Říše víl

Říše víl https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513334/bmid_rise-vil-641984d265de8.jpg 4 8 3

Pochmurný kraj: Odkaz série

< 2. díl

Berenika se musí rozhodnout, zda se pokusí zachránit svou skřetí kamarádku, anebo dá přednost svým povinnostem ochránkyně Harrow County. Avšak tíží ji temné stíny minulosti a ukáže se, že tou největší hrozbou mohou být lidské vzpomínky. Navíc se blíží cosi mnohem děsivějšího, než si Berenika kdy dokázala představit. Svět lidí i běsů má namále!... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Fair Folk


více info...

Přidat komentář

fvalek
29.09.2023 4 z 5

Musím říct, že na to, jak pro mě byl první díl cizí a nepochopitelný vlivem návaznosti na původní sérii, tak u druhého dílu jsem se už plně začetl, pochopil a přijde mi to jako hrozně super série. Rozvíjení univerza běsů světem víl je super nápad a popravdě mi to hodně vyvolávalo vzpomínky na Faunův labyrint, což je můj oblíbený film, takže to automaticky mělo pozitivní dopad na moje prožívání.

Berenika je sice trošku moc sebevědomá a myslí si, že ví všechno a do všeho jde s protivnou jistotou, ale jako postava je fajn a to čarodějnictví tam sedí. Na to, že je evidentně tak mocná, tak v podstatě za celé dva díly ještě nepředvedla nijak mocná kouzla, takže to je takový příjemný kontrast, který vyvolává očekávání, ale nevytváří předimenzovanou postavu. Naopak Georgína hraje takový ten zranitelný lidský prvek, nicméně v tomhle díle se předvedla jako skvělý člen týmu a vcelku jsem si ji taky oblíbil.

Děj ohledně běsů, kteří dělají bordel v říši víl, následně pak falešná Emma a pátrání po vílí královně, to bylo hodně fajn. Ne nutně nějak moc originální nebo nové, ale taková klasická fantasy zápletka. Rozuzlení ohledně královny ale celkem překvapující bylo a otevřená otázka ohledně války vytváří zázemí pro další díl nebo díly. Za mě tedy spokojenost. :)

DennisMoore
18.04.2023 5 z 5

Já tuhle sérii miluju a těší mě, jak přirozeně Bunn, Crook a spol. rozpracovali Bereničinu postavu a kam s ní míří. Čtenářstvo si spolu s ní zavzpomíná na Emu, protože bez vzpomínání na Emu by to nešlo, a je to krásné, ale pro Říši víl nijak stěžejní, protože život jde zkrátka dál. Důležitá je právě Berenika, její proměna a všechna rozhodnutí, jež chtě nechtě udělá. To vše pořád v té krásně temné pohádkové atmosféře, tentokrát zabydlené novými tvory a tvorečky, z nichž někteří mají zuby a jiní pořádné tesáky.


Terva
27.03.2023 3 z 5

"Zmizela.
Odešla.
Opustila nás.
A tak jsme i my
opustili svět lidí."

Vyloženě mám rád gotický kresby a je jasné, že titulní stránka, respektive přebal této knihy se mi moc líbí. Lebka, muchomůrky a motýl prostě nejlepší přebal v této sérii. Ostatně kresba v celé sérii je skoro gotická. Zpočátku si na ní musíte zvyknout a pak už nemáte žádné zábrany. Přestanete si plést obličeje a tím začnete vnímat děj. Komiksová okna jsou plné postav s takovým nejasným pozadím. Je tu hodně povedených celostránkových kreseb u kterých se můžete pozastavit a kochat se jimi. Ta kresba na přebalu knihy je alternativní obálkou čtvrtého sešitu v tomto svazku. A najdete ho také ve skicáři na konci knihy. Ostatně vedle této kresby je hned na vedlejším listě další nádherný obraz. Na úplném konci najdete Galerii obálek ze všech vydaných knih.

Citát: Trochu s tím pohneme, jo. Mám i jinou práci.

Obsahově už mě to zas tak nebere. Berenika si své splnila v předcházející sérii a tak se tyto dvě dodělané knihy jen snaží něco jakoby posunout dál v ději. Dostanem se o deset led do budoucnosti, abychom si jako nemysleli, že se na Harrow County úplně vykašlala. Ale asi i tvůrci si uvědomili, že se jedná o umělé, a možná i zbytečné, natahování a tak jsou naštěstí zaznamenány jen dva příběhy. Asi bych si stejně už další příběh nekoupil, protože se mi zdělení zdá totálně vyčerpané. Báseň skončila a refrén by se už neměl opakovat. Návrat do Pochmurného kraje pro mě tak zůstal jen průměrným dílem. Lesbická podstata děje mě nebere a ta velká změna v Bereničině chování mě mate.

Citát: Mohly byste si to cicmání a cukrování nechat na jindy!?!?!

Kniha Říše víl je v

Přečtených11x
Knihotéce15x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x