Panský dům a jeho dcery

Panský dům a jeho dcery https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356360/mid_pansky-dum-a-jeho-dcery-Mwt-356360.png 4 707 153

Panský dům série

< 2. díl >

Marie a Paul Melzerovi si užívají rodinného života, ale jejich štěstí netrvá dlouho. Vypukla první světová válka a muži narukují na frontu. Paul jako dědic průmyslnické rodiny je zpočátku zproštěn vojenské povinnosti, neboť je potřebný doma jako odborník v továrně. Jenže i on posléze dostane povolávací rozkaz – a právě v den, kdy Marie rodí jejich dvojčata. Marie se však nezalekne žádné překážky. Brzy pochopí, že je na tom melzerovská textilka špatně, a pustí se do boje za zachování rodinného dědictví. Její pomoc potřebují i obě švagrové Kitty a Elisabeth. Později ale dostane zlou zprávu, že Paul padl do zajetí. A záhy nato se objeví jeho přítel, elegantní Ernst von Klippstein, který čím dál víc vyhledává její blízkost...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Die Töchter der Tuchvilla , 2015


více info...

Přidat komentář

Sabča817
01.04.2024 3 z 5

Nevim, předchozí díl se mi líbil o něco více. U sester Melzerových se mě sympatie úplně převrátily... Humbert byl skvělej a Hana mě jaksi zklamala.

Dietwithstyle
15.03.2024 4 z 5

Kniha se četla velmi dobře, stejně jako první ze série, ale asi mě bavila trochu víc. Jednak kvůli tomu, že některé hlavní postavy již nejsou dětinské, druhak kvůli pasážím o válce - je velmi zajímavé nahlédnout na válku z pohledu obyčejných i bohatších Němců.


eva-lupen
22.02.2024 4 z 5

Nenadchne ani neurazí. Pořád takový lepší průměr. Potěšilo mne jak se "vyvrbila" Elisabeth a vlastně i Kitty. Marie mi ale k srdci nějak nepřirostla.

1v8na
03.12.2023 5 z 5

Příběh byl velmi čtivý a uvěřitelný. Vžila jsem se do něj.
Líbilo se mi, jak Marie zvládla rozdělit pozornost mezi dvojčata, chod melzerovské domácnosti, vily i továrny.
Obě melzerovy dcery - Elizabeth a Kitty velmi vyspěly. Byly mi sympatičtější než v prvním díle.
Zároveň byly i postavy, kterých mi bylo velmi líto - Alfons, Klaus, Humbert nebo Hana.
velmi mě to chytlo a už teď se těším na další díly.

mia.com
30.07.2023 4 z 5

Taky mi tento dil prisel zajimavejsi, nez ten prvni. I kdyz je cely vlastne celkem smutny, protoze se resi jenom strasti valky.

kathla
03.07.2023 4 z 5

Řekla bych zajímavější než první díl, jelikož ten byl dějově předvídatelnější. Válka v tomto díle určitě zamíchala dějem i osudy postav, což je zde ku prospěchu série. Ráda budu pokračovat čtením zbývajících dílů. Je to takové Panství Downton, což mne velmi bavilo - poměrně dost postav z různých vrstev.

adela.hol
15.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Na konci prvního dílu jsme opustili všechny Melzerovy děti ve chvíli, kdy si mohli vzít svou druhou polovičku. O rok později ale vypukla první světová válka, a tak Klaus, Alfons a nakonec i Paul museli narukovat. Melzerova vila a chod továrny tak zůstaly převážně v ženských rukou.

Marie se, kromě péče o svá dvojčata, věnovala i práci v továrně, z čehož Johann nebyl vždy právě nadšen. Paul by na ni mohl být ale jedině pyšný, když stále pokračovala v jeho práci.
Kitty se od prvního dílu příliš nezměnila, a i když se stala matkou, jistá dávka sobeckosti v ní zůstala. Přesto Alfonsova smrt ji velmi zasáhla a při loučení s Gerardem mi jí bylo líto.
Největším vývojem za mě prošla Elizabeth. V prvním díle jsem ji opravdu neměla ráda, ale během války ukázala svou lidskost, když se starala o raněné vojáky a také velkou empatii, když nakonec zůstala s Klausem.

Objevily se nové postavy, které věřím budou mít v dalších dílech svůj prostor, a jiné postavy definitivně odešly.
Kniha se mi oproti prvnímu dílu četla mnohem lépe, ale pořád je to kniha, na kterou si musíte vyšetřit čas. Velký formát a malé písmo četbu příliš neurychlují. Přesto tuto rodinnou ságu postupně dočtu.

Eva398
19.02.2023 4 z 5

Druhý díl ukazuje nelehký život za války. Utrpení lidí, kteří musí bojovat v mesmyslné válce. Hrůzy a neštěstí. Bída, hlad, nemoci. Žít a přežít. Krutá realita té doby. Život rodiny, která se snaží přežít tyto útrapy. Pěkně se četla.

Ilona70
06.02.2023 3 z 5

Čtivé jako první díl, trochu víc dramatické.

bábuška
25.01.2023 5 z 5

Druhý díl této ságy byl rozhodně zajímavější, válka zamíchala osudy všech postav, t.j. obyvatel celého domu. Bída a hlad se dostala i do tohoto domu, postihla i provoz továrny, bavlna i vlna musela být nahrazena výrobou tkaniny z papíru, válka trvá už čtvrtý rok , ztráta na životech narůstá. Tento díl byl rozhodně čtivější.

LuckaDea
20.01.2023 5 z 5

Druhý díl rodinné ságy s sebou přinesl větší zápletky než první díl, což mě příjemně překvapilo. Hezké oddechové čtení.

KáťaM.
13.11.2022 4 z 5

Zbožňuji historické ságy, první díl jsem poslouchala jako audio, přišel mi dost nudný, nedokázala jsem si oblíbit víc žádnou z postav, knížce hodně dodával hlas Pavla Soukupa, který knihu dokázal neuvěřitelně pozvednout. Dlouho jsem čekala, jestli vyjdou audio i další díly, nakonec jsem tedy sáhla po papírové, musím říct, že Pavel Soukup mi jako interpret moc chyběl, druhý díl mi ale přišel lepší než první, ty postavy jako takové mě samostatně moc nezaujaly, ale příběh celý jo a myslím, že dříve nebo později sáhnu i po dalším dílu, je to milá oddechovka.

Fzuzik
02.10.2022 3 z 5

Musím přiznat, že jsem byla milé překvapena. První díl pro mě byl velké utrpení, ale druhý byl podstatně lepší. Sice mě stále některé věci "zvedly že židle, " ale děj byl mnohem zajímavější. :)

Lovana
12.08.2022 4 z 5

Pokračování série o rodině (a nejen rodině) Melzerových mě bavilo, ráda jsem se opět setkala s postavami, které již známe z prvního dílu.
Ve druhém díle se dostáváme do období první světové války, v podstatě máme možnost nahlédnout nejen do života lidí, kteří zůstali doma, ale zlehka i do života vojáků, ale opravdu jen zlehka, za což jsem byla ráda.
Přesto, že se tento díl odehrával v období první světové války, tak to pro mě byla odpočinková literatura a ráda si přečtu i další díly série, abych věděla, jak to s mými více či méně oblíbenými postavami bude dál.

Hodnocení 3,75*/5*

Kory98
21.05.2022 5 z 5

Osudy rodiny Melzerových se posouvají dál. Zasahuje do nich 1. světová válka a spousta věcí se úplně změní. Marie je nucena po manželově odchodu na frontu pomáhat s vedením podniku textilní továrny a ač má dobré nápady a odvážného ducha zjišťuje, že prosadit se ve světě mužů je velmi těžké. Opět moc hezky napsáno, v takovémto podání se i o válce čte o trochu "příjemněji". Určitě se pustím i do dalších dílů.

Aleen
05.03.2022 4 z 5

Myslím si, že kdybych mohla poslouchat i tuto knihu na CD, bylo by to lepší. Takhle nemohu dát plný počet hvězd. První světová válka. Byla také šílená, jak už to u válek bývá. Proto mě překvapilo, že ve mně líčení strastí nevzbudilo takové emoce, jak bych čekala. Když porovnám s první knihou této série: Marie je větší sympaťanda, Kitty se chová jako kráva a Elizabeth je menší svině. Přišlo mi, že autorce dalo hodně práce zachovat charaktery postav... nebo si to špatně pamatuji z první knihy, kdo ví. Je to můj pocit ze čtení - více plynutí po proudu, méně emocí. Zajímavé ovšem bylo sledovat jak nátura nutí lidi jednat pořád dokola stejně a způsobovat stále stejné problémy. Zatím nemám potřebu znát další dějství, třeba časem.

Jana-Marie
03.03.2022 5 z 5

Krásná a pohodová kniha. Oceňuji, že jsem se dozvěděla něco z poválečné doby, přitom bylo příjemné čtení. Určitě se pustí i do dalšího dílu.

katallinka
15.02.2022 4 z 5

Krásně napsaná rodinná sága, velmi zajímavě vykreslující dění v Německu během první světové války.

knihovniceS
26.01.2022 4 z 5

Panský dům a jeho dcery
Druhý díl rodinné ságy je za mnou. To bylo hodně smutné čtení. Děj se odehrává za války od r. 2016 a krátce po válce do r. 1920. Normálně válečnou literaturu nevyhledávám, ale v rámci čtyřdílné série jsem tento díl přečetla, aniž bych řádek vynechala. Utrpení v bojích, ztráty na životech, utrpení rodiny , panský dům se přeměnil na lazaret. Po válce se hodně změnilo ... Opět čtivý díl.
Mám ještě 2 díly před sebou, ale dám si pauzu a přečtu si knihu od Hájíčka, pak se vrátím ke třetí části Panského domu.

katpas76
07.01.2022 5 z 5

Stejně jako první díl moc hezky napsaná rodinná sága. Chci vědět, co bude dál. Rozhodně si přečtu i další díly.

Štítky knihy

první světová válka (1914–1918) historické romance

Autorovy další knížky

Anne Jacobs
německá, 1941
2017  75%Panský dům
2018  81%Panský dům a jeho dcery
2019  83%Zlaté časy
2020  83%Nová doba
2019  77%Hortenziová zahrada

Kniha Panský dům a jeho dcery je v

Právě čtených17x
Přečtených1 151x
Čtenářské výzvě90x
Doporučených34x
Knihotéce534x
Chystám se číst291x
Chci si koupit62x
dalších seznamech9x