Na stráži

Na stráži https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492972/bmid_na-strazi-HSM-492972.jpg 4 127 28

Stanoviště / Stanovište série

1. díl >

Rusko v blízké budoucnosti. Po válce jsou celé oblasti zamořené a řeky otrávené. Jednotlivá města nemají téměř žádný kontakt s vládou v Moskvě. Mladý Jegor pobývá na základně v Jaroslavli už několik let. Jeho nevlastní otec Polkan, mu ztěžuje život a krásná Michelle o něj nemá zájem. Jegor sní o světě za železničním mostem, na druhé straně řeky. Po tomto mostě však nikdo nepřešel desítky let. Až do dnešního dne...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

ПОСТ. Эпизод 1 (Post. Epizod 1) , 2019


více info...

Přidat komentář

Margerite
07.04.2024 4 z 5

Od Gluchovského jsem kromě trilogie Metro četla už jen Soumrak. Metro je za mě naprosto úžasné a podmanivé, o to víc jsem byla zklamaná ze Soumraku. U Stanoviště je podle mě autor zase ve svém žánru, kde se mu tak daří. Mohlo to být o fous lepší, ale i tak je to 4* postapo. Těším se na druhý díl.

risha03
27.02.2024 5 z 5

Prostě nerozumím zdejším komentátorům. Mám to v podstatě u všech knih od Glukhovskeho, která je prakticky každá jiná (za to velké plus) a každá neskutečně skvělá. A zdejší komentátoři opakují svoji mantru "není to jak Metro", "četl jsem to jen kvůli Metru"... apod. A přitom za mě Metro série nebyla špatná, ale 2033 nebylo po literární stránce zas až takové terno, aby bylo stavěno na piedestal. Za mě nejlepší 2035, které je ovšem už zdejšími odborníky hůře hodnoceno.

Nu ale nyní k této knize. Byla to neskutečná paráda. Knihu bych rozdělil na dvě části, kdy o té první zde píší, že se nic neděje a je nuda. Kdepak, tempo pomalejší, buduje se atmosféra, poznáváte postavy, pokládáte si otázky jak to asi je, máte ze čtení příjemný pocit atmosféry zničeného světa kde zbývá pár konzerv masa. Ale určitě se nenudíte.
A pak druhá část, řekněme o délce jedné třetiny knihy, která je naprostá jízda a dostává hororový, ano doslova hororový (to bych čekal spíše od Kinga, nežli Glukohovskeho, říkám díky sai Dmitry) nádech, a vy si pomyslíte jen jedno - on to opět dokázal, opět vytvořil zcela jedinečnou knihu, opět vás dokázal posadit na prd** kdy nemůžete odložit knihu a čtete a čtete, opět je to něco úplně jiného.

Soumrak, Metro 2033, 2034, 2035 - každé zcela jiné, Budoucnost, Text, i Povídky o vlasti. A nyní tato perla - Stanoviště. Jdu okamžitě číst druhý díl a prostě obrovská poklona spisovateli.


duben
24.02.2024 2 z 5

Nepamatuji v poslední době knihu, kde jsem se tak strašně nudil a nutil se do dočtení. Kdybych neměl přečtenou celou sérii Metra, tak jsem to asi v půlce úplně odložil. Žádná postava mě nebavila, žádné jsem neměl potřebu fandit nebo se jakkoliv zajímat o její příběh. V půlce knihy se nic nedělo kromě náboženského žvatlání a a textů rádoby písní ... ta druhá hvězda je jen za ten zajímavý nápad na konci, ale celkově se mi to strašně nelíbilo a rozhodně nebudu druhý díl ani zkoušet. Z celého příběhu jde zmar, prázdnota, bezvýchodnost, asi jako ze současné společnosti v Rusku, ale takhle na tom postavený příběh mě vůbec nezaujal.

Magnat
18.02.2024 3 z 5

Není to Metro, ale zas takový průšvih to není, dalo se to docela dobře číst. Nejspíše dám šanci i druhé části a pak zhodnotím jako celek.

m2056
12.02.2024 2 z 5

Kniha je takový pismenkový guláš prostě zklamání čekal jsem lepší knihu od autora Metra a Budoucnosti. Začátek se mě libil pak příběh stojí na místě až přijde závěr velká akce. Celkově se mě kniha nelíbila další díl asi nepřidam.

Solverino
21.01.2024 4 z 5

Tak Metro to (bohužel) není.... ale jinak velmi velmi dobré. Chvílemi jsem si představoval scény, jak by vypadaly v nějakém vysokorozpočtovém seriálu Netflixu, něco jako Walking Dead na ruský způsob. A ta zajímavá psycho-nemoc, to se mi moc líbilo, výprava na druhou stranu za most i to, co následovalo. Hustý :)

jan7113
31.12.2023 4 z 5

Metro jsem zatím nečetl, tak jsem úplně nevěděl, do čeho vlastně jdu. Nedopadlo to vůbec špatně. Dvě třetiny knihy se sice takřka nic neděje, jen se to zvolna sbírá a připravuje, aby se to na konci rozjelo tak, že knihu najednou zavírám dočtenou a poohlížím se po pokračování. Rusko se mi (ve všech svých podobách) příčí, ale tady mi to fakt nevadí. Snad proto, že je Rusko v troskách :-)

MartinvonHau
07.12.2023 2 z 5

První Metro bylo zjevení, kterým si mě autor získal. Další díly už byly o něco slabší, ale přesto tady vznikla láska na první pohled. Ale náš vztah dostává trhliny a takhle je docela vážná. Téma je to přitom fascinující. Rusko je po občanské válce v troskách a poslední skupinky přeživších se snaží přežít, jak jen to jde. Na tom se dá vystavět velkolepé dílo. Ale podle mne se to autorovi nedaří. Vydal se cestou jakéhosi okultismu (či jak to nazvat) a podle mě je to ulička zcela slepá. Když se kniha dostala do finále, vybavil se mi skeč Monty Pythons o bojovém vtipu. A i proto jsem nemohl brát knihu vážně. Série Stanoviště pro mě skončila prvním dílem. Bohužel

Denny456
14.11.2023 4 z 5

Napsat novou ságu po Metru, jehož jednotlivé části jsou značně nevyrovnané, není úplně jednoduché. Mě se rozjezd poměrně líbil. Bylo to samozřejmě jiné, přišlo mi to více odlehčenější a trochu vypsanější. Určitě sáhnu na další díly.

dpxcz
06.10.2023 3 z 5

Není to Metro, ale jsem zvědavý, jak to bude pokračovat.

SONP
26.09.2023 3 z 5

V sérii Metro zůstaly z Ruska alespoň ty mramorové obklady stanic. Chudákům z knihy Stanoviště nezbylo už nic než chlast, pár kalašnikovů, pojídání kořínků, pravoslaví, horká linka do Moskvy, železniční most do nikam a sem-tam nějaký ten IPhone s fotkama ze zlatých časů.

A do tohohle bezútěšného světa zasadil autor postpubertálního kluka, který se v tom sakra plácá. Sci-fi motiv se objevuje až v samém závěru, ale je celkem nevýznamný. Ideově se jedná spíš o knihu v duchu Sorokinova Dni opričníka.

Děj není nikterak strhující a spíš jde o vypořádání se autorových temných myšlenek o budoucnosti jeho rodné země. Snad to nejsou myšlenky věštecké.

60%

malpet
01.09.2023 5 z 5

Pěkně napsané postapo. Hodilo se mi i do čtenářské výzvy 2023. Co na něm ale oceňuju nejvíc, je zprostředkovaný pohled do (pro nás) nepochopitelné ruské duše a povahy. Řekl bych, že takhle to v Rusku reálně v současnosti chodí, neschopné vedení ve vzdálené Moskvě, které způsobuje lidem jenom frustraci, léčenou špatným pančovaným alkoholem, náboženským fanatismem a kecama o velikém Rusku, za které je člověk povinen se obětovat. Všude beznaděj, žádná vidina zlepšení, nikomu nezáleží na člověku jako jednotlivci. Neuvěřitelná deprese.

VA_Krtek
29.08.2023 3 z 5

Člověk chtě nechtě srovnává s Metrem, protože stejný autor, stejné válkou zničené Rusko...jen tentokrát si k tomu Rusko vystačilo samo. Tím ovšem veškerá podobnost končí. Což je dobře. Je vidět, že Glukhovsky to chtěl napsat jinak, protože se přímo nabízí, aby posílal přes řeku zmutovaná mostra, nicméně tomuto odolal. Jako autora ho mám rád, ale za Stanoviště mu dám "jen" lepší 3*. Ale pozor - to neznamená, že jde o špatný počin. Naopak. Chvilkama se mi dokonce zachtělo mu dát plný počet, protože je potřeba si uvědomit do jaké doby, jakého prostředí a k jakým lidem svůj příběh vložil. Jedná se o ubohé strážní stanoviště na samém konci toho, co zbylo z Ruska po občanské válce, kde přežívá stovka zoufalců bez budoucnosti, a které je plně odkázané na dodávky konzerv z Moskvy, protože díky zamořené Volze tam nic neroste ani nežije. Tenhle sajrajt a beznaděj Glukhovsky vylíčil naprosto dokonale a prostoupilo to celou knihou a mým dojmem z ní. Dokonce bych řekl, že akční vložka na závěr tam byla jen proto, aby se něco dělo. Hlavní poselství vidím v tom, abysme si uvědomili jak dopadneme, když si rozbijeme civilizaci. Nevím jestli to byl Glukhovského záměr, ale skoro se mu podařilo napsat příběh, kde není jedna jediná sympatická postava. Byl by to zajímavý primát. Bohužel ale stvořil dědu Nikitu, který u mě jediný zabodoval. Když to shrnu...oceňuji jak Glukhovsky dokáže ve čtenáři (který je k tomu svolný) navodit dojem, že příběh jen nečtete, ale že ho prožíváte....ale vzhledem k tomu, že mě tam všichni a všechno štvalo (stejně jako to často cítily samy postavy), nemůžu tomu dát víc jak 3,5*

Aya81
23.08.2023 5 z 5

Líbilo se mi moc. I když mi někdy nedával smysl chování některých postav. Bylo to napínavé a jsem zvědavá na pokračování. Autor je na postapo machr.

Jaklová.katka
28.07.2023 3 z 5

Zajímavý příběh, ale další číst asi nebudu.
Přečteno kvůli čtenářské výzvě.

Martiiiik
09.06.2023 5 z 5

Nemohu srovnávat s Metrem, protože to si ještě šetřím, ale tato kniha se mi moc líbila, stejně jako některé další.. Je pravda, že větší akce se nachází až v poslední čtvrtině, ale moc mě bavilo právě vykreslení atmosféry na Stanovišti.. most, který vede do tajemné jedovaté zelené mlhy.. nikdo po něm z druhé strany nepřichází.. Lidé na Stanovišti se bojí, že až jednou někdo nebo něco přijde, bude to zlo.. Rusko už není, po válce je nový stát a řád.. Ten je ale také v troskách.. Dál už nic neprozrazuji, přečtěte si sami, Dmitry je opravdu mistrem postapo :-) Nebo počkejte se čtením na druhý díl, konec je otevřený a čekání do listopadu bude dlouhé :-)

knihomolka_68
21.05.2023 3 z 5

Na Glukhovského mi to přišlo spíš slabší, tak trochu recyklované a méně vydařené Metro. Ale i tak se to za přečtení stálo.

Rawen616
08.05.2023 3 z 5

Čte se to dobře. Glukhovskému to postapo sedí a ruské prostředí se k tomu hodí(protože většinou nemá k postapu daleko). Navíc příběh se celkem táhne a hraje spíš na atmosféru stanoviště a tajemnost světa, což dokáže udržet pozornost a napětí díky vršení záhad. Jen na konci, který je poměrně akční, zůstává stále dost otázek. Jsem zvědavý na druhý díl. Zatím je to takový lepší průměr. Metro 2033 zatím stále vede.

jan0223
06.05.2023 2 z 5

Těšil jsem se na styl metra, ale byl jsem zklamán. Celá kniha je jen o řešení mezilidských vztahů, blabolení o víře a pubertální chování nevlastniho syna velitele stanice. Celé to začalo být zajímavé až na konci a to už člověk stejně přelétl možná trochu z povinnosti. Tohle tedy zabil. A přitom to nabízí tolik možností. Rozhodně u mě jednou a dost.

Luccinda
23.04.2023 3 z 5

Dmitry Glukhovsky už několikrát dokázal, že postapokalyptické světy jsou jeho parketa. Jeho vize budoucnosti mě neskutečně baví, jsou děsivé, ale zároveň působí velmi realisticky. V tomto ohledu mě hodně bavila jeho trilogie Metro, která se odehrávala v moskevském metru po skončení jaderné války. To, jak autor dokázal popsat jednotlivé stanice a život lidí v metru, bylo prostě užasné!

První díl duologie Stanoviště je oproti Metru větší oddechovka. Příběh není příliš komplikovaný, autor se spíše než na zápletku soustředil na seznamování se s obyvateli základny v Jaroslavli, která stojí na břehu řeky Volhy. Nad tou se vznáší jedovatý mrak a nikdo neví, kdo nebo co se nachází na druhé straně. Trochu akce přináší až samotný závěr, který byl pro mě absolutně nečekaný a dost mě nalákal na pokračování, které by mělo vyjít už letos na podzim.

Autorovy další knížky

Dmitry Glukhovsky
ruská, 1979
2010  83%Metro 2033
2015  76%Budoucnost
2011  68%Metro 2034
2016  78%Metro 2035
2013  73%Soumrak

Kniha Na stráži je v

Právě čtených3x
Přečtených156x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených2x
Knihotéce107x
Chystám se číst147x
Chci si koupit71x
dalších seznamech2x