Přetížená archa

Přetížená archa https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495833/bmid_pretizena-archa-may-495833.jpg 4 57 10

Světoznámý přírodovědec a spisovatel Gerald Durrell se vypravil do afrického Kamerunu, aby pro britské zoologické zahrady nachytal vzácné exotické živočichy. Byla to jeho první cesta za zvířaty vůbec a rozhodně nešlo o žádnou nudnou vědeckou výpravu. Chytit luskouna, jedovaté hady, vzácnou poloopičku nebo kousajícího vydříka totiž není jen tak. Spoustu bláznivých chvilek přináší spolupráce s domorodými lovci, do toho opičák tančící v bláznivém rytmu bubnů. A co teprve, když začne působit kletba kouzla džú-džú! Durrellovy knížky, které milují miliony čtenářů na celém světě, si získaly oblibu láskyplným popisem divoké přírody i humorným líčením dobrodružství, které zoology na cestách čekají. Setkání se zvířaty i místními lidmi totiž přináší nejedno překvapení. A v Kamerunu s jeho neprostupným tropickým pralesem tomu nebylo jinak.... celý text

Literatura světová Příroda, zvířata Příběhy
Vydáno: , Zeď
Originální název:

The Overloaded Ark , 1953


více info...

Přidat komentář

manka71
24.01.2024 5 z 5

Krásné čtení pro všechny milovníky Afriky. Pan Durrell uměl skvěle popisovat přírodu a vše s ní spojené a do toho ještě jeho humorné příběhy s domorodci a od knihy se vám nebude chtít odcházet.

85098211
19.11.2023 5 z 5

(drobné spoilery)
Od autora se mi již několik knih do rukou dostalo, ale jednalo se buď o pohádkové příběhy nebo vyprávění ze života jeho rodiny. Zde to bylo ovšem úplně jiné, protože autor se sám vydává do Kamerunu v Africe, aby tam získal různé vzácné živočichy. Příhody jsou to opravdu zajímavé a často i humorné, hlavně při střetu s domorodým obyvatelstvem není o zábavu nouze ;-). Jejich pomoc je samozřejmě nevyhnutelná a nutná. Přestože si autor musí dávat pozor i na jejich triky a lsti, kdy se mu například snaží za drahý peníz prodat mnohdy nepoužitelná zvířata (v tomto případě ptáky). Jak je v jeho knihách obvyklé, nejedná se o žádné ucelené vyprávění, ale různorodé příhody, v jejichž popředí stojí nejen domorodci, ale také (mimo jiné) jeden zajímavý opičák a celá řada dalších zvířecích druhů. Vyprávění jako takové je příjemné a milé. No a na závěr musím pochválit vynikající český překlad, který určitě přispěl k mému vysokému hodnocení knihy ;-).


Elea
01.10.2023 4 z 5

Příjemné, pohodové čtení o výpravě za zvířaty.

Aligator805
10.03.2023 5 z 5

Velice milé čtení. Humorné líčení cesty za exotickými živočichy Kamerunu, které získával pro zoologické zahrady. Z jeho knih je cítit láska k přírodě a jejím obyvatelům, kterou dokáže podat velice humorným způsobem. A třešničkou jsou potom domorodí pomocníci se svojí angličtinou.

B4LU
13.07.2022 4 z 5

Pohodové, vtipné a zároveň i poučné čtení o trablích přírodovědce, který se snaží odchytit zvířata z afrického pralesa do ZOO. Skvělá oddechovka.

IvaKo
05.06.2021 4 z 5

Durrellovská klasika - vtipné i poučné vyprávění o africké zvířeně a svízelích spojených s jejím získáváním pro ZOO. Kniha je dost letitá, takže lze předpokládat, že v současnosti jsou takové expedice z mnoha důvodů ještě složitější. Bavilo mě to.

BlackFun
10.09.2016 5 z 5

Na těchto knihách jsem vyrůstala a po mnoho letech jsem se k nim vrátila. Byla jsem opět nadšená a vždy jsem zařvala smíchy, když se objevili domorodci s úžasnou mentalitou a skvěle přeloženou angličtinou :) Za mě prostě 5 hvězd!

terkycca
19.03.2016 3 z 5

Zvířátka a durell, fajn čtení....

Marla
14.02.2016 5 z 5

Typicky durrelovské povídání o zvířatech.

Tinoušek
02.11.2014 2 z 5

Musím říct, že tato Durrelovka mě rozhodně nenadchla... Přišla mi bez děje, bez obvyklého humoru. Nechytla mě.