Nářek mrtvých

Nářek mrtvých https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490785/bmid_narek-mrtvych-kE1-490785.jpg 4 13 6

Pochmurný kraj: Odkaz série

1. díl >

Od odchodu Emy z Harrow County uplynulo již deset let a ochránkyní místních obyvatel před nadpřirozenem se mezitím stala její bývalá nejbližší přítelkyně Berenika. Ve světě však zuří druhá světová válka a v důsledku ztráty mnoha mladých mužů je lidské společenství zranitelnější než kdy předtím. A tak když se krajem rozline zpěv přízračného chóru, jenž ohlašuje návrat ztracených bytostí, musí Berenika najít řešení dřív, než celé město zachvátí zkáza.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Death’s Choir


více info...

Přidat komentář

fvalek
24.09.2023 3 z 5

Asi jsem hodně zatížený tím, že jsem nečetl původní sérii, ale bohužel jsem čekal tak trošku nový start. A on tam nějakým způsobem je, ale množství odkazů a nutnost tak trošku znát dosavadní svět je naprosto zničující, takže jsem se v počátku moc nechytal. Pravdou ale je, že člověk si nějakou tu neznalou jednodušší verzi osvojí docela rychle a je pak pozitivní si zpětně odhalovat a objevovat, co už se stalo, jak a proč.

Samotný děj je docela hezký, typické jižanské městečko a hned v prvním díle skřetíci, duchové apod. Samotná píseň mrtvých asi docela nezajímavá, setkání s různými duchy hezké, ale nenaplňující. Teprve nějaké horší přízraky konečně trošku zajímavé a docela mě naladily na tuhle sérii a svět. Berenika a její magie je fajn postava, i když taková dost nahodilá, ale těším se, co se s ní bude dít dál. Její lesbická romance s tou sestřičkou je pro mě osobně asi ne úplně nutný element, který tam hraje dost do pozadí, ale sluší jim to, chtělo by to ale, aby byla... a teď nevím jméno, prostě ta sestřička... taky vtažená do toho světa a pak by to dávalo mnohem větší smysl a kouzlo. Jinak coby začátek série fajn, určitě budu číst dál. :)

jarynek
18.08.2022 3 z 5

Sice je kniha plná běsů, duchů, skřetů a jiných podivných postav, ale přesto se tajemno z nového příběhu zasazeného do Harrow County nějak vytratilo. Berenika byla v původní sérii fajn, ale tady mi, přestože je hlavní postavou, přišla spíše nevýrazná a tak nějak vláčená dějem. Ačkoliv původní séria ke konci trošku slevila z původně nastavené laťky, tak jsem měl asi příliš velká očekávání, která se zatím úplně nenaplnila.


FireOfFilth
21.05.2022 3 z 5

Co můžu říct na začátku je, že atmosféra tohoto pokračování má hodně podobnou atmosféru jako původní série. To se nedá říct o pokračování Baltimore.
Kresba a barevná paleta hodně podobná za což dávám palec nahoru. A příběh ten se pomalu rozjíždí. Něco sice nastínil, ale nenavnadil na pokračování jako originální série.
Přesto se nejednalo o špatný počin. Berenika má určitou osobnost, která mě bavila. Už je to přece jen ostřílený veterán.
Přesto s touto sérii pokračovat nebudu.
Hodnotím 60%.

DennisMoore
19.04.2022 5 z 5

Je tady spousta styčných ploch s Lady Baltimore, kterou jsem četl včera. Na uzavřenou sérii navázala jiná, která se bude točit okolo původně vedlejší postavy, atmosféra původní série zůstává a tvůrci mají volné pole působnosti, které využívají k radosti čtenářově. Je to tedy zase super. Kdybych snad měl objektivně porovnávat, zasloužil by si ode mě Nářek mrtvých o hvězdičku víc než paní Baltimorová, protože tady Berenika byla vždycky úžasná postava s velkým potenciálem, která si takový prostor jednoznačně zasloužila. Její příběh je v porovnání a Mignolovou a Goldenovou upířinou lepší - melancholičtější, dojemnější, působivější. Jenže je to taky jiný žánr, a tak ty knihy naštěstí porovnávat nemusím a můžu si v klidu užít obě.

a304
11.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Proč? Proto... Druhá světová? Obrazy výstižné, mrazivé. Nenávist by se měla pohřbít v Pandořině truhličce. KOMIKS? Ať zlo má místo jen na těchto stránkách, dokážeme, že jsme lepší? Proč ne klid a mír, proč?

Terva
10.04.2022 3 z 5

„Mrtví tiše,
žalostně
a osaměle naříkají.
Živí jim občas naslouchají,
jindy se k nim připojí.“

Vůbec netuším, proč jsem si tuto knihu koupil. Co nás vede k tomu, abychom pochybovali, že se něco stane, když už jsme ten příběh prožili a byl zakončen. Tvůrci se rozhodli pokračovat, dodat Harrow County ještě nějakou tu děsivou historku. Navíc je to po deseti letech a vyjdou jen dvě knihy. Vrátím se k tomu zamyšlení nad tím, proč? Kresba se nijak nezlepšila ani nezhoršila, scénář už vyčerpal gotickou báseň, podle které byla psána první série – tak co tedy?.

Malá ochutnávka:
Někteří živí se modlili, aby k nim jejich zesnulí zavítali a jiní, aby ony přízraky rychleji zmizely. Někteří z mrtvých jen zmateně postávali. Další chtěli svým drahým něco sdělit a jiní přišli pátrat po odpovědích, jenž ve smrti nenalezli. Ale Berenika měla obavy z jiných duchů. Z těch, kteří byli dlouho umlčováni....umějí se hněvat...a být krutí.

Ano, posuneme děj o deset let, přidáme Druhou světovou válku a máme tu dost mrtvých, kteří by se už neměli vracet, ale oni to dělají. Z Bereniky se stala lesba, běsy jsou kamarádi, ale přijde něco mnohem horšího a historie se opakuje. Musím však uznat, že jsou zde některé velmi povedené celostránkové kresby (převážně však v Galerii za příběhem). Děj není tak poutavý, jak jsem očekával ale až někde v půlce mě to začalo bavit. No, aby už nebylo pozdě. Chorál stále zní.

Citát: Odešli a mnozí se již nikdy neměli vrátit.

Kniha Nářek mrtvých je v

Přečtených20x
Knihotéce18x
Chystám se číst3x
Chci si koupit4x