Pani z Abú Simbel

Pani z Abú Simbel https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57731/bmid_pani-z-abu-simbel-aeh-57731.png 4 53 5

Ramses série

< 4. díl >

Ani Ramzesovo legendárne víťazstvo pri Kadeši nezastavilo vojnychtivých Chetitov. Aby zabránil krviprelievaniu, rozhodol sa faraón ako obratný stratég ísť cestou vyjednávania. Jeho veľkou oporou je kráľovská manželka Nefertari, ktorá svojou láskou a mágiou neraz ochránila faraóna pred skazou. Na znak vďaky a úcty k nej dal Ramzes postaviť v Abú Simbel dva prekrásne chrámy ako symbol ich veľkej lásky. Ale egyptskú ríšu sužuje nielen hrozba Chetitov, ale aj zákerní sprisahanci vnútri štátu. Navyše sa do Egypta vrátil najlepší Ramzesov priateľ Mojžiš, posadnutý myšlienkou exodu hebrejského národa. Je rozhodnutý zaviesť svoj národ do Zasľúbenej krajiny aj za cenu porušenia egyptských zákonov a spriahnuť sa s hocikým, kto mu pomôže jeho úmysel uskutočniť. Takže faraóna čaká rozhodujúce stretnutie s mnohými nepriateľmi, ak chce udržať mier a celistvosť svojej ríše. Dokáže ostražitosť jeho verných a Nefertarina mágia ochrániť Syna svetla pred všetkými týmito nebezpečenstvami?... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

La dame d'Abou Simbel


více info...

Přidat komentář

orinka3
16.06.2022 5 z 5

Kniha mě zaujala i potěšila. Přístupnou formou vylíčený životní příběh velikého panovníka Egypta i celého jeho dvora. Krásné obrazy egyptské přírody, ta se před očima při čtení zjevuje přímo ve 3D obrazech! Musel to být ráj na zemi. Veliká láska panovníka k manželce, příkladné vystupování i spravedlivé rozhodování. Napínavé chvíle, kdy se kolem faraonovy rodiny stahují intrikáni a traviči. Líbilo se mi i začlenění postav Homéra a Mojžíše. Mojžíš mě téměř rozesmál, jak ho autor vytvořil: umíněný paličák, který jde hlavou proti zdi jen kvůli svému skálopevnému přesvědčení a ne všichni Hebrejci jsou jeho rozhodnutím nadšeni. Však se v Egyptě měli dobře a on je táhne kamsi do pouště :) A taky jsem ocenila, že těch 7 ran egyptských bylo rozumně vysvětleno. Mohlo to tak být...Kniha je četbou pro každého, vyprávění i události plynou docela rychle a než se nadějeme, je tu konec knihy. Autor píše dobře a i překlad si jistě zasluhuje pochvalu.

hanzmb
01.12.2018 3 z 5

Dlouho jsem váhal, zda mám ještě v této pentalogii pokračovat. Pak mi to jako obvykle nedalo a podlehl jsem. Je to o trochu lepší než minulý díl. Zůstávají všechny zápory dílů minulých. Prvoplánovitost, nereálnost egyptského vládního systému, vypomáhání si nadpřirozenem v okamžiku, kdy mi dojdou nápady. Nejvíc mě zklamal tím, jak odbyl 10 egyptských ran. To je věc, která mu mohla vydržet na 1/3 knihy. Odbyla se ale pár stránkami.


xjitule
16.03.2018 5 z 5

Nádherná kniha, psána poutavě, avšak klidně. Pro mě osobně první kniha z této pentalogie. A ne poslední. Jako milovník egyptské historie, jsem měla pocit, že tam opravdu jsem.

Babo
11.08.2017 5 z 5

Co napsat ke 4. dílu pentalogie o Ramzesovi Velikém.
Ať už je pohled na tohoto vyjímečného panovníka možná i zidealizovaný a historicky ne vždy doložený , je jisté,že to byl skutečně moudrý a statečný vládce.
Škoda,že se takoví již nerodí . Zásadový , čestný, s vizí do budoucna, s myšlenkami nejen na svůj blahobyt,ale i spokojený život obyvatel Egypta.
Při pohledu na dnešní "vládce" nezbývá než závidět.

princesse
25.06.2012 5 z 5

Čtvrtý díl pentalogie nádherný. Opět jsem se začetla a četla a četla. Doporučuji. Nádherně čtivá kniha.