Matilda

Matilda https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535293/bmid_matilda-660680427c09c.jpg 5 605 605

Príbeh malého, výnimočne nadaného dievčatka, ktoré v sebe objaví schopnosť pohybovať predmetmi na diaľku Vás pravdepodobne prinúti - ako sa to stalo miliónom detí, ale i dospelých na celom svete - nepustiť knihu z rúk prv než ju dočítate. Vďaka deju plnému napätia, originálnych nápadov a svojrázneho, niekedy až čierneho humoru sa kniha stala ihneď po prvom vydaní v roku 1988 bestsellerom. K úspechu knihy prispievajú aj nenapodobiteľné ilustrácie jedného z najrenomovanejších britských ilustrátorov, Quentina Blaka, dlhoročného spolupracovníka R. Dahla. S potešením predkladáme túto knihu slovenským deťom, ale aj všetkým dospelým, ktorí si chcú v zhone všedného dňa pripomenúť zázračno detskej duše.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Enigma
Originální název:

Matilda , 1988


více info...

Přidat komentář

Lucissia
předevčírem 5 z 5

Příjemná kniha, příběh měl hlavu i patu, no já se bavila i dojala. :-) Někdy stojí za to si v knihovně půjčit knihu i z jiného oddělení, než kam věkově patřím. :-)))

dájavídek
26.05.2024 5 z 5

Nádherná knížka! Tu bych přečetl 1000*


StateOliver
19.05.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, ale nejdříve jsem viděl film, proto už jsem z knihy byl méně překvapen. Na první pohled vypadá Matylda jako normální dítě, ale ve skutečnosti je génius. Její rodiče jsou hloupí a nemají rádi Matyldu a nikdy si nevšimli, že jejich dcera je génius. Matylda hodně ráda čte a tak se těší do školy kde potká jednu učitelku, s kterou se skamarádí. Víc prozrazovat nebudu.

JustABookReader
04.05.2024 5 z 5

Pěkný příběh s dobrým závěrem.
Líbí se mi pohled do jejího normálního života a zároveň života paní učitelky.
Dle mého velmi zajímavý příběh a určitě doporučuji všem. Mě to přišlo asi jako třetí nejlepší kniha od Roalda Dahla.
I když bylo od nějaké chvíle skoro jasné jak to dopadne, tak si to pořád zaslouží 5 hvězd.

Marika Vanova
29.04.2024 3 z 5

Bylo jasné, jak to dopadne. Z knihy nejsem nadšená, moc se mi to nelíbilo, popisování těch krutějších scén dětem to nee.

moonell
16.04.2024 5 z 5

Dostat se tak k téhle knize jako dítě, myslím, že bych se zbláznila radostí. Třeba jednou to štěstí zprostředkuju nějakým mladším generacím. Do té doby bude muset stačit, že i jako dospělá jsem zvládla několikrát pobreknout.

Romanka89
19.03.2024 5 z 5

Kniha se četla skvěle, proto dávám plný počet, ovšem pocity z ní mám lehce rozporuplné. Podle mě moc není pro děti, to násilí, ač má působit humorně, mě humorné nepřijde, Matyldiny rodiče, ředitelka ve škole, to je prostě tragédie a ve skutečném světě by Matylda byla holčička plná doživotních traumat, nemilovaná, nepochopená, odmítaná, u filmu mi i slza kanula. Ale asi jsem už deformovaná literaturou o respektující výchově, aktuálně čtu Děti jsou taky lidi, která je plná takových rodičů "Kazisvětových". Nedokázala jsem se povznést a vidět to jako humornou literaturu. A malým dětem bych ji uplně nedoporučila.

Kopretina
10.03.2024 5 z 5

Nemám ráda popisy násilí a to i slovního v dětských knihách, zvláště když má sloužit k pobavení, viz Mikulášovy patálie. Zde ale nakonec bylo dobře vidět kontrast dobra a zla a vítězství dobra. Nebýt soutěže na Martinus, asi bych se ke knize nedostala.

postrach
19.01.2024 5 z 5

I když je kniha určená dětem četla se mi dobře.Oddechovka.Mám ráda i film.

Scarefish
18.01.2024 5 z 5

Výborná kniha. Četla jsem ji v angličtině a bavila jsem se. Možná ji víc ocení dospělí než děti.

ddkk
26.12.2023 5 z 5

Další "dahlovský" příběh, který si moc nebere servítky. Život je sice někdy moc hezký a příjemný, ale někdy taky pořádně drsný...Matylda je super, ale má to zatraceně těžké...Jako snad každý příběh RD doporučuju knížku číst společně s dětmi. Je to místy docela děsivé a děti potřebují leccos vysvětlit. Nebo ji nechat až na později...

Zuzvil
18.12.2023 3 z 5

3,5* Četly jsme společně s dcerou (10 let), obě jsme byly ze začátku takové překvapené, zaražené a rozčarované, musely jsme si tzv. zvyknout. Po dočtení a společné diskuzi o knížce jsme obě zjistily, že jsme nakonec spokojené. Podívaly jsme se i na film a spokojenost ještě vzrostla. Knížka má sdělení s přesahem, je dobře vystavěná a autor se s popisy postav nijak nemaže a ono je to vlastně dobře, proč děti šetřit :-) S doporučením budu opatrná, na některé děti (i možná dospělé) to přece jen bude hodně.

cérka
24.11.2023 3 z 5

Matylda, maličká a velmi odvážná hrdinka této knihy, mi byla i se svou čerstvě dospělou učitelkou celkem sympatická a uznávám, že z kraje knihy jsem se nad některými "hláškami" musela usmát. Bohužel zbytek knihy mi naprosto nesedl a asi bych si ani nepřála, aby ji jako dítě četl můj syn.
Fyzické násilí, kruté tresty, zesměšňování, ubližování a na druhou stranu úcta k druhým, rodičovská láska ve všech podobách a mezilidské vztahy by měli být dětem podávány jinou formou.
Knihu jsem si sama nevybrala, Roald Dahl a jeho knihy jsou tématem Klubu milovníků knih na prosinec.
Pokud bych měla hodnotit bez nadsázky a snahy pochopit současného dětského čtenáře tak ještě hvězdu ubírám.

Jarka_rybář
31.05.2023 5 z 5

Moc hezká kniha. Jedinečná svým stylem vyprávění. Matylda je moc chytrá a kouzelná.

Lovehorses365
02.05.2023

Super knihomolka.

JIVaJaH
02.04.2023 5 z 5

Krásná kniha, ke které jsem se dostala až jako dospělá... Je o milovnici čtení a všeho nového. Přitom milá, skromná... Záporáci v této knize jsou tedy také jedineční. Knihu doporučuji nejen dětem, ale i dospělým.

simca9342
19.02.2023 5 z 5

" Z pravěku"

Asi moje nejoblíbenější kniha v dětství od autora! Hrdinka příběhu miluje knihy stejně jako já akorát ji ve čtení rodiče bohužel vůbec nepodporovali a jejich hlášky, že čtení je hloupost jsou podle mě ve příběhu špatné, protože si z toho nějaké dítě může odnést jen to, že čtení je dalo by se říct ztráta času. Na druhou stranu postava učitelky dokázala, že to tak být vůbec nemusí.

Ladis777
17.02.2023 5 z 5

Přečetl jsem za večer a musím říct, že se mi kniha líbila a pobavil jsem se. Konec je pravda trochu uspěchaný, některé dějové linky nedodělané, ale celkově jsem spokojený. Sice bych to asi posunul pro větší děti, ale proč ne.

veveropysk
09.01.2023 5 z 5

Přečetla jsem za den a kniha se mi mooc líbila. Nemohla jsem se od ní odtrhnout až to muselo být pro ostatní vcelku otravné.

GaleW
04.08.2022 5 z 5

Tohle bylo opravdu milé a povedené, třetí knížka od Roalda Dahla a opět palec nahoru. Mé dcery knížky milují a já s nimi. Tím, že mám doma 2 dcery, tak i knížka s hlavní dívčí postavou nám byla blízká. A bonus k tomu, že je knížka zajímavá a hezky se čte je i to, že je místy vtipná, vtáhne vás do děje a do poslední stránky nepustí.