Cizí královna

Cizí královna https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416304/bmid_cizi-kralovna-StG-416304.jpg 5 115 41

Otto Veliký série

< 2. díl

Rok 951 Mladý Gaidemar, nemanželský syn neznámého původu a ozbrojenec v jízdní legii krále Oty, je pověřený nebezpečným úkolem. Má osvobodit italskou královnu Adelheid ze zajetí v Gardě. Na útěku se do Adelheid zamiluje, ale ona se provdá za krále Otu. Gaidemar se přesto stane královniným důvěrníkem a společně s Otou zvítězí nad Maďary v bitvě na Lechu. Nakonec se zasnoubí s dcerou jednoho z nejmocnějších slovanských knížat a zdá se, že skvrna jeho původu bude definitivně vymazána. Adelheid a Gaidemar ale netuší, že jejich nejnebezpečnější nepřítel ještě není poražený. Když odjíždějí s Otou k císařské korunovaci do Říma, netuší, že to pro ně bude osudná cesta…... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die fremde Königin , 2017


více info...

Přidat komentář

Richie1
06.02.2024 5 z 5

Očekával jsem, že pokračování Hlavy světa bude kvalitní a nebyl jsem zklamán. Tentokrát je hlavním hrdinou urozený levoboček Gaidemar, který má blízko k císaři Otovi i jeho nové manželce Adelheid. Na pozadí historických skutečností té doby se odehrává krásný příběh, v němž nechybí skoro nic - dobrodružství, romantika, napětí. Gablé píše poutavě a byť jsou její knihy čím dál tlustší, vůbec to není na závadu. 90%

Meri47
01.02.2024 5 z 5

Krásný historický román, kde si autorka opravdu dala práci s vyhledáváním historických faktů. Miluji romány s touto tématikou a tento je pro mne jeden z nejlepších. Mohu jen doporučit.


hanzmb
20.01.2024 5 z 5

Měl jsem trochu strach, protože 1.díl jsem četl před 3 roky. Zbytečně. Tyto romány se dají číst prakticky samostatně. Trochu mě zarmoutilo, že především slovanští hrdinové z 1. dílu, zde mají jen okrajovou roli. A knih o nich je minimum. Nijak to ale nesnížilo úroveň tohoto dílu. Je to zase něco nádherného. Autorka dokáže perfektně namíchat podíl politiky, války a lásky, takže nenajdete slabší místo. Bohužel další díl neexistuje. Musíme Němcům spisovatelky Gablé a Ebert jen tiše závidět.

maminaOlina
16.05.2023 5 z 5

Hlavu světa jsem nečetla, přesto kniha Cizí královna byla a je kus dějin, nezávazně na první díl a kousek života královny a dalších lidí v době vlády Oty Velikého.
Doporučuji, prostě kdo má rád trochu historie, napětí, poučení.

Bedřich63
20.02.2023 5 z 5

Výborné pokračování knihy Hlava světa, podle mě ještě lepší než první díl.
Doba vlády Oty Velikého je jako i v mnoha jiných případech v dějinách dobou, kdy je stále třeba bojovat za udržení moci a za zachování vlastního života.
Autorčin styl mi sedí, mám rád historické romány i historické detektivky. Doporučuji i dalším čtenářům tento zážitek.
V budoucnu si přečtu i další její knihy, které se týkají dějin Anglie. Věřím, že to opět bude čtenářsky zajímavý popis reálné historie dobarvený smyšlenými postavami a příběhy do perfektního celku.

ZuzanaZ83
07.01.2023 4 z 5

Opět super čtení. Příběh má spád, čtenář se leccos dozví. Je tam všechno - brutalita, láska, války, přátelství, ctnosti i nectnosti.
Rozhodně doporučuju.

Shashlick
02.11.2022 2 z 5

[SPOILER]
S touto dilogií mám jeden osobní problém. Zdaleka nejsympatičtější postavou je pro mě Tugumír - a to hlavně do doby než přijal křesťanství.
No a protože se slovanský kníže objevuje v této knize pouze sporadicky, tak jsem se neměl s kým ztotožnit.

Text mě za celou dobu pořádně nevtáhl a vlastně už teď si moc nepamatuji o čem to celé bylo. A hlavně tam bylo na můj vkus už příliš křesťanských blábolů.

špulo
19.08.2022 5 z 5

S takmer polročnou medziprestávkou konečne dočítané. Vysvetlím:
Kniha je rozdelená na 3 časti. V prvej sa zoznamujeme s hlavným hrdinom, novými postavami a ich úlohami. Veľmi skoro sa objaví politika, intrigy a intrigy v intrigách, že by sa aj veľký G.R.R.Martin škrabkal za uchom. K danej dobe to zjavne patrí. Nie je to síce úplná nuda, ale na konci tejto časti som bol z toho zbitý jak Jánošík na dereši a musel som si dať oddych.
Druhá časť - kto to mal vedieť - sa nesie v oveľa svižnejšom tempe a je aj akčnešia. Autorka už nepopisuje bitky tak nezáživne ako v predošlom diely. Tu mi už stáli chlpy na tele. Objavili sa aj silné dramatické momenty, aj som sa občas zasmial, aj slzička z oka zliezla.
Tretia časť v prístupe kombinuje prvé dve. A zakončuje príbeh možno nie úplne podľa mojich predstáv, ale rozjasnilo mi to tvár.
V historickej poznámke sa ešte dozvieme, ako to bolo ďalej so skutočnými postavami a čo si všetko pani spisovateľka vymyslela.
Čili, skvelý historický román, ktorý napriek mojim istým výhradám prekonáva svojho predchodcu.

LucieT
27.06.2022 5 z 5

Opět nemohu jinak, než dát stejně jako u prvního dílu 5 hvězd. Moc mě čtení bavilo, některé pasáže možná trochu méně, ale o pár stran dále už to zase frčelo. Na to, jak jsou oba díly rozsáhlé, tak mi čtení krásně ubíhalo a opravdu jsem tím příběhem v danou chvíli žila.

petr_
09.06.2022 4 z 5

Tato druhá část je stejně dobrá jako první. Trochu se změnily hlavní postavy, ale lze se zde setkat i s postavami z knihy Hlava světa ale okrajově, i když zde mají svoji důležitou funkci v ději.
K ději se nechci vyjadřovat, protože bych nerad kazil potěšení z četby čtenářům, kteří knihu neznají. Zajímavé jsou momenty, které popisují složitost vládnutí celé říši a komplikované vztahy, mezi králem a šlechtou a církví, mezi říší a jejími sousedy. Čtenář si může představit tuto dobu a její lidi, tak jak žili a přemýšleli.

Dela111
17.02.2022 5 z 5

Druhý díl velkolepé historické série Otto Veliký Cizí královna se odehrává v letech 951-962. I když se i zde setkáme stejně jako v prvním díle s oblíbeným knížetem Tugumírem, bude to jen krátce, toto je příběh Oty I. a jeho ženy Adelheid, té především. Stejně důležitou postavou je i levoboček Otova bratra Gaidemar, který patří mezi smyšlené hrdiny, ale právě on je tou nejsympatičtější postavou celého románu a významnou měrou přispívá k poutavosti a čtivosti příběhu.

Román začíná těsně předtím než se Oto ožení s Adelheid a končí v době jejich císařské korunovace. Historická fakta jsou umně propletená s fiktivním dějem, celý příběh je tak neobyčejně poutavě napsaný a bohatý jak na skutečné, tak i smyšlené události. Právě události, nad kterými se dodnes historikové neshodnou nebo dokonce odpověď nemají vůbec, jsou do příběhu citlivě zařazené. Autorka je v rámci děje románu uvádí tak, jak se mohly logicky snad odehrát. Z období raného středověku máme těch nezodpovězených otázek, prázdných míst na historických mapách a nejistot, jak se co vlastně událo, mnoho. V tomto směru je výborný doslov autorky, který mnohé vysvětlí.

Rebecca Gablé je zaslouženě nazývána Kenem Follettem v sukních. V Cizí královně díky jejímu barvitému vypravěčskému umění raný středověk ožívá...

Martooni
13.01.2022 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Autorka opravdu umí krásně psát a vtáhnout čtenáře do děje. Určitě doporučuji!

JK96
30.12.2021 4 z 5

Tato kniha vypráví příběh o mladičké královně Adelheid, která je vystavena těžkým zkouškám, které jí přichystali její postavení a prostředí tamní doby. Není na to však sama, syn mocného krále Otty jí seslal rytíře bez titulu, opovrhovaného svými nejbližšími - Gaidemara. Oba se vydávají, at´ už společně, nebo každý zvlášť, svou vlastní cestou a dokonale představují to, že každý je strůjcem svého štěstí a že každý může najít své místo ve světě.

Kniha je na můj vkus velmi oddychová, proto jsem jí využila jako takovou pauzu mezi fantasy knihami, které tak ráda čtu. Každopádně tím nijak nechci snížit její kvalitu, ba naopak. Autorka je nazývaná Kenem Follettem v sukních, což vypovídá o autorčiných kvalitách psaní historických románů. Román volně navazuje na předešlou knihu, Hlava světa. Kniha je též obohacena o mapu z 10. století, strom rodové linie Ottomanů a krátký popis a zařazení postav.
Vřele doporučuji.

cca
15.11.2021 5 z 5

Dokonalý historický román, kterému nemám co bych vytkla. Tolik zvratů, intrik, bojů a lásky. Ráda jsem si připomněla několik postav z minulého dílu a zároveň si oblíbila několik dalších, nových, které nás provázejí příběhem. Souhlasím s komentáři většiny a není nutné je tu opakovat, zkrátka je to klenot.

helena842
02.11.2021 5 z 5

Toto byl můj druhý román od autorky a opět se mi moc líbil, čtení mě bavilo, ale co mě vyloženě naštvalo je to, že anotace na přebale knihy dle mého názoru prozrazuje celý děj, což mi čtení trochu zkazilo. První díl se mi líbil více.

evask
20.10.2021 4 z 5

Dala bych pět hvězdiček, ale od čtyřsté strany se to tak táhlo, už jsem to chtěla mít dočtené a pořád ještě zbývalo tolik stran. Román se mně zdá skoro zbytečně rozsáhlý.
4 a půl *.

Alizon
25.09.2021 5 z 5

Na rozdíl od prvního dílů mi tentokrát trvalo trochu déle než jsem se začetla. Hlavní hrdinové (kromě krále Oty) jsou totiž úplně jiní a čtenář tak potřebuje nějaký čas na to, aby si zvykl na ty nové. Ale postupně všechno zapadlo na své místo a asi 50 stran před koncem jsem si říkala, že nechci, aby kniha skončila. Tak se mi s hrdiny nechtělo loučit. Autorka umně propletá historii s fikcí a skutečné historické postavy vytváří s těmi fiktivními ten správný mix. Hrdina z Moravy mě potěšil;) Mám prostě dalšího oblíbeného spisovatele.

Mája777
10.07.2021 5 z 5

Skvělé!!! Tak tahle kniha nemá chybu. Od první stránky mě doslova pohltila. Příběh je vystavěný parádně, bez hluchý míst. I popisné části jsou velmi čtivé. Otto Veliký nemá své přízvisko jen tak, opravdu to byl velký státník a jeho spoluvládkyně Adelheid také. Trochu mi vadil jeho vztah k synovi Liudolfovi, ale to k nim asi patřilo. No a Gaidemar, ikdyž smyšlená postava, by se v té době určitě prosadil. Škoda, že nebude pokračování, bylo by zajímavé sledovat jeho další osudy. Nicméně kniha se mi opravdu moc líbila a vřele ji doporučuji. Dnes by mi nestačilo ani deset hvězdiček.
(10. 7. 21 - 16 060 - 41)

a.k
30.06.2021 5 z 5

Pokračování série "Otto Veliký" bylo snad ještě lepší než jednička. Výpravný, dobrodružný příběh z 10. století je chytlavý od prvních stránek. Italská královna Adelheid je v nesnázích a chrabrý Gaidemar z jízdní legie krále Oty udělá vše pro její záchranu. A je to hodně nebezpečná mise. Ale to je jen začátek. Vyprávění je barvité a velmi čtivé. Stejně jako jednička, vhodná četba nejen pro milovníky historických románů. Moc doporučuji.

Rihatama
12.05.2021 5 z 5

Nádherný, poutavý a patřičně na dobu středověku i temný a brutální historický román z Německa 10. století, patří bez nadsázky společně s Hlavou světa mezi to nejlepší, co jsem v kategorii historických románů četla. V Cizí královně už jsem nečekala opakování okouzlení, které ve mě vyvolala Hlava světa, v níž se formují životní osudy Oty Velikého a dalších osobností této přelomové doby, ale Gablé to s grácií dokázala. Mix historických faktů elegantně propojených s bravurně promyšlenou fikcí, zdá se být základ úspěchu, ale to bych Gablé mohla křivdit. Barvy a štětce v různých rukou taky vedou k různým obrazům. Král Ota mě sice dost štval s tou svou bezmeznou bratrskou láskou bez ohledu na zvěrstva, kterých se bratříček Henning dopouštěl, ale lidé mají své slabosti, těch velkých nevyjímaje. Osobnost bastarda Gaidemara jej v tomto ohledu dokonale kompenzuje. Příběh Oty a královny Adelheid, velitele Gaidemara a jeho otroka Mirogoda a vůbec osudy v té době soupeřících světů pohanů a křesťanů tak, jak jej Rebecca Gablé zprostředkovala, mě nadchnul. Maďaři vážně sehráli nehezkou roli v dějinách středověku. Pokračování vyloučila sama autorka doslovem, tímto její psaní historických románů však naštěstí neskončilo.