Preži túto noc

Preži túto noc https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497691/bmid_prezi-tuto-noc-J78-497691.jpg 4 116 28

Roadtrip, ktorý nikto nechce zažiť. Napätie a nebezpečenstvo je bližšie a bližšie každým kilometrom. Je november 1991. V magnetofóne hrá kazeta s Nirvanou, v Bielom dome sedí George Bush starší a vysokoškoláčka Charlie Jordanová, vášnivá milovníčka filmov, sa vezie v aute s človekom, ktorý je možno sériový vrah. Josh Baxter, muž za volantom, je pre Charlie úplne cudzí. Zoznámili sa len preto, aby sa mohli podeliť o výdavky na dlhú cestu autom do Ohia. Obaja majú svoje dôvody, prečo potrebujú odísť z internátu. Charlie poháňa pocit viny a smútok zo šokujúcej vraždy jej najlepšej priateľky, ktorá sa stala treťou obeťou takzvaného Univerzitného vraha. Josh sa ponáhľa za svojím chorým otcom – alebo to aspoň tvrdí. Čím dlhšie Charlie sedí na sedadle spolujazdca, tým viac si všíma, že na Joshovi je niečo podozrivé a začína mať pocit, že sa ocitla v aute s Univerzitným vrahom. Je Josh naozaj nebezpečný? Alebo sú Charline obavy len výsledkom jej živej predstavivosti, keďže videla priveľa desivých filmov? Jedno je isté – Charlie nemá kam ujsť a nemá sa ako dovolať pomoci. Uviazla v hre na mačku a myš a vie, že vyhrá len vtedy, ak prežije túto noc.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Survive the Night , 2021


více info...

Přidat komentář

Dela111
09.03.2024 3 z 5

Poslední noc je svižná jízda plná překvapení, finále je maximálně vygradované. Celkové rozuzlení je trochu divoké, ale není úplně nečekané. Závěr by dělal čest nejednomu hollywoodskému filmu.
Poslední noc není autorova nejlepší kniha, má však chytlavý děj, takže není problém ji přečíst na jeden zátah. Celkově hodnotím jako průměr.
3,5*

noki2
12.02.2024 1 z 5

Po přečtení Poslední obětí jsem sáhla po další knize s očekáváním.. Bohužel tato kniha mě na stránce 115 přestala bavit. Orientace mezi skutečností a halucinacemi už mi dělala problém. Po hodně dlouhé době jsem odložila knihu nedočtenou.


Peťulka3
10.01.2024 5 z 5

Bála jsem se knihy,která se odehrává během jedné noci. Ale byla jsem velmi mile překvapená. Mělo to šmrnc a závěr byl taková třešnička na dortu.

gordon13
17.10.2023 4 z 5

Knihy R.Sagera se mi skutečně líbí a ani tato není vyjímkou. Musím říct,
že mi přišla vcelku nápaditá, vyústění pro mě bylo překvapením a závěr
mile pobavil i potěšil.

alexis818
02.10.2023 5 z 5

Tento autor má velmi povedené knížky a takhle patří mezi ně.

Ajina76
11.09.2023 2 z 5

Knihu jsem precetla. Ale preskakovala jsem, coz normalne nedelam. A vim, ze uz se k ni nikdy nevratim. Ale i tak si 2 hvezdicky zaslouzi.

Mišelínek
22.08.2023 4 z 5

Za den přečteno.
Inu, co si budeme - krátké kapitoly, svižný děj, napětí, málo postav a hlavně velmi napínavá noční jízda..

Přiznám se, že jsem byla v některých sekvencích zmatená a škrábala se na hlavě, jestli se to vážně děje nebo jestli je to jen Charliin další osobní "film". Občas mi dělalo potíže to rozeznat.
Také jsem si k hlavní hrdince jistou dobu nemohla najít cestu, ale naštěstí se mi to postupem děje podařilo.
Josh - to není typický záporák a Marge zase není typická servírka. :)

Někteří tu píšou, že by bylo lepší, kdyby autor zůstal u předešlé myšlenky, a to, že se kniha bude odehrávat jen po dobu jízdy do Ohia a bude se zaobírat jen Charlie a Joshem.
Já si naopak myslím, že to další postavy prostě potřebovalo, aby se děj nestal příliš utahaným. Pak by to totiž bylo jednoduché a asi i dost krátké.

Poslední část knihy, která se odehrála v Horské oáze byla za mě nejlepší, dokázala jsem si živě představit tu zanedbanou budovu a řeku pod ní.
Prostředí bylo vykreslené velmi dobře a realisticky a i postavy jsem si nakonec oblíbila (i když jsem si ze začátku říkala, že určitě nebudeme kamarádi.) :D

Jediné, co bych tomu vytkla, bylo příliš rychlé rozuzlení, jakoby autor zapomněl, že je vlastně potřeba to nejdůležitější dovysvětlit. Budiž mu to odpuštěno.:)

Dohromady ale hodnotím knížku kladně. Námět se mi líbil a já si tu jízdu přes počáteční rozpaky užila. :)

Hella
21.08.2023 3 z 5

Z mého pohledu překombinované a určitě se to nedá srovnávat s autorovými prvními knihami.

Klenotka
17.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Za mě to určitě není nejhorší od Sagera (Poslední dívka byla horší, naopak Poslední, kdo zůstal byla asi zatím nejlepší, co jsem od něj četla, a jedno z nejlepších knižních překvapení celkově). Ve skutečnosti jsem si říkala, proč ta kritika, a pak m i to došlo. První půlka super, četlo se to dobře (nevadil mi ani styl psaní), přetahování mezi Charlie a Joshem v autě bylo napínavé. Ale vím, že Sager má tendenci až moc překombinovávat. Jeho trademark, že chvíli pochybujeme i u hlavní hrdinky tady byl samozřejmě taky, ale popravdě Charlie je asi nejhorší postava, kterou napsal.
Neustálé "přehrávání" filmů bylo po chvíli už docela únavné, a Charlie mi přišla děsně otravná. Její chování nedávalo smysl, stačil jeden telefonát na policii odkudkoliv, její naivita byla možná trochu "vykoupena" podvědomým přáním taky umřít, jak tam bylo naznačeno, ale i přesto se chovala totálně stupidně.
SPOILER
Chování Marge bylo dvojnásob hloupé, ani "nenávist a zlost" ho neomlouvají
Závěr to dost zabil (Stockholmský syndrom v plné síle).
Vraha se dalo odhadnout ve chvíli, kdy z těch pěti postav zůstala jediná, u které se to zatím nevyloučilo.
Stále jsem teda četla dál a pořád to bavilo, ale po dočtení a přemýšlení začalo hodnocení padat. Napínavá kniha to byla, to ano, ale méně je někdy možná více.

Avila
13.08.2023 4 z 5

Občas se stane že autor napíše o něco slabší příběh než je u něho obvyklé a tentokrát se to stalo s touto knihou od pana Sagera. Jeho knihy mě většinou vtáhnou do příběhu hned na začátku ale tady to bylo jiné.... První třetina knihy byla no zvláštní.... Nakonec se příběh rozjel a měl vše na co jsem od autora zvyklá akci, napětí i překvapení.
Tak nakonec dávám čtyři hvězdičky ale jsou lehce ušmudlané.

Magdyla.8
25.07.2023 3 z 5

Byl to takový jiný příběh od Sagera. Tohle hraní s myslí čtenáře mi bohužel nesedlo do noty. Nepřišlo mi to vůbec jako thriller. Neustálé skoky v přítomnosti nebo ve snění mi přišli rušivé. Nevím, jiné knihy od autora mě baví více.

Bettybook
06.07.2023 3 z 5

Riley Sager je v zahraničí velice populární autor, proto jsem od něj chtěla něco zakusit. Ale asi jsem si vybrala špatnou knihu, protože co bylo tohle...? XD

Babouš
20.05.2023 2 z 5

Ten námět se v thrillerech objevuje poměrně často, ale doufal jsem, že zkušený autor se vyhne klišé a připraví pořádnou jízdu (jako třeba Taylor Adams v Není úniku). Nicméně je to jenom klišé za klišé. Čtenáře, kteří ještě podobné knihy nečetli, to nadchne, ale kdo už má něco načteno, pravděpodobně bude spíše zklamán. Ty halucinace a kapitoly, které se pak ukázaly být jenom jako výplod představivosti, si autor mohl odpustit, působí to jako umělé natahování.

Jana_2
11.05.2023 5 z 5

Skoro celou knihu jsem si říkala, že je to vše hrozně provoplanové a že je jasné, kdo to byl. Konec opět překvapil. Vzápětí jsem si uvědomila, že byla malá zmínka na začátku, kterou jsem přehlédla. Ale kdo by to čekal?! Čte se velmi dobře

aliza
03.05.2023 4 z 5

Na tuto knihu jsem se moc těšila, protože "Zamkni poslední dveře", "Poslední, kdo zůstal", "Poslední lež" i "Poslední dívka" (malinko slabší) byly úplně skvělé od začátku do konce, nešlo přestat číst. No a tato byla opravdu slabší, první polovina knihy nebyla tak napínavá, druhá půlka už byla hodně dobrá.

kalinkacz
19.03.2023 4 z 5

Riley Sager je můj neskutečně oblíbený autor thriller, jeho Poslední, kdo zůstal bylo top!
Jeho poslední novinka Poslední noc nesbírala v zahraničí tolik nadšených ohlasů, jak je u autora zvykem (a u nás po vydání taky ne). Já díky tomu věděla, že nemám čekat takovou pecku.
A vlastně jsem byla mile překvapená, že mě to bavilo víc, než jsem čekala. Čtivé to bylo neskutečně, napnutá jsem byla taky Jasně, konec mohl být o něco lepší, ale já si ve výsledku čtení fakt užila. Doufám, že letos u nás autorovi vyjde další novinka, protože neminu nic, s čím přijde.

Leena
19.02.2023 4 z 5

Líbilo se mi to víc, než Poslední, kdo zůstal.
Jen mi tam vadilo to propadání Charlie se do filmového světa snů, to mě tam nějak rušilo.
Ale jinak čtivé a vcelku napínavé.

Rodaw
10.02.2023 3 z 5

POSLEDNÍ NOC
Hodnocení Knihánkova: 3,5 ⭐️

Námět může znít jako takový všední thriller, ale právě, že je to ve skutečnosti nevšední thriller! :D :). Na knížku jsem se extrémně moc těšila! Pana autora miluju:). Hned na začátku mě to pohltilo a nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Očekávala jsem akční jízdu a ona to ta akční jízda svým způsobem i byla, ale... ale :D.

Dá se říct, že tuto knížku mi "shodily" dolů tyhle dvě věci:
1.) představy hlavní hrdinky. Alá problesky... co je realita a co je sen - představa? Knížku to sice okoření, ale já osobně nejsem moc tohoto fanda.
2.) jedna zápletka - bohužel nemůžu přiblížit kvůli prozrazení děje - ale přišlo mi to tak trošku na sílu:).

Z knihy mám trošku rozpačité pocity. Na jednu stranu fajn thriller, ale nemůžu se ubránit jistému zklamání / rozčarování. Byly tu věci, které se mi líbily hodně a potom i takové, které v podstatě vůbec. Knížka není špatná, ale za mě je spíše průměrná a co se týká tvorby Rileyho Sagera - slabší kousek ;).

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 5/2022.

Shardlake
11.01.2023 5 z 5

Příběh Charlie, dívky, která se odhodlá jet v noci v autě s cizím klukem Joshem, o kterém se domnívá, že je univerzitní vrah, byla fakt svižná a rychlá jízda, která rychle uběhla. Vřele doporučuji.

Hvězdinka
27.12.2022 3 z 5

Tak nějak jsem z knihy zmatená. Nic není, jak se na první pohled zdá, jsou to halucinace, nebo fakt, je to film, nebo realita? Tak asi tak...

Autorovy další knížky

Riley Sager (p)
americká, 1974
2017  76%Poslední dívka
2020  87%Zamkni poslední dveře
2019  86%Poslední lež
2021  87%Poslední, kdo zůstal
2022  73%Poslední noc

Kniha Preži túto noc je v

Právě čtených2x
Přečtených134x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených4x
Knihotéce147x
Chystám se číst107x
Chci si koupit38x
dalších seznamech4x