Pasažier 23

Pasažier 23 https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381899/mid_pasazier-23-73V-381899.jpg 4 318 95

Správa v denníku Tagesspiegel : Na zaoceánskych výletných lodiach a trajektoch od roku 2 000 zmizlo z paluby bez stopy najmenej 200 cestujúcich a členov posádky. Autor využil túto skutočnosť ako východisko pre svoj psychotriler a podarilo sa mu vybudovať zlovestný a strhujúci kriminálny príbeh. Luxusný výletný kolos, ktorý sa plaví po šírom oceáne, je vlastne hotové malé mesto so svojím mikrokozmom, no bez polície. Ak sa tam stratia pasažieri a na lodi ich nenájdu, vyšetrovatelia predpokladajú, že spáchali samovraždu a skočili do mora. No keď sa zrazu stratený pasažier po dvoch mesiacoch objaví na lodi, to je už iný prípad. Policajný psychológ Martin Schwarz prišiel pred piatimi rokmi za mysterióznych okolností o ženu a syna. Stalo sa to počas ich dovolenky na luxusnej zaoceánskej lodi. Martin je odvtedy psychicky na dne a vrhá sa ako utajený vyšetrovateľ do najnebezpečnejších policajných akcií, kde mu neraz ide o holý život. Keď sa dozvie, že na lodi sa objavilo dievčatko s medvedíkom jeho syna v náručí, ktoré zmizlo pred niekoľkými mesiacmi, neváha a vyberie sa na loď. Príbeh Pasažiera 23 sa opiera o jedinečný nápad. Sebastian Fitzek našiel miesto, z ktorého niet úniku, ale kam sa ani nikto tak ľahko nedostane. Páchateľ teda musí byť na lodi a vyšetrovateľovi zostáva len málo času, aby ho našiel. Autor hneď od začiatku rozohráva viacero zápletiek, ktoré mu umožňujú udržať v celej knihe vysokú hladinu napätia. Nebol by to však Fitzek, keby nakoniec nebolo všetko inak.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Passagier 23 , 2014


více info...

Přidat komentář

Pavel...
31.03.2024 1 z 5

Zajímavý námět, provedení tragické.
Jediné co ve mně kniha zanechala bylo přání, ať už to skončí...
K mojí smůle a autorovu štěstí všechny ty vršící se čím dál méně pravděpodobné nesmysly do sebe zapadaly na sekundu přesně až do úplného konce.

TerkinKnižnySve
12.03.2024 5 z 5

Sebastian Fitzek - Pasažér 23


Počet strán: 406
Vydavateľstvo: Knihy ANAG
Žáner: #psychothriller

Opäť zas Fitzek nesklamal.

Príbeh, ktorý zo začiatku nedáva zas až tak úplný zmysel ale postupne sa dostávate hlbšie a hlbšie až vás mrazí .

Martin, policajný psychológ,ktorému zomrela žena aj syn na výletnej lodi, kde sa zaprisahal, že už nikdy nevkročí.

Až kým mu nezavola jedna s pasažierok s tým, že ma synovu obľúbenú hračku a dievčatko, ktoré sa po dvoch mesiach zazrakom objavilo.

Martin neváha a ide a snaží sa prísť na to, prečo je na lodi toľko samovrážd a či sú to samovraždy.

Toto bol príbeh, ktorý ma hlboko zasiahol, nerozumiem ako sú niektorý ľudia schopný toho, čo sa tam udialo.

Nielen to ako tie ženy trpeli a čo si museli vytrpieť ale hlavne kôli tomu, prečo trpeli.

Ďakujem za poskytnutie knihy v ramci #spoluprace
@knihy_anag , kniha bola úžasná!

Kniha č. 57/2024

#recenzieTerka #kniznizavislaci #kniznarecenzia #skbookstagram #milujemeknihy2 #sebastianfitzek #pasazer23

Obsah:

#detektívka #loď #pátranie #zmiznutie #rodina #vraždy

Policajný psychológ Martin Schwartz prišiel pred piatimi rokmi za mysterióznych okolností o ženu a syna. Stalo sa to počas ich dovolenky na luxusnej zaoceánskej lodi Sultan of the Seas – nikto z posádky mu však nevedel vysvetliť, ako k tomu došlo. Martin je odvtedy psychicky na dne a vrhá sa ako utajený vyšetrovateľ do najnebezpečnejších policajných akcií, kde mu neraz ide o holý život. Uprostred zásahu mu zatelefonuje čudácka stará dáma, ktorá sa predstaví ako autorka trilerov. Presviedča ho, že sa bezpodmienečne musí nalodiť na Sultána, pretože našla dôkaz, čo sa asi prihodilo jeho rodine. Martin sa zaprisahal, že nikdy nevkročí na loď. Keď sa dozvie, že na lodi sa objavilo dievčatko s medvedíkom jeho syna v náručí, ktoré zmizlo pred niekoľkými mesiacmi, neváha a vyberie sa na loď.

Predstavte si mesto bez polície.
Malé mesto, v ktorom každoročne zmizne tucet ľudí.
Bez stopy.
Miesto na perfektný zločin.
Vitajte na luxusnej výletnej lodi!


Danago
06.02.2024 5 z 5

Z mého pohledu nejlepší kniha od autora. Přečteno na jeden zátah, vůbec jsem se od knihy nemohla odtrhnout . Děj graduje , překvapení je tu víc než dost. A jelikož většinou přeskakují poděkování málem bych neobjevila poslední kapitolu. A to by teda bylo opravdu škoda.

Littlemonday
17.01.2024 4 z 5

Super kniha plna zvratu a prekvapeni! Libi se mi prostredi zaoceanske lodi. Jen bych ji trochu zkratila, prostredek se misty nudne tahnul, ale jinak moc fajn cteni :)

Kami33
24.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Knížka byla napínavá a hezky se četla. Nad psychologickou stránkou hlavního hrdiny se však nechci ani zamýšlet. Opravdu zkušený psycholog nepozná, co se mu děje doma? Ostatně ani pohnutky dalších hrdinů nejsou tak úplně logické. No nicméně, četla jsem, četla, dokud jsem nedočetla, takže to hodnotím kladně.

lucie1744
04.10.2023 5 z 5

Tak to bylo skvělé čtení. Velmi napínavý thriller plný zvratů. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout.

m2056
12.08.2023 3 z 5

Ano dobrý je tam poznat autorův styl psaní ale na Sběratele oči to nemá.

Tina.orl
15.06.2023 5 z 5

Tohle byla jízda! Od první až po poslední stranu skvělý příběh plný překvapení a zvratů. Fitzek dokáže vymyslet neskutečné psycho. A když si už myslíte, že toto je teda konečná a víte už vše, tak vám autor na závěr, po poděkování, šoupne ještě epilog, který vám zodpoví i ty poslední otázky.

Kniha je členěna na krátké kapitoly, každá z nich je velmi napínavá a přináší spoustu otázek. S každou další stranou jsem více a více prahla po odhalení pachatele. Naštěstí autor vše dávkuje postupně a ve správný okamžik.
Zvolené prostředí je neobvyklé a oceňuji, že si autor vyhledal dostupné informace o zázemí zaoceánských lodí.

Politre
19.05.2023 5 z 5

Od Fitzeka mám už něco málo přečteno, hlavně v dřívějších letech jsem hltal jednu jeho knihu za druhou, a i když už jsem přesedlal na "vyšší literaturu", a než samotný příběh a zvraty na každé stránce, mě teď spíše zajímá forma, jazyk atd., tak pokud bych měl doporučit jednoho autora u kterého mám jistotu, že se budu bavit, napínat jak kšandy a otáčet jednu stranu za druhou, až ztratím pojem o čase, bude to právě Sebastian Fitzek. Prostě tenhle žánr mu jde a je dobře že se ho drží, protože v něm je králem.

Tamirai
14.04.2023 5 z 5

Originálny námet aj prostredie výletnej lode. Smutná minulosť, ktorá sa nám odkrýva počas čítania a mnoho zvratov, napätia, ale aj zaujímavých faktov, ktoré nie sú len autorov výmysel, ale často realita (nielen) na výletných lodiach.

Johny_H.
01.04.2023 5 z 5

Obávám se že autor musí trpět nějakou psychickou poruchou. Jinak si neumím vysvětlit, jak je možné, že vymyslí takové způsoby mučení vraždy a podobně. Moc pěkná knížka plná zvratů. Nejdříve se stane něco co vás uvede do děje a naladí tempo. Potom se vše na okamžik mírně zklidní (Ovšem je to také maso). Po odpočinku se příběh začne komplikovat více a více a když si myslíte, že už to více nejde a můžete začít přemýšlet je tu další komplikace. Vše vrcholí a už už si myslíte že jste u konce a vtom zvrat a znova a zase. No zkrátka parádní kniha, kterou si dám někdy ještě jednou a vezmu si k ní tužku a papír, aby jsem si udělal lepší obrázek o postavách kdyby mi na první čtení něco uniklo.

Pine
12.02.2023 5 z 5

S touhle knížkou si dal autor vážně práci. Boží nápad, netradiční prostředí a skvělá zápletka. Krásně napínavé, krásně psycho. A to já fakt ráda. Jakmile jsem se dala do čtení, nemohla jsem se odtrhnout. Čím víc se blížil konec, tím víc jsem valila oči. Nekonečná představivost a zvraty - to je Fitzekova silná stránka. A dokud sám autor nechce nic vyzradit, nemáte šanci trefit, co se bude dít dál. Ten závěr je poctivý Fitzek. Velká škoda, že moje adrenalinová plavba je už u konce.

Merlin_CZ
29.01.2023 5 z 5

naprosto fantastická knížka, která se čte jedním dechem :D
a samozřejmě konec který bych nečekal - koukám, že autora přiřadím mezi oblíbené, protože už pacient mě hodně bavil a Pasažér snad ještě víc :)

Erlif
23.01.2023 5 z 5

Konečně něco, co od Fitzeka můžu zase hodnoti plným počtem hvězd :-)

Jasně dané místo, lidi, žádné skákání v čase, změna prostředí, nebo jestli je to realita, vzpomínka či blud.... prostě pocitvý detektivní thriller, který mě naprosto nadchnul.

Kdyby takových knížek psal víc.. psychologické romány mám ráda, ale taková poctivá zápletka a vražda... :)

Mateo67
18.12.2022 5 z 5

Po předchozích knihách jsem nutně potřebovala “trochu si orazit”. A nemohla jsem si vybrat lépe. Thriller jedna báseň, přitáhlo mě prostředí, kde se celý odehrává. Také děj povýšený o detektivní zápletku byl netradiční a neokoukaný. První půlka vypadala na zasloužené 4, ale pak to autor rozjel a já nestačila obracet. Na posledních asi 30 stránkách si autor připravil tolik překvapujících zvratů, že si mě pěkně povodil. A jelikož v nejbližších letech s největší pravděpodobností neplánuji transoceánskou plavbu, byl to pro mě opravdu podařený únik z reality.
A ta lodní okénka…!

Marley_Kid
11.12.2022 5 z 5

Pro mě tato kniha nebyla jako zlý sen, ale jako dobře zpracovaný nápad s reálným základem, kterým je skutečnost, že na zaoceánských lodích opravdu mizí lidi a stejně tak se dějí různé další věci, které autor v knize popisuje. Nejspíš ne na jednom místě a v jednom okamžiku, ale dějí se. A autor je spojuje do zajímavé spleti událostí, mezi kterými může čitatel hledat souvislosti a může si být jistý, že nepřijde na všechny, i když je má někdy přímo před nosem. A to mě na psychothrillerech baví.

Právě to, co jiní čtenáři můžou vnímat jako překombinovanost konců, je pro mě u autora zajímavé - protože pokud si třeba nepřečtete epilog či poslední kapitolu, kniha pro vás může mít celkem jiný konec a taky na vás zanechat úplně jiný dojem. A to je skvělý a ještě mě to u autora nepřestalo bavit (uvidíme, jak to bude pokračovat).

Tento autor stejně patří mezi mé oblíbené autory, u kterých platí, že se oplatí číst poděkování na konci. Tam autor hezky vysvětluje, jaký je jeho postoj k událostem, které popisoval v knize i k výletním lodím samotným. Popisuje také rozdíl mezi realitou a fantazií i způsob, jak kniha vznikala. Poslouchal jsem jako audioknihu ve slovenštině namluvenou Petrem Kočišem, jehož přednes knize taky dodal něco nemálo z atmosféry. :)

JustWomen
01.12.2022 2 z 5

Tato kniha byla jako zlý sen. Začátek a úplný konec celkem dobrý, ale to mezi tím byla kupa nesmyslů, nesympatických postav a jejich úchylek a nereálných zápletek. Už jen pobyt na takové lodi, a to i bez jakýchkoliv vražd, únosů a prznění, by byl pro mě největší trest.
A nikdo nevysvětlil to mučení na začátku ...

iLuciferie
11.11.2022 3 z 5

Autor píše opravdu hodně čtivě, knížka se čte dobře a nelze jen tak odložit, ale příběh mi vadil jak tématem, tak mi přišel neuvěřitelně překombinovaný a nepravděpodobný.

martousek
22.10.2022 5 z 5

Fitzek patří v tuto chvíli mezi mé nejoblíbenější autory, třetí kniha a naprostá pecka. Děj má spád a překvapivý závěr, 5* je zasloužených. Doporučuji.

gordon13
04.10.2022 4 z 5

Hodně mě zaujalo prostředí, kde se příběh odehrává, to bylo velmi slibné a i příběh mě nadchl. Pěkný psychothriller, nápaditě propracovaný, ke konci to už bylo lehce překombinované, trochu to drhlo, ale vcelku líbilo!