Japonské reflexe

Japonské reflexe https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87027/japonske-reflexe-87027.jpg 4 13 1

Nevšední cestopis o Japonsku z pohledu literárního kritika, překladatele a autora dětské literatury Zdeňka Karla Slabého doplněný o nádherné fotky Zdeňka Thomy – známého fotografa jak Japonska a Asie, tak i Čech – to jsou Japonské reflexe. Čtenář má nevšední šanci nahlédnout do každodenního života Japonců, jejich kultury a zvyků. Kniha je rozdělena do přehledných kapitol, které se zabývají snad vším, co běžně zvídavého turistu Japonskem napadne. Výčtem všech japonských prefektur počínaje a rolničkou pro štěstí konče. Z. K. Slabý v Japonsku strávil (mimo jiné) půlroční stáž, kde pracoval v Institutu dětské literatury. Postupně se dozvídáme o tom, jak rychle se dá v Japonsku sehnat byt, jak vypadá Japonec-soused, co dělají doma hospodyně, jak a kdy se odvážejí odpadky a třeba i to, jak to vypadá na veřejných záchodcích. Samozřejmě se dočteme i o vážnějších věcech. Hodně velká část knihy se věnuje vztahu Japonců k přírodě. Další důležitou částí je japonská kultura, historie a svátky s tradicemi (kterých je opravdu mnoho) a velmi zajímavá a pro mě i dost překvapivá je část za měřena na vztah Japonců k ženám, výchova dětí a vývoj rodiny. ... celý text

Přidat komentář

Glutexo
01.05.2014 4 z 5

Tuhle knížku jsme měli doma snad co jsem na světě. Za tu dobu jsem si ji stihl několikrát přečíst a je možné, že to za život ještě párkrát stihnu. Jistě, velký díl na tom má skutečnost, že je Japonsko zemí mému srdci blízkou. Na druhou stranu to, že cestopisy normálně moc nevyhledávám, ale tato kniha má v mé knihovně své pevné místo, také o něčem svědčí.

Kdo se chce o Zemi vycházejícícho slunce něco dozvědět, ať po této publikaci sáhne. Je potřeba ji ale číst s vědomím, že vyšla před 20 lety a že informace v ní jsou ještě o fous starší. Dnešní Japonsko už také není takové, jako tehdy, stejně jako ani Čechy nejsou. Pro novější postřehy doporučuji knihu Japonská mozajka od Zdeňka Thomy a jeho ženy, tedy toho pána fotografa, jehož snímky jsou Japonské reflexe prošpikované.

Štítky knihy

Japonsko cestování

Autoři knihy

Zdeněk Karel Slabý
česká, 1930 - 2020
Zdeněk Thoma
česká, 1938

Kniha Japonské reflexe je v

Právě čtených1x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce15x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x