Válečník

Válečník https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472636/bmid_valecnik-FbW-472636.jpg 5 106 27

Saské kroniky série

< 13. díl

Válečník je závěrečný díl Cornwellovy románové série Anglosaská kronika, v němž kromě vyvrcholení úsilí o sjednocení všech saských království spisovatel líčí usmíření hlavního hrdiny se synem, křesťanským biskupem. Po letech bojů žije Uhtred z Bebbanburgu ve své nedobytné tvrzi a netouží po ničem jiném, než aby mohl dožít své dny zde, ve svém pravém domově, o nějž po celý život bojoval. To mu však osud nedopřává. Vývoj v Británii pomalu, ale jistě spěje k rozhodujícímu střetu tří hlavních sil: Sasů v čele s králem Æthelstanem, Skotů s králem Constantinem a Norů, usazených v severní Northumbrii a především v Irsku, které shromáždil ambiciózní vůdce Anlaf. A právě Uhtredova Northumbrie se stává uzlovým bodem tohoto střetu, jenž vyústí v rozhodující bitvu u Brunanburhu. Válečník, kterým Cornwell celou sérii uzavírá, představuje velkolepé finále impozantního příběhu o vzniku Anglie.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

War Lord , 2020


více info...

Přidat komentář

yerry
06.04.2024 4 z 5

Rozmýšľam ako ohodnotiť tento posledný diel inak kvalitnej ságy. Mám z neho trochu rozporuplné pocity. Akosi mi svojim konceptom nezapadá do predošlých zväzkov. Dej je totiž natiahnutý do niekoľkých rokov a v podstatnej časti knihy sa nič moc nedeje.

Áno, Uhtredov Bebbanburg je ohrozovaný z viacerých strán, napriek tomu je zrejmé, na ktorú stranu sa pridá. Historickým ťažiskom sú tu tri udalosti. Rok 927, kedy Æthelstan povolal Constantina, vládcu Škótska a vládcu Northumbrie Guthfritha , aby mu prisahali loajalitu. Rok 934 a Æthelstanov vpád do Škótska. A napokon rok 937, keď vojská škótsko-nórskej aliancie vedené Anlafom (Guthfrithovým bratom) vpadli na Æthelstanovo územie. Pričom rozhodujúca bitka sa udiala pri Brunanburhu. Tam sa malo rozhodnúť, či sa sen o Englalande zdarne zavŕši.

Opäť sa tu vyskytujú vlčí bojovníci úlfhéðnar, čiže berserkovia v Anlafovom vojsku. Už zo svojej podstaty však nemali veľkú šancu proti organizovaným saským útvarom. Účinnými mohli byť hlavne proti neorganizovanému nepriateľovi. V tejto dobe bola ich sláva pravdepodobne už na ústupe, podobne ako samotné pohanstvo.

Nebyť toho epického, kvalitného a strhujúceho záveru pri opise samotnej bitky, neviem neviem. Ten záver ma však presvedčil, že autor to napokon uhral veľmi dobre. Napriek tomu, že Uhtred v tej štítovej hradbe musel už mať poriadne cez 80 rokov ;) Wyrd bið full ãræd...

Luigi1
22.11.2023 5 z 5

Tak to se povedlo velice dobře napsané


LenkaDv
18.10.2023 5 z 5

Tak už je tu bohužel konec. Tato série, to je prostě láska největší. Bude mi chybět. A proto počkám pár dní a přečtu si všech 13 knížek ještě jednou :-) Je to opravdu mistrovské dílo a nemám vůbec co vytknout. Naprosto mě uchvátilo a to dokonce tak, že jsem se před pro měsíci vydala, abych na vlastní oči viděla Bebbanburgh (Bamburgh castle) :-)

het2
15.10.2023 5 z 5

Uhtredův příběh se uzavírá a já si říkám, jak těch 14 let, od doby, kdy mne doslova okouzlilo "Poslední království", uteklo. "Válečník" není ani nejlepší, ani nejhorší díl "Saských kronik", ale je bezesporu jejich důstojným zakončením.
Jeho problém je jistá dějová roztříštěnost a také fakt, že se historicky odehrává v nějakých cca deseti letech, a v bitvě u Brunanburhu by Uhtredovi už muselo být hodně k 80 (ne-li přes), ale moc to na něm vidět není. Má strach a nechce se mu už do další války, ale přišlo mi, že v díle předchozím byl jakožto stárnoucí, o sobě samém již pochybující válečník vykreslen mnohem lépe. /*mini spoler*/ Tady jsem jen čekal, kdy přijme Anlafovu výzvu, a rozdá si to s ním jeden na jednoho. Naštěstí to tak nedopadlo. /*konec spoleru*/
Jenže bitva u Brunanburhu je parádní a když na konci čtete "Jsem Uhtred, syn Uhtredův...", budete mít zkrátka husinu a na všechny výhrady, které jste snad mohli mít, zapomenete.
(čteno v originále)
4,5*

petr_
21.08.2023 5 z 5

Uhtred se dostane mezi dva, možná i čtyři požáry, které ho ohrožují, a tak aby zachránil pro své potomky svoje panství, musí vložit do věci s vlastní invencí, která se často dostává do rozporu, s plány dalších potentátů. Zároveň čtenář sleduje vývoj a vznik Anglie a Skotska a začne chápat proč byly vždy tyto země tak rozdílné, a jejich soupeření probíhalo ještě mnohá léta v nedávné historii. Je to vlastně úplně jiný pohled na historické události, než-li podával Walter Scott ve svých knihách, které doporučuji si také přečíst.
Je to vlastně ukončení celé série ale já věřím, že si občas některý díl vytáhnu a znovu přečtu, i na přeskáčku.

Torgal
05.06.2023 4 z 5

Finálna časť je konečne za mnou a ja sa nemôžem zbaviť pocitu, že aj keď toto bola trinásta kniha zo série, tak zavŕšenie Uhtredovej cesty sledujúcej zjednotenie Anglicka bolo šité horúcou ihlou a pokojne by sa dalo rozdeliť na dva zväzky. Môže za to hlavne to že v prvej polovici knihy sa rieši vznikajúca koalícia proti mladému kráľovi Aethelstanovi a obe strany sa snažia získať Uhtreda na svoju stranu. Jeho pevnosť Bebbanburg má totiž v nadchádzajúcom konflikte kľúčovú strategickú polohu. Atmosféra hustne, vzťahy s kráľom chladnú, vo vzduchu visí osudový rozkol a dojem z knihy je vyložene skvelý. Lenže toto všetko sa vyrieši bez očakávaného klimaxu niekde v strede knihy a potom príde dlhšia pokojná pasáž kde sa nič dramatické nedeje a v pár odstavcoch sa presunieme vpred v čase o niekoľko rokov. Príbeh tu začne smerovať k veľkej bitke medzi siedmimi kráľmi, ktorá sformovala súčasnú tvár Anglicka. Tá je spísaná štandardne na vysokej úrovni, ale nijak nevybočuje z opisov mnohých iných bojov z predošlých častí série a aura jej výnimočnosti je tak skôr utlmená. Môj osobný názor je ten, že ak by sa Cornwell nesnažil tak tesne držať historických faktov (ako to bolo v minulosti, keď dokázal rozpísať jeden riadok v kronike na strhujúce historické dobrodružstvo), tak by napísal čtivejšie a napínavejšie dielo. V konečnom dôsledku si myslím, že zavŕšenie Uhredovho príbehu dobytím Bebbanburgu v desiatok zväzku by bol ideál a odchod na vrchole. 7/10

Harold
01.09.2022 5 z 5

Skvělý závěr série popisuje bitvu, která rozhodla na další dvě století o dějinách Britských ostrovů. V hodinách dějepisu a povědomí běžných lidí docela neznámá, přesto však klíčová. Třeba se díky tomuto vynikajícímu autorovi dostane do povědomí. Rozhodně k tomu má právě našlápnuto...

rezzba
04.04.2022 5 z 5

Epický konec. Nedýchal jsem a ...... doporučuji i shlédnout seriál. Autor dokonce představiteli hlavní role děkuje.

Francois17
01.04.2022 5 z 5

Celkem důstojné zakončení celé série, ale přesto se nemohu ubránit dojmu, že pokud by autor skončil desátým dílem, nic by se nestalo. Tyhle poslední tři díly byly tak nějak navíc a už to nebylo ono.

Aniday
13.02.2022 5 z 5

(SPOILER) bude mi neskutečně chybět... ale jsem šťastná, že ještě nenastoupil svou pouť do Valhaly...

LiberX
16.01.2022 4 z 5

Ti, co četli předchozích 12 dílů, přesně vědí, co je čeká. Autentický historický román se vším, co k tomu patří. Intriky, válečné strategie, štítové hradby i stárnoucí Uthred toužící po klidném staří za zdmi Bebbanburgu.

Není to epické finále a není to nejlepší díl série, ale je to její úctyhodné a uvěřitelné zakončení. I když kdo ví, třeba to není tečka, ale jen středník, protože definitivní konce nemají tyhle bestsellerové série, podle který se točí seriály, moc rády.

Že jste předchozí díly nečetli, ale máte rádi seriál. Tak si je nejdřív přečtěte!

Aileena
30.12.2021 5 z 5

Velkolepé zakončení rozsáhlé a přesto velmi rychle ubíhající ságy. Věřím, že nikoho, kdo si prostřednictvím hlavního hrdiny Uhtreda našel k tomuto historickému vyprávění cestu, nemohla zklamat. V úplném závěru nemůžu, a hlavně nechci, příběhu cokoliv vytýkat. Nechybí v něm napětí, akce ani humor a nemám sebemenší potřebu kazit si dojmy z tak skvěle naservírovaného čtení jakýmkoliv šťouráním do detailů.
Oceňuji velmi uvěřitelný vývoj hlavní postavy z horkokrevného a kontroverzního mladíka ve starce s životním nadhledem, toužícím po klidném stáří. Děkuji panu Cornwellovi, Spisovateli s velkým S a všem, kteří mu byli nápomocni při tvorbě tohoto nezapomenutelného čtenářského zážitku o sjednocení a vzniku Anglie.

OlafSveinsson
30.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Velká sága se uzavírá. Uhtredův život se chýlí ke konci, ale Englaland teprve přichází na svět. A přestože pán z Bebbanburgu nechce nic jiného než žít v míru na svém panství, nemůže zůstat stranou, když drak přilétá ze severu a králové se chystají k velké válce.
Velké finále jak se patří. I když v první třetina se mi nečetla moc lehce, protože Uhtredovo zklamání z chování krále Æthelstana se na mě ze stránek přeneslo jak smůla z borovice na prsty. Pak ale následuje postupný návrat do královy přízně a vše směřuje k velké závěrečné bitvě. Občas jsem se musel smát, jak v prvních dílech popisoval čtyřicetileté jako starce a sám v osmdesáti rozdává smrtící rány. Ale když mohl Beowulf, proč ne on.
A teď, po čtyřech měsících s Uhtredem, je čas jít zase jinam. I když ne úplně, čeká mě vyrobit mapu s cestami jeho života. A to nějaký čas zabere.

MaroCZ
30.12.2021 5 z 5

Nejlepší historická románová sága, jakou jsem kdy četl. Pane Uhtrede, pane Bernarde - bylo mi ctí

Alma-Nacida
26.12.2021 5 z 5

Pět hvězd a navždy má přízeň patří tomuto románovému cyklu o vzniku Anglie a samozřejmě i skvělému Dánovrahovi Uhtredovi. Autorovi skládám zasloužený hold, je skvělým vypravěčem a jeho knihy patří k mým nejoblíbenějším.

jindrich7442
17.11.2021 5 z 5

Vada na kráse? Jen to, že jde o poslední díl série. Ten kdo v této sérii došel až sem, ví co od knihy čeká a to se mu dostane.

Hotovson
01.11.2021 5 z 5

Tak tu máme konec...no bude mi bez pana Uhtreda a jeho přítele Finana a dalších spolubojovníků i nepřátel smutno. Opravdu velkolepá série, ke kterej jsem se dostal jak slepej k houslím, ale pak už nešlo přestat číst a byl jsem cele pohlcen tim nádhernym a brutálnim světem Británie na přelomu 9. a 10. století. Možná těch knížek bylo až moc, nevim, mně to nevadilo, ani mi nevadilo, že se Uhtred ohání mečem ještě v 80 letech (věku jehož se v tej době dožilo tak 1% populace a to ještě ne na bojišti), i když ho sem tam někde píchne nebo mu lupne k koleni. Norny teda nakonec dopřály Uhtredovi život delší, než sám očekával (a i než já, jakožto čtenář očekával), ale na takový hrdinství a dobrodružství je v knížkách vždycky spousty místa.

Vynikající práce páně Cornwella, klobouk dolů a já časem načnu zase nějakou další sérii. Myslim, že jich tam ještě pár nepřečtenejch je :)

Finn69
10.10.2021 5 z 5

Dávám pět hvězd, nemůžu jinak, i když Válečník, objektivně vzato, není nejlepší kniha z téhle série a asi by jí slušelo něco mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Ale je to poslední díl, takže těch pět hvězd je takový bonus za celou tuhle ságu.
Díky Uhtrede, za ty desítky a desítky hodin, co jsme spolu strávili. U téhle ságy se člověk nenudil a klidně bych ještě pár dílů snesl. Ale nikdo nemůže řádit na bojišti věčně, co naděláme...

Petrrr
23.09.2021 5 z 5

Skvělé zakončení skvělé série. Všech 13 dílů mě udržovalo v napětí, těžko se mně od knih odtrhovalo. Podle mě ukončeno ve správnou dobu po bitvě, po které začala existovat Anglie. Že vše rozhodla "parta drsných dědků" tomu spíše přidává než ubírá. Škoda, že u nás není autor historických románů, který by se panu Cornwellovi alespoň přiblížil.

21olaf
21.09.2021 4 z 5

Jednou musela série skončit. Tak proč ne takto. Jak nás poučil pan Uthred : všechno řídí osud.