Pilíře světa

Pilíře světa https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163217/pilire-sveta-163217.jpg 4 75 8

Meč pravdy série

< 7. díl >

Příběh popisuje osudy Jennsen Daggettové a Oby Schalka, dvou nemanželských dětí krutovládce Darkena Rahla, které se narodily bez magických schopností a byly tak odsouzeny ke smrti, kdyby se jejich matkám nepodařilo včas uniknout z Rahlova dosahu. Jennsen tak prožila dětství a mládí na útěku před Rahlovými služebníky. Její matku však náhle brutálně zavraždí zabijáci nového lorda Rahla. Zmatená a vystrašená Jennsen přijme pomoc od cizince Sebastiana a společně se vydávají na cestu do bezpečí. Osud má však s nimi jiné plány. Naproti tomu Oba nepoznal ve svém životě nic kromě ponížení. Vyrostl v muže s perverzním viděním světa. Svou krutost zdědil po otci. A jelikož se nedávno dozvěděl jeho pravou totožnost, vydává se zabrat d'harský trůn právem dědice pro sebe. -- 1. vydání.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Classic
Originální název:

The Pillars of Creation , 2002


více info...

Přidat komentář

petr_
11.04.2022 2 z 5

Řekl bych, že se jedná o opakování předchozího dílu s tématem "Slepá prohlédla", jenomže z trochu jiného pohledu. Patrně slouží k tomu, aby autor dostal do děje další postavu k Richardovi, ale opravdu nijak neoslní. Doufám, že se v dalších dílech autor polepší.

Thornidlo
20.03.2018 2 z 5

2 hvezdy za naivni Jensen. Cast o Obovi byla neskutecna hruza, zbytecna, nesmyslna. Dost jsem se premahal jeho casti cist.


lampernaqui
09.02.2017 4 z 5

Hodnocení je spíše tři a půl hvězdy. Podívat se na válku trochu jinýma očima, tak trochu z druhé strany, to není na škodu. Hodnocení je rozhodně vyšší už jenom proto, že dva otrapové Richard a Kahlan se v příběhu (spoiler) vyskytují až na úplném konci a tudíž čtenáře nenudí svými vysoce inteligentními peripetiemi. Kniha není dokonalá, některé scény jsem moc nepobral a nějak mi přišlo, že ani autor pořádně nevěděl, jak posunout hrdiny dál. Pro mě osobně například scéna osvobozování z vězení. Ale zase je pravda, že nikdy jsem zatím neputoval fantasy krajinou v doprovodu roztomilé kozičky.

Lady Dracula
02.02.2017 4 z 5

Je to jiná kniha než ty předchozí a přece stejná. Bolení hlavy mne chytá pokaždé, co čtu jedny a ty samé fráze dokola a je pravdou, že "jistou zradu" je člověk schopen vycítit již po dvoustránce o velmi náhodném setkání.
Nicméně je příjemné číst taky o někom jiným, byť se tyto postavy dotýkají hl. příběhu. Oba je duševní mrzáček jak vyšitý a Jenn zas sladká naivka, co hledá sama sebe.
Je to odlehčené čtení a přesto velmi záživné :)

Alena_S
16.03.2016 4 z 5

Události Meče pravdy vidíme tentokrát přímo z pohledu protistrany Císařského řádu. A všechno vypadá jinak - magie jako něco odporného, Richard jako krutovládce, matka zpovědnice... škoda mluvit! (Mimo toho Oby, ten je čuně ze všech stran, a císař z pohledu spojence taky nebudí větší sympatie, než jako nepřítel)
Co mě trochu zaskočilo, ale určitě nenudilo, je, nejen že postavy mord-sith v tomhle příběhu vypadají jen jako černě komediální element nepříliš bystrých mlátiček v kůži, ale ještě si za to můžou samy, viz zápletky ve stylu 'sólo pro čtyři paka a agiel'...
Prostě když si zvyknete, že je to něco trochu jiného než v ostatních dílech - například nejvěrnější a nejdražší přítel a průvodce hlavní postavy není rytíř ani čaroděj, ale koza - čeká vás mile osvěžující díl!

stepec11
22.02.2015 2 z 5

Podle mě nejslabší kniha celé série, příběh první poloviny knížky by šel dát do dvou kapitol.

KiyomiAsuka
17.01.2015 5 z 5

Je to velice poutavé a čtivé. Už od začátku jsem čekala, kde se objeví Richard s Kahlan, ale pořád nic. Objevili se až na posledních stránkách. Jennsen, nevlastní Richardova sestra, mi přirostla k srdci. Je to velice odvážná hrdinka, která nakonec na všechno přijde a zlo je náležitě potrestáno. V knize se i objevuje nevlastní Richardův bratr, Oba. Jeho příběh nám ukazuje, že velká moc může vést i k velké zkaženosti. I on je následně potrestán. Až do poslední chvíle, byla kniha napínavá a občas i nepředvídatelná. Těším se na další díl :).

Karmyn
09.01.2014 5 z 5

Kniha je velice čtivá stejně jako ostatní díly. Přestože se v hlavními postavy v této knize potkáme téměř až na konci, tak to vůbec nevadí. Hlavní hrdinkou tohoto dílu je Jennsen, nevlastní sestra Richarda. V této knize vidíme pravý opak, jak vlastně Císařský řád nahlíží na Richarda. Vidíme, že každé dobro může být obráceno a být prezentováno jako zlo. Kniha je skvělá a je potřebná pro pochopení dalšího dílu, protože Obnažená říše začíná od den později, kde skončil příběh Pilířů světa.