Motýlia izba

Motýlia izba https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434010/bmid_motylia-izba-K1Q-434010.jpg 5 177 64

Posy Montagueová prežila idylické detstvo v starobylom rodinnom sídle v Suffolku, kde spolu s milovaným otcom chytala na lúkach motýle a neskôr tu vychovala aj vlastné deti. Teraz sa blíži k sedemdesiatke a stojí pred najťažším rozhodnutím svojho života. Napriek tomu, že každý kút vily Admirál je plný krásnych spomienok a nádherná záhrada nesie pečať jej dlhoročnej láskavej starostlivosti, sídlo pomaly chátra a Posy si uvedomuje, že nastal čas, aby ho predala. Zrazu sa zjaví človek z Posinej minulosti – jej prvá láska Freddie, ktorý ju pred päťdesiatimi rokmi bez vysvetlenia opustil a teraz sa znovu uchádza o jej priazeň. Posy sa zmieta v protichodných pocitoch, trápi sa pre syna Sama, ktorému sa nedarí v podnikaní a stíha ho jeden neúspech za druhým, navyše sa musí vyrovnať aj s nečakaným návratom ľahkomyseľného mladšieho syna Nicka z Austrálie. Môže po takom veľkom sklamaní v mladosti uveriť, že Freddie to s ňou tentoraz myslí úprimne? Posy netuší, že Freddie pred ňou skrýva zničujúce tajomstvo. Niekedy sú ľudia nevinnými obeťami okolností, ktoré nemôžu ovplyvniť. Kto posúdi, či sa majú dozvedieť pravdu, alebo je povinnosťou tých, čo ich milujú, aby ich tohto poznania ušetrili?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Butterfly Room , 2019


více info...

Přidat komentář

K.larki
18.02.2024 3 z 5

Čtivé, předvídatelné a trochu šablonovite, ale Posy jsem si zamilovala.Ze začátku mi hodně připomínala Pani Parkingtonovou:) od L.Bromfielda. V rámci tohoto žánru přeci jen povrchnejsi, ale proč ne:)
Bonusem mi byly opravy pravopisu či překladu, které někdo do zapůjčeneho výtisku z knihovny psal propisovacim perem:))

Anasa
08.02.2024 3 z 5

Měla to být poslední přečtená knížka do loňské čtenářské výzvy, ale nebyla. Její přečtení mi trvalo dva měsíce a odskakovala jsem si k jiné četbě. Vzhledem k tomu, že jsem ji nakonec přece jen dočetla, začnu pozitivem: Hlavní příběh, jestli se to tak dá říci, byl zajímavý, postupné odhalování minulosti správně dávkované, takže jsem byla poměrně zvědavá a román jsem zcela neodložila. Líbily se mi části z dětství i mládí Posy, přišly mi lepší, než vyprávění současné linky. Negativa, která mne přímo rozčilovala? Papírovost postav a hlavně jejich dialogů. Mně se jednání některých postav v určitých situacích zdálo velmi podivné a udivovalo mne, jak empaticky a rychle ho pochopili ostatní, zvláště jejich protějšky. A dlouhé dialogy, kdy se jednalo jen o dialog bez uvozovacích vět, jakýchkoli myšlenek nebo činnosti okolo, ty mně vadily ještě víc. Takže po dvou měsících Motýlí pokoj zmizel z mého nočního stolku a hlavní dojem, který ve mně zanechal, je úleva, že jsem ho dočetla.


LéňaM
26.01.2024 4 z 5

Krásná oddechová kniha co pohladí po duši

Lenča75
12.10.2023 5 z 5

Příjemná,oddechová knížka na podzimní večery.

tinka1974
09.09.2023 5 z 5

Další z úžasných příběhů plných lásky a tajemství. poutavé čtení o tom jak jedna lež, i když milosrdná dokáže zamotat životy třem generací. Všechny postavy byly moc příjemné a moc jsem jim přála štěstí

Unka
19.08.2023 4 z 5

Nenechte se odradit začátkem, protože až se příběh začne rozvíjet, nebudete chtít knihu odložit. Všechny zápletky (a není jich málo) skončí idylicky, ale to čtenář očekává již při výběru tohoto žánru. Možná toho štěstí je až moc, proto nedávám max. počet hvězdiček.

bookcase
08.08.2023 5 z 5

Nádherný příběh, pomalu plynoucí, přesto se v něm hodně stalo. Atmosférou mi to připomnělo moje oblíbené Hledače mušlí od Rosamunde Pilcher.

AlenaF
05.08.2023 5 z 5

Velmi příjemné oddechové čtení, romantické.

mil
22.07.2023 5 z 5

Bylo to super čtení, do poslední chvíle jsem byla napjatá, jak vše dopadne.

Schary
13.06.2023 4 z 5

Kniha se pěkně četla, postavy fajn.

Knihomura
04.06.2023 4 z 5

Slušná oddychovka.

Ivuškovník
04.05.2023 5 z 5

V poslední době má nejoblíbenější kniha. Krása od začátku do konce. Doporučuji.

Tamirai
15.04.2023 5 z 5

Jedna z mojich najmilších kníh od autorky. Tento príbeh mám veľmi rada a nečítala som ho naposledy.

kaca82
04.04.2023 5 z 5

Taková příjemně dávkovaná červená knihovna. Bude se mi po postavách chvilku stýskat a jakmile si od žánru odpočinu, určitě se k autorce ještě někdy vrátím,četlo se to moc hezky.

Nelly
21.02.2023 5 z 5

Úžasná kniha z pera nadané autorky (škoda, že již nenapíše další). Opět se zde prolíná minulost se současností. Potěšilo mne, že je zde spleten osud vícero postav, nejen hlavní hrdinky. A pro poslední kapitoly doporučuji velkou zásobu kapesníků.

ydnac
15.02.2023 5 z 5

VELICE ČTIVÉ A PŘÍJEMNÉ, ALE I SMUTNÉ A DOJEMNÉ

O životě velké rodiny.
O životě Posy - úžasné ženy, která neměla jednoduché dětství. Otec zahynul ke konci války.
Matka jí poté opustila. Nechala Posy u babičky a odešla žít jinam , což mi připadalo tak smutné a tak šílené, kdo tohle udělá???
Děj je vyprávěn retrospektivně a kapitoly z roku 1944 se střídají se současností roku 2006.
V té je Posy již 70 let.
Druhá dějová linie ukazuje i životy jejích dvou synů.
Nick je velice pracovitý a schopný, líbilo se mi jeho empatické chování, vztah s maminkou I obecně vztah k ženám. Do jeho života zasáhla velká změna.
Sam je beznadějný případ, co se týče zaměstnání. Nebude přeci pracovat v nějaké fabrice, na něj čeká nějaká výhodná kancelářská pozice, navíc umí být i agresivní...
Velice jsem obdivovala Samovu manželku Amy. Dlouho svého manžela podporovala,což na začátku bylo určitě z lásky, ale časem se z toho stal zvyk a Amy stále naivně doufala ve změnu…
Všem jim do života zasáhla láska, tajemství, nová přátelství, neshody, odhalení a každý se tomu musel postavit.
Konec mi přinesl úsměv i slzy.
Doporučuji.

Imor
07.02.2023 4 z 5

Kniha, se kterou budete trávit pěkné chvilky ve venkovském sídle v Suffolku. V krásné zahradě , která sídlo obklopuje a s mnoha příjemnými postavami. Dle mého tak trochu červená knihovna, ale i přesto mi s knihou bylo dobře.

Kekik
20.11.2022 5 z 5

Z Motýlího pokoje jsem měla strach. Od autorky jsem četla jen Levandulovou zahradu, a ta mě trochu zklamala. I když za to jsem si mohla sama. Měla jsem tenkrát obrovská očekávání, která nebyla naplněna.
Od této knihy jsem žádná očekávání neměla, a nakonec jsem z ní nadšená. A to hodně. Z počátku jsem ale měla strach, že se budu s knihou trápit. Příběh začíná v roce 1943 a my poznáváme malou Posy a její rodinu. Poté se přesouváme do roku 2006 a opět se setkáváme s Posy, které je téměř sedmdesát, a jejími syny. Nebývá to zvykem, ale u této knihy u mě platí, že linka ze současnosti mě zaujala o mnohem více. I proto mě příběh ze začátku tolik nebavil. Poté, co jsem se u linky ze současnosti do příběhu zamilovala, vzala jsem na milost i příběh z minulosti.
Motýlí pokoj je dech beroucí zážitek. Kniha ve mě vyvolala tolik emocí. Je nabitá několika příběhy, a všechny mě bavily. Sice jsem od začátku vytušila, jak se jejich osudy budou vyvíjet, jedno překvapení na mě čekalo. A to v motýlím pokoji.
Nerada jsem se s knihou loučila. Její čtení doporučuji.

Čtenářská výzva 2022: Téma 16. Kniha, jejíž autor už nežije.

SumýšIrena
09.11.2022 2 z 5

Jedna z nejslabších knih, které jsem od této autorky četla. Je to v podstatě jen červená knihovna. Všechny postavy jsou krásné, štíhlé, dokonalé, čestné jako Rychlé šípy. Jen jedna záporná postava a i ta se na závěr polepší. Dočetla jsem jenom proto, abych věděla, co se v minulosti stalo hrozného - to bylo překvapivé, takže jsem za to přidala jednu *.

raty
30.10.2022 5 z 5

Lucinda Riley dokázala neuvěřitelně splétat vlákna příběhů postav ve svých knihách. Tato se nedala téměř odložit.
Rozsáhlá rodinná sága se dvěma časovými linkami je naplněná emocemi až po okraj. Tentokrát musím říci, že současná linka byla napínavější a zajímavější než ta z minulosti. Hlavní hrdinka Posy je opravdu zajímavá a i když toho na ní autorka naložila opravdu hodně, neztratila optimismus. Ostatní členové rodiny a další důležití lidé v jejich životech naplnili knihu svými až neuvěřitelnými ale velmi lidskými osudy. Děkuji za pěkné čtení.