Mrtví ptáci nezpívají

Mrtví ptáci nezpívají https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469668/bmid_mrtvi-ptaci-nezpivaji-EWF-469668.jpg 5 62 17

Jednoho jarního rána roku 1951 stojí jedenáctiletá chemička a zdatná vyšetřovatelka Flavia de Luce na nádraží a očekává návrat své dávno ztracené matky Harriet. Když u nástupiště zastaví speciálně vypravený vlak, přistoupí k Flavii vysoký neznámý muž a pošeptá jí do ucha záhadnou zprávu. Za okamžik je mrtvý, sražený na koleje někým ze shromážděného davu. Co byl ten člověk zač, co znamenala jeho slova a proč je pověděl právě Flavii? Zpátky v Jelením mlází, chátrajícím sídle de Luceových, Flavia sleduje sérii stop a prověřuje své detektivní schopnosti. Postupně odhaluje největší rodinné tajemství, zahrnující i samotného Winstona Churchilla, a musí pátrat i v minulosti své matky. Zatímco hledá vraha mezi příbuznými, přáteli i cizími lidmi, možná se bude muset vznést k nebesům v matčině milovaném letadle, aby odhalila pravdu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

The Dead in their Vaulted Arches , 2014


více info...

Přidat komentář

Janeyx21
30.08.2023 5 z 5

Musím říct, že šestá kniha o Flavii de Luce se mi líbila zatím nejvíc. Ačkoliv jsou všechny předešlé detektivní příběhy opravdu zajímavé a poutavé, tajemství rodinné historie de Luceových mě opravdu pěvně přitáhlo a až do konce nepustilo.

Rozari
10.05.2023 5 z 5

Šestý díl se odlišuje od těch předchozích, vyšetřování zločinu se odehrává mimo hlavní zájem nejen Flavie.
Ale k odhalení rodinných tajemství se směřuje od počátku, nejdřív jsem knihou jen tak courala a nakukovala do pokojů a vzpomínek, postupně jsem přidávala do kroku a ke konci už obrazně řečeno pelášila, jen abych se dozvěděla, co se to tehdy stalo!
Dobře to má vymyšlené pan autor, zapadlo to do sebe pěkně. Jako matce 3 dětí mi od první knihy bylo divné, že by Harriet odjela od ročního dítěte jen tak s bohulibým cílem slézat hory.
Opět napínavé až do konce, moc doporučuji!


Bubo19
09.02.2023 5 z 5

Tento díl je atypický, vražda se sice stane, ale řeší se spíše okrajově. Flavie má tentokrát jiné starosti a celkově je děj hodně pochmurný. Nakonec se však vražda přece jen vyřeší a dozvíme se navíc spoustu překvapivých informací o Flaviině rodině. Když pominu pár drobností, kniha se mi četla skvěle. Těším se na další díl.

zazvorka
28.01.2022 5 z 5

Smutnější než předchozí díly, ale skvělé jako vždy. Obzvlášť si cením toho, že si série drží úroveň, z mého pohledu je snad i čím dál tím lepší. Nebo k ní stále více lnu. Moc se těším na pokračování, má vyjít přibližně za rok.

SputnikV
08.09.2021

nedá se svítit, nejlepší byl ten první díl... tento už je poněkud mimo...

soukroma
05.08.2021 4 z 5

Velmi zvláštní (zkušenost): po Flavii bych nikdy nesáhla, nebýt zajímavých komentářů, takže jsem si vybrala ze série díl s vysokým hodnocením a ignorovala žánrové (věkové) zařazení. Kniha se mi nečetla snadno, často jsem vrtěla hlavou údivem (oživování mrtvých?), nevěřícně (znalosti Flavie v chemii byly vskutku podivuhodné na dvanáctiletou holku), nechápavě (spoustu věcí se nechává autor až na konec, to nejmenší třeba plná jména F. sester: o dva roky starší knihomolka Daffy je Dafné a zasnoubená osmnáctka s hudebním nadáním Feely je Ofélie; stejně tak jako neustále přibývající významné postavy na scéně).
Celá kniha je hlavně hodně pochmurná, co také čekat, když se po deseti letech najde mrtvola manželky a matky a je pro téměř státní pohřeb dovezena z Tibetu do Anglie, domů. Dusivý smutek, hrůza, vzpomínky (nebo stejně neblahý jejich nedostatek u Flavie, která si matku nepamatovala vůbec jako nejmladší ze sester), to vše podkresleno tajemstvím státního významu, které se sama Flavie pokouší rozlousknout (když už se jí nepovedlo matku oživit). Zajímavé figury, rodinná pouta, psychologie v britských reáliích a dozvucích světové války (zejména boje proti Japoncům).
Nejsem si jistá, že se mi kniha výjimečně líbila, po dalších dílech hned tak nesáhnu, ale rozhodně to byl nečekaně nezvyklý zážitek.

"Už jsem zjistila, že jedním ze znaků opravdu velké mysli je schopnost předstírat hloupost na požádání."

"Udělala jsem správnou věc a holt s tím budu muset žít."

"Většina předmětů, pokud je analyzujete jak zrakově, tak chemicky, nakonec vydá veškerá svoje tajemství, jakkoli bezvýznamná se můžou jevit."

"Světlo a žár: nic víc na tom není.
Tajemství hvězd.
Ale když jste to vzali do důsledků, světlo JE energie a teplo taky.
Takže energie, když se nad tím zamyslíte, je svrchovaný potentát: počátek a konec všeho, kořen všech věcí."

Zajímavý byl postřeh o tom, co se stane, když zemřou mrtví. Bude tohle znamenat vzkříšení? (přesný citát jsem si zapomněla včas poznamenat a už ho nemůžu najít)

Pozn.: 1) i když je to o dvanáctileté holce, nemyslím si, že je to zrovna čtení pro děti; 2) důvod pro český titul (samozřejmě na hony vzdálený původnímu) mi zůstal skryt

stanislav.janac
19.02.2021 5 z 5

Výborný díl, určitě patří do těch lepších. Doufám, že budou další díly v češtině.

Guarnere
11.02.2021 5 z 5

Tak tohle bylo opravdu hutné. Když nepočítám poslední dvě tři kapitolky, tak se na bezmála 260 stránkách odehrálo jeden a půl dne. A přesto to nikde nedrhlo, plynulo to a hlavně mě to nepustilo ani na jeden kratičký okamžik. Po většinu času to bylo dost smutné, hodně přemýšlivé (téměř až filosofující) a taky hodně dospělé. Ale nevadilo mi to, Flavia již několikrát dokázala, že není jen tak obyčejné dítě. Po přečtení tohoto zatím posledního přeloženého dílu musím zkonstatovat, že to ani omylem nejsou knihy pro děti a mládež.
A taky jsem si vždycky říkala, proč by matka opustila své tři děti kvůli nějaké výpravě do Himalájí a teď již to vím a všechno to do sebe krásně zapadlo. A ano, třešničkou na dortu je pro mě vždy Dogger, můj milovaný Dogger - vždy ve správný čas na správném místě.
Rozhodně nejlepší díl a již se nemůžu dočkat překladu dalších.

TeraBla
22.01.2021 4 z 5

Flavie vyrostla. Je z ní velká skorodospělá vážnější 12ti letá dívka. Podle mě to vypadalo jako poslední díl, ale ráda se nechám překvapit. Asi nejlepší díl, ale současně také nejsmutnější. Flavie neměla tolik prostoru ke svým vtipně jízlivým poznámkám. Nechápu, že je tahle série zařazena mezi dětskou četbu.

alibaba72
20.01.2021 5 z 5

Flavie mě opravdu baví a tento díl byl dle mého názoru nejlepší :-)

Terka10
15.11.2020 5 z 5

Další naprosto geniální příběh. Flavie je na svůj věk ohromně inteligentní a její znalost a záliba v chemii je (i přes to, že je to pouze kniha) mimořádná. Detektivní případy se krásně prolínají s její zvědavou a svým způsobem milou povahou. Spolu s Doggerem je to má nejoblíbenější postava. Určitě doporučuji všem.

Scarletty
09.09.2020 5 z 5

Tak téhle díl se mi líbil hodně, oproti slabějším "Posledním tónům z krypty" a "oblékni se pro smrt".
Tentokrát se Flavie musí vyrovnat s návratem své matky, ponuré náladě všech přítomných a hlavně tajného spiknutí, kvuli kterému musí mladá chemička zapátrat v minulosti, aby objevila pravdu.

Ačkoliv díl zpracovává témata ztráty a zármutku do hloubky, nepůsobí příliš depresivně a autor jako vždy nešetří nadsázkou a mírně černým humorem. Ačkoliv se kniha může tvářit jako dětská detektivka, já bych ji zařadila mezi čistokrevné detektivky, které na rozdíl od dětských nezkrášlují realitu, nýbrž popisují smrt a vraždy takové, jaké jsou, aniž by působily příliš morbidně a temně.

Klobouček dolů autorovi za znalosti chemie a nenásilnou a zajímavou formu, jakou nás seznamuje s chemickými pokusy a látkami skrze děj.

Makii
31.08.2020 4 z 5

Upřímně musím říct, že tenhle příběh mě moc nebavil :( Ale i tak byla Flavie samozřejmě skvělá. Tuhle sérii miluju :) Jen mi tu trochu chybělo vyšetřování, vlastně i vražda... Nejsem moc nadšená, že nové příběhy se budou pravděpodobně ubírat špionážním směrem. Ráda se budu mýlit.

Tereyciiik
26.06.2020 4 z 5

Další krásná kniha s Flavii. Krásný příběh, za den jsem měla přečteno. Jedine, co mě mrzí je, že se celá kniha odehrávala pouze v rodině a žádná poradna vražda a pod jako v ostatních knihách, i když svou zápletku to mělo a konečně se vyjasnili rodinné vztahy. Těším na další.

qinska
06.04.2020 5 z 5

V téhle knize pan spisovatel odkryl karty minulosti i budoucnosti. Je tu méně pátrání, ale o to více osvětlení. A Flavie a její rodina jsou opět úžasní. S dalším dílem se k nim ráda vrátím.

sadlo
06.04.2020

Skvělé, skvělé čtení. Dvakrát přečteny všechny knihy tohoto originálního autora.

dubinek3
25.02.2020 5 z 5

Opět krása! Děj přeskakuje z myšlenky na myšlenku. Chvíli to vypadá, že nikoho vražda na kolejích nezajímá. Ale pak vám vše postupně naskočí. Navíc vysvětleno spoustu věci, které se člověku honily po přečtení předchozích dílů. Jako proč jsou sestry na Flavii tak zlé? Proč malé děti opustila máma během války? Co dělal plukovník za války? Knížka končí, jakoby to měl být poslední díl série. Naštěstí jsou napsaný ještě čtyři díly, takže se je na co těšit.