Návrat domov

Návrat domov https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75826/navrat-domov-75826.jpg 5 49 15

Príbeh malej Gabrielly, ktorej utrpenie a muky spôsobuje vlastná matka. Dalo by sa očakávať, že aspoň otec neostane slepý a zastane sa dcérky, lebo vie, že je jediný, do koho Gabriella vkladá nádej. Žiaľ aj on zlyhá. Tvári sa nezúčastnene, zatvára oči pred týraním dieťaťa a všetky svoje problémy rieši opustením rodiny. Nakoniec sa dievčatko ocitá úplne samo za múrmi ženského kláštora. Prichádza sem nedobrovoľne, v strachu a neistote, lenže nemá na výber. Tu dospeje, spozná čaro prvej lásky, ale zároveň ju čaká tragédia, o akej sa jej nesnívalo ani v najhoršom sne...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Remedium
Originální název:

The Long Road Home , 1983


více info...

Přidat komentář

mataaskorice
04.09.2021 4 z 5

Kniha, která se četla skoro sama. Od Steelové jsem zatím nic nečetla, samozřejmě mi neuniklo, že je proslulá jako autorka slaďáren. V téhle knížce romantika a erotično není to hlavní a červenoknižní pasáže se objevují spíše okrajově. Hlavními motivy jsou týrání dítěte, silná osobnost versus slabošství, otázka viny, sebevědomí, zodpovědnosti, morálních kvalit. Od knihy nelze čekat umělecký zážitek, ale k Danielle Steel si chodí čtenářky pro jiný šálek čaje. Tady je to pořádný nervák, jak to s tou životem těžce zkušenou Gabbie dopadne, naděje a zklamání z Gabrielliných vztahů, prostě takové napínavé čtení pro ženské. Popisy fyzického násilí, včetně násilí na dítěti jsou dost detailní a rozsáhlé, text odkrývá ale i řadu jiných závažných témat, takže bych knihu nezařadila úplně mezi ty lehké odpočinkovky. Čte se ale dobře a čtenář(ka) má chvíli o čem přemýšlet.

Irsaf
12.04.2021 4 z 5

Začátek knihy byl vážně drsný…
Jinak se mi kniha líbila…
Hodně dlouho jsem od autorky nic nečetla… ale bylo fajn si to zopakovat…


Mi--LADA
21.03.2021

Lepší, ale o to smutnější román pro ženy. Steelová příjemně překvapila, co se kvality týká, i když to má své chybičky, jako třeba jistou dávku patosu, ale ta patří koneckonců k žánru. Gabriella si nese těžký kříž, s matkou to zrovna nevyhrála, zažila strašné zacházení, otec byl netečný slaboch.
Když někoho poznamená někdo z nejbližších, je nejlepším přístupem se v tom moc nerýpat a neptat se proč (odpověď totiž kolikrát nezná ani sám agresor, nebo si své otřesné jednání pořádně ani neuvědomuje, nebo prostě v rámci svých možností nemohl jinak, útočník je třeba sám poznamenán, protože se k němu chovali v dětství stejně) a prostě i jako oběť zkusit žít dál, podle svého, jak to jde, i s rizikem, že další pokus o láskyplný vztah může skončit zase dalším nezdarem. G. k novějším začátkům naštěstí sílu má. A naštěstí i tady platí: konec dobrý, všechno dobré.
Odpuštění je lék na prožité útrapy, i na ty skoro neodpustitelné. Dává klid víc oběti než tomu, kdo se něčím provinil. Název knížky, který je odlišný od originálu, se mi tedy zamlouvá. Už pro to, že někdy sama bývám v emocích k někomu kritická (i když ne v takové míře a dítěti ani dospělému člověku bych nikdy vědomě neublížila) a odpuštění bych jako každý chybující člověk občas potřebovala.
Román patří určitě k těm lepším, spíš nenáročným knihám Steelové, protože není tak přeslazený a ukazuje i odvrácené strany života než jen lásku, pokouší se ukázat na něco závažnějšího.

zimolka
12.05.2020 5 z 5

Krásná kniha,otřesný příběh.

Baby19
08.07.2019 5 z 5

úžasné deset hvězdiček

Melaanie
06.07.2018 5 z 5

Od této autorky to byla moje první kniha, co jsem přečetla. Téma této knihy mě velmi dostalo. Dlouho jsme nečetla nic tak "hrozneho". Neumím si představit, jak moc to bylo pro hlavní hrdinku těžké. Opravdu silný příběh. Nevím, jestli se k této knize ještě někdy vrátím, protože téma bylo velmi smutné a kruté, ale jsem ráda, že nakonec vše skončilo šťastným koncem.

laklom53
28.05.2017 5 z 5

Knihu doporučuji,je moc dobrá.

Evaneva
10.05.2017

Moc pěkná a velice čtivá kniha. Mnohokrát jsem při čtení uronila slzu. Ze zatím přečtených knih od D.S. je ta nejlepší.

Annabelka
11.02.2017 5 z 5

Velmi čtivá knížka,doporučuji přečíst

tomcruisee
25.01.2017 5 z 5

Knihu jsem cetla asi trikrat. Mam problem s touto autorkou, zacist se do zacatku jejich knih.
Nicmene, kniha Odpusteni je prostre uzasna! Nebojim rict, ze je jedna z nejlepsich, co jsem kdy cetla. Brecela jsem u ni a velmi me chytla za srdce! Doporucuji!

Julinka88
24.02.2016 5 z 5

Krasna knizka!!! Myslim si ze se ji povedla a je nejlepsi ze vsech napsanych! Cetla jsem ji dvakrat a vzdycky me to dojme. Hlavne je zazivna uz od zacatku coz u teto autorky mam trochu problemy se ze zacatku zacist do pribehu. J.

mi-nul-o
26.02.2014 5 z 5

Jedna z nejlepších knih D. S.

sabca
16.08.2012 5 z 5

Moc pěkná kniha. Tématika týrání dítěte, která je v současné době dost aktuální.

Val
22.02.2012 5 z 5

Tak tohle byla moc dobrá kniha..... Klasický scénář, kterého se obvykle D. Steel drží to nebyl.... a o to to bylo lepší.

missa85
21.01.2012 5 z 5

Konečně knížka, kde se něco dělo a není dle klasického scénáře (zamilují se a žijí spolu šťastně až do smrti :-) ) Prostě příběh plný (podle mě nečekaných) zvratů.