Tommy Taylor a falešná identita

Tommy Taylor a falešná identita https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266017/bmid_tommy-taylor-a-falesna-identita-VqJ-266017.jpg 4 163 30

Mezi řádky série

1. díl >

Tommy Taylor je hlavní hrdina cyklu románů fantasy, které se staly kulturním fenoménem. Fanoušci navštěvují webové stránky a cony, aby mohli magické příběhy oslavovat, a doufají, že jejich pohřešovaný tvůrce, Wilson Taylor, se jednoho dne znovu objeví, aby napsal poslední dobrodružství. Ale jedna dějová nitka zůstává viset ve vzduchu: skutečný Tom Taylor, opuštěný Wilsonův syn. Tom, inspirace pro zázračného malého čaroděje, je po celém světě uctíván jako zhmotnělá literární legenda. V okamžiku, kdy Tomův život začne nabírat podivné a nebezpečné paralely se životem Tommyho, je vtažen do zvláštního literárního podsvětí, kde má moc vyprávění stejnou sílu jako kouzla. Uznávaní autoři LUCIFERA, Mike Carey a Peter Gross, se znovu spojili, aby nechali nahlédnout MEZI ŘÁDKY ve smělé nové sérii o slovech, světech a tenké dělicí čáře mezi nimi.... celý text

Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

The Unwritten - Tommy Taylor and the Bogus Identity , 2010


více info...

Přidat komentář

niki-chan
21.09.2023 2 z 5

Nápad asi byl zajímavý, ale jeho provedení už ne. Kresba nebyla moc hezká, ani barevné realizace příliš nezaujaly. Postavy se chovaly místy až moc divně a nanicovatě. Navíc se čtenář ani po přečtení celého příběhu nic nedozví.

Aykiru
21.05.2023 3 z 5

Což o to nápad je to dobrý i myšlenku to má. Hravé mrkání na ty sečtělejší z nás také neurazí a člověk si ho i užije. Ovšem to zpracování musím říct, že se mi dlouho nestalo, abych si přečetla něco, co se mi v podstatě líbilo, ale přitom jsem z toho byla zklamaná.


fvalek
21.05.2023 3 z 5

Na začátek téhle série jsem se dost těšil, ale nakonec z toho byl takový WTF komiks, kde jsem asi tak do 3/4 knihy přemýšlel, o čem to vůbec je. A to ne po stránce děje, ale spíš tak jako co tím autor chtěl říct. Tak nějak chápu, jaký má Tom vztah k postavě Tommyho a ke svému otci, ale zbytek je tedy záhada. První díl mohl hrát méně na tajemnost (třeba úplně vynechat nudnou Kiplingovu kapitolu) a raději více poodhalit, o co tam jde. Trošku ukázat v jakém světě se budeme pohybovat, kdo je záporák a co umí. Co je vlastně skutečné a co ne. Protože vše je sice naznačeno tou "fikcí" ohledně Tommyho Taylora, ale co my jako čtenáři vlastně víme? Nic. A ono se to ani netýká magie. Mohli lépe vysvětlit, proč je Tommy natolik oblíbený, že jsou z něj lidé fanatičtí a buď ho chtějí zabít nebo uctívat. To je tam nevysvětlené a matoucí už od začátku a působí to hodně vykonstruovaně a jako nerealistická zápletka. Celkově je pak jasné, že půjde o nějaký svět fikce, literárních postav apod., ale víc nevíme. Vyskytuje se tu i řada zbytečných postav a zbytečných dějových odchylek, které akorát matou, třeba kapitola o Tommy Taylorovi v gore pornu apod.

Nicméně vypadá to jako zajímavá série. Pokud se časem všechny ty nejasnosti vysvětlí a zbytečné zápletky nabydou smysl, tak to budu považovat za inteligentně vymyšlenou sérii, která za to asi stojí. Pokud ne, tak to bude další kravina. Je ale nutné říct, že autoři si udělali asi pořádné literární rešerše vzhledem k tomu, kolik informací je tam podáno o různých autorech, i když mi není úplně jasné, do jaké míry je to skutečná historie a do jaké fikce. Co mě ještě zaujalo byla kresba, ta byla příjemně urbanistická, nic extra na ní nebylo, ale nijak neurazila a byla kvalitní. :)

KubaHanzelin
16.05.2023 3 z 5

Počin, kterému jsem se vyhýbal už dost dlouho a když mi přistál do klína, tak jsem neváhal a začetl se
Kresba příjemná, hlavně, mě osobně známá už z Lucifera
Příběh lehce inspirovaný Harry Potterem, ale daleko dospělejším, takže už se nejedná o pohádku, ale kousek, který je určitě pro starší čtenáře, ideálně znalé klasické literatury.
Možná si někdy přečtu další díl, ale nebyl jsem nijak extra nadšený, abych se hned hnal do knihkupectví/knihovny :)

Ronnie68
16.09.2022 3 z 5

První díl komiksové série... bohužel mě tolik ze začátku nezaujal ... pro mě byla daleko zajímavější až druhá polovina útlé knihy ... nebudu házet flintu do žita a zkusím další díl...

Morbidus
18.06.2022 4 z 5

Tohle je na rozjezd velice slušný kus. Pomalé tempo mi nevadí, ba ho přímo vyhledávám. Tím spíš, pokud se celou dobu děje něco spíše na pozadí (čemu čtenář pochopitelně zatím nemá rozumět, aby příběh fungoval) a jsem nucen pozorně splétat jednotlivé nitky do celkového obrazu. Což chápu, že se méně náročným čtenářům může vzpříčit v krku - kde chybí okamžitá akce, objeví se prostor pro myšlení a fantazii.
Ať už má ale člověk vkus jakýkoli, k tomuto komiksu (respektive celé sérii) by měl mít něco načteno a jakýs-takýs přehled o literární historii. V opačném případě hrozí, že čtenář si nejenže příběh neužije jak by měl, ale v některých nuancích se vůbec nebude chytat. A jelikož jsou znalosti příběhů částečně provázané s dějem, nelze nad tím jen tak mávnout rukou. Příběh si tak nejspíše lépe užijí sečtělejší čtenáři či rovnou literární tvůrci.
Plnou palbu zatím nedávám - komiks mě zaujal a věřím, že dál to bude jen lepší.

Knišíl
21.03.2021 4 z 5

Prozatím si nechám jednu hvězdičku v záloze pro další díly, každopádně se jedná o zajímavý počin, a pro mě, literárního šílence, zvlášť parádní četbu-prohlížení. Chystám se i na další díly a uvidím, kam mě osudy Tommyho Taylora zavedou. Již teď však má tato sérii velmi dobře našlápnuto a pomalejší rozjezd prvního dílu rozhodně není slabinou.

Atlantis
11.03.2021 4 z 5

Velice příjemně inteligentní komiks. Při čtení Mezi řádky bude hodně záležet, jak máte tzv. načteno. Kniha vás bude odměňovat skrytými vtípky a narážkami, pokud jste četli původního Frankensteina, pochopíte narážky na Baker street nebo Reichenbašské vodopády, víte, kde hledat Stokorcový les atd. Na druhou stranu ale nevadí, pokud ani jedno z vyjmenovaných neznáte. Jsou to totiž taková pomrknutí, u kterých máte dobrý pocit, že jste je odhalili.
Hvězdu strhávám za to, že vlastně celý první díl jsou jen narážky a nic moc se nedozvíme (i když hodně tušíme). Já se jako fanoušek literatury bavil a určitě si seženu další díly.

jan14s
23.06.2020 3 z 5

Ze začátku je to trochu zmatené a člověk se má problém orientovat o co tady vlastně jde, nicméně k příběhu to sedí. Konec dokáže přesvědčit k pořízení dalšího dílu, přestože není úplně chytlavý, tak mi přijde originální, alespoň ten co je v pozadí, abych chtěl vědět co bude dál.
Není to žádné veledílo, vcelku má, ale potenciál v dalších dílech se tomuto označení přiblížit. Uvidíme.

Eillen
30.05.2020 5 z 5

Už samotná obálka mě zaujala. Rozhodně si tuhle sérii hodlám sehnat celou. Netušila jsem do čeho jdu. Nečetla jsem ani anotaci. A přesto mě příběh vtáhl a nepustil. Tomu samozřejmě dopomohla i skvělá kresba.

Disease
11.05.2020 4 z 5

Koukám, že ne každého to navnadilo na další díly. Vzhledem k tomu, že je to třeba číst hodně pozorně a mít rozhled ohledně literární klasiky, to docela chápu.

Další díly určitě dám.

antonin0999
08.03.2020 4 z 5

Oceňuji tento komiks za inovativní přístup - připadá mi zatím, že příběh bude hodně propletený a složitý - možná to sice vede k o něco složitější orientaci, ale na stranu druhou jsem v očekávání inteligentní gradace. Muselo to být velké napětí, přijít s něčím takovým s kůží na trh.
Ilustrace mě sice nijak výrazně nechytla za srdce, ale opět se mi líbí hravost přístupu a nejednotvárnost.
Těším se na vývoj dalších dílů a je mi jasné, že můžu být nadšen, ale i zklamán.

Claudius
30.12.2019 2 z 5

No nic moc. Nedalo to skoro žádné odpovědi, žádnou návnadu na další díly. Příběh pořád ukazuje totéž. Tom Taylor může a nemusí být literární postava. Literární postavy možná nějak prosakují do normálního světa. A to je vše. O co postavám v komiksu jde, to se tak nějak nedozvíme.
Komiks je ve více pasážích zbytečně brutální a explicitní násilí se do tohoto příběhu vůbec nehodilo. Navíc kresba sama o sobě není moc hezká. A celkově to kazí chyby v sazbě písem. Když už komiks používá pět různých fontů, měli by si sazeči ohlídat, aby jim ta jednotlivá písma seděla, ale bohužel, ani to se nepovedlo. Tuhle sérii už ne.

risha03
28.12.2019 5 z 5

Chtěl bych především reagovat na komentáře níže. Ty tvrdí, že komiks je "chaotický". Kdo zna Careyho, tak bude vědět, proč to tvrdí. Pokud se vám líbí Lucifer (potažmo vlastně Sandman), je tato kniha a celá řada děláná pro vás. Chce se to pochopitelně zamýšlet po celou dobu čtení a pamatovat si věci po celou dobu čtení série. Ostatně stejně jako u Lucifera. Je to těžší četba a není určena pro čtenáře "spoďárových" superhrdinů.

Wojta777
06.10.2018 3 z 5

Tento komiks je velice zvláštní. Je originální, nadprůměrná kresba a postavy jsou zajímavé, ale úplně jsem se v ději ztrácel. Obvzlášť poslední příběh jsem nějak nepobral. Určitě nad touto sérií nezlomím hůl, ale doufám, že v dalších dílech se příběh trošku vysvětlí. Dávám 3 hvězdičky.

MCGinger
14.08.2018 3 z 5

Zkušební díl komiksové série, jejíž fanouškem se nestanu. Příběh i kresba jsou ucházející, ale nenadchlo mě to.

SedllY
14.08.2018 2 z 5

Chvílemi to šlo, avšak slabší, často vyloženě chaotické, části převažovaly. Šáhněte po něčem kvalitnějším.. :)

-Endy-
20.05.2018 4 z 5

...a tohle je nejhůře hodnocený díl série? To jako fakt? Dejte mi sem další!

elenai
19.07.2017 3 z 5

Uf, uf. Carey byl mou sázkou na jistotu, a když jsem si přečetla Willinghamův úvod, byla jsem nabuzená jak veverka na speedu. Ale pak...
Tommyho jsem si vzala jako jednohubku před spaním a udělala jsem dobře - spolehlivě jsem to u něj za pár minut zalomila. Netvrdím, že v prvním dílu nebyly světlé chvilky (literární odkazy, docela povedený závěr), ale bylo jich žalostně málo. Ovšem nevzdávám to a časem si přečtu druhý díl.

trudoš
21.04.2017 4 z 5

Jak mě okouzlil ústřední motiv živoucí literatury, který v rukou Mikea Careyho musí zákonitě dopadnout fantasticky, tak mě trochu zaskočil pomalý rozjezd, který to k jádru pudla bere pěkně zeširoka. Takže když už se začne dít něco skutečně zajímavého, album končí a pokračování příště. Chybou autorů je, že příliš spoléhají na úspěch a možnost většího rozepsání se, pročež kniha sama o sobě bez širších souvislostí nefunguje. Strany i konflikt samotný jsou prozatím jen hrubě nahozeny a kulisy odhaleny minimálně. Díky tomu dělá trochu problém zorientovat se hlavně v závěrečné epizodce Jak to bylo s velrybou, protože je tu ještě příliš mnoho neznámých. Tohle je přesně ten tip série, která po dokončení a opětovném čtení najednou začne dávat nový smysl, čistě proto, že tajemné poznámky kdejakého podržtašky zaklapnou na své místo. Motivace k otevření dalšího dílu jsou tak velké a osobně se moc těším, kam všude mě autorova imaginace dovede. Jen se bojím, aby to moje duše prostinká pobrala.

Štítky knihy

komiksy Vertigo Comics

Autoři knihy

Peter Gross
americká, 1958
Mike Carey
britská, 1959

Kniha Tommy Taylor a falešná identita je v

Přečtených202x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených3x
Knihotéce106x
Chystám se číst46x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x