Raven

Raven https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493410/bmid_raven-DR9-493410.jpg 4 23 5

Mladí titáni série

1. díl

Tragická nehoda připraví sedmnáctiletou Raven Rothovou nejen o adoptivní matku ale i o paměť. Dívka se přestěhuje do New Orleans, aby dokončila střední školu… a začala svůj život od nuly. Raven si pamatuje každodenní záležitosti, třeba jak uvařit těstoviny nebo vyřešit matematickou rovnici, ale nedokáže si vzpomenout na sebe sama – kým byla před nehodou ani jaká byla její oblíbená písnička. A když se začnou dít prapodivné věci, Raven dostává pocit, že si ani vzpomenout nechce. Zatímco se sbližuje se svými novými přáteli – včetně sestřenice Max a Tommyho Torrese, kluka, který ji přijímá takovou, jaká je –musí se rozhodnout, jestli je připravená postavit se tajemství své minulosti… a narůstající temnotě ve svém nitru. Grafický román jedné z nejprodávanějších autorek podle New York Times, Kami Garciové, a v oblasti komiksu teprve debutujícího výtvarníka Gabriela Picola, přináší fascinující příběh o hledání síly naučit se důvěřovat ostatním lidem – a sobě samým, ať už jsme kýmkoliv.... celý text

Literatura světová Komiksy Dívčí romány
Vydáno: , Crew
Originální název:

Raven , 2019


více info...

Přidat komentář

MartinaF
03.06.2023

Přečteno během dvou hodin. Bylo to skvěle napsané, ale asi bych raději uvítala, kdyby se z komiksu stal román. Bylo to hodně osekané, čtenář si musí hodně věcí domýšlet. Čtenář, který nezná DC komiksy (jako třeba já), bude jistě hodně tápat, protože je to jako kdyby jste začali číst příběh od půlky. Musím však vyzdvihnout ilustrace, ale i samotný příběh (pokud pominu návaznost na DC). Mladá Raven se musí vypořádat s tragickými událostmi, které se vyskytly v jejím životě - ztráta paměti, nová škola, noví přátelé, nová láska...Určitě si nenechám ujít další díl.

Lenka.Vílka
14.03.2023 3 z 5

První díl nové komiksové série o Raven mě překvapil, zaskočil, lehce potěšil a v mnoha ohledech zároveň dost zklamal. Ale postupně...

Začnu tím pozitivním. Kami Garcia umí psát. Umí dobře volit slova a dává to dohromady smysl. To jsem věděla už před čtením téhle knihy. Jenom jsem měla trochu obavy, jestli to bude v pohodě i v komiksu, když Kami píše běžně romány. A trochu to tam bylo v některých místech zvláštní. A práce s napětím podle mě nefunguje úplně ideálně, protože šablonu románu nelze použít na komiks. Sešity a kapitoly fungují jinak.

Příběh sám o sobě je docela povrchní, tj pouze klouže po povrchu, a soustředí se převážně na věci, které nejvíc zajímají mladé čtenáře. Jenže...to samé by potom šlo příběhově zasadit do čehokoliv. Takže je jedno, zda je to Raven nebo by to byla třeba nějaká jiná nová postava. A kdybych Raven neznala ze seriálu Titans, přiznám to, místy bych asi z děje byla zmatená, protože se o ní skoro nic nic nedozvím a na konci bum, nepřítel během pár stránek poražen. Rozdíl by prostě nešel poznat. Protože tady se děj většinou času soustředí na školní problémy. Což je naprosto v pořádku. Ale kdyby to bylo víc propleteno jejím vnitřním bojem a bylo ho tam prostě víc, bylo by to lepší. A je mi jasný, že by to nevadilo ani oné primární cílovce.

Co se mi ale hodně líbilo, byla kresba a způsob využívání barev. To se moc povedlo. Jenže tohle byla ta nejlepší věc na celé knize. To docela zamrzí. Škoda.

Raven není špatná kniha, jenom jsem čekala víc. Nemůžu se zbavit dojmu, že je kniha lehce odfláknutá a hraje se tady až moc na jistotu. Že mladý sežerou všechno. Pamatuju si, co jsem četla ve čtrnácti. Tohle by mi nestačilo. Prostě průměr.


PaniWiga
21.01.2023 4 z 5

Kresba i námět jsou perfektní. Jen děj by si zasloužil trochu víc propracovat. Často příběh běží kvapem kupředu a čtenář si musí leccos sám domyslet. Ale náznaky jsou dostatečné, takže jsem vlastně o nic nepřišla. Určitě mě zajímá, jak to bude pokračovat.

orangerose
26.07.2022 5 z 5

můj 1 grafický román - ve stylu komiksu , děj je akční, kresba není špatná , bavila mně :)

fvalek
25.06.2022 3 z 5

(SPOILER) U téhle série jsem zvyklý na docela výrazné prolínání klasických společenských témat a problémů do života mladých a jejich potýkání se s nimi. U Raven ale tohle příliš neprobíhá, celkově mi děj přišel takový lehce o ničem. Z toho základu se dá k nějakému problému přičíst snad jen smrt rodiče a adopce, které se ale komiks věnuje tak dvě stránky a pak je najednou všechno sluníčkové a v pohodě. Rád bych pozoroval nějakou krizi identity a vnitřní souboj mezi osobností Rachel a Raven, ale nic takového tu bohužel neprobíhá. Vliv Trigona je omezený asi tak na 5 vět a Rachelino alterego, Raven, které je její součástí a chrání ji, je tu brané jako něco cizí, ale přitom to je ona sama. Do toho všeho se plete voodoo nevlastní mamina a ségra, co má strach z hřbitovů, a je z toho docela pěkný guláš. Nakonec z toho vychází, že celé to společensky-kritické téma je jen to, že se tu vyskytuje nějaká voodoo menšina, víc nic. Ještě vlastně LGBT kamarádky, o které se nikdo nezajímá... Škoda a oproti třeba problematice bezdomovectví a domácího násilí v Catwoman a LGBT komunitě v Harley Quinn je tohle takové jednoduché a nemá to žádné velké poučení.

Děj se tak točí hlavně okolo probouzení se Racheliných schopností a Trigona, ale kromě pár částí se čtením myšlenek, které Rachel dost jednoduše vypne, se to tu dál neobjevuje. Finální souboj na deset stránek je chabý a já tak opravdu musím říct, že kniha je plná jen drobné adaptace Raven na školu a kamarády, sem tam nějaké to čtení myšlenek, které nikdo nebere vážně a mladická láska. Knihu jsem měl přečtenou asi tak do hodiny a nemám z ní moc velký prožitek. Slabší z celé té série Young-Adult DC komiksů...

Autorovy další knížky

Kami Garcia
americká, 1972
2011  75%Nádherné bytosti
2011  76%Nádherná temnota
2013  77%Nádherné vykoupení
2012  78%Nádherný zmatek
2022  76%Raven

Kniha Raven je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst19x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x