První čarodějovo pravidlo 1: Zlověstný mág

První čarodějovo pravidlo 1: Zlověstný mág https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14841/mec-pravdy-prvni-carodejovo-pravidlo-zlovestny-mag-14841.jpg 4 193 18

Meč pravdy série

1. díl >

První díl skvělého fantasy cyklu. Příběh Richarda Cyphera předurčeného bojovat s protivníkem nejsilnějším — tím je Darken Rahl, zlověstný mág, který si přeje zotročit všechno, co Richard považuje za dobré a krásné, a odsoudit jej s ostatními obyvateli Západozemí k životu v pekle zotročení a ponížení. Richardův život se změní, když zachrání Kahlan, krásnou ženu, která zoufale prchá před Rahlovými úkladnými vrahy, když se pokouší najít Zedda, posledního velkého Čaroděje. Pouze Zedd může vysvětit Hledače Pravdy, člověka s čistým srdcem a silnou vůlí, který bude muset vládnout strašlivou mocí legendárního meče pravdy. Pouze Hledač může zabránit Rahlovi získat tři schránky Ordenu, které propůjčí moc nad vším živým tomu, kdo je má. Jak se Rahlův plán blíží svému osudovému vyvrcholení, Zedd vyzve Richarda, aby se stal Hledačem. Richard se zpočátku zdráhá pozvednout meč a postavit se nebezpečím, která na něj číhají, přijme však tento úkol, když si uvědomí, že jeho svět zvadne pod bičem Rahlovy temné nadvlády ...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Classic
Originální název:

Wizard , 1994


více info...

michal3736
michal3736
06.03.2023 5 z 5

Pro mě citovka...takže přečteno po třetí :)

LuckyAnn222
LuckyAnn222
26.12.2020 odpad!

Tak sama za sebe můžu říct, že nechápu, jak může mít kniha tak výborné hodnocení, když Goodkinda a jeho knížky 95% čtenářského světa nesnáší (má to dobrý důvod, doporučuju najít si některé jeho výžblepty, stojí to za to).

Postavy nezajímavé, i když hlavní postava Richarda udělá ve třetině knihy obrat o 180° v osobnosti - nejdřív si hrozně zakládá na tom, jak má vztek pod kontrolou a jen dostane do ruky meč, začne s ním máchat kdykoliv a kdekoliv? Jako vážně?
O hlavní ženské postavě radši ani nemluvím, abych nebyla označená za misogynistku.
Dialogy a zvraty na úrovni fanfikce na wattpadu psané 13letými holčičkami. Děj rozvleklý, dal by se v klidu nacpat tak na 90 stran, aspoň by to odsýpalo. Záporáci jak vyřezaní z kartonu, bez osobnosti a pořádného příběhu, dělající podivné věci jen "protože záporáci" a "protože šokování čtenáře".
Knížku jsem četla na základě hodnocení databáze, se sebezapřením jsem přečetla tenhle díl a můžu říct: Už nikdy víc.


Elea
Elea
25.12.2019 3 z 5

Celkem zajímavě rozjetý děj, i když mne dost děsí představa 15. dílů. Podle značně rozvláčných popisů autor s mnoha díly již předem počítal.

Ailee
Ailee
12.07.2019 3 z 5

Nebylo to špatné, ale styl psaní mi hrozně nesedl. Ty dialogy! Autor se asi snažil vytvořit jejich mluvu tak, aby zněla jinak, ale spíš to jen zdržovalo a informace se opakovaly. Pokračovat asi nebudu. Na to je to moc dlouhá série.

Eneo
Eneo
21.02.2018 3 z 5

15 dílů. Wow. Základní kameny příběhu vůbec nejsou špatné - jednoduchá zápletka, svět, ve kterém se po cestě k cíli může stát cokoliv a dvě mladé, sobě sympatizující hlavní postavy, jejichž sexuální frustrace nás zřejmě bude provázet celou sérií. Celé to vypadá velice lákavě, ale když se chce čtenář pořádně zakousnout, zjistí, že je to příšerně nedosolené a nezbývá než dlouze přežvykovat, než se sousto bude dát spolknout. Netvrdím ovšem, že je to nedotažené všude. Bonusové body u mě autor sbírá hlavně za situace okořeněné emocemi a stresem, kde je Richard konečně donucen vylézt ze své naivní komfortní bublinky, sebrat koule a hrát si na hrdinu, jakého ve fantasy románu očekáváme. Asi bych byla nadšenější, kdybych teď byla studentkou jakéhokoliv jiného oboru, než medicíny, popřípadě se chystala do důchodu, abych měla dostatek času přečíst to naráz s nějakou souvislostí. Nezbývá než doufat, že příběh nabere dalšími díly trochu na otáčkách, jinak to budu naopak číst až do důchodu.

Teron
Teron
05.01.2018 5 z 5

Tohle je jedna ze tří sérií, na kterou jsem se roky chystal a po dlouhé době jsem něčím naprosto nadšen. Pravda, s autorem máme společnou jednu filosofku, takže i to hraje roli a já si užívám nuance psychologie, vztahů i etiky vnitřního jednání, které jsou tu naprosto perfektní a hlavně podrobně rozvedené.

Drobné výtky se najdou - styl je lehce kostrbatý (hlavně opakování slov) a ústřední linie i hlavní záporák jsou zatím poměrné ploché, což je ovšem pochopitelné vzhledem k době vzniku. Zde je to vyrovnáno velmi pečlivě strukturovaným pozadím světa a jeho vlastností, které dává tušit mnoho dalšího k objevení.

Co se mi hrozně líbí je využití známých prvků novým způsobem - například prosté červené jablko.
Perfektní pasáže: Kahlan a Richardův bratr, "kastrace davu", první aféra s jablkem, Zeddovo rande, přivítání Bahenního lidu (takhle jsem se dlouho nezasmál), druhá aféra s jablkem.

Beban
Beban
14.07.2017 2 z 5

Veliká bída, nechápu, jak může mít kniha tak velké ohodnocení. Postavy jsou ploché, dialogy trapně patetické, příběh nudný, předvídatelný. Právě pro příšerné dialogy jsem knihu nebyl schopen dočíst, a to jsem se skutečně snažil.

anavi2009
anavi2009
04.07.2017 3 z 5

Mě to prostě hrozně nebavíííííí... Čtu to do Čtenářské výzvy, jako oblíbená kniha rodiče.. No tati? Ale jo dobrý, jsem na straně 250 a začínám přeskakovat, protože jsem už dala dost dlouhý prostor.. Nakonec to s takovou do Čtenářské výzvy ani nezařadím, protože tohle se číst opravdu moc nedá. Přijde mi to jako docela dobrý nápad, i postavy by mohly být zajímavé, kdyby to chudák autor celé neutopil do šílené nudy v popisu putování a dialogů.. Ano, opravdu jsem bojovala, ale teď vlastně ani nevím, jestli to dočtu.. 3 hvězdy za to, že mě to udrželo aspoň těch 250 stran a taky proto, že je to oblíbená kniha mého táty ;)

Hoshi
Hoshi
13.02.2016 4 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou ..Líbila se mi, ačkoliv některé pasáže byly velmi zdlouhavé jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a určitě se budu poohlížet po druhém dílu :)

Eslem
Eslem
24.05.2015 odpad!

V žánru toho překousnu dost a nevím, jak je na tom originál, ale pan překladatel z knihy udělal slabomyslný a absolutně nečitelný blábol, který mě ani po půl roce nijak neláká k dočtení. Překlady z devadesátek a zvlášť od Classicu nebyly nic moc, ale tohle je opravdová "perla".

Jennkie
Jennkie
29.03.2015 4 z 5

Knihu jsem začala číst náhodou a docela mě zaujala. Nevím čím to je, ale je velice čtivá a nechce se mi odložit, i když má několik nedostatků.
Konstrukce děje často pokulhává, je tam hodně nudných pasáží a autor při dialozích dostatečně nevyužívá přímou řeč, takže některé důležité okamžiky jsou tím utlumené.
Když se přenesu přes zdlouhavé pasáže putování, dějových slepých uliček, některých nepatřičných aspektů magie prostředí a stagnace, námět je velice dobrý, chtělo by to lépe propracovat a pak by to bylo excelentní dílo. Takto mi to hodně připomíná napodobeninu Pána Prstenů, i některé postavy jsou tam podobné...

Richie1
Richie1
18.01.2015 3 z 5

Čekal jsem od toho trochu více. Netvrdím, že jsem zklamán, ale cítil jsem, že autor je spíše začátečník a že potřebuje ještě vyzrát v kvalitního spisovatele. Příběh byl místy až naivní, postavy jednaly občas nelogicky, hloupě, děj se často vlekl díky přehnanému popisování všeho. 500 stran (během nichž hlavní hrdinové v podstatě pouze po úvodním dobrodružství doma překročili hranice a došli k prvnímu národu, kde strávili pár dní) se dalo v pohodě zkrátit na polovinu a bylo by to dvakrát tak čtivější, děj by odsýpal rychleji.
Chtěl jsem dát jen dvě hvězdičky, ale závěr to trochu vylepšil - tak doufám, že další díl už bude lepší.

honajz
honajz
31.10.2014 2 z 5

Začalo to docela dobře. Zajímavý popis prostředí, jeden trapper, který pomůže holce / dívce / slečně, aby pak zjistil, kým je a vydal se s čarodějem zachraňovat svět. Sice mi chvílemi vadily dialogy jak z pubertální knihy o školácích nebo čaroděj první kategorie, který neustále pronáší jednu připitomělou hlášku za druhou, ale pořád to ještě mělo nějakou atmosféru a očekávání. Jenže postupně se dostavila nuda a otupělost. Brzy jsem zjistil, že stránkami spíše listuji, než hrdinové zase projdou celý les, odněkud někam dojdou, někde přespí, někde se nají, někde zabojují. Děj se nikam nevyvíjel, a když v půlce knihy zjistím, že se vlastně jen kluk potkal s holkou a společně s čarodějem vyrazili na cestu, přijde mi to na tu spoustu stran nějak málo. V hrůzné představě, že to má dalších deset, možná více stejně dlouhých dílů, kde nejspíše bude podobné vaty daleko více, jsem se rozhodl v sáze dál nepokračovat.

mysticblueriver
mysticblueriver
17.01.2014 5 z 5

tak tímhle si mě "fantasy" naprosto získalo!

Niraj
Niraj
27.06.2013 1 z 5

Tak tohle nezvládám, ve čtvrtině knihy končím, to nejde číst. Příběh by to mohl být zajímavý, ale ty slabomyslné rozhovory, to se fakt nedá. On i ten Richard mi tam připadá jako takovej mírně opožděnej panic, a vidět ho jako hlavního hrdinu, to si nedovedu představit. Nevím, jestli v tom třeba nemá svou částečnou vinu překlad = špatně volená slova a konstrukce vět, ale tak jak je to zde, tak v tom pokračovat nehodlám.
Škoda - nad málokterou knihou zlámu hůl a málokterou nedočtu do konce. A to fantasy je přitom můj nejoblíbenější žánr.
Jo - obálka knihy je pěkná.

diabolka3
diabolka3
23.03.2013 1 z 5

Četla jsem na doporučení, ale kniha pro mne byla velkým zklamáním. Dala jsem šanci ještě druhému dílu, ale třetí už rozhodně číst nebudu.

karvak
karvak
06.03.2013 2 z 5

Tahle kniha mi byla doporučena jako skvělá, ale musím říct, že jsem se u ní nudil a dočetl jí s největším sebezapřením. Pár dobrých nápadů a spousta vaty, hlavně to natáhnout na co nejvíc dílů, aby to víc vyneslo. Věrohodnost mizerná, postavy se místy chovají stupidně prostě proto „aby zápletka“ a skoro na každé stránce mě ze čtení dialogu vytrhl nějaký do očí bijící blábol ve stylu „co to žvaní?“, „to by nikdy neřekl“, „to by nikdy neudělal“, „cože, v téhle situaci?“. Místy laciná snaha šokovat a udělat z hlavních záporáků maximální sadistická prasata věštěním ze živých vnitřností nebo pojídáním mozku, srdce a varlat mladého chlapce z důvodu „aby temný rituál“. Druhou půlku prvního dílu číst nehodlám, knihy typu „hlavně, aby seriál“ prostě nejsou nic pro mě.

Aria85
Aria85
10.04.2011 5 z 5

První čarodějovo pravidlo je moje nejoblíbenější část Meče pravdy.. super :)

Štítky knihy

mágové meč a magie dark fantasy fantasy

Autorovy další knížky

Terry Goodkind
americká, 1948 - 2020
2008  88%První čarodějovo pravidlo
1997  82%První čarodějovo pravidlo 1: Zlověstný mág
2009  91%Kámen slz
2016  89%Válečné srdce
1997  91%První čarodějovo pravidlo 2: Tři schránky Ordenu

Kniha První čarodějovo pravidlo 1: Zlověstný mág je v

Právě čtených4x
Přečtených323x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených23x
Knihotéce96x
Chystám se číst67x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x