O lidech a životě

O lidech a životě https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377488/bmid_o-lidech-a-zivote-bG7-377488.jpg 4 8 3

Nová kniha Františka Koukolíka vznikla jako záměr předat vlastní životní zkušenost svým vnoučatům. Autor se v ní pokusil zachytit, čím se zabývá přes půl století. Seskupil tu svá tradiční témata, zformuloval je však stručně a seřadil pro přehlednost podle abecedy. Knihu koncipoval jako mapu cesty za pochopením lidské nátury. Je plná faktů a souvislostí. V úvodní části poznamenává: „Zeptáte-li se mne, o čem knížka je, odpovím: o svobodě.“ Není to vždy veselé čtení, ale protože lidé vždy poslouchají raději to, co je příjemné a co chtějí slyšet, autor se snaží být věcný, dobře ví, že většina událostí v dějinách prostě příjemná není. Současné velmocenské špičky umějí téměř kohokoli přimět, aby něco udělal proti své vůli. Moc je sladká a dav se nechá snadno zmanipulovat. Byli a jsou lidé, pro něž je závislost na moci silnější, než je závislost na jakémkoli druhu drogy. Výsledkem může být kolaps civilizace. Už se zase schyluje k novým válkám. I v Evropě. Současná Evropa a její kultura jsou znovu ohroženy řízenou invazí náboženských i jiných fundamentalismů. Spolu s autorem nám nezbývá než věřit, že nepřestaneme racionálně uvažovat. Nestalo se to přece ani v těch dosud nejtemnějších staletích. Avšak vynález jaderných zbraní může věčné soupeření o zdroje ukončit i s existencí našeho druhu. Nyní před námi všemi na celé planetě stojí tři jednoduché, ale zásadní otázky: Přežijeme? Dokážeme být dobrými lidmi užívajícími zdravý a současně srdcem prostoupený rozum? Dokážeme být navíc sami sebou? Autor na tyto otázky odpovídá optimisticky: „V první doufám. Druhému bych rád věřil. Třetí bych vám přál.“... celý text

Přidat komentář

Taťka Hraboš
12.10.2022 5 z 5

Kniha se tváří trochu jako slovník, trochu jako jakási osobní výběrová encyklopedie, ale je to mnohem více než cokoli z toho. Profesor Koukolík dokázal jednotlivé pojmy vysvětlit, uspořádat a uvést do souvislostí takovým způsobem, že kniha vlastně představuje ucelený výběr a vysvětlení těch nejpodstatnějších informací, které podrobněji rozvádí ve svých tematicky úžeji zaměřených publikacích. Je to čtení místy náročné, ne vždy a pro každého poutavé (záleží hlavně na tom, co čtenáře zajímá), ale nesmírně informačně hodnotné. Některé kapitoly stojí za to číst znovu a znovu – jednak je člověk lépe pochopí, především však obsahují informace, na které je více než vhodné při jakémkoli rozhodování pamatovat. Znovu mi nezbývá, než vyjádřit obdiv k člověku, který ve svém věku dokáže takové dílo vytvořit.

Greenfingers
04.05.2020 4 z 5

Autor přehlednou formou skládá mozaiku svých znalostí, názorů a celoživotních praktických zkušeností z práce neuropatologa. Dokazuje, že jakýkoliv lidský stav, projev nebo výkon je neodlučitelně spojen s činností mozku a jeho neuronálních sítí, tzv. konektomů. Jeho argumentace je věcná a striktně vychází z pozice vědce. Kniha je zpracovaná encyklopedicky, takže je možné ji číst i "na přeskáčku" nebo některé kapitoly i vynechat ( což jsem ovšem nedělal). Je samozřejmé, že se našly i části, které mě zaujaly méně, vcelku však knihu hodnotím jako velmi zajímavou a poučnou.


KnihovniceVěra
26.10.2018 3 z 5

Kniha byla první, kterou jsem od autora četla, bohužel se minula s mým očekáváním, že jde o populárně naučnou knížku. Autor, sám bezpochyby velmi erudovaný v oblasti vědeckého výzkumu činnosti mozku, do ní zahrnul jak vědecky ověřená fakta o činnosti jednotlivých částí mozku (vědění, mozek..), tak i své názory na oblasti a společenské jevy, které evidentně vědecky dokázat nelze (bůh, víra ...), na některá povolání (filozofové, herci) a vše zpestřil svými vzpomínkami a názory na hudbu, poezii a divadelní hry. Vadilo mi, že neodděluje fakta od svých názorů, strohost jazyka, v některých pasážích přehuštěnost fakty.
Souhlasím s autorem, že jde o souhrn toho, k čemu během života došel, určený pro vnoučata. Nezdá se mi, že jde o knihu o svobodě, neboť autor předkládá fakta většinou jako hotová, jakoby neoddiskutovatelná.