Návrat

Návrat https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480092/bmid_pansky-dum-navrat-pZm-480092.png 4 242 70

Panský dům série

< 4. díl >

Augsburg 1930. Marie a Paul Melzer jsou šťastní a jejich láska je silnější než kdy jindy. Ale kvůli globální ekonomické krizi a obtížným dobám musí Paul bojovat o přežití své textilní továrny. Když onemocní zánětem srdečního svalu, Marie zakročí a zachrání společnost před zkázou, protože jde o osud celé rodiny. Je třeba učinit důležitá rozhodnutí, protože rodina Melzerových má vysoké dluhy. Jejich milovaná vila může být zachráněna, jen pokud budou stát všichni pohromadě. Závěrečný díl čtyřdílné ságy.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Rückkehr in die Tuchvilla , 2020


více info...

Přidat komentář

eva-lupen
21.04.2024 5 z 5

Tak tenhle díl mi připadal propracovanější než ty předchozí a také mne mnohem víc bavil. Těším se na pokračování.

mia.com
23.03.2024 4 z 5

Hezke pokracovani, asi jako vzdy. Jednotlive zivotni pribehy proste plynou asi jako zivot, ze jo. Me tyhle rodinne historicke sagy proste bavi.


tracey9
29.11.2023 5 z 5

Další, již čtvrtý díl, Panského domu, nás opět přivádí do Melzerovské vily v Augsburgu, kde sledujeme příběhy mojí oblíbené rodiny. Dodo, Leo i Henni jsou již před branami puberty a tak můžeme opět sledovat jejich další osudy, Lisa, Marie, Kitty i jejich partneři musí brát zřetel i na nadcházející krizi a postupující nacistické cítění ve společnosti. Zajímavé je sledovat i cestu Liesel, Augustiny dcery, která se rozhoduje oslovit svého otce.

Opět musím především poděkovat @yannyknihovna , že mě díky společnému čtení přivedla na tuto sérii a autorku vůbec já totiž příběhy rodiny Melzerů a lidí okolo nich miluju díl od dílu víc. Je nesmírně zajímavé sledovat, jak se historie, kterou tolik známe, propisuje pomalu, plíživě a nenápadně do životů relativně obyčejných Němců. Kniha mě moc bavila, na pátý díl se těším a zároveň se ho tak trochu děsím, protože je jasné, že už půjde do tuhého...

Knihu samozřejmě hodnotím 5 z 5 a doporučuji všemi deseti prsty :D

zdehan
28.11.2023

Všechny dily rodinné ságy se mě moc libili.

JancaMia
08.05.2023 5 z 5

Opět kouzelné čtení o rodině Melzerových. Kniha je psaná tak bravurně že máte dojem že jste společně s hrdiny na místě a přihlížíte. Zároveň se dozvíte i dějepisné linky a vlákna aktuálního dění začátku 30. let.

LuckaDea
01.05.2023 5 z 5

Pokračování úspěšné rodinné ságy bylo super. I když jsem tento díl četla už po delší době od dočtení třetího dílu, v průběhu čtení se mi postavy vybavily a v ději ani v postavách jsem se neztrácela. Děj je skvěle napsaný a hezky plyne. I přesto, že se v popisku píše opět hlavně o Marii a Paulovi, velký (možná i větší) prostor v této knize dostávají i ostatní postavy (ať už z rodiny nebo z řad zaměstnanců). Atmosféra té doby byla zase skvěle vykreslená a čtenář se pocitově do historie úplně přenese. Do melzerovské vily se budu vždycky ráda vracet a ve čtení této ságy budu určitě pokračovat. Je to skvělé odpočinkové čtení.

mariva
16.04.2023 5 z 5

Po delší době jsem se dostala k pokračování a příjemně mě překvapilo. Je zajímavé sledovat další osudy rodiny i ostatních v době hospodářské krize. Už se těším na další díl.

Eva398
28.03.2023 4 z 5

Rodina Melzerů a jejich život v před válečných časech. Životní příběhy všech členů rodiny a všech obyvatel vily. Krásně napsané a do sebe zapadající.

Ivanule
07.03.2023 4 z 5

Opět se setkáváme v Augsburgu u rovětvené rodiny Melzerů, na které doléhá krize, která k nim dorazila z Ameriky. V rodině se řeší jak děti a jejich životní cíle, kdy Dodo, která se vzhlédla v letectví a ráda by jednou chtěla být pilotkou, a také druhého dvojčete Lea, který je zase hudebně nadaný a klavír by byla jeho budoucnost i když jeho otec si to rozhodně nemyslí. Dále se setkáváme s Tilly, nadějnou lékařkou, která v této době to bohužel neměla jednoduché v tomto oboru, její manželství také není nejradostnější, a další úskalí jiných členů rodiny...Krásné odpočinkové čtení:)

Madelisi
27.02.2023 3 z 5

Můžeme různě hodnotit skutečnost, že autorka k ukončené trilogii dopsala další pokračování. Já jsem se ale na druhou stranu moc ráda vrátila do Augsburgu.
Postavy už se potkávají s prvními náznaky blížících se pohrom, přestože máme rok 1930. Moc se mi líbil nový manžel Kitty, který má na ní moc dobrý vliv. Navíc je velmi jasnozraký a pomáhá židovským známým se usadit v Americe.
První postavy se už profilují a můžeme hádat, jaké zaujmou postavení v nadcházejícím konfliktu.
Leo mi připadá povahově velmi podobný svému otci Paulovi.

Ilona70
06.02.2023 4 z 5

Zase dobré čtení, už ne tak pohodové díky začínajícímu vzestupu nacistů a pronásledování Židů.

bábuška
02.02.2023 4 z 5

Tento díl se hlavně zabývá hospodářskou krizí po první světové válce, která se dotkne i rodiny Melzerovy, dokonce jim hrozí i prodej rodinné vily. Nečekaně přijde pomoc od Aliciiny švagrové Elvíry z Pomořan. Kromě drobných rodinných příhod vyniká nová politická situace s rozpínavou SNDAP, začíná se poukazovat na židovství a zatím netuší, že budou co nevidět v nové válce.

m_martina
12.01.2023 5 z 5

Po dost dlouhé době jsem se vrátila k rodině Melzerových. A moc se mi tam líbilo. Kniha je stejně krásná jako první tři díly. Nemám co vytknout, takže dávám pět hvězd.

Szilvia1
13.12.2022 4 z 5

Tento díl o rodině Melzerových je trošku slabší než předchozí díly,ale zbývá ještě jeden díl,který musím přečíst.Autorka přesto zustává mou oblíbenou.A těším se na další díl,který má vyjít příští rok.

Anet2106
26.11.2022 4 z 5

Připadalo mi, že v tomhle díle se toho vlastně moc nestalo. Bylo to příjemné odpočinkové čtení, ale za čas si asi vůbec nevzpomenu o čem to vlastně bylo. Přišlo mi to trochu odfláknuté, postavy se nikam neposunuly...jsem zvědavá jestli poslední díl bude lepší.

TVer
24.10.2022

Je to už delší doba co jsem četla předešlé knihy, které měli byt trilogie. Ale ok, autorka ze série chce vytřískat co nejvíc peněz, fajn.

Když jsem si vzpomněla na děje předchozích knih, tak to bylo lepší. Ale připadá mi, že se postavy vůbec nezměnily. Za těch nevím-kolik-let jsou pořád stejné. Alicia je stejně panovačná, Lisa pořád jenom žere a je přehnaně dramatická, Kitty prostě nedokáže být chvíli zticha. Když jim bylo 20 nebo kolik, tak to byla jedna věc, ale když už jsou všechny ženy starší, vdané a pořád stejné, tak to je o něčem jiném. Nejvíc mě vytáčelo, jak je očividné, že je krize, dostala se už i do vily, ale Lisa by pořád jenom podávala kávu a koláče a prostě nezavře ústa, aby si Paula vyslyšela, když se snaží najít řešení.

Mezitím se Marie chová k Dodo tak, jak sama nesnášela, když se k ní chovali Melzerovic chlapi. Stroje prostě nefungují a namísto toho, aby jí dala šanci ji ignoruje a ještě ji chce potrestat.

Celkově mě kniha spíš štvala, rozhodně to už není ten sladký příběh, který se mi líbil v prvních knihách. Další části už číst nebudu.

Kerberos
19.10.2022 5 z 5

Je to už delší dobu co jsem četla první tři díly, tak jsem je jenom prolistovala, abych si oživila postavy a souvislosti. Čtvrtý díl mě bavil, hospodářská krize, počátky nacismu v Německu a do toho osudy rodiny Melzerových a jejich přátel. Už vyšel i pátý díl ,na ten se těším.

85098211
10.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Všechno začalo v roce 1913 osiřelou dívkou Marií ;-). Ta se provdala za Paula, syna továrníka Johanna Melzera. Nyní se ale píše rok 1930. Život v Augsburgu se v těchto letech hospodářské krize zkomplikoval také obyvatelům Panského domu. Paul totiž musí propustit celou řadu svých zaměstnanců a také uzavřít části továrny. Když po něm banka požaduje i zbývající částku současného úvěru, Paul vážně zvažuje, zda by neměl vilu prodat, aby zachránil aspoň továrnu...
Autorka i v tomto díle poutavě popisuje osudy jednotlivých postav, Marie, Paula i jejich dětí Lea a Dodo. A samozřejmě ještě také spousty dalších. Mě osobně asi nejvíc zaujal Leo, protože i můj starší syn hraje opravdu moc rád a dobře na klavír ;-). Doslova bytostně jsem nenáviděla jeho ruskou učitelku a pevně jsem doufala, že se mu podaří se té zlé čarodějnice zbavit! :-) Také jeho sestra Dodo je skvělá, chce se jednoho krásného dne stát pilotkou - a já samozřejmě pevně doufám, že se jí tento sen splní ;-). A potom je zde ještě také Liesel, Augustova dcera. Ten zemře na infekci nohou a Liesel se náhodou dozví, že to nebyl její biologický otec. A začne ho hledat. Zjistí, že její biologický otec žije jako baron na farmě. Když ale dorazí na místo, čeká ji velké překvapení...
Kniha je zase čtivě napsaná a já jsem si ji jako audio v jazyce originálu opravdu užila :-). Méně než plný počet si nezaslouží a já mám opravdu velkou radost, že se můžu již nyní těšit na pokračování! :-)

Jabkovžupanu
09.10.2022 4 z 5

Tyhle knihy ve mně evokují pocit, jako když sleduji docela dobrý seriál. Tempo není šílené, ale dobře se k tomu vrací. Na rozdíl od Venkovského sídla, které bych snad nedoporučila ani jako podpálku do kamen, má Panský dům (i po těch letech pauzy) docela švih, takže doporučuji.

Noisette73
05.10.2022 5 z 5

Tak po delší době neplánovaně vrácena do osidel Panského domu a moc se mi to líbilo ! Tyhle knihy mají prostě za úkol dobře vypadat, což splňují naprosto do puntíku, a pobavit čtenáře, mají také nesmírný dar přiblížit každodenost dané doby, což mám ráda, historie jako taková, a různé historické milníky jsou tam pouze na pozadí, ale líbilo se mi to, byť to je taková pohádka, kde se vše nakonec vždy tak nějak samo urovná a dojde alespoň trochu zdárného konce, na pokračování se těším, doufám, že válečné útrapy naše hrdiny úplně nezdecimují.