O osudovém vlivu Davida Bowieho na holky

O osudovém vlivu Davida Bowieho na holky https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375766/bmid_o-osudovem-vlivu-davida-bowieho-na--dK7-375766.jpg 4 112 34

Paul je ne právě obyčejným členem ne právě obvyklé rodiny – rodiny legrační a něžné, rodiny mile rozklížené, sestávající z něho a dvou excentrických matek – a ta biologická opravdu nemá ráda heterosexuály. Otce Paul nikdy nepoznal. Zato poznal značně liberální výchovu, a tak mu nečiní potíže v šestnácti letech opustit školu a začít se živit jako barový pianista. Pohybuje se v prostředí homosexuálů, transsexuálů a jiných k okraji společnosti vytlačovaných skupin, ale on sám je navzdory svému androgynnímu vzhledu přitahován výhradně ženami, což mu paradoxně ve světě, v němž žije, působí potíže. Navzdory všemu Paul, stejně jako Michel v autorově nejznámějším románu, zůstává nenapravitelným optimistou.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

De ľinfluence de David Bowie sur la destinée des jeunes filles , 2017


více info...

Přidat komentář

Amazonka72
01.09.2023 2 z 5

Nedočetla jsem... Guenassieho knihy mám moc ráda, ale tuhle jsem zkrátka až do konce nedala. Asi mi vadilo téma - nic proti zmíněné komunitě nemám, ale připadá mi, že se poslední dobou točí všechno pouze kolem tématu LBGT... Špatný výběr v nevhodnou dobu, možná se ke knize jednou vrátím.

Dajine
26.07.2023 4 z 5

Takové pohodové. Jsem ráda, že jsem četla, nevadilo by mně, kdybych nečetla.


Eldar80
23.07.2023 3 z 5

Bylo to hezký. Příjemně se to četlo a bavilo mě to. Jenže už od začátku jsem si říkal, proč to autor vlastně psal. Měl jsem z toho pocit, že když umíte psát, tak zvládnete napsat, co vás napadne.
To kazilo zážitek ze čtení. Nějak jsem totiž nenalézal stopy vedoucí k nějaké pointě. Hlavní hrdina má dvě mámy a tím to teprve začíná. Postavy jsou svérázné, ale je snadné to přijmout. Příběh ujde.
Vzhledem k názvu to nakonec pointu má. Ale na víc v téhle novele není místo. Nezmar nabízí aspoň nějaké zamyšlení nad střetem kultur. Stoprocentní riziko je mnohem dynamičtější a údernější.
Tohle je spíš o hledání vlastní cesty životem v dnešní zmatené době. Je to mírně humorné. Komické situace nejsou nijak přehnané. Autor psát umí. Ale měl toho nabídnout víc. Nabízelo se tolik témat!
Je to jen smutný příběh lidí, kterým jinakost zkomplikovala život. Celé se to točí kolem LGBT problematiky, ale co musím ocenit, že autor nic nevnucuje a ani nemá potřebu čtenáře vychovávat.
Ani Nulté číslo od Eca nebylo čtenáři přijato. Je vidět, že lidi co čtou, očekávají spíš náročné romány než krátké životní příběhy. Buď to mělo být kratší nebo naopak rozvedené. Doporučuju, jen neočekávejte moc. 75% 3,5*

engelbert
01.02.2023 4 z 5

Borec, který vypadá jako holka, je heterosexuál proti vůli své lesbické matky a balí si přítelkyně v dívčím klubu. Zní to šíleně, ale vyprávění je milé, plynulé a laskavé. S decentní pointou. Jen nevíme jestli Hilda přijela.

los
10.02.2022 3 z 5

tragikomický příběh, dobře odvyprávěný, napětí a pointu (a vysvětlení názvu) udržel až do konce

vytkl bych pouze neobratný překlad, např. "nepřilévat vodu na mlýn" (tak buď nepřilévat olej do ohně, nebo nepřivádět vodu na mlýn)

Janiny
15.10.2021 4 z 5

Ještě nikdy jsem nejspíš nečetla knihu, kde by byl heterosexuální jen a pouze hlavní hrdina. Paula vychovávají dvě mámy, je mu šestnáct a ve škole to v zásadě nikam nevede. Taky má obrovské hudební nadání, takže po večerech začíná hrát na piano v baru své nevlastní mámy. Tátu nikdy neviděl a nic o něm neví, stejně tak o rodině mámy. Problémy a traumata o kterých se nemluví, jednoduše neexistují. Alespoň na první pohled. Jenže ono to vždycky není tak snadné, jak se na první pohled zdá. Rozjezd mi přišel trochu pomalejší, nějakou dobu jsem se nemohla pořádně ponořit do příběhu. Pak přišel i pocit, že všechny ty věci, které se dějí, jsou až moc na jeden osud a jednoho dospívajícího kluka. Všechny ty, zdánlivě zbytečné, malé příběhy do sebe v závěru docela zapadají. To klišé, kdy máma hlavního hrdiny na nemocniční posteli říká"je načase, aby ses dozvěděl o mém životě a mládí...", tak to mi k tak velkému autorovi, jakým Guenassia bezesporu je, vážně nesedělo.
Pointa s Bowiem dobrý, vliv by tam vážně nějaký byl, ale závěr mě trochu mrzel. Asi jsem si přála, aby spolu někteří ještě stihli něco prožít, ne jen se minout. "jsme jako osamocené vlaky, pádíme nocí, aniž bychom tušili, co nás čeká za další zatáčkou, jestli otevřená závora, anebo překážka, nemůžeme tušit, jestli se nám ji podaří překonat nebo nás přiměje vydat se jiným směrem, jestli vykolejíme nebo se udržíme na dráze, důležité je pokračovat v cestě, dokud nedorazíme na nádraží, kde u nástupiště zastavíme a zůstaneme stát navždy."

kramver
04.05.2021 3 z 5

Možná kdybych nesrovnávala s Klubem nenapravitelných optimistů.... Kniha to špatná není, ale není vynikající... což ta již zmíněná prostě je.

Bubo19
28.01.2021 4 z 5

Kniha je o dospívání v jedné pro mě netradičně fungující rodině, a tím nemyslím to, že má hlavní hrdina dvě matky, ale spíš styl jejich života. Prvními deseti stranami jsem se nemohla prokousat, ale pak mě příběh začal bavit a byla jsem zvědavá, co bude dál. Jen mi trochu chyběl autorův šokující závěr, na který jsem si zvykla z jeho předchozích knih.

"Jsme jako osamocené vlaky, pádíme nocí, aniž bychom tušili, co nás čeká za další zatáčkou, jestli otevřená závora, anebo překážka, nemůžeme tušit, jestli se nám ji podaří překonat nebo nás přiměje vydat se jiným směrem, jestli vykolejíme nebo se udržíme na dráze, důležité je pokračovat v cestě, dokud nedorazíme na nádraží, kde u nástupiště zastavíme a zůstaneme už stát navždy."

Rade
17.07.2020 4 z 5

Tak trochu novodobý Holden Caulfield. I když okolnosti jsou úplně jiné, zase jde o hledání místa dospívajícího kluka ve složitém světě mezilidských vztahů. Zprvu jsem měla z četby trochu obavy, přece jen, Holdena jsem si oblíbila, když mi bylo čtrnáct, dnes jsem od takových mlaďochů věkem poněkud vzdálená…
Ale Paul mi přirostl k srdci, naprosto jsem rozuměla jeho tápání, hledání sama sebe a snaze mít někoho blízkého vedle sebe (ať už je to máma, holka, kamarádka, nebo i táta). A i když se mu to moc nedaří, zkouší to stále znovu. Ale jako máma dvou dospělých synů jsem samozřejmě trpěla při té opravdu zvláštní odtažité výchově - nevýchově, no ale ano, o tom všem to přeci bylo.
Plus za pohled do jiné komunity, jen si nejsem jistá, zda je to reálný pohled nebo jen autorova fantazie…
První část se mi líbila o fous víc než druhá půlka knihy, závěr byl i přes to malé překvápko takový neurčitý, bez výraznějšího vyústění, katarze v nemocnici mi přišla trošku umělá, i když zápletka s Davidem B. docela pobavila… Zaujalo mě i přiřazení konkrétní hudby ke každé kapitole, je to takový dobrý soundtrack k celému příběhu.
K hodnocení: Vidím to tak na 3 a půl, líbilo se mi, ale s výhradami. Nakonec zaokrouhluju nahoru na slabší čtyři.
*
„… Podobáme se malým vagonkům, které se zoufale snaží zapojit do soupravy, část cesty jedou spolu, jenže pak se na nějaké lákavější výhybce rozdělí a vytvoří soupravu novou, s níž pokračují až k další chybné výhybce. Jsme osamocené vlaky, pádíme nocí, aniž bychom tušili, co nás čeká za další zatáčkou, …“

blackoutzuzi
13.05.2020 5 z 5

Příběh plný každodenních problémů mladé generace toužící po svobodě a nezávislosti. Je o životě, o tom, jak se mnohdy jen míjíme, nalézáme, opouštíme. A odpouštíme. Skvělá věc.

hs777
01.05.2020 4 z 5

Ujeté, bláznivé, ale bavilo mě od začátku do konce.

V28
22.04.2020 5 z 5

Guenassia je další z řady spisovatelů na které je prostě spolehnutí. Perfektně napsaný a odvyprávěný příběh o vlastně ničem až tak zvláštním v dnešní době. Lesbický vztah matky a její přítelkyně, k tomu jeden syn, zajímavosti a události z jejich životů. Až se to na první pohled může zdát nuda, ale stejně to baví a pak všechno rozčísne pointa. Prostě byl jsem jako vždy spokojený a rád si počkám na další kousek.

Yorika
08.03.2020 4 z 5

Čekala jsem zajímavé čtení o lesbické rodině a jsem mírně zklamaná. Autor to pojal trochu jinak, než jsem si představovala. Ale to je můj problém.
Přesto mě kniha zaujala. Ta zápletka je originální a postavy mě nenudili. I to finále s Bowiem mě pobavilo.

sgjoli
08.03.2020 5 z 5

Tak tohle bylo nečekané. A nečekané krásné, i když místy dost bolestivé čtení. Na tuto knihu jsem zcela náhodou narazila v knihovně, zaujal mne ten název. A ani anotace nezněla špatně, i když jsem ani tak přesně netušila, co mohu čekat. Nakonec se z toho vyklubal příběh o hledání sebe sama, o křehkosti vztahů, životě, bolesti a nečekaných životních zvratech, kdy stačí jedna nepatrná událost, která nás nasměruje zcela nečekaným směrem. Příběh působí na první pohled jednoduše a nenápadně, ale ve skutečnosti to je velmi silný a skvěle propracovaný příběh nabitý emocemi. Mezi řádky se tu vynořují strach, nejistota, tíživá bolest a nikdy nekončící snaha nespadnout do propasti, z níž není úniku. Kniha je to kratičká, autor jde přímo k věci, nezaobírá se nesmysly. Zachycuje život v nejsyrovější podobě bez nějakých příkras - takový, jaký je. Jsem nesmírně překvapená, kniha si mne získala hned od první strany a já se od ní nedokázala vůbec odtrhnout, dokud jsem to nedočetla. Vrylo se mi to pod kůži a vůbec jsem to nečekala. Cítím, že to bylo vykročení mimo moji obvyklou čtenářskou komfortní zónu, ale povedlo se to a já jsem ohromená. A jsem ráda, že jsem se do knihy pustila. Určitě mohu doporučit.

lucywilcox
22.11.2019 5 z 5

"Co člověku ještě zbývá, když už se nemůže spolehnout ani na vlastní nenávist?"

Disease
25.10.2019 4 z 5

Naštěstí se to nezvrhlo v nějaký LGBT manifest, zůstal "jen" pěkný příběh a potěšení z Guenassiova skvělého stylu.

babsi66
23.10.2019 3 z 5

Na první dobrou má tato kniha velký potenciál stát se hitem s ohledem na množství kontroverzních témat, která zahrnuje. Nevím, jestli je to tím, že podobná témata už dnes ve skutečnosti nejsou tak kontroverzní nebo tím, že přibývá děl, která řeší oblast LGBT, drog, uprchlictví apod., ale mám z knihy pocit, jakoby chtěla koktejlem, který zahrnuje snad všechno možné, vykřičet do světa nějakou hrozně zásadní myšlenku, otevřela pusu a...nic z ní nevyšlo. Takový němý výkřik.

Čte se to dobře, děj je také celkem zajímavý, zvraty v něm oscilují na hranici komedie a tragédie, ale s ohledem na řešená témata bych čekala nějaké jasnější rozuzlení s výraznou pointou. No třeba příště.

dagmar7365
08.09.2019 3 z 5

Vezměte velmi nesourodý lesbický pár, neurčité pohlaví, školní šikanu, nešťastnou lásku, zavrhnutí rodinou, syrského uprchlíka, trochu trávy a alkoholu, neznámého otce a v závěru k tomu přilepte otisk Davida Bowieho a máte knihu, která se velmi lehce čte, ale vlastně mi tam chybí něco víc.
Zpočátku jsem se nemohla zbavit dojmu, že mi to připomíná Svět podle Garpa. Závěr s Davidem Bowiem byl dobrý nápad, ale vlastně tak drobný střípek, že mi tam chybí ten "osudový vliv na holky", možná osudový vliv na holku, ale to už by neznělo tak dobře.
Nicméně Guenassia mi ukázal, že zajímavě psát umí a o to víc se těším na Klub nenapravitelných optimistů.

Ess.
16.08.2019

Zatím jsem se vůbec nerozhodla, jestli dát knize dvě nebo tři hvězdičky. Každopádně to bylo zklamání, možná kvůli všem těm skvělým knížkám, které se mi v poslední době dostaly pod ruku, možná kvůli velkým očekáváním, která jsem měla díky ostatním přečteným knihám autora (Klub řadím mezi nejlepší knížky, jaké jsem kdy četla, hodně se mi líbil i Nezmar a Vysněný život Ernesta G.). Nebo možná jen nebyla ta správná doba a nálada a tenhle příběh, který mi připadal podle anotace zajímavý, kolem mě jen tak prolétl a vůbec ničím se mě nedotkl. Škoda.

Aneliss
15.08.2019 2 z 5

Traduje se, že když Tomio Okamura viděl tuhle knížku v regálu svého lokálního knihkupectví, zapištěl a jeho tričko s logem SPD se samovznítilo. V tomhle příběhu je totiž každý otevřeně homosexuální (paradoxně kromě hlavního hrdiny) a kdo není homosexuální, tak je alespoň bisexuální. Jako bonus tu máme homosexuální postavu, která nenávidí heterosexuály. Na několik metrů dopředu proto vycítíte, že tohle je cool moderní dílo. Pro "narodila jsem se ve špatném století" holky tu máme Bowieho v názvu, pro mileniály androgynního sexy puberťáka Paula, co má všechno a všechny u prdele (hlavně školu, mega kůl), je to výborný klavírista (Edward ze Stmívání mu může jen lízat boty) a hodně chodí do Mekáče, nu a nakonec pro nenáročné čtenáře toto všechno zabalené tak, že to přelouskají maximálně za tři hodiny četby. První polovina je poměrně slušná, nicméně v té druhé je děj přespříliš uspěchaný a všechny zvraty v něm se odehrají hrozně šup-šup. Moc tomu nepřispívají ani absurdity typu "hele, ubytujeme u nás uprchlici ze Sýrie!" a "ahoj nově nalezený syne, tady máš moji palačinkárnu". Absolutní třešnička na dortu je pro mě situace, kdy Paul děkuje klukovi, co ho šikanoval, že díky jeho šikaně odešel ze školy a nemusel tak zapadnout do systému:)