Pan Tompkins v říši divů

Pan Tompkins v říši divů https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67434/bmid_pan-tompkins-v-risi-divu-QbB-67434.jpg 4 51 11

Zábavná populárně naučná knížka s prvky sci-fi, kde je laikovi zábavnou formou představena teorie relativity i kvantová fyzika. Útlá, vtipná a zábavná populárně vědná knížka autora je vzácným příkladem zasvěcené popularizace z pera předního odborníka, představitele silné generace amerických fyziků 50. let. Na příběhu jakési snové broučkiády, kterou prožívá pan Tompkins, jeho žena Maud a jeden profesor fyziky v podivné zemi, kde se například mění čas a prostor, vykládá autor laikovi srozumitelným způsobem některé obtížné partie moderní fyziky, teorii relativity a kvantovou fyziku.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Věda
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Mr Tompkins in Paperback , 1965


více info...

Přidat komentář

Tvurce001
07.02.2024 5 z 5

Pokud vám servíruje fyziku sám Gamow, můžete si být jistí tím, že se zasmějete. Bez ohledu na to, zda výklad pochopíte či nikoli. .-)

Adigiotto
07.01.2023 5 z 5

Zábavné čítanie.


Vecerkova
10.06.2019 5 z 5

Moje první přečtená knížka od Gamowa, na kterou jsem narazila čistě náhodně v antikvariátu na Spálené a mám s ní spojené příjemné vzpomínky. I když pro někoho z oboru je to spíše oddychovka, bavila jsem se.
Škoda neaktuálnosti dokonce i poznámek k novějšímu vydání, ale hora ruit. Po jejím přečtení jsem si neprodleně objednala další autorovy knížky, jeho styl je brilantní, u nás bohužel nikdy nevyšly, což je škoda.

Greenfingers
04.03.2019 5 z 5

Vynikající knížka! Názorný příklad toho, že i někdy nudná věda se dá vysvětlovat docela zábavným způsobem.

KnihovniceVěra
09.02.2019 4 z 5

Docela ráda jsem si rozšířila znalosti fyziky, protože v mých školních letech jsme se teorie relativity a kvantové teorie jen tak dotkli s tím, že je chápe jen pár lidí na světě. Tím víc mě potěšilo, že si to na základě snů pana Tompkinse dokážu představit, i když vzorce jsem moc nechápala. Každopádně bych se ke knížce za čas chtěla vrátit.

Ikkju
28.06.2018 4 z 5

Cestování na protažených i zkrácených kolech mě k pochopení jevů na hranici rychlosti světla moc nepřiblížilo, někdy budu muset téma oprášit.

S bohrovým modelem atomu jsem při diskusi v hospodě doslova tvrdě narazil na idealisty, které například popis z chownovi knihy o přístroji, jehož nanohrot poskakující po jednotlivých částicích atomu donutil řvát smíchy.

Nejsem zlomyslný, ale stejně mi uniklo tajné přání, aby výtečníci po skončení seance cestou domů v praxi otestovali třeba nosem tu hmotu, kterou popisovali jako duchovou, spíš neexistují, než žulově tvrdou jako betonový práh výše zmiňované university.

Kluvo
10.09.2015 5 z 5

Podľa mňa úplná klasika. Aj po rokoch si pamätám, ako pan Tompkins márne šlape do pedálov v meste, kde je rýchlosť svetla len pár km/h, ako si zalietal s elektrónmi v atómovom obale, či ako hrá kvantový gulečník. Gamow bol zaujímavá osobnosť a toto je jedinečná populárna kniha, písaná formou alegorických príbehov. To presahuje bežnú populárno vedeckú knihu a dáva to pánovi Tompkinsovi naozaj literárny rozmer. Vrelo odporúčam, hoci to už má svoje roky...

mautina7
30.03.2013 3 z 5

Často jsem si při četbě připadala jako pan Tompkins - ospale a nechápavě.. Kapitolku o antihmotě a Diracově teorii jsem dokonce přeskočila. Myslím, že tam je ale i několik opravdu pěkných znázornění makrosvěta, které mi dokázaly přiblížit určité teorie kvantové mechaniky, o kterou se mimojiné velmi zajímám. Moc nevěřím tomu, že by to dalo nějakou významnou myšlenku naprostému laikovi..

eosforos
22.06.2012 5 z 5

Je pravda, že při čtení si musí čtenář trochu "oprášit" matematiku ze školních let, avšak výklad fyzikálních teorií - teorie relatvity, kvantové teorie atd. - je podán srozumitelnou, místy i humornou formou. Často se k této knize vracím.

zipporah
20.04.2012 3 z 5

ako nefyzik súhlasím so zerafelom, trochu som bola mimo z tejto knižky, nedostala som sa úplne ku koncu, ďalej si pamätám, že bolo aj viac matematiky, vzorcov...

zerafel
28.02.2012 3 z 5

Dokázal bych si představit lepší situace třeba z říše kvantové fyziky nebo OTR. Pro fyzika to není. Fyzik si domyslí konec už na začátku, protože ví, co který uvedený jev dělá. No a nefyzik, aby pochopil, si raději přečte něco jiného.