Bouře

Bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491709/bmid_boure-YVi-491709.jpg 4 140 32

Panský dům série

< 5. díl >

Augsburg 1935. Nad Německem se stahují mračna k velké bouři a má to dalekosáhlé důsledky i pro rodinu Melzerových a jejich milovaný rodinný dům. Mariin úspěšný módní ateliér stojí krátce před zavřením poté, co vejde ve známost její židovský původ. Také její muž Paul má veliké starosti se zvládáním finanční situace v textilní továrně. Rostoucí tlak ze strany nacistické vlády mu způsobuje bezesné noci. A když se mu jednoho dne dostane naléhavé rady, aby se v zájmu uchování továrny s Marií rozvedl, musí jeho žena učinit závažné rozhodnutí, které jí změní život už navždy…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Sturm über der Tuchvilla , 2021


více info...

Přidat komentář
Vojslava
Vojslava
02.12.2023 4 z 5

Dobře děj autorka rozjela před finále, při téhle nenáročné četbě jsem se nenudila ani chvíli :-) Na zimní večery skvělá záležitost a šestý díl už mám rezervovaný v knihovně. :-)

Ajina76
Ajina76
16.10.2023 5 z 5

Ani pátý díl nezklamal. Přečetla jsem ho jedním dechem a hned začínám s dílem č. 6.


LuckaDea
LuckaDea
15.10.2023 4 z 5

Kniha se opět věnuje Marii a Paulovi, ostatním členům rodiny i zaměstnancům. Do popředí se v tomto dílu dostávají děti hlavních postav.
Příběh se odehrává v době, kdy se k moci dostal Hitler. Když je čtenáři známo, co se dělo právě později, když byl u moci Hitler, kniha má atmosféru "chvíle před bouří".
Musím ale říct, že mně na začátku chvíli trvalo než jsem se do knihy začetla. Později jsem ale musela číst v každé volné chvíli, protože jsem byla zvědavá, jak se kniha bude dál vyvíjet, jaké dopady bude mít nastávající období na rodinu Melzerových, jak novou dobu postavy přijmou nebo nepřijmou...Tento díl byl napínavý a plný zásadních rozhodnutí. Jen mi přišlo, že kniha skončila tak nějak najednou, takže by se dalo říct, že má otevřený konec. Na další díl se ale určitě chystám. Tentokrát dávám 4 a půl hvězdičky.

Marika Vanova
Marika Vanova
05.09.2023 5 z 5

Opět zdařilé pokračování Panského domu, jsem spokojená.

m_martina
m_martina
01.09.2023 5 z 5

Uteklo už víc než půl roku, co jsem dočetla předchozí knihu z řady Panský dům. A také tohle pokračování osudů rodiny Melzerových se mi líbilo. Četlo se krásně, proto nemám co vytknout a těším se na poslední díl.

85098211
85098211
22.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Jako asi všichni příznivci této série, také já jsem se dalšího pokračování nemohla dočkat ;-). A ve finále musím přiznat, že mne nezklamala ani tato v pořadí již pátá kniha. Audio, které jsem poslouchala v jazyce originálu, je jako obvykle skvěle načtené a je možné, že právě tato skutečnost moje celkové hodnocení tak trochu ovlivňuje? Mně se ovšem líbil samozřejmě také samotný příběh, protože rodina Melzerových má opravdu zajímavé osudy. Tentokrát se podíváme do roku 1935, kdy už je vliv nacistů v Německu hodně silný a kdy vyjde najevo, že Marie má hned několik židovských předků. Proto se rozhodne neohrozit rodinu a raději odjet do Ameriky... Ale to už tak trochu předbíhám ;-). Do té doby se toho totiž stane ještě celá řada, než k tomu dojde. Například se na scéně objeví všemi (oprávněně) nenáviděná Serafína, která prostě musí intrikovat, i kdyby na chleba nebylo! :-) Také Dodo se snaží prosadit v ryze mužském světě letectví, přestože se jí to moc nedaří. No a dále jsou zde i další postavy, jako Lisa, Kitty, Henni a celá řada dalších, jejichž osudy jsou - aspoň podle mého názoru - stejně zajímavé. Víc už prozrazovat nebudu, kniha se mi opravdu moc líbila, proto ji hodnotím plným počtem a závěrečný díl si určitě nenechám ujít, protože bych se ráda dozvěděla, jak to celé bude pokračovat dál, a zda se Marie se svým Paulem nakonec přece jen setká...

Noisette73
Noisette73
22.07.2023 3 z 5

Tolik mě to nebavilo,minulý díl byl lepší, příští určitě ale zkusím.

Eva398
Eva398
09.07.2023 5 z 5

Pěkně se rozvíjející příběh rodiny a služebnictva. Kniha se četla jedním dechem.

xxbarbarelaxx
xxbarbarelaxx
30.04.2023 5 z 5

Musím říct že toto bylo hezké pokračování celého příběhu. Autorka nám podala nenásilnou formou co se dělo na začátku vlády A. Hitlera. Zavedla nás nejen do německého městečka ale vzala nás i do Ameriky. Možná mohla více popsat i život Marie a Lea v Americe, ale věřím, že toho se dočkáme v dalších dílech. Těším se na pokračování a za mě to byl v tuto chvíli nejlepší díl této série.

mariva
mariva
23.04.2023 5 z 5

Hezké pokračování, ale doufala jsem, že půjde o delší časový úsek. Pokud se děj bude posouvat po roce, bude těch knih muset být ještě hodně.

katpas76
katpas76
15.04.2023 5 z 5

Pátý díl rodinné ságy mě opět nezklamal. Autorka Anne Jacobsová vydává řadu knih i pod jinými jmény. Tyto knihy a ságy za mě nedosahují kvalit Panského domu, na jehož pokračování jsem se těšila. Jsem ráda, že v této rodinné sáze drží Anne Jacobsová vysokou kvalitu - postavy jsou různorodé, přitom uvěřitelné a lidské, příběh je zajímavý a čím dál košatější a jazyk je odpovídající žánru knihy.
Dějově se mi Bouře líbila moc. Plno zajímavých epizod, které slibují další napínavé pokračování, které si určitě nenechám ujít. Jsem zvědavá, do jakého roku se nakonec autorka v této sérii dostane potenciál je rozhodně velký. Líbí se mi také to, že kniha nemá jen zábavný charakter díky všem romantickým a vztahovým linkám, ale odehrává se v dramatické době, s jejímž historickým významem nás autorka nenásilně seznamuje. Děkuju za příjemné chvíle s touto knihou.
Dávám plný počet!

Ivanule
Ivanule
15.03.2023 5 z 5

Tak můžu říct tento díl byl zatím nejnapínavější jak svým dějem, tak i tím co se v této době již v Německu dělo a čemu všemu začali postupně být lidé vystaveni.

Szilvia1
Szilvia1
27.02.2023 5 z 5

Pátý díl o rodině Melzerových bylo napínavý,dělo se tam víc věcí než v předchozích dílech.V téhle části se tam děje víc i ve vedlejších postavách,hlavně u Kitty a její dcery Henni,která se zamiluje.Už jsem zvědavá,jak přežijí naši hrdinové ty těžké bouřlivé časy.

Madelisi
Madelisi
27.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Rok 1935. Marie začíná mít problémy, protože má židovského otce a další židovské prarodiče. Vidí nadcházející problémy. Dle mého se rozhodne jednat jako mučednice, aby její původ neovlivnil rodinnou továrnu. Paul naopak vše vidí stále růžově, myslí si, že manželství s ním Marií ochrání.
Skoro 80 let po válce jo můžeme hodnotit coby krátkozrakého, ale on žil v Německu a nevěřil, k čemu všechno muže dojít. Přestože později podle mě je rád, že se Marii a Leovi v New Yorku daří.
Doufám, že autorka dovede Melzerovu rodinu do poválečných let. Zajímalo by mě, co je ještě potká.

Laerry
Laerry
22.02.2023 4 z 5

V pátém díle naplno nastupuje tísnivá atmosféra strachu a nejistoty, kterou šíří následovníci nacistické ideologie, která je na strmém vzestupu. Ve válečné literatuře v drtivé většině narazíme na pohled lidí z okupovaných zemí, vyrovnávajícími se s hrůzami války, proto mi přijde více než zajímavé číst i tento náhled ze srdce Německa, kdy vše teprve „rozjíždí“. „Bouře“ je spíše tichem před bouří: pozvolné stupňování napětí ve společnosti, rostoucí nevole a nenávist k židům, vzestup vlivu gestapa, rozepře mezi nacisti a komunisti… Pátý díl se kromě toho zaměřuje na novou generaci a nucený útěk některých členů do USA. Těším se na závěrečný díl, kde se snad všechny dějové linie plnohodnotně uzavřou.

cérka
cérka
16.02.2023 3 z 5

Hm, tak mám pocit, že se tato rodinná sága začíná měnit v telenovelu. Bohužel, tentokráte mě to moc nebavilo :(. Možná za to může velká časová prodleva mezi jednotlivými vydáními, možná historické období ve kterém se tento díl odehrává.

Luciska13
Luciska13
23.01.2023 5 z 5

Po předchozím dílu jsem k tomuto přistupovala dost skepticky, ale musím říct, že se kniha opravdu povedla. Skvělý napínavý příběh a já jsem zvědavá, jak se osudy hlavních hrdinů budou vyvíjet v dalším dílu.

astroweb
astroweb
20.12.2022 5 z 5

Vím, že doposud se mi líbily všechny díly, ale mám za to, že tenhle byl zatím nejčtivější a nejlepší.

Kerberos
Kerberos
27.11.2022 5 z 5

Pěkný díl, změny na straně panstva i služebnictva. Nacisté jsou na vzestupu a tlačí na Paula, aby se rozvedl s Marií ,protože je židovka. Ta vyřeší situaci a odjede se synem do Ameriky. Také služebnictvo si musí dávat pozor na jazyk. Konec otevřený, vypadá to na další pokračování.

Martina1725
Martina1725
23.11.2022 4 z 5

Na jednu stranu dost obdivuju, jak to někdo může sepsat. Plno postav, a člověk se v tom krásně vyzná. Akorát teda mi přijde dost otevřený konec. Jsem zvědavá, jestli bude další díl.