Mrtvola v komíně

Mrtvola v komíně https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502562/bmid_mrtvola-v-komine-aTa-502562.jpg 4 40 12

Vyhnanství! Tak dvanáctiletá Flavia de Luce běduje nad svým údělem, když ji otec s tetou Felicity odešlou do internátní školy. Nestráví zde ani den a dostane dárek. A protože je nadaná chemička a pátračka, není jím nic jiného než vyuzená mumifikovaná mrtvola, která vypadla z komína v její ložnici. A tak Flavia chodí na vyučování, dělá si přátele (a nepřátele) a snaží se odhadnout přísnou ředitelku i učitelský sbor (k němuž patří třeba vražedkyně zproštěná obvinění). Pátrá přitom po identitě oběti i po podezřelých a motivech. Proslýchá se, že ve škole straší a několik dívek dokonce zmizelo. Ovšem pokud jde o vyřešení více záhad najednou, je Flavia ten správný člověk!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

As Chimney Sweepers Come to Dust , 2015


více info...

Přidat komentář

Ív688
23.11.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila, Flavie je prostě velmi chytrá dívka, baví mě představovat si výchovu mladých dam v internátní škole, jen jsem moc nepobrala, proč škola v Kanadě vychovávala asi špionky? Jinak se budu těšit na další díly, " dětské " detektivky mají své kouzlo..

TeraBla
10.11.2023 4 z 5

Opět skvělá Flavie de Luce. V internátní škole. Bohužel minimum chemie, slovních přestřelek, absence dalších postav z Jeleního mlází. Nicméně zůstal vtip, napětí, vědecké poučení. Těším se na další díly, celou Flavii mám vážně moc ráda.


Tereyciiik
28.09.2023 4 z 5

Tato kniha byla jiná. Zapomínalo se zde na vraždu, na Flaviino originální vyšetřování a vše kolem toho. Naopak zde představili nový začátek Flaviina života a její nové budoucnosti. Sice jsem měla předchozí dílů raději, protoze šlo o skvělé vyšetřování, známe a oblíbené postavy a Flaviin humor a důvtip.
Nastesti se poledni třetina knihy rozjela a uz tu byla stará dobra Flavie a její milovaná chemie.
Myslím, že spisovatel chtěl jistou změnu. Kniha byla čtiva a působivá, ale bohužel, někdy byla změna na škodu.

Makii
05.08.2023 4 z 5

Tohle bylo trochu zamotané :) Ale opět úplný balzám pro duši - moc se mi líbí, jakým jazykem, stylem jsou knihy v této sérii napsány. Tomu samozřejmě napomáhá super překlad. Flavie je srdcovka.

Staráknížka
22.07.2023

Moje první kniha s Flavií - sice se podívám po dalších dílech, ale jsem poněkud rozpačitá. Snad až si přečtu předcházející díly, tak lépe pochopím souvislosti.

Guarnere
21.04.2023 3 z 5

I přes to, že se v každém díle najde tu a tam nějaká chyba, - jako kdyby autor po delší pauze při psaní zapomněl, kde se mu dané postavy zrovna nachází, nebo si neuvědomil vztahy mezi nimi - Flavii opravdu miluju. Ale nemůžu si pomoci, tenhle díl je prostě slabý. Přijde mi nedotažený, spousta věcí nedává smysl, občas to vypadá, jako kdyby se v tom ztratila i samotná překladatelka. Nevím, zda je to tím, že všichni neustále něco tají, nikdo se nesmí na nic ptát a nesmí se nikomu věřit. Ale už se opravdu těším na starou dobrou partu z Jeleního mlází (především Doggera) a na Flavii, která má říz (To mě pomalujte puntíčky).

fidji
21.04.2023 5 z 5

Pravidelně kontroluji jestli nevyšla nová Flavie. Tak konečně vyšla a já ji zase přečetla hned a budu muset zase dlouho čekat na další vydání. Skvělé hlášky, trochu napětí, do čeho se to zase Flavie namočila. A k tomu komentáře mladé anglické dámy a drobné exkurze do chemie. 7. díl. V angličtině na nás čekají ještě 3.

sadlo
23.02.2023

Moje oblíbená série o Flavii de Luce. Pár dílů mám již doma. Doufám, že moje vnoučata si ji také oblíbí.

Tyet
13.02.2023 3 z 5

spousta logických nesrovnalostí, ale docela zábavné dílko

alibaba72
11.02.2023 5 z 5

Flavie opět nezklamala :-)

Jarka_rybář
02.02.2023 5 z 5

Krása... Flavia ve své nejlepší formě. I v neznámém prostředí a s rukama téměř svázanýma dokáže vyřešit vraždu. Super kniha.

zazvorka
14.01.2023 4 z 5

Tato série mi silně přirostla k srdci. Pokaždé se dlouho těším na nový díl, pak ho bohužel za večer zhltnu - jaká škoda! I tentokrát mě Flavia zaujala, pobavila a poučila.
Děj příběhu je výjimečně situován do internátní školy v Kanadě, kam Flavia ke své (a mé) lítosti byla odeslána. Stýská se jí po domově, rodina na ni kašle, jednou jí napíše aspoň Dogger a Undine. Při zpestření se proto hodí záhadná mrtvola v komíně. Podmínky pro vyšetřování má Flavia v Kanadě ztížené, nicméně není oříšku, který by jí odolal. Naštěstí pro Flavii to v závěru vypadá, že se brzy vrátí domů. Čímž jsem nadšená i já, protože změnou prostředí pro mě příběh ztratil hodně z kouzla, které mu dodává Flaviino domácí prostředí. Obě tedy doufáme, že se příště uvidíme opět v Anglii!
Mimochodem - celá série byla doposud vázaná, tento díl je brožovaný. Mrzí mne to, ale asi mohu být ráda, že vůbec vyšel. Doufám, že budou vydány i další díly...