Oskar a růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy Koránu

Oskar a růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy Koránu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509457/bmid_oskar-a-ruzova-pani-noemovo-dite-pa-keG-509457.jpg 4 93 18

V souboru tří dojemných příběhů autor formou jednoduchého, dětského vyprávění vykresluje paralely i kontrasty mezi náboženskými systémy (křesťanstvím, judaismem, islámem) a dokazuje, že vždy by měla rozhodovat v první řadě lidskost. V příběhu Oskar a růžová paní vede umírající desetiletý Oskar kouzelný dialog se svou ošetřovatelkou o hodnotách lidského života a rozhodne se napsat Bohu. V části Pan Ibrahim a květy Koránu se ujímá osiřelého židovského chlapce starý muslim z jeho ulice a podnikne s ním cestu do své rodné země. V Noemově dítěti je hrdinou příběhu malý Josef, kterého společně s dalšími židovskými dětmi za války ukrývá katolický kněz. Zatímco děti musí chodit na mši do kostela, otec Pemza se učí hebrejsky a sbírá předměty patřící do dědictví národa, který stál před vyhlazením. Eric-Emmanuel Schmitt (nar. 1960 v Belgii) je v současné době jedním z nejpřekládanějších francouzsky píšících autorů. Po studiích filozofie zakončených doktorátem vyučoval počátkem 90. let filozofii i na univerzitě v Chambéry, ale po velkém úspěchu svých divadelních her se začal věnovat pouze psaní. V současné době žije v Bruselu. Je autorem dvou desítek divadelních her a mnoha novel a románů. V Garamondu již vyšel jeho zajímavě pojatý výklad Ježíšovy smrti v románu Evangelium podle Piláta (1998, česky 2005). V několika divadelních nastudováních byl v České republice uveden příběh Oskar a růžová paní, který čtenář najde v tomto souboru, jenž se stal zároveň prvním Schmittovým bestsellerem.... celý text

Literatura světová Příběhy
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Oscar et la Dame rose / ĽEnfant de Noé / Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran


více info...

Přidat komentář

EnykyBenyky
30.03.2024 4 z 5

Tuto knihu mi mnohokrát doporučovala kamarádka. Autora jsem ale vůbec neznala a s četbou jsem otálela. Zbytečně.
Ta malá kniha skrývá tři silné příběhy podané očima tří různě starých chlapců, kteří se na pozadí válečných i běžných událostí poprvé setkají s náboženstvím. Mimo to řeší své pocity vůči rodičům, zde zejména k otci. Ocenila jsem, že autor náboženství nijak nevnucuje, jen nám ho prostě ukazuje, a je na nás, jak k němu přistoupíme.
Příběh Noemovo dítě v sobě nese poselství. Poselství toho, co nás učí historie. Příběh je stále vysoce aktuální, neboť historie se opakuje bohužel. Závěr Noemova dítěte mě naprosto dostal.

1871
13.08.2023 4 z 5

Všechny 3 příběhy mi přišly blízké. A jak se píše v tom třetím: tak se to píše v mém koránu. Všechny jsou trochu o víře, ale nejsou náboženské. Jsou o víře jak ji ti lidé cítí a prožívají. Není to věrouka nebo katechismus.


SirenKa
07.02.2023 4 z 5

Příběhy zřejmě nebyly napsány se záměrem být vydány společně, v porovnání vycházejí náboženství dost nerovnocenně. Nemluvě o stereotypech, kdy "křesťan" se uchýlí k bohu ve chvíli, kdy umírá, islámské dítě navštěvuje bordel a krade a je to v pořádku. Každopádně kniha je pěkně čtivá a pohled na vnímání náboženství je zajímavý a obohacující, ikdyž nejde příliš do hloubky. Od autora ještě zkusím něco dalšího.
...jako by obrázek ani nebyl z tvrdého papíru, ale z bílkové pusinky.... hezký obrat :-)

Fitnes78
04.04.2021

Krásně napsané tři příběhy. Líbilo se mně, jak autor popisoval, co se chlapcům odehrávalo v mysli. Jak přemýšleli nad životem, nad Bohem, nad rodiči. Autor krásně popisuje různé náboženství. Bylo to moc pěkné čtení a Noemovo dítě za mě bylo nejlepší. Doporučuji.

daniela4009
07.11.2020 5 z 5

miluju tuto knihu

inachisio
29.08.2020 4 z 5

Především první příběh je úžasný, neskutečně dojemný a chytrý. Ty ostatní také šly, ale už to postrádalo ono kouzlo. Přesto nádherné.

cmelda87
17.03.2020 5 z 5

Moje první přečtená knížka od tohoto autora. Jeho styl psaní se mi dobře četl. Všechny tři příběhy se mi líbily, i proto jak hezky je v nich propojená dětská zvídavost, touha a snaha naslouchat a něco se naučit, a moudrost těch opravdu dospělých.
V každém jsem si našla něco, co mě oslovilo, pobavilo, poučilo. Ale opravdu nejvíc se mi líbil příběh Oskar a Růžová paní :-)

kacaabba
08.10.2019 3 z 5

Autor patrně chtěl ukázat, že lidskost lze v člověku najít ať už v něco (někoho) věříte, nebo ne. Potud s autorem mohu souhlasit, ale v mnoha věcech ne. A o tom, že to není sonda do jednotlivých náboženství, už nějaké to slovo v komentářích padlo. Takže vlastně trochu nechápu, proč to napsal, jak to napsal. Není to zrovna můj šálek kávy.

soukroma
13.06.2019 4 z 5

Každý z příběhů je jiný, první předojemný, druhý epický všeobjímající a třetí, nu, co k němu říct - nelíbil se. Podrobněji u jednotlivých kousků.

hermína14
30.12.2018 5 z 5

Moudrost, pokora, víra a SMYSL pro humor se tady vzácně snoubí...a kdo by v takové společnosti nechtěl uvíznout déle než 237 stran?

MayaBu
15.05.2018 4 z 5

Cyklus o neviditelném je výjimečná věc, Schmittovi totiž stačí malý prostor (vždyť koukněte, kolik má stránek tahle kniha, což jsou vlastně tři knihy v jedné!) aby vám toho mnoho předal. Moudrost, myšlenky, emoce...všechno tam bylo.
Můj nejoblíbenější je příběh o Oskarovi, Noemovo dítě mu však šlape na paty. Poslední příběh, pan Ibrahim a květy koránu, mě trochu zklamal, nedokázal se mě tak silně dotknout. Tuto knihu ovšem budu číst ještě alespoň jednou, takže třeba moje druhé setkání s panem Ibrahimem dopadne lépe.

květáček
24.02.2017 5 z 5

Komentář už psát nebudu, vše je řečeno. Moc se mi líbí od MichelleS. Díky!

Italienis
22.08.2016 2 z 5

Příběhy inspirované třemi světovými náboženstvími. Důležité je slovo inspirované, protože o nějakém hlubším výkladu nebo zamyšlení se nedá mluvit. Roztomile vyprávěné příběhy, možná prvoplánově smutné, pěkné vyprávění, ale to je tak všechno. Občas lze v povídkách nalézt náznaky zamyšlení, ovšem nic hlubokého. Nelze říct, že je to hloupá próza, to vůbec ne. Občas mě překvapily některé nápady v rámci příběhu, zvraty atd.. Ale rozhodně se nedá mluvit o nějaké výpovědi o víře.

Verrrunka
15.11.2014 4 z 5

První dva příběhy mě bavily maximálně, Pan Ibrahim a květy koránu už tolik ne, ale stejně to bylo poučné. Přirozeně vyprávěné prříběhy bez vnucování jakéhokoli náboženství. Tak to má být. Celá kniha je napsána velmi čtivě a Oskar a růžová paní je i přes svůj smutný podtext vtipně podaný příběh.

MichelleS
16.01.2014 5 z 5

Tři příběhy inspirované světovými náboženstvími. Hrdinou je pokaždé chlapec ve věku kolem 10 let. V každém příběhu je skryto tolik námětů k přemýšlení... Tahle knížka určitě nebude stát v koutě knihovny, ale budu ji mít někde po ruce.

anibeni
23.08.2013 4 z 5

Jde podle mne o jednu velmi zvláštní, ale pěknou, poetickou a přitom tak trochu smutnou knížku, která donutí člověka se zastavit a přebrat si to...
Jde o knížku složenou ze tří příběhů - každý je jiný a v každém je hlavní hrdina 10ti letý chlapec...
Každý ten příběh má něco do sebe... a každému se bude líbit jiný..
Mě se nejvíc líbil hned ten první - příběh o Oskarovi, který mě pěkně rozbrečel...

Laguna2006
13.08.2013 5 z 5

Krásně napsaný! Noemovo dítě jsem četla jedním dechem, Oskar a Růžová paní taky super, dokonce jsem si poplakala ... Doporučuji.

Šárka_D
19.07.2013 3 z 5

Kniha snad pro děti, ale o dětech, které se moc jako děti nechovají. Ačkoliv jsou samostatné příběhy moc hezké, snaží se například přiblížit dětem smrt, umírání a víru, hlavní dětské postavy jsou nevěrohodné, protože se chovají spíše jako dospělí. Z mého hlediska neurazí, nenadchne.