Nejskromnější umění

Nejskromnější umění https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90232/bmid_nejskromnejsi-umeni-cg9-90232.png 4 17 4

Eseje a studie na téma lidské tvořivosti a záliby v práci rukou, vystihují umělecký účinek těchto malých složek umění. Soubor esejů a statí byl poprvé vydán v roce 1920. Týkají se „malého“ umění, zálib života, amatérské vášně a uměleckého snažení, které je spontáním projevem lidské tvořivosti. Věci denní spotřeby, naivní obrázky, hmotná pravda světa podaná fotografií, stará pohovka-zátoka odpočinku a další výsledky lidského robení mohou být osvěžením i útěchou když se s nimi člověk setká.... celý text

Přidat komentář

R.E.M.
15.01.2022 5 z 5

Krásná čeština, poetika, hravost. Literární talent a oduševnělost autora. Tak obyčejné myšlenky a postřehy, tak originální.

Co si víc přát.

DádazPrahy
30.12.2019 3 z 5

Několik zamyšlení Josefa Čapka nad "nejskromnějším", tj. lidovým uměním, které je vytvořeno srdcem a neklade si velké cíle, přesto však dokáže potěšit. Čapkovy názory jsou bezesporu zajímavé, ale třeba říci, že pro dnešního čtenáře je kniha poněkud obtížně přístupná, např. kvůli složitým souvětím nebo zastaralým výrazům, a také kvůli dobovým reáliím, které dnes už neznáme.
Nejvíce mne zaujalo, jak autor popisuje úlohu fotografa: " Úlohou fotografovou pak jest, aby skutečnost nepodal menší, slabší a malichernější, aby ji nepředvedl nicotně, znehodnotivě, aby byl s to zachytiti její pravou mocnost a osudnost." Myslím si, že to platí i dnes.


honajz
06.05.2017 3 z 5

Zvláštní kniha - některé popisy jsou velmi sugestivní, poetické a trochu mystické, a autor si to asi brzy uvědomil, protože se hned snaží uvést vše na pravou míru, že o toto mu primárně nešlo. Kniha se zabývá vývěsními štíty, fotografiemi, filmem, řemeslnými výrobky. Některá zamyšlení jsou skutečně velmi poetická a všímavá, u jiných mi vadí neskutečně dlouhá a šroubovaná souvětí, kdy lze těžko pochopit, co chce autor říct, protože za chvíli zapomenete, o čem byl začátek.

LadyKet
03.01.2017 5 z 5

Moc pěkné počteníčko o umění. Nic složitého, ale přínos to rozhodně má.

Štítky knihy

eseje

Kniha Nejskromnější umění je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Doporučených1x
Knihotéce35x
Chystám se číst20x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x