Mrtví kráčí po zemi

Mrtví kráčí po zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208115/bmid_mrtvi-kraci-po-zemi-208115.jpg 4 46 13

Mrtví kráčí po zemi série

1. díl >

Dokáže novodobý kovboj přežít v postapokalyptickém světě? Dokáže najít Stephena Kinga? A co je sakra to obludné monstrum, které si to po nocích štráduje městem? Kovbojův život začal, když většina populace na zemi zemřela. A pak se z hrobů vrátila. Myslel si, že samota je recept na to, jak přežít ve světě, kde i život jenom přežívá. Mýlil se a do cesty mu vstoupila dívka.... celý text

Přidat komentář

LexaPlexa
13.01.2024 4 z 5

Kniha je dobře napsaná, vtipná, čtení mě bavilo. Příběh slabší, málo uvěřitelný i na zombie apokalypsu, taková chlapská fantazie.
Co se týká vztahu hlavních postav, chtě nechtě mě napadlo, co má asi autor za mindrák? :D Závěr ale překvapil. Celkově kniha zanechala dojem, ale po dalším díle nesáhnu.

Marek82
24.03.2021 3 z 5

Pre tento žáner mám slabosť, čiže mám načítané a napozerané už vcelku dosť. Kniha vyčnieva z radu čiernym humorom a odľahčením. Ťažko k niečomu prirovnávať, postapo-zombie filmy sa väčšinou berú veľmi vážne (28 dní potom), ale dá sa nájsť aj čosi s čiernym humorom, ako napríklad Úsvit mŕtvych, či úplný úlet ako Zombieland. Táto kniha okrem Zeleného monštra ničím výrazne neprekvapila, ide skôr na istotu. Hlášky ma spočiatku trocha rušili, potom som si zvykol, občas som sa aj zasmial. Ako fanúšik žánru, ktorý hľadal vyslovene oddychovku po ťažšej knihe, som bol spokojný. Drobnú výhradu mám však k príbehu, ktorý by sa dal zhrnúť asi do troch viet. Veľa sa hláškovalo, veľa sa rozjímalo, ale až tak veľa sa vlastne nestalo. Veľmi sa mi núka porovnanie s hrou na PS4 - Last of us, kde je tiež vykreslené putovanie životom otrieskaného 40tnika a mladého dievčaťa (len bez milostného presahu) vo svete plnom Zombie a príšer. V porovnaní s knihou má paradoxne práve hra prepracovanejší a rozsiahlejší príbeh. Dojem z knihy však dvíha predposledná kapitola, ktorá ponúka hneď niekoľko napínavých momentov a u mňa dvihla hodnotenie z dvoch na tri hviezdičky. Od autora som počúval ešte román Zatracenci a tam vidno veľký posun v skladbe príbehu a práci s postavami, naozaj o dve úrovne vyššie. Plánujem si vypočuť aj ďalšie autorove knihy.


Morbidus
02.02.2021 4 z 5

S hanbou přiznávám, že k autorově tvorbě se dostávám až nyní. Tedy, ne úplně přesně; jeden z románů a několik povídek jsem četl už v minulosti. Líbily se mi, už jen proto, že více či méně spadaly do horrorového žánru. Takže jsem byl pochopitelně zvědavý... a nezůstal jsem zklamán.
Anotace na mě působila všelijak, ale už od první kapitoly mi bylo jasné, že tohle bude můj šálek čaje. Kovboj, který si v postapokalyptické Americe udělal sport z kosení zombíků? Nu, proč ne... ačkoli, musím přiznat, že čas od času mi v hlavě vyskočil název jiné knihy či filmu. Pravda, na originalitu se zde příliš nehraje - jako taková by kniha byla čistým průměrem. Nicméně hlavní postava je tvrďák a hláškuje ostošest; právě černý humor je solí celého vyprávění a způsobuje, že čtenář se navzdory depresivnosti postapo světa cítí příjemně uvolněně. A nemůžu si pomoct, cítím z toho lásku ke komiksům - jako bych místy viděl doslova viděl komiksové panely.
Zejména konec předposlední kapitoly je „povedený“. Pohnul se mnou, rozjitřil emoce, překvapil. To už se naneštěstí nedá říct o poslední kapitole, která už šokovanému čtenáři nemá moc co nabídnout. Na druhou stranu Kovbojův příběh citlivě uzavírá, což je fajn.
Lahůdka pro všechny milovníky postapa, zombií a kovbojů.

jaroiva
03.05.2020 4 z 5

Samotný příběh ani téma mě až tak nezaujalo. Prostě nějaká zombíkovina, ničím moc výjimečná. Odkazy na Kinga mi připadají trochu prvoplánové. (No, mně se nelíbila ani Kingova Temná věž a tohle je takové trochu pistolníkovité.)

Bavil mě ale styl humoru. A to, že se tam vtípky vyskytují v příjemné frekvenci, že to není vlezlé. Párkrát jsem vyprskla smíchem. To pro mě výrazně převážilo nad dojmem z příběhu.
Celkový dojem je proto navýsost pozitivní.

Doporučuji audioverzi

Diabel
20.05.2017 3 z 5

Na profil autora jsem narazil díky jeho komentářům u mých oblíbených komiksů. Všiml jsem si, že píše recenze a hle na jeho profilu vidím, že je i autor. To mi nedalo, byl jsem zvědavý a tak jsem si sehnal tuto drobotinu a pustil se do čtení.

Autor šel na jistotu a vybral si zombí téma, o kterém se snáze píše. Knížka má pár much, které přichází se samonákladem. Zábavné počteníčko, i když trochu průměrné. Jasně, že bych měl k jeho stylu jisté výhrady, ale ty se dají najít prakticky u každého autora.

Příběh má celkem spád a je vidět, že i když je Martin zatím padawan, tak ví kam sáhnout a jaká slova použít, aby se člověk bavil. To je dobře. K nadávkám a blbým narážkám nejde daleko a chrlí je ze všech stran. Černý humor na čtenáře čeká na každém rohu. Někdy jsou dobrý a někdy zase suchý. Cynismus z něj jen kape. Vidím, že autor má co nabídnout. Jenže jak čtete, najednou zjístíte, že už je konec s nevalným koncem. Toho Kinga si tam mohl odpustit jako i jíné věci v knize, ale to už záleží na úhlu pohledu...
Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl na jeho styl vyprávění. Asi to bylo tím přehnaným humorem, který jsem ani občas nechápal.
Kovboj jako hlavní aktér a jeho mladičká (autor trošku ujel s věkovým rozdílem) společnice jsou obstojní a v příběhu i uvěřitelní. Akce je tu dost a rozhodně jsem se u ní nenudil. Tak to má být. Sex taky nechyběl. Vše, co vás napadne k zombie tématice, tu dostanete. Kromě zelený přišery. To je takový bonus.
Co napsat na obálku knihy. Oranžová barva je krásně výrazná a hodí se tam. Postavy mohli být zepředu, aby bylo vidět, jak vypadají :-) Jen si trochu rýpnu, co se týče názvu knihy, protože skoro každý téma o zombících používá podobné výrazy a už je to trochu okoukané.
Autorovi skládám za napsání knihy poklonu a přeju mu hodně múzy při psání do budoucna. Těším se na jeho další tvorbu.

Hodnotím 6/10

Holister
20.09.2016 5 z 5

Martin Štefko psát umí. Poctivý román, který se ale s ničím moc nemaže. Doporučuju všem, kdo si potrpí na mrkváče, teda pardon - mrtváče.

Garagun
19.08.2016 3 z 5

Tak tahle kniha mě doopravdy pronásledovala, hotový stalking to byl - recenze i ohlasy na ni na mě vybafávaly na všech možných i nemožných místech, a tak jsem nakonec pochopil, že mi nejspíš nezbude než si ji pokorně pořídit a přelouskat. A musím prohlásit, že toho nelituji! Ano, „Mrtvým“ by nejspíš prospěla pečlivější redakce / korektury; tu zaškobrtá pravopis, tu zase stylistika - ale na to, že je autor zároveň i svým (samo)vydavatelem, je to pořád více než slušné. Námět samozřejmě není zrovna originální - ale co je dneska v žánru zombie hororů originální? Drsňácké hlášky jsou tu vtipné, tu zase méně, ale k trapnosti se nesnižují nikdy. Biochemie mezi protagonisty funguje dobře a dialogy kloužou vcelku hladce... Hlavně se ale autorovi musí nechat, že má - jak to nazvat? - „tah na branku“; prostě dobřé ví, co chce svým příběhem sdělit, kam ho nasměrovat a jak ho vygradovat. A také jsou „Mrtví kráčí po zemi“ poměrně krátcí; děj nestačí znudnět či snad zjednotvárnět, protože jednoduše... skončí.

Každopádně, knihu jsem si přečetl se zaujetím a čas, který jsem s ní strávil, rozhodně nepokládám za promarněný. Dostanou-li se mi do rukou další autorova díla, určitě se jejich otevření nebudu bránit... Ostatně, tohle mé výsledné hodnocení je hodně subjektivní - kdo má rád zombie postapo, drsné hrdiny s ještě drsnějšími hláškami, černý humor i ještě černější pohled na svět, ten si k němu může jednu hvězdičku přidat. Nebo i dvě. Klidně. Fakt.

OSTROVID
05.02.2016 5 z 5

Parádní akční zombie kousek s pro mě docela šokujícím koncem. Knihu o zombie v postapokalyptické budoucnosti jsem si přečetl s chutí, protože moc takových knih není. V knize je spousta akce, vyhrocených situací, ale i humoru, všechno do sebe zapadá, tak jak má.

michalmatousek
22.09.2015 4 z 5

Drsný. Nekompromisní. Svěží. Nikdy jsem nečetl knihu o zombie apokalypse, ačkoliv filmy či seriály na toto téma mám rád, proto jsem byl opravdu zvědavý, jestli mě kniha zaujme a udrží mou pozornost do posledního písmene. S radostí oznamuji, že jsem se náramně bavil.

Hříbek
23.02.2015 5 z 5

Zajímavá kniha, zajímavý příběh... Jeden by řekl, že na toto téma nejde již nic nového vymyslet, ale chyba lávky. Od první stránky mi hlavní hrdina přirostl k srdci, a s poslední stránkou jsem se s ním nerad loučil. Co všechno se může stát ve světě, kterému vládnou nemrtví (zombie)? A vůbec: plní se lidem jejich sny? To zjistí každý, kdo si tuto knihu přečte, doporučuji! ;-)

herdekfilek
22.10.2014 5 z 5

Nerozpakuju se dát pět hvězd, protože... protože prostě jo. Bylo to tam. Žánrově vychmeleno do nádherné podoby. Možná tu působí fakt, že jsem k podobnému žánru co živ nepřičichl, a proto na mě kniha působila jako zjevení. Ovšem to je nejspíš další důvod k oslavě.

eraserhead
10.08.2014 4 z 5

Když jsem si ještě před vydáním knihy přečetl její anotaci (u níž už si moc nevybavím, jestli byla trošku jiná nebo totožná s tou na knize), hodně jsem se bál, opravdu hodně, že to bude přesně to, co tato anotace asociuje (a tedy to, co mě moc brát nebude). NAkonec jsem byl velmi mile překvapen. Román je sice v podstatě vystavěn na ne zcela orginálních základech (prakticky většinu toho, co se v něm děje jste už buď četli někde jinde trochu jinak, nebo vás to nepřekvapí nebo to očekáváte) ale Štefkovi se musí upřít, že to dokázal podat velmi strhujícím a rozhodně nenudícím (a to považuji za hodně velký klad jak autora tak knihy) způsobem. Ostatně, kdo je dneska originální, ani ten, když už jsme u něj, King si s originalitou nijak zvlášť netyká. Nevnímám to tedy nijak negativně. Navíc, v knize je několik popkulturních odkazů a fakt, že mi u některých scén vyskakovali jiné scény z filmů nebo jiných knih beru tak nějak jako celkově obecný stav. Tedy, přes to všechno, mě četba hodně bavila, lákala mě na další stránky, vůbec nenudila a tu a tam i napínala. Hrozně jsem čekal na vyvrbení dvou věcí. Hned první kapitola je výborná, krásně by fungovala jako samostaná povídka. Trošku jsem si sice musel zvykat na jazyk a styl vypravěče, ale nakonec se to rozplynulo v záplavě akce, děje a atmosféry. Za jediný výraznější negativum knihy vidím její poslední kapitolu. Díky naprosto vynikajícímu závěru předposlední kapitoly ji vnímám značně nadbytečně a v souvislosti s dějem a různými narážkami během celého románu jaksi úlitbově (jak pro samotného autora, tak i pro čtenáře) samospádně "nutnou". Já bych se bez ní ale v klidu obešel. A rád. Jsem rád, že se Štefkova románová prvotina tak povedla. Znám některé jeho povídky a byl jsem zvědav na románovou formu. Pere se s ní lépe než s povídkovou. A to je hodně milé zjištění. Těší mě, že se nakonec všechny mé původní pochybnosti rychle, prakticky\ během pár úvodních kapitol) rozvály.

fiona007
06.08.2014 5 z 5

Nová knížka nadějného autora:-)
Dostala mě úvodní básnička a naladila mě na celou knížku.
Je to vtipný a zároveň drsný, knížku jsem četla jedním dechem. Doporučuji.