Potulky po Japonsku

Potulky po Japonsku https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365703/bmid_potulky-po-japonsku-BsD-365703.jpg 4 27 6

Zdeněk Thoma, fotografista, novinár, športovec, zúročil svoje poznatky z pobytov v Japonsku a usiluje sa priblížiť nám túto vzdialenú krajinu v celom komplexe problémov. Zachytáva najrozmanitejšie oblasti života japonskej spoločnosti, jej bohatú históriu. No predovšetkým nás zoznamuje s Japonskom dnešným, moderným a mladým.

Přidat komentář

Leona333
18.02.2023 5 z 5

Země vycházejícího slunce, země plná kontrastů, rituálů... I tak by se dalo charakterizovat - se charakterizuje Japonsko. Tahle knížka je toho přímým důkazem.
I když některé věci v ní dnes působí, díky ustavičnému pokroku, tak nějak retro a archaicky..., přesto, přese všechno pro mě své kouzlo neztratila - udržela.
Nádherná knížka, v které jsem si jako malá holka bezpočtukrát listovala, četla a přitom se oddávala snům a touze, vše jednou spatřit na vlastní oči.

Skala317
12.05.2020 5 z 5

Vynikajúca kniha. Pán Thoma je spoluautorom skvelej mega publikácie "Příběh čaje" a preto som vedel, že aj táto /hoci nepomerne staršia kniha/ bude výborná. A je to tak. V knihe opisuje svoje zážitky po ceste Japonskom z prvej ruky. Pútavé, originálne a dobre sa to číta. Výhodou je fotografická príloha a ešte raz zdôrazňujem- originálny štýl písania. Teda taký akoby ste tam boli vy sami. Odporúčam.


kilometr
26.08.2019 4 z 5

I po 32 letech od svého vydání je stále čtivá,i když se poměry v zemi vycházejícího slunce určitě dost změnily.80%.

Damato
22.02.2016 5 z 5

BAF - takhle na mě vybafla tato kniha dnes , když jsem pročítala úžasné komentáře woodward a najednou uviděla knížku, kterou jsem četla v r. 1984 (o svaťáku) a strašně záviděla všem cestovatelům, kteří mohou cestovat ( protože já zrovna musela minimálně pročítat maturitní otázky a protože kniha je menšího rozsahu, krásně se vešla do sešitu formátu A4, takže naši viděli, jak dřu a šprtám...) a hlavně jsem záviděla Japoncům Japonsko, jejich kalkulačky, úžasné stereamagneťáky, které tenkrát vážily tunu, ale komu řval japonský magneťák v pokojíčku, to byl pro nás panečku Borec. I když s věkem musím zkonstatovat, že naše Tesly vydržely mnohokrát a mnohokrát déle. :-)

woodward
29.09.2015 5 z 5

Bylo to moje první setkání s Japonskem; tím myslím literární setkání, osobně jsem ještě neměl to potěšení. V osmdesátých letech tu nebylo moc knih, které by člověku tu zemi přiblížily. Dá se říct, že od té doby se datuje můj zájem o Japonsko a jeho kulturu a historii. Panu Thomovi děkuji za to, že když se mi o pár let později dostal do ruky Šógun, nebyl jsem již tak docela nepřipraven. Po listopadu se objevily další knihy, včetně dvojích dějin Japonska, a také Eidži Jošikawa. Ale Thomovo vyprávění a fotografie mi už navždy zůstanou v paměti jako zdroj prvního okouzlení. Pět hvězd.

tsal
09.08.2014 4 z 5

Zajímavý cestopis, který nás protáhne Japonskem 70. a první poloviny 80. let. Pan Thoma tuto zemi procestoval několikrát, přičemž vždy volil nízkorozpočtový stop a přespávání venku, případně u lidí, kteří mu nabídli přespání u sebe doma. Vedle řady známých míst nám představuje i místa turisticky méně známá, či místa důležitá pro japonskou historii. Skrze tyto návštěvy a setkávání ses místními lidmi se tak dotýká nejen historie a tradiční kultury, ale také vývoje tehdejší japonské společnosti, ochrany životního prostředí a následků, které její ignorování mělo, důsledků časté sopeční činnosti a mnoho dalšího. Rozhodně doporučuji i těm, kteří o Japonsku již něco načetli.