Polní žínka Evelínka

Polní žínka Evelínka https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177898/bmid_polni-zinka-evelinka-EWR-177898.jpg 5 47 9

Pohádkové vyprávění o polní žínce s přesličkovýma očima, která má pochopení pro svět dětí a mládeže a která pomáhá zvířatům a ptákům v poli. Vyd. v Mezin. roce dítěte. 1. vyd.

Přidat komentář

85098211
11.10.2023 5 z 5

Polní žínka Evelínka...
Jako dítě školou povinné jsem poslouchala gramofonovou desku namluvenou panem Eduardem Cupákem stále dokola. Jak já jsem ji milovala! ;-) Půvabné vyprávění o Evelínce, která vypadá trochu jinak než ostatní děvčata a žije v polích, si prostě nejde neoblíbit. A potom jsou zde ještě i Francínek s přísnou paní matkou, Ondroušek a samozřejmě celá řada zvířátek. Tohle všechno dohromady vytváří jednu krásnou knihu, kterou si mohou přečíst nejen děti. Mně se líbila i nyní, kdy už dávno nejsem malá, a má svoje velké kouzlo stále, protože tyto milé příběhy jsou - aspoň podle mého názoru - nadčasové.

simca9342
29.01.2023 5 z 5

"Víkendovka"
Krásný příběh o malé , ale bystré víle Evelínce. Nejen ilustracemi a krátkými příběhy, ale hezky mi pasuje do dětské výzvy v letošním diáři DK. (Téma: název knihy o třech slovech)
Včetně zvířat a děti si ji oblíbil kluk Francínek a to tak,že jí na přivítanou švihl bičem za bolestné od něho dostala jahody ( teda, vlastně si je mohla leda tak namalovat ) a sama otevřela ordinaci , aby pomohla svým zvířecím svěřencům.


Sidonka3
13.02.2021 5 z 5

Knížku ani LP s úžasným hlasem Eduarda Cupáka už nemám, tak musím dát zážitky z paměti. Je to roztomilá knížka, která voní českou přírodou, na polích se vlní v obilí mák, heřmánek a chrpa a mezi nimi kráčí ladným krokem víla, polní žínka Evelínka. Má krásné dlouhé zlaté vlasy, zelenomodré oči, pas útlý jako vážka a každý jí má rád a chtěl by se s ní kamarádit. Od bezkonkurenčně nejvtipnější postavičky z příběhu, nevymazleného sysla až po kdejaké jiné milé i trudomyslné zvířátko. Sysel je nejčastějším návštěvníkem, potřebuje každodenně různé masáže, hnětení nožiček a hlavně hrozně moc, moc pomazleníčka, protože jeho maminka měla moc dětí a na hlazení neměla čas.
Milují jí i lidé, nejvíc Francínek, který jí myslím i srdce z lásky na pouti koupil, do šátku zabalil a s tím srdíčkem to dopadlo nějak polámaně. A co přesně to bylo za příhody s tím chlapečkem (Ondrouškem?), který v horku hltavě pil ledovou vodu, div se z toho nezalknul? Evelínka je dobrá víla, která nad každým bdí, každý jí potřebuje a která léčí bylinkami, úsměvem i dobrým slovem.
Jedna z nejoblíbenějších dětských knih, která voní nejenom českou krajinou, ale i mým vlastním městským domovem. Když se snesl večer a já byla v župánku připravená jít do postýlky, sedla jsem si ještě na chvilku ke kvetoucím květinám v květináčích, z okna se dívala na noční oblohu a snila o létě a dobrých bytostech, které tu jsou pro nás všechny. Pro zvířátka, lidi i pro malé čtenáře.
A ilustrace i grafická úprava knihy, ta byla taky moc fajn. Mám jenom já dojem, že takové kouzelné, typicky české, nepodbízivé knížky, už dneska nikdo psát neumí?

m_martina
20.05.2020 5 z 5

Půvabná kniha, kdysi dávno jsem koupila dceři LP, kterou namluvil pan Cupák, a nyní jsem ji přečetla i vnučkám.

Terisek99
28.09.2019 3 z 5

Krásná kniha.

tatafa
07.01.2017 5 z 5

Krásný, jedinečný příběh, který ovlivnil mé dětství.

martinkaCT
08.08.2016 5 z 5

krasna knizka. Cteme stále dokola, nejoblibenejsi je syslojed. :-)

majík1
05.07.2016 5 z 5

Oblíbená kniha jak mé maminky tak mě :)

maryzka
16.05.2012 3 z 5

oblíbená kniha mého dětství. Doporučila bych ji dnešním dětem místo Haryho Potera