Národy nejsou dílem náhody: Příčiny a předpoklady utváření moderních evropských národů

Národy nejsou dílem náhody: Příčiny a předpoklady utváření moderních evropských národů https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524124/bmid_narody-nejsou-dilem-nahody-priciny--6526a0bc37144.jpg 4 18 2

Kniha je syntetickým výkladem národotvorných procesů v Evropě 19. století. Snaží se zachovat rovnováhu mezi využíváním empirických poznatků a výsledky teoretických analýz moderních společenských věd. Odmítá jednostranné spekulace o národu jako výsledku manipulace mas a zdůrazňuje, že utváření moderních národů je možno pochopit a vysvětlit pouze kombinací poznatků o vývoji etnických, politických i ekonomických vztahů od středověku s poznatky o národních aktivitách a snahách o národní mobilizaci obyvatelstva. V prvé části podává autor kritický přehled dosavadního vývoje názorů a teoretických koncepcí národa a nacionalismu. Ve druhé se zabývá objektivními faktory, o které se národní identita opírala – jazykovou a kulturní tradicí, odkazem minulosti, občanskou a ekonomickou modernizací společnosti. Třetí část je věnována aktivitám ve jménu národa, jazykovým požadavkům, budování kultury, zpracování a instrumentalizaci dějin, zápasům o politickou moc a hospodářské pozice, kulturní a na emoce orientované agitaci.... celý text

Přidat komentář

Cortegos
08.12.2020 4 z 5

Ze čtenářského hlediska je kniha solidní i zajímavá. Hlavně bych vyzvihl srozumitelnost, dobrou strukturu a zbytečné neteorizování. Doporučuji každému, kdo se o formování moderních národů více zajímá.

KejmlP
19.06.2018 4 z 5

Kniha je skutečně komplexním dílem. Profesor Hroch v něm podal vyčerpávající analýzu národotvorných procesů v širokém, celoevropském kontextu. Vše srovnal, rozebral, a postupně systematicky složil do této všeobsáhlé teorie. Oproti jiným dílům na dané téma navíc nejenže analyzuje co je pro vznik národních hnutí podstatné, ale široce rozebírá i co a proč podstatné není, byť se to někdy tak může jevit.
Kniha se čte poměrně těžko, a především zpočátku je nezbytné mít již o tématu alespoň mírně pokročilý přehled. Doporučuji tedy před tím některé z čtivějších děl jiných klasiků (Hobsbawm, Gellner...), nebo se alespoň seznámit s autorovým předchozím dílem "V národním zájmu", které část myšlenek podává ve stručnější podobě, a rovněž pomůže přivyknout na autorův styl.
Nezbytné pro všechny kdo chtějí vážně zkoumat problematiku nacionalismu.


Štítky knihy

19. století národní obrození nacionalismus národní identita národy

Kniha Národy nejsou dílem náhody: Příčiny a předpoklady utváření moderních evropských národů je v

Právě čtených2x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce17x
Chystám se číst22x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x