Lučištník

Lučištník https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12495/bmid_lucistnik-WpQ-12495.jpg 5 347 55

Hledání svatého grálu série

1. díl >

První kniha trilogie Hledání svatého grálu. Brutální nájezd neznámých ozbrojenců, kteří se v roce 1342 vylodili na anglickém pobřeží a vypálili poklidnou vesnici Hookton, přežije pouze mladý lučištník jménem Thomas. Tento syn místního pastora přísahá umírajícímu otci, že vrátí do Hooktonu posvátnou relikvii uloupenou nájezdníky a bude až na konec světa pronásledovat černě oděného rytíře, zloděje a otcova vraha. To je začátek cesty, která zavede Thomase z Hooktonu do Francie, kde bojuje ve službách svého krále Eduarda III., zamiluje se do krásné bretaňské vdovy a po dobrodružství s ní je nucen prchat před Francouzi i Angličany, až ho vrtkavý osud přivede do situace, kdy se milenci stanou nepřáteli a nepřátelé spojenci. Nakonec se Thomas vrací do anglického vojska a v jeho řadách se zúčastní první velké bitvy v rozvíjející se stoleté válce – bitvy u Kresčaku, v níž padl i slepý český král Jan Lucemburský. Thomasovo předsevzetí pomstít otcovu smrt a získat zpět posvátnou relikvii však osud změní v mnohem obtížnější a vyšší úkol: najít svatý grál. Lučištník je první kniha ze série Hledání svatého grálu, v níž Bernard Cornwell zamýšlí vylíčit alespoň část z války, která od roku 1337 s různou intenzitou pustošila západní Evropu a později dostala název válka stoletá.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Oldag
Originální název:

The Archer's Tale , 2004


více info...

Přidat komentář

PierRe Vesper
17.11.2023 5 z 5

Na Lučištníka jsem se těšil velmi dlouho a jelikož reference na Cornwella byly všechny velmi pozitivní, nebál jsem se, že budu zklamán.
A opravdu jsem nebyl. Po přečtení několika prvních stran mě kniha strašně bavila. Líbí se mi styl vyprávění a historická věrohodnost.
Kniha je jedna z těch, které začnete číst a nemůžete přestat, protože chcete vědět, co se stalo dál.
Zápletka jako taková je hrozně jednoduchá, ale tím, jak je to podané, tak vůbec nenudí a Thomasův příběh na pozadí začátků stoleté vás rozhodně upoutá.
Kvituji popis toho špatného, co se při válčení dělo, celkem slušný prostor pro popis Jana Lucemburského a na konci knihy vysvětlení co si autor dovymyslel a co je všechno historicky správné.
Knihu rozhodně doporučuji a těším se na další díly i další Cornwelovy knihy.

jarin58
05.10.2023 4 z 5

Povedené čtení,až na zbytečně dlouhý popis závěrečné bitvy.Ale to je jen můj názor.


jopp
01.08.2023 4 z 5

Velmi dobrý historický román, Cornwell píše dobře, poutavě a pro mě bylo velkým benefitem, že jsem knihu četla na dovolené v Bretani! :-) Při čtení mi připadalo neuvěřitelné, že tento nádherný - a nyní poklidný - kraj byl v minulosti dějištěm takových ukrutností, které autor bez příkras popisuje. Moc se mi líbí, že děj knihy je zasazen do reálných historických událostí a člověk si díky autorovi dokáže velmi dobře představit, jak se tehdy žilo, bojovalo, umíralo... brr :-)

hnusák
27.07.2023 5 z 5

Bezvadné vylíčení reálií počátků stoleté války, autor se naprosto nevyhýbá syrovému válečného běsnění, přitom celá kniha se čte jedním dechem a dle mého názoru postrádá hluchá místa. Třešničkou je skoro jakoby autentické vylíčení bitvy u Kresčaku, včetně smrti krále Jana, neuvěřitelný masakr. Palec nahoru.

ANDY28
01.05.2023 5 z 5

Wow! Je to dle skutečných událostí, pan Cornwell bravurně popisuje válečné steče

hankapimi
10.02.2023 4 z 5

V polovině 14. století spolu nesmiřitelně bojovali anglická a francouzská vojska, což se traduje jako počátek stoleté války. Zaujala mne podrobně popsaná slavná bitva u Kresčaku, kde bojoval i náš slepý král Jan Lucemburský se svým synem Karlem. Byla to hrozná a krutá doba nesmiřitelnosti a brutality, zabíjení obyčejných lidí, znásilňování panen a dívek, vraždění dětí, rabování kostelů, vypalování měst a vesnic, loupeže a krutosti. A mezi těmito ukrutnostmi hledá mladý lučištník Thomas svatou relikvii... Autor je mistr slova a pečlivý historik, píše neobyčejně poutavě a napínavě, doporučuji.

Irsaf
27.02.2022 4 z 5

Moje první kniha od BC a musím říct, že je to hodně povedené čtení…
Sice mi vadilo, jak byli dlouhé kapitoly, ale to je snad jediná výtka knize…

DzordanoChruno
15.02.2022 1 z 5

Azincourt sa mi celkom páčil, ale tu už ma to nudilo. Podobná zápletka, aj dej, nesympatickí angláni. Pre fanúškov histórie je to asi zaujímavé dielo, no ja som čakal beletriu, kde sa aspoň trochu môžem stotožniť s hlavným hrdinom. A to je pri takýchto neandertálcoch ťažko možné.

mythos91
04.02.2022 5 z 5

Autor patří k mým oblíbeným a tak jsem zabrousil touto knihou do mého oblíbeného žánru. Nejen středověk obecně, ale i téma anglických lučištníků mě baví a okusil jsem ho už knihou Azincourt, která patří k mým favoritům.
U téhle první knihy čtyřdílné série jsem byl už od počátku čtení vtažen do děje a autor ukazuje, že není jen mistrem slova, ale zároveň i precizním historikem, který dokáže poutavě propojit skutečné události s fikcí a vystavit tak čtenářům poutavý děj. S lučištníkem Thomasem jsem se proputoval od Anglie celým severem Francie a dostal se tak i do významné bitvy u Kresčaku, kde jsem pozdravil i Jana Lucemburského v jeho poslední životní bitvě. Čtení to bylo vážně poutavé a zároveň nijak přehnané. Thomasovi dám jen chvilku na zotavení všech šrámů z válečné vřavy, než se s ním pustím do dalšího putování za svatým grálem.

Gracian1964
05.02.2021 5 z 5

Je to čosi podobné, ako Azincourt, myslím rovnaká štruktúra, len odohrávajúca sa o niečo skôr. Zato však vôbec nie zlé, pútavé a kvalitne napísané.

sestraJoy
07.01.2021 5 z 5

Cornwell nezklamal. Moc se mi líbí seriál "Zakázané království", takže jsem chtěl vyzkoušet i nějakou knihu. Dal jsem na zdejší hodnocení a první díl trilogie "Hledání svatého grálu" je fakt super historická řežba. Navíc skoro všechno je podle skutečnosti. Není to nic pro útlocitný povahy. Svět rytířství, cti a hrdinství je oproti brutalitě, která v té době (nejen) při válečných taženích vládla, dost v ústraní. Lučištník Thomas je fajn hrdina, takže určitě doporučuji všem "drsnějším" povahám.

Jara 56
03.12.2020 4 z 5

dobré počtení, kniha překvapila a zaujala.

VojtěchL.
17.08.2020 5 z 5

Moc hezky napsané! Doporučuji!

Luigi1
28.05.2020 5 z 5

Opět krásné čtení i pro mě výsledky z nemocnice jsou uspokojivé,tak jsem se pustil s novým elánem do čtení.Opět Cornwell paráda.

Archie
25.05.2020 4 z 5

Historicky tak akorat naucne a zaroven nenarocne zabavne. Jako nejaky serial z produkci HBO nebo Starz. Atmosfera Normandie, Bretane a Flander za stolete valky ze stranek dycha, historicke udalosti jsou popsany barvite (velkolepe bitvy, vztahy slechty, armada) a hlavni hrdina neni zadny svatousek, ale uveritelny chlap, ktery je soucasti sve doby. Rozhodne si casem zajdu pro druhy dil.

Schamila
07.05.2020 4 z 5

Krásně popsaný kus historie, zase vím něco nového, a to o lučišnících, mělo to duši, byly boje, ale i ženské boje, moc příjemné čtení, rozhodně si přečtu další pokračování .....

Dervish
27.04.2020 5 z 5

Neskutečně chytlavá kniha, boje famózně vykreslené, špetka těch žen, co komplikují mužům život, zvraty a dějové přemety, prostě klasický Cornwell. A tak ho máme rádi.

Igor1311
30.01.2020 5 z 5

Cornwell je známy hlavne pre jeho sfilmované série Uhtreda a Sharpa. Ale... opäť sa raz vracia k svojej obľúbenej téme anglických stredovekých lukostrelcov. Už po pár stránka sme in medias res. Storočná vojna zúri a Thomas sa vrhá do krutých bitiek. Všetky bitky, najmä tá pri Kreščaku, sú viac ako vierohodne opísané. Veľké plus je takmer 100% zhoda s dobovými udalosťami.

Art82
29.01.2020 4 z 5

Prostě klasika pořád sama bitva. Mohlo tam být víc jiného než jen válčení.

Arcticus
01.01.2020 5 z 5

Po prečítaní prvého dielu trilógie som ostal veľmi milo prekvapený. Nečakal som, že si prečítam zaujímavý príbeh obyčajného anglického lukostrelca, ktorý je navyše zasadený do skutočných historických udalostí, ktoré autor ešte k tomu opisuje naozaj verne. Niekomu možno detailné opisy bitiek prídu nezaujímavé, no pre mňa ako nadšenca zaujímajúceho sa o stredovek to bol perfektný zážitok. Najmä veľké vyvrcholenie bitkou pri Kresčaku, kde by som neznalým odporučil vyhľadať si mapu s rozložením vojsk na bojisku pre ľahšiu orientáciu, je rozpísané dokonale. Pri čítaní som sa dokázal úplne vžiť do deja a predstaviť si čo sa odohrávalo pred zrakmi dobového účastníka. Čo hodnotím vysoko pozitívne je, že autor postavil príbeh na obyčajnom radovom bojovníkovi, žiadna prehnaná romantika ani zbytočné klišé. Thomas nie je žiadnym super hrdinom s dokonalými schopnosťami a práve tým si získal moje sympatie. Verím, že rovnako výborné budú aj ďalšie diely trilógie.

Na záver si dovolím možno takú malú zaujímavosť, ktorá pretrvala dodnes, má údajne pôvod v Storočnej vojne a súvisí práve so slávnymi anglickými lukostrelcami. V Británii sa za urážlivé gesto považuje keď na niekoho ukážete vystrčený ukazovák a prostredník, avšak dlaňou otočenou k sebe (nie ako v prípade Victory). Vysvetľuje sa to ako že niekoho posielate medzi ženské nohy a prsty práve predstavujú rozkročené nohy, no v Británii som sa dozvedel aj iné vysvetlenie pre toto hanlivé gesto. Údajne sa týmto gestom z diaľky posmievali anglickí lukostrelci svojim francúzskym sokom, ktorí anglickým zajatcom práve tieto dva prsty utínali, aby im znemožnili strielať z luku.