Hortenziová zahrada
kniha od: Marie Lamballe (p)

Kniha se odehrává ve dvou časových obdobích, během druhé světové války a v současnosti. Oba děje spojuje malebná vesnice Plouvan ve francouzské Bretani a starý klášter Notre Dame de la Foret ležící uprostřed kouzelného lesa Brocéliande, místa opředeného starými legendami o bájných postavách – králi Artušovi a jeho rytířích kulatého stolu a mnoha dalších… Do životů dvou rodin – LeHaziffů a Tabarlyů – nečekaně zasáhne válka. Francii obsadí Němci, muži odcházejí bojovat a ženy a dívky se musí postarat o hospodářství. Ale i v této těžké době prožívají dvě dívky – Sema Tabarlyová a Maelle LeHaziffová – své milostné příběhy, krásné, ale i tragické. Druhá část knihy je zasazena do současnosti. Mladá sochařka Giselle Esch-Lamartine je pověřena matkou představenou zrestaurovat zchátralý klášter. V průběhu svého působení se seznámí s Yannikem LeHaziffem a oba společně odhalují dlouho skrývané tajemství a dozvídají se příběh Semy a Maelle i jejich rodin.... celý text
Literatura světová , Romány , Pro ženy
Vydáno: 2019 , Brána
Der Hortensiengarten , 2017
Komentáře (100)
Komentáře 100 Recenze 3

Líbilo se mi. Podobné jako Dívka, již jsi tu zanechal. Jen ten konec mi přišel takový rychlý mohlo to být více rozepsáno (osudy ostatních členů rodin, které byly celou knihu popisovány).

Knih s prolínáním děje historie - současnost je jako hub po dešti a tady se to moc nepovedlo. Historická část ještě ujde, ale ta současná je tam nějak zbytečně. Závěr je sice spojuje ale kniha mohla mít o sto stran méně.

Přidám se k těm,které kniha neoslovila.Má nádhernou obálku,jako všechny knihy od této spisovatelky,ale jinak za mě velké zklamání.Stále jsem čekala,že se příběh nějak rozjede,ale bohužel,nestalo se.

I když nemám ráda knihy s tématikou války, příběh mě zaujal a celkově se mi líbila. Další kniha, která mě zaujala od autorky. Sice historický příběh byl smutný, ale aspoň současnost měla nadějný konec. Romantický příběh, který doporučuji.

Dvě dějové linky mi zpočátku nedávaly vůbec žádnou souvislost až na místo, kde se odehrávaly. Příběh z války byl živější, příběh ze současnosti byl místy docela nuda. Až před koncem se oba příběhy spojily a v tu chvíli celé vyprávění dostalo smysl.

Slabší dílo od mé oblíbené autorky. Sice přečteno, ale musela jsem se do toho nutit.

Příjemné čtení, obě dějové linky se sbíhaly do velmi překvapivého závěru, který je smutný a krásný zároveň.
Mám moc ráda styl psaní paní spisovatelky...a už se moc těším na třetí román z této Bretaňské série

Velmi zajímavý příběh z druhé světové války. Současná linie se mi líbila, jak doplnila tu starší. Čekala jsem jiný konec.

Z minulosti děj se mi děj líbil více,romantika,lidé co žili v Bretani a historie mi velice bavili,ze současnosti nebyl špatný,ale už ne tak zajímavý,ale konec byl překvapivý.

Krásný romantický příběh z Bretaně,který jsem přečetla jedním dechem. Historická linka mohla vytvořit klidně celý samostatný příběh, byla mnohem poutavější než děj ze současnosti a její závěr mě překvapil.

Moc hezká knížka. Historická část se mi líbila o něco víc než ta ze současnosti, ale nijak mě to nerušilo. Jako celek je knížka super, i když jsem četla lepší na toto téma.

Historická část se mi líbila více. I když je pravda, že jsem si rozuzlení právě historické části představovala trošku jinak. Více bych ten konec asi rozvedla. Takhle mi to přijde, že to bylo strašně rychle utnute. Ale celkem se mi líbil,i když jiné její knihy jsou lepší. Ale celkově kniha splnila očekávání.

Těžké hodnocení. Nelíbila se mi ta dějová linie s Giselle, pro mě nezajímavé, nudné, zdlouhavé. Příběh Semy a Maelle se mi naopak líbil velmi, devedu si to představit jako samostatnou knihu, jenom více rozepsanou a bylo by to tak mnohem lepší.
Nicméně ten konec celou knihu zabil, hrozné. Nebýt toho konce tak dám vyšší hodnocení. Bohužel.

Dvě dějové linky jsou zde podle mě zbytečné. Jedna (ta starší) napínavá, romantická. Druhá přesný opak. Stačilo skončit dvěma kapitolami ze současnosti. Kdybych hodnotila příběh o Maelle dala bych pět hvězdiček. Za druhý jednu. Po zprůměrování dávám 3.
Přišlo mi, že se autorka se snažila o rehabilitaci německého vojáka a to se jí v této knize povedlo.

Mile mě překvapila, od té doby sháním vše od této autorky, nikdy mě nezklamala.

U téhle autorky mám vždycky problém se s prvními stránkami začít ale vždycky mě pak dostane děj. Je to krásné i smutné zároveň

Krásný příběh o velkém přátelství
dvou dospívajících dívek. Tato historická část se moc hezky četla, ale druhý příběh popisující současnost mě zklamal svým zbytečně zdlouhavý popisem života jeptišek v klášteře. Měla jsem tendenci přeskakovat. Osudová láska, pevné přátelství, fantazie, tajemné pověsti, rodina a válka. Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách, v minulosti- od roku 1940 a dál, a v současnosti. Obě dějové linky spojuje městečko Plouvan ve francouzské Bretani. Časové linky se střídají vždy po několika kapitolách, nenastává chaos ani zmatek v ději. Část knihy z minulosti je svižná, dobrodružná, čtivá, plná emocí, bez hluchých míst, akce za akcí, zaryje se čtenáři pod kůži. Tu hodnotím jako výborně napsanou.
Pokud by byla kniha napsána jen v jedné rovině, a to v té z období války, a na závěr by byla kapitola ze současnosti, která by odhalila, vysvětlila, překvapila, byl by to perfektní román o velké lásce a tragédii.
Hodnotím jen jako příjemné čtení, každopádně Maelle a Sema mi v hlavě ještě chvíli zůstanou. Milovníkům záhadných romantických příběhů knihu doporučuji.

Moje druhé setkání s touto spisovatelkou a rozhodně poslední. Nevím, jestli je to autorkou nebo překladem, ale v některých místech mi připadalo, že na sebe věty moc nenavazují.

Očekávala jsem romantický příběh propojený v několika historických rovinách a dostala jsem ho, jsem spokojena. Nic víc jsem od knihy nečekala, chtěla jsem si odpočinout od přemýšlení, podařilo se.

Pohodová, odpočinková kniha. Jen mě mrzí, že tyto knihy nevycházejí i jako e-kniha, vidím v tom snahu udržet poměrně vysokou cenu těchto knih.

Pěkná kniha. Více se mi líbila část ze starší doby. Ale obálkou jsem ji řádila do romantiky, byla to chyba.

Na rozdíl od jiné autorčiny knihy Hluboká modř moře je tady rozsah „akorát“, úměrný příběhu, zvláště pokud musíte dočíst do konce, protože až tam se dozvíte vlastní záhadu. Ta se mi zdála lehce „useklá“ a stejně tak konec děje, ale proč to protahovat:o)
Autorce nelze upřít lehkost a zaujetí, které jsou předpokladem pohodového a dobrého čtení. Žádné hluboké přemýšlení, zásadní úvahy nad životem, i když se zde prolíná současnost a 2SV. Různé časové linky v ději nemusí někomu vyhovovat, ale tady se v nich "neztratíte." Dle mého měla větší pozornost současnost, kde nechyběla jistá dávka humoru a nepřehlédnutelné kouzlo Bretaně. Některé postavy si vás získají hned, jiné až s jejich pochopením hlouběji v ději. Samozřejmě nechybí „záporňáci“, avšak i ti mohou překvapit. Tak proč nedat knize, kterou obalem zařadíte do „romantiky“ přece jen šanci….

V této knize je více dějových linek, děj se odehrává za války a také v současné době. Opět autorka krásně popisuje Bretaň, místní legendy, víly, čarodějnice, přírodu. Místy je kniha tajemná, dost romantická a bohužel i smutná. Zvlášť příběh Maelle bych vyzdvihla jako nejlepší a také v knize nejzásadnější. Líbilo se mi, ze jsem do posledni chvíle netušila, jak vše dopadne. Těším se na další autorcinu knihu, píše čtivě:)

Krásný příběh, velmi smutný konec. Nicméně část která vyprávěla o Giselle mě místy nudila.

Nejsem na tento žánr. Strašně dlouho mi trvalo než jsem se začetla, asi až od sté strany. Už jsem chtěla vzdát. Vše bylo zdlouhavé. Prostředek byl napínavý. A závěr vysvětlen pár větami. Všechno to napínavé i v současnosti, tak se vysvětlilo fakt na kousku i minulost v jedné kratoučké kapitolce.

Po trilogii venkovské sídlo jsem měla větší očekávábí. Kniha ale patří mezi ty slabší a konec mi přišel dost useknutý. Ale příběh plynul, a knížka se dobře četla.

Pěkné, milé čtení. Vůbec to není můj styl, ale četla jsem to kvůli výzvě. Přesto kladně hodnotím to, že ve mně čtení vyvolalo ty škálu pocitů od napětí a radosti po smutek a soucit ... tak to asi u zamilovaných románů má být.

Oddechová četba, u některých věcí lze snadno odhadnout, jak dopadnou. Ale kniha se mi líbila, mám ráda příběhy se střídáním děje ve dvou časech, bylo to příjemné čtení. Jen hrubých chyb mohla být méně.

Začátek se poměrně vlekl, prostředek byl nejzajímavější, ke konci opět zklamání. Doufala jsem ve více historie a byl to skutečně převážně romantický příběh. 60%

Za mne to bylo trochu slabší čtení, že začátku jsem chtěla knihu odložit a nedocist, ale bohužel mám takovou povahu, že co rozectu, to prostě dočtu i když mne to moc nebaví:-D nakonec se kniha celkem rozjela, nejlepší byla dějová linka odehrávající se v minulosti, ale tedy takový konec jsem nečekala. Líbilo se mi nenásilné propojení na osudy Yannika a zbylých postav, ale myslím, ze znovu knihu číst nebudu.
pro ženy Francie romantika Bretaň
2017 | ![]() |