkově 75%, 7.3.13.

MesLivres
11.10.2012 3 z 5

Pěkné, oddechové čtení. Prostě klasika.

Jíťa
30.11.-0001 5 z 5

Mazarinův drahokam není zrovna povedená povídka, ale Dům U tří štítů, ač docela tragický příběh, se mi vždycky líbil. V povídce Tři Garridebové se sice opakuje již jednou použitý motiv provedení zločinu, ale za to obsahuje něco důležitějšího, totiž ukázku, že Holmes nebyl jenom striktně logicky myslící stroj.