Zbroj světla

Zbroj světla https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532445/bmid_zbroj-svetla-65ecb21ac2801.jpg 5 4 4

Pilíře země, Na věky věků, Ohnivý sloup a Večer a jitro, čtyři monumentální historické bestsellery Kena Folletta dokázaly oslovit miliony čtenářů na celém světě. Zatímco poslední uvedené dílo tuto kingesbridgeskou ságu dějové předchází, autorův nejnovější román Zbroj světla v časové linii opět pokračuje a přivádí nás do období napoleonských válek a průmyslové revoluce. Zbroj světla předznamenává nový úsvit pro Kingsbridge v Anglii, kde se pokrok střetává s tradicí a třídní boje zasahují do všech částí společnosti, zatímco v Evropě válka pohlcuje celý kontinent a šíří se i dál. V roce 1770 byl vynalezen spřádací stroj a s ním se v průběhu jedné generace všude změnil život lidí. Zemi zachvacuje nebývalá průmyslová změna, při které se životy dělníků v prosperujících kingsbridgeských textilkách mění v mizérii. V důsledku rozmáhající se modernizace a nástupu nových strojů se pracovní místa stávají zastaralá a zbytečná, rodiny se rozpadají. V této době, kdy se blíží mezinárodní konflikt, přichází skupina kingsbridgeských obyvatel – zahrnující přadlenu Sal Clithoreovou, tkalce Davida Shovellera a Kita, Salina vynalézavého a houževnatého syna –, kteří v generačním zápase hledají osvícení a bojují za budoucnost bez útlaku. Svět naplněný nepokoji zápasí o zvládnutí tohoto nového světového řádu: manžel jedné matky přijde o život při pracovním úrazu v důsledku hrubé nedbalosti; mladá žena bojuje o financování své školy pro chudé děti; mladý muž, který má dobré úmysly, nečekaně zdědí krachující podnik; jeden muž nemilosrdně chrání své bohatství, ať to stojí, co to stojí. Mezitím se se stále hlasitěji ozývá válečný pokřik z Francie, kde Napoleon začíná uskutečňovat násilný plán s cílem stát se pánem světa. Zatímco se zpochybňované společenské instituce hroutí, promítají se změny i do životů našich postav, jimž nezbývá než počítat s budoucností a světem, který musí znovu vybudovat z válečných trosek. Zbroj světla, tento úchvatný další díl kingsbridgeské ságy, nás vrhá na bojiště mezi soucitem a chamtivostí, láskou a nenávistí, pokrokem a tradicí, a my prostřednictvím každé postavy dostáváme novou perspektivu na seizmické změny, které otřásly světem v Evropě devatenáctého století.... celý text

Toto vydání ještě nevyšlo. Má být v prodeji od 20.05.2024
Literatura světová Historické romány
Bude vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Armour of Light , 2023


více info...

Přidat komentář

vierak
14.03.2024

Neverila som, že to niekedy napíšem, ale Ken Follett ma tentokrát sklamal.
Jeho knihy boli vždy zaujímavým dejepisom vyobrazeným na niekoľkých ľudských vzťahoch. Teraz išla história do úzadia, riešili sa predovšetkým vzťahy a aj to hlavne tie homosexuálne a nevera. Mrzí ma to, lebo neverím, že by v období 18.storočia bolo takéto konanie spoločnosťou akceptovateľné. Už som si u tohto autora zvykla, že takmer všetko , čo sa týka viery a náboženstva je vykresľované ako zlé a zvrhlé. Teraz sa k najväčším zlodochom kňazom, pridali aj podnikatelia továrnici, ktorých kladným protipólom sú uvedomelí robotníci - odborári.
Zažila som socializmus "vládu robotníckej triedy", z ktorého sa stala totalita. Prví, ktorí sa jej dokázali postaviť na odpor, napriek celoživotným perzekúciám, boli kňazi a iné zasvätené osoby. Som veriaca libertariánka, preto je mi ťažko čítať názory progresivistického liberála, nieto sa s nimi stotožniť.
Teší ma, že som najskôr čítala staršie Kollettove diela, ktoré považujem za vynikajúce, lebo toto by ma odradilo siahnuť po jeho tvorbe.

Igor1311
22.01.2024 5 z 5

Ani by som nepovedal, že Výzbroj svetla patrí do Kingsbridgeskej série. Ako bolo písané predo mnou, dej je trocha pomalší a je tam mnoho "obchodníckych intríg" a povedzme, že vznik odborov, ale napriek tomu to bolo super. A čo sa mne páčilo, hlavné postavy konečne neboli šablónovité tak, ako v predchádzajucich častiach. A samozrejme, mne ako fanušikovi Napoleona sa veľmi páčilo, že dej bol zasadaný do tohoto obdobia a nevynechali sa opisy bojov. A že Follett bitku pri Waterloo opísal veľmi farbisto (zvedavý vy som bol na jeho čiste vojenský román). Dúfam, že čoskoro začne písať ďalší román (možno z obdobia Olivera Cromewlla).


kolby
12.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Výzbroj svetla je iný ako staršie "Piliere". Príbeh sa rozvíja pomalšie, má menej dramatických zvratov, je ako EKG krivka zdravého srdca s plynulým nábehom, potom sčistajasna Q pred Waterloo, R počas Waterloo a S po Waterloo. Popis bitky absolútne fenomenálny, zabúdal som dýchať, cítil som ten smrad, dym, strach, čistá adrenalínová jazda. Záver emocionálna pecka rovno na koreň nosa ;). Mr.Follet UMÍ. Mierne ma zneistela významná LBGTI+ vsuvka, akosi som to od Kena v tejto sérii nečakal. Ideme s dobou, či? Aj tak zaslúžených Five Stars.

Dragon
05.12.2023 5 z 5

Úctyhodná hrúbka, vyše 600 strán, ale pri Follettovi by som pokojne prijal aj viac. Výzbroj svetla mi priniesla všetko, čo som od neho čakal a na čo som sa tešil.
Mimoriadne pútavý príbeh, viacvrstevný, ktorý sa však rýchlo prepojil, jednotlivé línie sa zlievali a užíval som si historické rozprávanie par excellence.

Fantasticky vykreslené postavy, bohatí aj chudobní, dobrí aj zlí, tkáči, súkenníci, konšeli, biskup, duchovenstvo...veľmi rozmanitá a pestrá vzorka ľudí a následne aj osudov. Follett je úžasný rozprávač, takže situácie a osudové okamihy, ktoré pripravil svojim postavám, si vychutnávate v každej kapitole. Niektoré prekvapia, šokujú, rozosmutnia...no verne to odráža život na prelome 18. a 19.storočia. Neraz krutý, drsný a súčasný čitateľ si uvedomuje, v akom blahobyte dnes žijeme a čo všetko máme k dispozícii. A nielen to, nejde len o majetok, peniaze či schopnosť zadovážiť si obživu. Ide aj o právo a spravodlivosť. Aj tie najmenšie prečiny sa trestali neuveriteľne kruto, ako napríklad pri chlapcovi, ktorý ukradol niť, pretože nemali s mamou čo jesť, chceli ju predať...ale chytilo a ten trest...uf, neuveriteľné.

Follett si pritom dáva záležať na historickom pozadí, ktoré vykresľuje autenticky, hodnoverne, všetko si zisťuje, študuje a snaží sa držať skutočných reálií. V tom je jeho príbeh o to silnejší.
Veľmi zaujímavé sú osudy jednotlivých postáv, ako Amos, Spade, Sal...ale pútavé je aj pozadie: začínajúca sa priemyselná revolúcia, nové stroje, pokrok a na pozadí toho vojna. Dobyvateľské chúťky Napoleona, jeho postup Európou, ohrozenie samotného Anglicka a napokon aj vplyv na každodenný život: utlmenie obchodu, chudoba ap.

Na Výzbroj svetla som sa nesmierne tešil a kniha nesklamala. Ako som sa blížil k posledným desiatkam strán, hovoril som si – prečo to nemá 700, 800 strán Teraz človek bude musieť dlho čakať na ďalšiu takúto chuťovku-follettovku.

Autorovy další knížky

Ken Follett
britská, 1949
2013  93%Zima světa
2015  90%Hranice věčnosti
2021  91%Večer a jitro
2018  92%Pád titánů
2021  92%Pilíře země

Kniha Zbroj světla je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce8x
Chystám se číst19x
Chci si koupit37x