Meč králů

Meč králů https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454892/bmid_mec-kralu-8EF-454892.jpeg 5 130 25

Saské kroniky série

< 12. díl >

Uhtred z Bebbanburgu se vydává do boje, který rozhodne o osudu Anglie. Série Anglosaská kronika je čím dál dramatičtější a postava Uhtreda z Bebbanburgu stále zajímavější – v mnoha ohledech moderní hrdina čelí novému světu s měnícími se vládci, ale stále se drží tradičních hodnot muže, který ctí přísahu a stojí za svým slovem. Wessexský král Edward chřadne a s blížící se smrtí ztrácí kontrolu nad svými následníky i podporovateli. Možní dědicové jeho trůnu jsou dva a mezi nimi se schyluje k boji nejen o to, kdo se stane příštím vládcem Wessexu, ale také který z nich bude pokračovat v uskutečňování snu krále Alfreda o sjednocení všech saských království v jedinou zemi. Pro Uhtreda z Bebbanburgu je však nejdůležitější, aby jeho milovaná Northumbrie zůstala nezávislá. A i když nemá chuť se v očekávaném boji na jihu Británie jakkoliv angažovat, zavleče ho do něj útok hlavního podporovatele jednoho z kandidátů a nečekaná žádost o pomoc ze strany druhého z nich. A Uhtred, vázaný přísahou, že po Edwardově smrti zabije dva muže, se vydává s malým oddílem svých věrných do boje, který rozhodne o osudu Anglie.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Sword of Kings , 2019


více info...

Přidat komentář

Deia
26.03.2024 4 z 5

Mne sa táto séria veľmi páči a ani táto časť nie je výnimkou, aj keď mi prišla najslabšia. Čo ma trošku mrzí, keďže sa jedná o časť predposlednú. Ale Uhtredove myšlienky sa mi tentokrát veľmi nepáčili. Samé pochybnosti, ustráchanosť, veľmi mi to k nemu nesedelo. A tie jeho prísahy - vedel, že robí hlúpe rozhodnutia, ale aj tak ich robil, nie že by konečne sedel v Bebbanburgu, keď sa mu už podarilo dobyť si ho naspäť. V tejto časti je aj pár výraznejších ženských postáv, teda dve, ale tie mi liezli neskutočne na nervy. Celkovo mi to až tak nesadlo. Ale ako je u autora zvykom, čítalo sa to skvelo, prostredie je úžasne historicky dokreslené, bitiek je tam síce pomenej, ale stále dosť, miestami je to vtipné... Aj keď trošku som už rada, že sa blížime k záveru, som zvedavá, čo nám prinesie.

yerry
01.03.2024 5 z 5

Podľa autora je väčšina textu v tomto zväzku vymyslená, ale základné fakty z tohto obdobia viac-menej sedia. Po smrti Eduarda Staršieho nastáva boj o moc medzi dvomi nevlastnými bratmi, ktorí mali spoločného otca (Eduarda) ale rôzne matky. Na jednej strane je to Ælfweard a na strane druhej Æthelstan, za ktorého bojuje aj Uhtred. Rozhodne sa, kto bude vládcom troch južných kráľovstiev saskej Británie: Wessexu, Východného Anglicka a Mercie.

Záverečný boj autor umiestnil k londýnskej bráne Cripplegate (Crepelgate). Než k nemu však príde, Uhtred musí prejsť strastiplnú a bolestivú púť plnú strát. Aj na staré kolená je to však stále bijec, až sa tomu nechce veriť :)

Napriek zbytočne nadstavovaným zväzkom vzhľadom na Uhtredov príbeh, ma tento diel zaujal hlavne kvôli tým zvratom a historickým reáliám, aj keď si ich autor trochu prispôsobil. Teda opäť kvalitné čítanie a Wyrd bið full ãræd.


Atlantis
12.02.2024 3 z 5

Dvanáctý Uhtred je jiný. A já si nejsem úplně jistý, jestli jsem spokojený. Nekoná se žádné velké válečné tažení, nestojí proti sobě stovky mužů ve štítové hradbě, hlavní hrdina nehýbe celými dějinami. Místo toho neustále utíká, schovává se a sem tam někoho píchne. Samozřejmě, všechny klišé tu jsou zase - Vosí žihadlo do hradby, Hadí dech na volno, nesmrtelný Uhtred. Ale neviděli jsme to už několikrát? Kolik žen ještě tenhle dědula vystřídá? Kolikrát se bude plavit na širé moře. Je to asi podivný přístup, ale já bych už byl rád, kdyby nás pán z Bebbanburgu slavně opustil. Díky, stačilo.

Luigi1
08.10.2023 5 z 5

Pan Uhredu je osobmost která se zapsala čtenářům do srdce

petr_
17.06.2023 4 z 5

Ke knihám celé série se rád vracím, a tak když si chci přečíst knihu zaručené kvality, tak často volím mimo jiná díla i jednotlivé díly Saské kroniky.

Richie1
18.04.2023 5 z 5

Sága stále "šlape", Uhtred nekončí s boji a stále zasahuje do osudů Anglie. Tahle série mě ještě nezklamala, tak dobře se čte i v dvanáctém díle. A jsou to tak dávné časy rané Anglie, že je možné autorovi věřit i jeho vymyšlené příběhy na pozadí politických her mocných. Snad autor ještě pár podobně povedených dílů přidá. 90%

Torgal
26.02.2023 4 z 5

Cornwellovi sa s Uhtredom nechce lúčiť a tak namiesto toho aby mu na sklonku života doprial chvíľu pokoja v rodnom Bebbanbugu ho vyslal na ešte jednu výpravu na juh. Anglicko sa predsa samo nezjednotí, že áno. Takže ako sa hovorí, “one last ride” a ide sa. K sérii som sa vrátil po dlhšom čase, ale vďaka tomu že autor v skratke vždy pripomenie kto je tá či oná postava som nemal problém sa rýchlo zorientovať v menách ani v situácii. Dej je celkom jednoduchý a prehľadný, nikde sa nezdržuje a ubieha v rýchlom tempe. Kniha sa vďaka tomu opäť číta jedným dychom, hoci pocit nastavovanej kaše je tiež neodbytný. Hrdinu opäť prísaha ženie od jedného maléru k druhému, tentokrát dokonca k osobnému poníženiu a strate svojho slávneho meča Hadieho dychu. Po smrti kráľa Edwarda je to ale zas len on, kto bude jazýčkom na váhach v tom, ktorému z dvoch následníkov bude patriť uvoľnený trón. Hoci som si po väčšinu knihy hovoril “číta sa to dobre, ale je to vlastne zbytočné”, tak tradične akčné finále pri bránach Lundene ma presvedčilo Uhtredovi tú štvrtú hviezdu predsa len dať. Nasledujúca kniha má byť už konečne finálnou a ja som veľmi zvedavý ako sa osudy tohto nespočetnými bitkami ošľahaného starého harcovníka nakoniec uzavrú. 7/10

ctenar2846
30.04.2022 5 z 5

Opět jsem se pustil do dobrodružství po boku Uthreda z Bebbanburgu, ten je sice už v požehnaném děděčkovském věku, ale stále řádí jako za mlada. Proto jsem i já neváhal vzal svůj soudek řídkého piva, ovesné placky nevalné kvality (děkuji moc myšky), sušenou rybu a vyrazil s ním... A dobře jsem udělal. Nepřítel totiž nikdy nespí...

Celou knihu jsem si hrozně užíval, od popisu veslování po moři až po boj ve štítové hradbě. Celá tato série má velmi vysokou úroveň, kterou si i přes to, že tohle je už dvanáctý díl stále drží. Milovníci historických románů neváhejte, než se Normy chopí nůžek a rozhodnou jinak...

OlafSveinsson
30.12.2021 5 z 5

Bez přemýšlení se do dobrodružství vrhají hlavně mladíci. A pak je tu Uhtred. Teda pán Uhtred. Ten přes pokročilý věk nechává opatrnost za hlavou, aby se v čele svých mužů vydal plnit přísahy na nepřátelské území. Přesto se mu věk a zkušenosti nakonec ozvou a tak máme možnost se setkat s nerozhodným Uhtredem, který zvažuje, jestli se vůbec má vydat do boje.

MartinvonHau
16.11.2021 3 z 5

Nevím úplně proč, ale tenhle díl se mi nečetl dobře. Po dlouhé době jsem se dokonce přistihl, že už se těším, až to skončí. A to se mi často nestává, u Cornwella pak už vůbec ne. Možná to bylo tím, že jsem to četl jako e-knihu, možná tím, že v sérii už chybí cokoli nového, cokoli překvapivého. Vše, co se odehraje, už člověk četl v jiném díle. Přišlo mi to jako nastavovaná kaše. Ale je to přece jen Cornwell, takže za tři hvězdy.
Možná ještě jedna zajímavá věc, kterou jsem si uvědomil až teď. Děj knihy se dostal do 10. století. A je legrační, když si člověk uvědomí, že zatímco život Uhtreda se pomalu naplňuje, v Čechách na trůn usedl mladičký kníže Václav, který se posléze stal svatým. Škoda, že není nikdo, kdo by podobným způsobem jako Cornwell, zpracoval dobu prvních Přemyslovců.

kalache
19.10.2021 5 z 5

...Meč králů je román,přesto doufám,že odráží málo známý proces vzniku země zvané Anglie.Její zrod stále ještě leží ve vzdálenější budoucnosti a ukáže se být krvavý,ale Uhtred se ho dožije...toť slovo autora,což znamená,že Uhtred ještě chvíli bude s námi!...

vincek1
29.09.2021 5 z 5

Opět krásné počtení. Pan Cornwell mě ještě nezklamal. Co kniha, to velká radost, alespoň pro mne. Souhlas s jindrich 7442. Doporučuji nejen fandům autora.

jindrich7442
20.09.2021 5 z 5

Opět genialní čtení, hltám řadky, stránky i cele kapitoly. Tesím se na dalsi díl a zároveňse bojím... čeká nás poslední díl a já vím, že bez Uhtreda už nebude svět jako dřív...

het2
05.08.2021 4 z 5

Uhtred stárne a já ho mám rád čím dál tím víc. Jeho vlasy a vousy jsou prokvetlé stříbrem. Pomalu přestává být tím všemocným válečníkem a, stejně jako když byl ještě mladík, opět pochybuje a váhá. A navíc si začíná být vědom toho, že jeho čas se pomalu krátí. Stejně jako čas jeho rodné Northumbrie. Stále znovu a znovu se ale staví do čela štítové hradby, aby čelil svým nepřátelům tváří v tvář.
Tenhle díl má pár nezapomenutelných momentů, ale trochu selhává jako ucelený příběh. Uhtred tak nějak stále tápe a je spíše ve vleku okolností. To samo o sobě by mi nevadilo, ale měl jsem pocit, že občas tápe i sám autor. Pořád je to ale skvělé čtení. A při některých větách Vám prostě musí naskakovat husí kůže (např. "Když královna volá o pomoc, válečníci jdou do boje." apod.)

(čteno v originále)

druzickaster
09.06.2021 4 z 5

Asi poprvé v této sérii dávám 4.5*. Děj mě už tak nějak moc nevtáhl, námořní dobrodružství mi už k panu Uhtredovi nesedí a jeho zmatené chování jakbysmet. Nevím, nebylo to úplně ono, ale pořád mě to bavilo, uvidím co 13. díl, snad to nebude smolná třináctka.

Francois17
07.06.2021 5 z 5

Mnohem lepší než předchozí díl. Nic tam nechybělo. Bylo to napínavé a čtivé.

Finn69
21.03.2021 4 z 5

Rád jsem se s Uhtredem zase sešel, a i když je to už po dvanácté, pořád mě to baví. Už sice stárne, to ale neznamená, že by seděl doma. Anglie se sama nesjednotí, a kdo jiný s tím může pohnout než pán z Bebbanburgu? A tak se musí spolu se svým přítelem Finanem a hrstkou dalších znovu vydat na dlouhou cestu z Northumbrie na jih, aby za saského krále vytahal nějaké ty kaštany z ohně.
Jak už bylo napsáno a řečeno mockrát, tahle série je výborná. A protože si o tom starém pohanském parchantovi čteme tak rádi, má i dvanáctý díl tak vysoké hodnocení. Zdá se bohužel, že další díl už bude poslední, aspoň na to všechno ukazuje. Nu, co se dá dělat, ani Uhtred nežije věčně.
Tak snad to finále bude stát za to.

Alma-Nacida
31.01.2021 4 z 5

Všem už je nám jasné, že nebýt Uhtreda, žádná Anglie by nejspíš nebyla, a nebo aspoň by byla později. Na tom nic nového není, ale Cornwell zkrátka píše dobře, čtivě a erudovaně, já mám Uhtreda ráda, a tak odpustím i to, že je to už starej kozel a měl by nejspíš sedět doma, aby případně mohl zajistit přežití různých moru vystavených příbuzných. Jenže kdo by o tom chtěl číst, že jo, takže se smířím i s tím, že nejspíš není Uhtredovým heroickým činům konec. Jen doufám, že milostné románky si už odpustí, aby zas nemusel zasahovat mor apod. a zbavovat ho nepohodlných, okoukaných manželek. ;)

MaroCZ
17.12.2020 5 z 5

už se opakuji, ale Cornwell a anglosaská kronika, to je prostě vzor psaní historických románů...

Aniday
21.11.2020 5 z 5

tak tenhle příběh opravdu nikdy nezklame! převeliké díky Pane spisovateli...