Moderní výtvarný výraz

Moderní výtvarný výraz https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72063/bmid_moderni-vytvarny-vyraz-mwu-72063.jpg 5 6 1

Teoretické úvahy a stati o výtvarném umění určují Čapkův základní estetický názor, charakterisují jeho pojetí smyslu i zákonitostí umělecké tvorby a dokládají jeho bojovné úsilí za moderní výraz českého výtvarného umění. Doplněno ukázkami novinářských portrétů a rozborů některých výstav představitelů moderního umění (Goya, Manet, Bourdelle, Munch, Picasso, Aleš, Kubišta, Marvánek, Filla, Beneš, Feuerstein, Hofman, Kremlička, Procházka, Spála a Tichý).... celý text

Přidat komentář

zaz
17.03.2021

O výtvarné umění se zajímám z pohledu investice. Neumím psát jako pán Karel Čapek, neumím malovat jako pán Josef Čapek, ani nejsem milionář, ale umění se mi líbí. Dovolit si mohu koupit dílka začínajících výtvarníků i mimo Čechy / a ještě je tím podpořím / . Proto sleduji i literaturu. Kromě toho ráda čtu a teď je čas.
Jak se zdroj mé inspirace ke mě dostal? Dědictvím části knihovny. Prohlížím stránky. Úvodní fofo: Josef Čapek. Kromě typografické úpravy obálky, navržené Zdenkem Seydlem , žádná vizuální pastva. Postřehy o moderním umění zajímavé. Raději dám přednost citaci.
"Moderní výtvarný výraz je už od dosti dlouhých časů předmětem všelikého novotářského radikalismu, prudkých reakcí a nových objevitelských názorů, útočných hesel a rozmachů generací, je zkrátka látkou ustavičně výbušnou, jež víc než stoletému vývoji propůjčuje onen neklidný a jakoby příliš neustálený charakter, který mu bývá začasto vytýkán."
Mládí je pořád stejné, hledá si místo na slunci a vypuzuje z místa zájmu to staré. Tak to bude napořád, ale každá generace zanechá svou stopu. Sto let je prý až pět generací. Už každé desetiletí se liší od těch předcházejících, neuvěřitelné lidské letokruhy. Moje jsou psány na vodě. Josefa Čapka změnily skupenství do knižní podoby nebo se zhmotnily na plátnech. Ach... Čas prověří hodnotu, ukáže kdo maloval kruhy na vodu a kdo na plátno.
Nejedná se o román, ale kdo by přece jen chtěl nahlédnout a přečíst si i druhý odstavec je možno si díky Databázi knih, zde stáhnout ekniku.