Lucky Starr a velké slunce Merkuru

Lucky Starr a velké slunce Merkuru https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56253/bmid_lucky-starr-a-velke-slunce-merkuru-9LM-56253.jpg 4 37 5

Lucky Starr série

< 4. díl >

Čtvrtá kniha série Lucky Starr. Lucky Starr a velké slunce Merkuru, čtvrtý z šestice dobrodružných románů o vesmírném tulákovi, zavede hlavního hrdinu na planetu Merkur, kde se právě probíhající výzkumný Projekt světlo potýká s vážnými problémy. Kdo škodí vědecké práci? Stojí za sabotážemi opět Sirius? Anebo jde o dílo senátora Swensona, který se snaží Akademii šlápnout na krk?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Lucky Starr and the Big Sun of Mercury , 1956


více info...

Přidat komentář

Luigi1
30.11.2023 3 z 5

Tak jsem tu pralinnku slupnul na jeden zátah

enymey
29.08.2020 4 z 5

taková pěkná napínavá jednohubka. Nebo dobrodružná vesmírná detektivka? :-)


trudoš
15.12.2017 3 z 5

Zápletka je pro jednou výrazně sevřenější a v komornějším duchu, za což může odlehlost vědeckého pracoviště, stejně jako nízký počet podezřelých. Lucky Starr dokonce ani nemusí sahat po svém odkazu marťanů, aby viníka chytil do pasti nevyvratitelných argumentů. Navíc vyšetřování jde tentokrát za konkrétním cílem a fantaskních odboček pro pobavení publika je díky tomu minimum. Faktem ale je, že detektivní linie trochu pokulhává, člověk má většinu příběhu pocit, že hrdinové jsou spíše na dovolené, než že by přijeli něco skutečně řešit. Protože vlastně není co, všechno podstatné se stane až po jejich příjezdu.
Pro mě tak byla opět nejkouzelnější předmluva, v níž Isaac Asimov vypráví, jak při psaní vycházel z dobových znalostí astronomie a příběh jim přizpůsobil, jen aby se o pár let později ukázalo, že tehdejší vědecká mínění byla - mírně řečeno - úplně mimo mísu. Tohle kouzlo starých časů dobrodružkám s Luckym Starrem nikdo neodpáře a je to taky důvod, proč mám tuhle sérii tak rád.

toni-az
15.05.2016 3 z 5

Příjemná a čtivá detektivní novela z pera jednoho z nejslavnějších sci-fi spisovatelů. Přečteno jedním dechem, i když je nutno přiznat, že se na této knize projevuje sériový syndrom. Kvalita jako u většiny sérií postupně upadá a vzhledem k tomu, že se jedná o čtvrtý díl této série, čtenář může zaznamenat drobné problémy s logikou a motivací postav a mnohem větší předvídatelnost než u předchozích dílů. Nicméně celá série rozhodně stojí za přečtení, zejména pokud jste příznivci staré školy sci-fi a hledáte nějakou odpočinkovou četbu.

Phoenix16.cz
18.04.2014 4 z 5

Ocitáme se na další planetě naší sluneční soustavy, tentokrát na Merkuru. Opět tu je problém, který je potřeba vyřešit, a Lucky a Čára se vrhají do rozuzlovávání "složitých" intrik. Samozřejmě pachatele po strastiplných útrapách dopadnou. Pozitivně na tomto příběhu hodnotím to, že tentokrát všechno nevyřešil "přechytralý" Lucky Starr, ale i Čára přispěl, a nebyl tu pouze druhý do počtu, jako v předchozích dílech.

Autorovy další knížky

Isaac Asimov
americká, 1920 - 1992
2009  84%Nadace
1993  88%Já, robot
2009  87%Nadace a Říše
2010  87%Druhá Nadace
1993  87%Konec Věčnosti

Kniha Lucky Starr a velké slunce Merkuru je v

Přečtených61x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce52x
Chystám se číst7x
Chci si koupit4x