Příběh čaje

Soňa Thomová, Zdeněk Thoma, Michal Thoma

Velká obrazová publikace, v níž čtenář nalezne nespočet zajímavostí o čaji, o jeho barvité tisícileté historii a také o originální kultuře a filozofii, která je s ním spojena. K nedílné součásti knihy patří návody, jak různé čaje správně připravovat. Pozornost je věnována i léčebným účinkům čaje na lidské zdraví. Příběh čaje se začíná odvíjet v Číně. Čaj doprovázel Číňany téměř od počátku jejich dějin, čínští vzdělanci ho pokládali za nejkultivovanější nápoj. V Japonsku dostalo pití čaje svébytnou podobu v podivuhodném čajovém rituálu, v němž každý úkon, každý sebemenší pohyb má přesně určenou roli i filozofický význam. V Indii se ocitnete v drsném světě ctižádostivých mužů, kteří přijížděli do neznámých končin, aby mýtili pralesy a vysazovali keře čajovníků. Prvními Evropany, kteří na počátku 17. století propadli čaji, byli Holanďané, ale teprve anglický čaj o páté se stal pojmem, který vstoupil do kulturního povědomí lidí celého světa. Prostřednictvím této fotografiemi bohatě ilustrované publikace navštívíte podivuhodné krajiny, kde se čaj pěstuje, poučíte se o rozličných způsobech zpracování čajových lístků. Získáte přehled o desítkách známých i méně známých čajů a naučíte se je správně připravovat. Dozvíte se, zda se vám díky čaji podaří shodit nadbytečné kilogramy či jestli pitím čaje omezíte riziko vzniku civilizačních chorob. Šálek čaje v sobě vždy měl a stále má ukrytý určitý význam. Stal se zastavením v rušném koloběhu života, společníkem osamělých chvil i přátelských posezení, osvěžením těla a duše. Je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na zemi a bez nadsázky se dá říct, že ovlivnil nejen životní styl nespočtu lidí, ale i dějiny mnoha států. Bohatě ilustrováno. Více informací o knize včetně ukázek najdete na adrese http://caj.thoma.cz.... celý text

Komentáře knihy Příběh čaje

knih-o-mol
24.03.2021

Přestože nejsem ctitel monstroznich foliantů, které nakonec nikdo nečte, protože každé nalistování představuje nezanedbatelý fyzický výkon je tato kniha plna zajmavých informací o původu, prostředí pěstování a prodeje čaje. Je tam i kapitola o čajích u nás a čajovně kam chodím již desítky let. Je samozřejmé že kniha obsahuje povrchní informace, které ale vhodně doplňují praxi - pití čaje.

Skala317
27.05.2020

Čaj... čo je čaj? Aké má tajomstvá? Táto kniha Vám ich pomôže odhaliť. Píšem však len "pomôže", pretože čaj sa odhaľuje sám o sebe. Ako? Tým, že sa pije v prítomnosti. Tým, že mu je daná pozornosť. Tým ako vonia. Ako vyzerá. Tým odkiaľ pochádza. Tým akú má energiu a konečne tým čo je z neho cítiť. Skutočný čaj je cesta. Je to trpezlivosť, čas a chvíľa zastavenia. Hĺbka. Obsah.

Pomaly. Pomaly. Tu a Teraz. Čaj dáva čas.

Táto kniha je aj o tom. O pocite, ktorý z nej máte.

Tiež je výborne spracovaná. Rozsiahla, ťažká hmotnosťou a veľká nielen formátom. Kto pije čaj a spoznal v ňom kúsok seba vie o čom píšem.

Nájdete tu takmer všetky informácie, ktoré môžete len chcieť. Najviac strán zastupuje Japonsko s jeho históriou, prípravou čaju, filozofiou. Na druhom mieste je v knihe Čína a na treťom India. Ostatné krajiny z ktorých tiež pochádza výsostný čaj ako napríklad Vietnam, Kórea, ale aj Afrika sú v knihe zastúpené pomerne málo. Čo je škoda, pretože hlavne čaje z Vietnamu majú v sebe divokú chuť starých čajových hôr...

Vcelku som vďačný, že táto kniha vôbec vyšla. Prečo? Čaj je u nás /na Slovensku určite v Čechách je to lepšie/ vnímaný hlavne ako sáčkový-pytlíkový čaj s medom... Táto kniha ponúka iný názor na čaj a otvára veľké množstvo nových podnetov.

Krásne fotografie, kvalitná tlač, lesklý papier, - ohromujúca papierová výstavná sieň, ktorá jednoducho musí byť v knižnici každého človeka pre ktorého je čaj aj cestou...

Zentao
30.01.2019

Bomba! Do teď nechápu, že se Argo rozhodlo takovou knihu vydat a upřímně obdivuji erudici autorů, kteří knihu napsali. Všechna čest jim. Za mne určitě nejlepší kniha o čaji, jakou jsem kdy viděl, a to v celosvětovém měřítku. Kniha je navíc úžasná tím, že se dá přečíst jak cover to cover, tak do ní lze jen tak nahlédnout a prolistovat pár stránek se šálkem čaje v ruce. Nebojím se ani tvrzení, že Příběh čaje znamená v literatuře faktu to, co Božská komedie znamená mezi velkými eposy.

mcleod
27.01.2019

"Příprava čaje je rub čajového umění - lícem je schopnost ho vychutnávat. Absolutní většině lidí stačí připravit si čaj, jak se to doma naučili, vypít ho, a když je zaujme, dovedou si ho v pohodě vychutnat. Často je však zvědavost a příjemné vzpomínky s čajem spojené vedou k hledání nejlahodnějších druhů a snaží se zdokonalovat jejich přípravu. Tito lidé učinili první krok na dlouhé čajové stezce. Jim je tato kniha určena." Nádherná kniha plná zajímavých informací o historii pití čaje v různých koutech světa doplněná o nádherné fotky, informace o hlavních oblastech pěstování čaje, čajové recepty a zajímavé citace z různých historických zdrojů. Například kapitola o Indii mi připadala úžasně poutavá, prostě příběh hodný románového zpracování. Tím se ale nepřímo dostávám i k mírně kritické poznámce (kterou je ale nutné brát v kontextu mého nadšení z této knihy)... byl to ten až extrémní rozsah kapitoly o Japonsku, kterému byla velmi podrobně věnována takřka třetina knihy, který už trochu unavoval. Je to škoda především ve srovnání s jinými zeměmi, které jsou neméně zajímavé, ale v knize jen stručně přiblížené, jde třeba o kratší kapitolu o Indii nebo africké státy (Keňa, Rwanda nebo Tanzanie), které jsou zmíněny jen v krátkých odstavcích. Kdo je fanda do hutného nížinného černého čaje z Indie, Cejlonu nebo Afriky, si tedy nepočte tolik jako fanda do zeleného čaje z Japonska a Číny. Ale jinak jde o výbornou knihu, která rozhodně dokáže vzdělat o historii čaje, navodit příjemnou atmosféru vonících dálek, u nás závisláků neustále vzbuzovat chuť na čaj... a hlavně přijít s krásnou a mně blízkou filozofií, že nejsou důležitá různá nesmyslná dogmata (ke kterým se především Češi tak rádi uchylují, například o tom, že se černý čaj musí pít výhradně neslazený, bez mléka a bez jakýchkoli dalších příměsí, což tvrdíme asi jako jediný národ na světě), ale hlavně pestrost individuálních chutí a radost z přípravy a pití dobrého čaje. "Někteří milovníci čaje mají tendenci čaj stavět nad kávu, víno a všechny další ušlechtilé nápoje, ortodoxně trvat na určitém druhu přípravy, a co je nejhorší - zcela neskromně vyžadovat stejné závěry od ostatních. Tito lidé už možná kráčí po čajové stezce dost dlouho, aby vyrostli z plenek, ale určitě ještě neprošli pubertou." :-)

Sajdeman
15.01.2019

Pro každého čajomilce naprostá nezbytnost.

Metroušek
26.02.2017

Nádherná kniha o čaji pro milovníky čaje i pro ty, kdo se teprve pro čaj rozhodují.

hancijar
17.07.2015

Krasna kniha, mam rada caje, a kolikrat jsem jiz do knihy zavitala, pro inspiraci.

Nýdnol
10.12.2014

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o čaji a báli jste se na to zeptat.

viktorie1097
09.06.2014

Na této publikaci obdivuji poutavé vtáhnutí do světa čaje, lépe řečeno historie čaje. Tato kniha nejen že poskytuje hodně informací, ale dokáže váš přímo nasytit a vyvolat přesnou představu o kultuře a mentalitě konkrétních lidí a končin. Po jejím důkladném přečtení máte pocit, že jste prožili skutečnou exotiku, harmonii i východní moudrost a že jste tam opravdu v dávných dobách žili. První týden po přečtení jsem se cítila jako bych opustila kouzelné místo a to mi ještě dlouho silně scházelo.

Daecius
22.08.2012

Z hlediska historického exkursu do světa čaje a dokumentárně cestopisného - perfektní. Krásné fotky, poutavé čtení. Z hlediska informací o čajích pro ty, kdo se o to hlouběji zajímají, slabé.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi