Divergence

Divergence https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117803/bmid_povstalecka-trilogie-divergence-gVh-117803.jpg 4 4998 850

Hlavní hrdinka Beatrice žije v Chicagu budoucnosti, kde je společnost rozdělena do 5 frakcí a každá z nich se věnuje pěstování určité ctnosti – Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost a Upřímnost. Každý rok ve stanovený den si musí všichni šestnáctiletí vybrat jednu z frakcí, do níž budou patřit po celý svůj život. Beatrice se rozhoduje mezi tím, jestli zůstane s rodinou, nebo bude sama sebou – obojí mít nemůže…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Divergent , 2011


více info...

Ejmy30
Ejmy30
předevčírem 5 z 5

Knihu jsem objevila v rámci čtenářské výzvy.
Nápad za mě není vůbec špatný - město rozdělené do pěti frakcí, které se mezi sebou začínají hádat, a do toho jsou tam Divergentní, kteří údajně narušují celý systém frakcí.
Možná by chtělo vysvětlit ještě pár detailů ohledně fungování města, ale to už je jenom maličkost.
Kniha se mi líbila, měla spád a pořád se něco dělo. A ten konec... ze začátku se mi do dalšího dílu moc nechtělo, nakonec si ho ale určitě přečtu.
I v porovnání s filmem je kniha podle mě lepší
Jinak postavy byli taky skvělé. Líbilo se mi i to, že tam měl každý z něčeho strach a v průběhu výcviku ho měli překonat.
A tak dávám 5/5 a těším se na dvojku.

Vojslava
Vojslava
11.03.2024 4 z 5

Pokud existuje film, možná ho ani vidět nepotřebuju, knížka je výborná, a ačkoliv je označená jako YA, užila jsem si ji taky (četla jsem na doporučení z této věkové kategorie). Rozsáhlejší úvod, ale rozhodně má spád a je tu znát promýšlení reálií, takže do sebe dost dobře zapadají (i když by mne některé stránky fungování zajímaly, taková ekonomika třeba...), načež prudký zlom do akce, a ta má spád. Závěr vyloženě nutí podívat se na další díly... takže až budu mít zase skulinu volna, určitě po pokračování sáhnu.


Michelle13
Michelle13
21.02.2024 5 z 5

Jako první jsem opět viděla film, z filmu jsem byla nadšená, ale ta kniha ? Ta je naprosto famózní. Kniha mě už od začátku rychle vtáhla a během pár dnů jsem ji měla dočtenou. Dobře se to čte a je to nejenom napínavé, ale zároveň i oddechové čtení a kdo ještě nečetl tak určitě doporučuji.

Eva_Skala99
Eva_Skala99
04.12.2023 3 z 5

Celá série má své kouzlo, přečteno jedním dechem, ale znovu už se k ní asi nevrátím. I tak doporučuji, určitě si najde své oblíbence. Knihy jsou dobře napsány, ale není to můj šálek kávy.

Nathally
Nathally
06.11.2023 5 z 5

Celá tato série patří k mým nejoblíbenějším. Než jsem četla knihy, viděla jsem filmy, které mám taktéž moc ráda. Začátek byl malinko těžší, než jsem se do něj dostala, ale potom mě děj vtáhl natolik, že bylo těžké se od něj odtrhnout. Tento díl vřele doporučuji.

Magdyla.8
Magdyla.8
27.10.2023 4 z 5

Kdysi dávno když tahle kniha byla fenoménem, jsem si ji taky přečetla. Nebyla vůbec špatná, ale více mě v té době zaujal film. Bohužel se celý příběh divergence nedotočil, takže jsem trochu trpěla nedostatkem vědění toho, jak to všechno skončilo. Zase běžel film v televizi a říkala jsem si...tak teď zkusím celou sérii přečíst znovu!

A tedy kniha je více drsná, temná a násilnická než film. Opravdu jsem to nečekala. Jasně, příběh a některé postavy mají své mouchy, ale to jim prostě odpustíte. Velmi se mi líbil popis rozdělení frakcí, chování lidí ve frakcích, nový dystopický svět. V knize bylo více informací než co se vešlo do filmu, děj mě přímo vcucl do sebe a už se těším co přinesou zbylé dva díly.

ElessaRiverbow
ElessaRiverbow
05.10.2023 4 z 5

Na tuhle sérii jsem se těšila už dlouho a konečně se dostala k prvnímu dílu. Četlo se to dobře a rychle, ale celou dobu mi to přišlo takové až moc naivní a pro mladší děti. Tris byla fajn, líbil se mi její postupný vývoj, i když sem tam mě její chování trochu vytáčelo. Čtyřka byl takový meh, jeho chování k Tris se mi nelíbilo. Ta romantika mezi nimi mě úplně nezaujala, ale jsme zvědavá, jak se bude vyvíjet. Bojové scény byly ale dobře napsané, někdy jsem se až děsila, jak brutální to je. Trochu, co mě mrzelo, je že svět není úplně tolik popsán a vysvětlen. Rozhodně se pustím do pokračování a nejspíše se podívám i na filmy.

Tamten
Tamten
03.08.2023 3 z 5

Je to takové ... naivní. Načrtnutý svět (město) by takto nikdy nemohlo fungovat a je těžké se pak vžívat do příběhu, který je vystaven na nesmyslných základech. Na druhou stranu je to napsané čtivě a nenarazíte na nudnou pasáž.

Malarkey
Malarkey
24.07.2023 4 z 5

K tomuto světu jsem se dlouho neměl. Film mě před lety zaujal, ale potřeboval jsem asi odstup od knihy, abych na něj trošku pozapomněl a kniha mi ho pak s chutí připomněla. Po letech ten moment nadešel a já můžu říct, že jsem během čtení nelitoval.

Výborná dystopie, temná, krutá, ale stále v hranicích Young Adult. Čtivá, zábavná, hlavně s náměty, které Vás nutí číst stále dál. Co víc pak od podobného příběhu chtít, pokud Vám je -náct. U mě snad jen, že místy bylo dost znát, že je to cílené především pro mladé. Některé pocity hlavní postavy byly dost naivní. Ale i to k tomu patří. Povedený kousek a jsem zvědavý na druhý díl.

monita333
monita333
13.06.2023 5 z 5

Filmovou sérii miluju a proto se mě "lehce" dotklo, že se filmový tvůrci rozhodli nedotočit konec. To opravdu naštve. A mě to celá léta tak ubíjelo. Bohužel až teď jsem se konečně dokopala k tomu, abych si přečetla knižní předlohu a abych se dozvěděla, jak to vlastně celé dopadne. Rozhodně mi nevadí nejdřív vidět film a poté číst knihu. Je sice hezké, když si to můžete v hlavě celé vytvářet po svém. Ale takhle mám o "námahu" míň a knížka mi tak může hladce plynout před očima :D Tahle série má opravdu výborné hodnocení, což mě ještě více motivovalo. Ale já jsem upřímně váhala mezi 4 a 5 hvězdičkami. Ano v knize je spousta, spousta detailů, které ve filmu nevidíme a někdy dost podstatných. Ale já jsem nějak nemohla přijít na chuť hlavní hrdince Tris, jejíž filmová verze je můj velký vzor (a ne pouze vzhledem :D). Občas mi fakt lezlo na nervy její chování, ale to asi proto, že už taky nejsem zrovna cílová skupina :/
Chování na druhou stranu opravdu odpovídalo 16ti leté holce, to je pravda. Ale beztak mi místy přišla dost naivní a trochu moc dětská. Je ale také pravda, že nám během prvního dílu hezky "vyrostla", což bylo v knize hezky vykresleno.

Další takový případ je Čtyřka. No řekněte dámy, kdo by ho nemiloval, že? Ale ten mě taky sem tam lezl na nervy. Místy byl na Tris až moc hrubý. Ano já vím, že to byl jeho záměr, ale proboha, tak snad se jí omluvím, až bude příležitost ne? Ne, on jen stojí jak tvrdý Y a ještě to svede na Tris. Omg.
Pochopila bych, kdyby byl záměr autorky (a možná že i byl), vytvořit mužskou (chlapeckou) postavu, která je výborná v boji, sebeovládání atd., ale už ne tak v mezilidských vztazích.
Hlavní hrdinka vidí po většinu knihy Čtyřku jako totální monstrum. A on tak občas i působí, to musím uznat. Hlavně když jí v jednu chvíli řekne, že je pitomá nebo že by si ji rozhodně nevybral jako první možnost, kdyby mu šlo o sex. A pak se ještě hrozně diví, že se Tris urazí? Sorry jako Čtyřko, ale jsi snad člověkem první den? :D
Za takové poznámky se prostě nejde neurazit pánové.

A Tris ty se taky prober, nejdřív ti řekne takové věci a pak se na tebe jen smutně podívá a ty už se mu vrháš kolem krku? Eh. Ale já to prostě beru z pohledu svého věku. V jejím věku bych se asi chovala podobně. Takže tohle ještě přehlédnu, jen jsem si potřebovala odplivnout x)

Ale aby to nebylo jen o kritice, tak musím říct, že třeba postava Petera se povedla. Je to opravdu stejný k*etén jako ve filmu a ještě mnohem horší. I další záporné postavy jako Eric, Molly, Drew (i když ten byl takový nevýrazný) a ta Sečtělá mrcha se povedly tak, že jste je opravdu nenáviděly.

Co se týče bojových a násilných scén, autorka si servítky rozhodně nebere. Občas jsem se fakt divila, že se dokážou druhý den zvednout z postele (ne, že by měly na výběr samozřejmě).

Jediné, co mi v knize chybělo bylo nějaké hlubší vysvětlení toho, co se vlastně se světem stalo. Něco nám sice naznačeno bylo, ale když už autorka dokázala tak zajímavě vykreslit podobu polorozpadlého Chicaga, tak jsem očekávala i zasvěcení do oné historie světa a lidstva. Abychom lépe chápali, proč vlastně vznikly frakce, kdo zatím původně stál atd. Ale samozřejmě očekávám, že se to třeba ještě dozvíme v následujících dílech. (Ano vím, že to znám z filmů, ale i tak mě zajímá, jak to popsala sama autorka)

Co se týče Tris a Čtyřky, tak doufám, že už to v následujících dílech bude menší Itálie než doteď. Chemie mezi nimi je velice hmatatelná, že jim to čtenář opravdu věří, tak jen doufám, že Tris ještě trochu víc dospěje a ze Čtyřky se stane větší kavalír :DD

P.S. Jsem také velice zvědavá na knihu Čtyřka a na jeho pohledy na dané situace s Tris.

gabriela05
gabriela05
02.05.2023 5 z 5

Knižní sérii jsem začala číst až po zhlédnutí filmů, které mě nadchly. Autorka vytvořila zajímavý postapokalyptický svět. Mám ráda silné a odvážné hlavní hrdinky, takže jsem si Tris, ale i Čtyřku, okamžitě oblíbila. Bavilo mě sledovat rozvoj jejich vztahu a chemii mezi nimi. Příběh je velmi dobře napsaný, je napínavý a má spád. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout a byla jsem zvědavá, co se bude dít dál, i když jsem viděla film. První díl má s filmem hodně podobného.

Tamirai
Tamirai
16.04.2023 5 z 5

Originálne, napínavé a dobré čítanie. Musím si ju niekedy prečítať ešte raz ;)

Ejv
Ejv
16.04.2023 5 z 5

Skvělá kniha..
Přečteno jedním dechem.. :)

kozlík24
kozlík24
15.02.2023 5 z 5

Úžasná kniha! Přečetla jsem ji na jeden zátah. Má spád a pořád se něco děje.

Veve721
Veve721
26.10.2022 5 z 5

Existují příběhy, které si můžu přečíst klidně stokrát a i tak si každé jedno čtení neskutečně užiju - Divergence je právě jednou z takovýchto srdcovek. Kdyby bytovka, ve které bydlím někdy náhodou hořela a já mohla zachránit jen pár svých nejoblíbenějších knížek, tato populární trilogie by bezpodmínečně putovala do bezpečí se mnou.

Lze vyjmenovat mnohé důvody k tomu, proč si sérii zamilovat. Zbožňuju práci s charaktery, které nejsou černobílé, fandím sympatické hlavní hrdince a líbí se mi i slow burn romantická linka, kde mezi hlavními hrdiny cítit tu správnou dávku chemie. A to nemluvím o detailně vykresleném dystopické světě, smysluplné kritice tamější politiky či pořádné dávce napětí při akčnějších scénách. Veronica Roth vytvořila originální dílko, které je radost číst. A ráda si jej přečtu ještě milionkrát. Přestože mě děj již nemá čím překvapit, i tak mě Divergence pokaždé přiková ke svým stránkám a nepustí do posledního odstavce.

nai.ivka
nai.ivka
06.09.2022 3 z 5

Nesnáším slova vřeštět a plunžrový píst ...

cerna_stepanka
cerna_stepanka
29.08.2022 5 z 5

ÚŽASNÁ kniha. Čtení mě upoutalo od prvních stránek. Příběh se neustále vyvíjí a je stále napínavý. Podle mě nejlepší YA kniha, co jsem kdy četla. Při čtení došlo i na slzy. Tuto knihu bych doporučila snad každému teenageru.
Viděla jsem film, ale ten jak už to bývá byl slabší než kniha. Ale u filmu bych ocenila prostředí příběhu, které celkem odpovídalo i mé představě tohoto světa. U filmu se mi nelíbil výběr herce, který hrál Tobiase. Pardon, ale Tobiasovi je v knize 18 a ve filmu vypadá jako by měl krizi středního věku (dobře, trochu přeháním). Příběh byl ve filmu uspěchaný, ale to se dalo čekat.

Já jsem z knihy byla nadšená, takže 5/5. Film doporučuji nepouštět (pouze při největší nouziů;).

Hakate
Hakate
23.08.2022 4 z 5

Napínavý dobrodružný Sci-fi příběh z postapokalyptického světa, svět rozdělený do frakcí.
Serie se mi líbila. Film jsem neviděla, tak nemohu porovnat.

Obelix15
Obelix15
23.08.2022 4 z 5

Napínavý dobrodružný příběh dospívající dívky rozhodující o dvé budoucnosti, která si vybral nejtěžší frakci, jaká může být. Pěkně napsáno a popsán život v nedaleké budoucnosti. Kdo ví, třeba se nás to jednou bude týkat taky?

krejcovka76
krejcovka76
06.06.2022 5 z 5

Jako první jsem shlédla film, který mě neuvěřitelně zaujal. Do knížky jsem se nechtěla pouštět - mám raději nejdřív knižní předlohu a pak film než obráceně, ale tohle je jedna ze vzácných výjimek, kde film i kniha mají stejný náboj. Některé pasáže z filmu mi chyběly na papíře, některé z plátna zase v knize. Ale celkově obě zpracování dopadly na výbornou.
Výhodou je, že teď jsem hlavním hrdinům přiřadila tváře. Za mě doporučuji oboje, jak knihu, tak i film :-)