Nevinný

Nevinný https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417451/bmid_nevinny-fMc-417451.jpeg 4 102 18

Mistr právnických románů opustil pole fiktivních próz pouze jednou – v knize Nevinný, v níž zpracoval tragický životní osud skutečné postavy tváří v tvář soudní a policejní zvůli. Bez spekulací, přímočaře a díky tomu neobyčejně sugestivně zachytil příběh člověka odsouzeného k trestu smrti za zločin, jehož se nedopustil. Příběh, který se čte jako děsivý thriller. Dospívající Ron Williamson, nadějný baseballista, mohl proslavit malé oklahomské městečko Ada. Avšak to nakonec proslulo naprosto neblaze: pět let poté, co v prosinci 1982 kdosi brutálně znásilnil a zabil místní mladičkou servírku Debbie Carterovou, byli Ron a jeho kamarád Dennis Fritz na základě zcela nevěrohodných a vykonstruovaných důkazů z tohoto činu obviněni a posléze i odsouzeni: Dennis na doživotí, Ron ke ztrátě života. Zlomený a s duševní chorobou marně bojující Ron si pak prošel dvanáctiletým peklem cely smrti…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

The Innocent Man: Murder and Injustice in a Small Town , 2006


více info...

Přidat komentář

Luigi1
16.10.2023 3 z 5

Začátek zdlouhavý ale pak se to dlo číst

IvaKo
04.03.2023 5 z 5

Grisham je můj oblíbenec, takže jsem opět četla s velkým zaujetím. Tentokrát je to literatura faktu - autor věcně, jen se stručným sarkasticko-kritickým komentářem, popisuje neuvěřitelné případy lidí nevině odsouzených k trestu smrti, jejichž životy semlela policejní a soudní mašinérie s velkým podílem lidské zášti a předsudků na malém městě. Celý příběh je naprosto děsivý právě tím, že se opravdu stal a nebyl jediný.


IvcaIva
22.02.2023 3 z 5

Trochu zdlouhavé, ale jelikož jde o skutečný příběh, určitě jej dočtu. Ukázka toho, jak několik mizerně pracujících a ulhaných lidí dokáže zničit několik životů!

Milosz
08.12.2022 2 z 5

(SPOILER) Není to román, ale literatura faktu, což jsem zjistil, až když jsem začal číst. Popis reálného případu nevinného člověka odsouzeného k smrti. ( en.wikipedia.org/wiki/Ron_Williamson ) V podstatě je to reálná verze románu Přiznání, až na to, že hlavní hrdina není černoch a nepopravili ho - po 11 letech byl zproštěn viny na základě testů DNA, ale s nalomeným fyzickým i duševním zdravím a umřel dva roky poté. Knihu nedoporučuji, je příliš suchá a popisná a hlavní protagonista byl takový lůzr, že ten vykonstruovaný proces policajtům dost usnadnil a bylo těžké ho litovat. Doporučuji snad jen zastáncům trestu smrti.

Majto
03.06.2022 3 z 5

Síce sa mi román čítal dobre, no miestami na mňa pôsobil trošku sterilnejšie. Možno je to tým, že sa autor držal faktov a nemohol sa púšťať do svojho fantazijného sveta. Stále to však nie je žiadny prepadák.

madem
24.02.2022 5 z 5

Dost dlouho jsem nedokázala uvěřit, že tato kniha není fikce jako ostatní knihy autora. Ano, rozjezd trval možná o trošku déle, ale vše odsýpalo a byly tu i velké zvraty.
Nedalo mi to a koukla jsem se po dočtení, zda je to celé pravda. Auvajs! To bolí!

ZuzanaZ83
20.08.2021 4 z 5

Strašlivě děsivé. Nevinní lidé jsou označeni za vrahy a málem popraveni. Hrozné je, že jistě nejde o jediné tab takové případy a mnozí jiní skutečně o život přišli. A byť Ron Williams celu smrti přežil, o život vlastně přišel. O dopadu na rodiny nemluvě.

postrach
12.10.2019

Bohuzel prvni kniha tohoto autora,kterou odkladam a nevim,jestli doctu.Nezaujalo me tema.Je to spis cteni pro muze a tyco maj radi tento sport.50 stran nudy.....

otula
28.08.2019 5 z 5

Strašná kniha. Tedy ne kniha, ale dějový obsah. Na druhou stranu, ve světle vlastních zkušeností nikterak šokující, či překvapující...
Na rozdíl od některých komentujících níže mi kniha nepřišla ani nezáživná, ani málo čtivá. Čtivá a záživná je až moc, ale stejně jsem rád, že už ji mám za sebou a nemusím ji znovu otevírat. Číst o tom, jací jsou skutečně lidé kolem nás, to není oddychovka, to je jen další a další stres.
Podtrženo, shrnuto: pokud by někdo nabyl dojmu, že se mi kniha nelíbila, tak ho jeho dojem zmýlil. Kniha super, styl psaní také super - pro mne mnohem hodnotnější, než kdyby si tam autor vymýšlel fiktivní dialogy a scény, aby z toho udělal klasický román na základě skutečných událostí. Takže za mne deset hvězdiček, tedy vlastně pět, protože víc jich dát nemohu.

1amu
02.08.2019 3 z 5

Jsem přesvědčen o tom, že kdyby autor ze všech získaných materiálů k popisované kauze, sepsal (tak, jak jej známe) "grishamovský román" - potěšil by širokou obci svých příznivců daleko více. Udivuje mne, že si v tomto případě nedal poradit od lidí, kteří "ví". Zkrátka toto není jeho parketa.
Ale chápu jej, jako kvalifikovaného odpůrce trestu smrti, proč tak učinil.

Aluškaleo
21.06.2019 5 z 5

Koubouk dolů před autorem, literatura faktu - neuvěřitelný příběh, tolik zmanipulovaných lidí a díky tomu trpělo tolik lidí. A žádná omluva, děsivý příběh. A četl se mi velmi dobře.

majanka
31.12.2018 5 z 5

Literatúra faktu. Zaujímavý, ale smutný až neuveriteľný príbeh. Nespravodlivé odsúdenie na trest smrti. Niekedy som sa až pozastavovala, či ozaj toto sa dialo len pred niekoľkými rokmi v USA a ako to funguje dnes. Obrovské množstvo zozbieraných informácií, podpísaný život Rona, život väzňa, jeho psychické prežívanie. Mnoho postáv.
Jednoznačné NIE trestu smrti.

LutherKing
22.08.2017 3 z 5

Tentokrát jsem trochu zklamaný. Byla to kniha o mnoha fakt, tím pádem někdy nezáživná.

Blancheerka
07.07.2016 5 z 5

Nikdy jsem se nerozčilovala u čtení ničeho tak, jako u této! Grishama čtu ráda celkově, jeho věci jsou zajímavé, protože jsou to skutečné případy a spisovatel dokáže skvěle vtáhnout čtenáře přímo do děje a mezi postavy a hrdiny.

šipek
10.05.2015 4 z 5

Tak jsem dočetl tuto knihu a jsem z toho docela přepadlý, že se toto v dnešní době může vůbec stát. Tolik nespravedlivě odsouzených nevinných lidí neskutečné.

Jack Bauer
31.12.2013 3 z 5

Čekal jsem román a zatím je to literatura faktu, kterou moc nemusím. Je to psáno nějak úsečně, zkratkovitě. Pravdivý příběh za 5, čtivost za 3. Knihy podle skutečné události mám rád, ale psané jinou formou, ne jako holá fakta nebo útržky z novin.

Li@
17.11.2013 4 z 5

NEUVĚŘITELNÉ! Musela jsem si ve čtení dávat pauzy, jelikož mi bylo až nevolno z toho, jak systém semele nevinné jednotlivce jen proto, aby se tím uspokojilo něčí ego a postavení. Smutný důkaz toho, že Amerika patří mezi nejméně svobodné a rozumné země planety.
Ač jde jen o shrnutí faktů a událostí tak, jak šly za sebou (občas se sarkastickým komentářem autora), je strašné si neustále muset připomínat, že toto se opravdu někomu stalo. Doporučuji.

dalimoni
02.07.2011 5 z 5

Zajímavý a neuvěřitelný příběh jednoho zmařeného lidského života, smutné je, že to není fikce, ale skutečnost....Tak 90%.