Čarodějnice přehled
Skutečná čarodějnice schlamstne dítě se stejnou chutí, jako když sníš talíř jahod se šlehačkou! Představte si bandu čarodějnic, které vypadají téměř jako obyčejné ženské, vydávají se za bojovnice za lidská práva a k tomu ke všemu nesnášejí děti, protože jsou titěrné a nepříjemně roztomilé a taky smrdí jako psí hovínka! Když se náš odvážný malý hrdina náhodou ubytuje se svojí o nic víc sympatickou babičkou do stejného hotelu jako čarodějnice, je malér na spadnutí. Obsah čarodějnické výroční schůze, sjednané za účelem projednání plánu na zmizení všech dětí v Anglii, by nechtěl vyslechnout nikdo. Ani v hotelu s tak půvabným jménem jako Nádherná vyhlídka. Kniha je určena pro děti od 7 let.... celý text
Originální název: The Witches, 1983
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čarodějnice. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 59 komentářůSouvisející novinky - Čarodějnice (0)
„Miláčku,“ ozvala se konečně babička, „jseš si jistý, že ti to nebude vadit? Teda zůstat po zbytek života myší?“ „Vůbec mi to nevadí,“ ujistil jsem ji. „Nevadí, kdo jseš nebo jak vypadáš, když tě má někdo rád."“
„Nezáleží na tom, kdo jsi nebo jak vypadáš, pokud tě někdo miluje.“
všech 3 citátů najdete u autoraOcenění knihy (1)
1983 -
Costa Book Awards
(Children's Novel)
Zfilmováno
Čarodějnice (2020)
Kniha Čarodějnice v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 3x |
| v Přečtených | 523x |
| ve Čtenářské výzvě | 59x |
| v Doporučených | 43x |
| v Mé knihovně | 129x |
| v Chystám se číst | 94x |
| v Chci si koupit | 32x |
| v dalších seznamech | 17x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Roald Dahl také napsal(a)
| 2005 | Obr Dobr |
| 2005 | Příběhy nečekaných konců |
| 1986 | Jedenadvacet polibků |
| 2017 | Čarodějnice |
| 2004 | Prevítovi |

93 %
70 %

(SPOILER) Dlouho odkládaný rest mám splněný a jsem na vážkách. Asi tak 90% knihy je opravdu skvělý počin s výbornou zápletkou, se skvěle propracovanými detaily ohledně čarodějnic, jenže pak přijde divoké finále a je to najednou na draka. Tedy ne úplně. Byla bych se bez problémů smířila s (mimochodem bezejmenným) hlavním hrdinou v podobě myši, koneckonců to Dahl dokázal perfektně odargumentovat:
"Co je u všech všudy tak skvělé na tom, být malý kluk? Proč by to mělo být nezbytně lepší než být myš? Vím, že se myši honí, že je tráví nebo chytají do pastí. Malí chlapci však taky někdy končí smrtí. Můžou je přejet motorová vozidla nebo můžou umřít na nějakou strašlivou nemoc. Malí chlapci musí chodit do školy. Myši ne. Myši nemusí dělat zkoušky. Nemusí si dělat hlavu s penězi. A mají, pokud vím, pouze dva nepřátele - lidi a kočky. Moje babička je člověk, já ale najisto vím, že mě bude mít ráda vždycky, ať budu co budu. A nikdy neměla, bohudíky, kočku. Když myši dospějí, nikdy nemusí jít do války a bojovat proti jiným myším. Myši, a tím jsem si byl zatraceně jistý, se mají navzájem rády. To lidi ne."
To tedy Dahl trefil přesně, co říkáte?
No ale ten závěr: jsem prostě poněkud rozladěna z toho, jak... ehm... nerozumný byl jejich odchod/úprk z hotelu, potažmo z Anglie. Myslím, že se to dalo vypointovat sofistikovaněji a navíc podle toho, jak se v ději soustředil na vedlejší postavy, se mi zdálo, že tuhle pasáž trochu moc utnul a odbyl. Já bych se tedy ještě "starala" o mazlíčky a žabky. Možná i o toho hajzlíka Bruna... Prostě tahle pasáž je taková nedotažená a jakoby odfláknutá. Konec je zase celkem v pohodě - na příběh tohoto typu sice drsný, ale logický.
Přesto všechno si za knihu autor tu cenu bezpochyby plně zasloužil, i když asi málokdo si tam všimne toho opětovného rýpance do brutálních praktik v anglickém školství.